Co słychać w Kadrze Polski?

Wszystko na temat kadr narodowych. Reprezentacje seniorek oraz młodzieżowe

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Re: Co słychać w Kadrze Polski?

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 29 maja 2011, 15:31

Endrju pisze:
Koszykarz (Toruń) pisze:dokładnie... więc z Czarnogórą będzie piekielnie ciężko : Skera , DeForge , Bjelica , Murphy , Perovanović... załatwią nas raz dwa...

Chcialbym przypomniec ze nazwiska nie graja :!: a gra zespol :!: i prosilbym wszystkich a szczegolnie twoja OSOBE abys sie wstrzymal z opiniami do zakonczenia ME.

No ja też na to liczę - bo gdyby nazwoska tylko grały to nasze wogóle nie powinny brać udziału w ME

Oceniam umiejętnośći - a te POLKI mają mizerne... Nie oceniam NAZWISK - tylko właśnie umiejętnośći...

felix
Nowy na forum

Postautor: felix » 29 maja 2011, 16:30

Koszykarz ciebie to już nie można sluchac ty jesteś pesymistą w kazdym calu włóż rożowe okulary
Znawca sie znalazl, krytykujesz każdą zawodniczkę bez względu jak gra. Jak wygrywają nasze to mówisz że przeciwnik źle zagrał. Nie ma lepszych w Polsce od tych dziewczyn i zrozum to. Kibicuj dziewczynom a nie tylko nadajesz na nie. Prawdziwy kibic w ten sposób nie postępuje. Oglądałem 2 mecze( z Rosją i ŁOTWA ) I BYŁO CAŁKIEM NIEŹLE ALE PEWNIE TY MASZ ODMIENNE ZDANIE.

wislakosz.pl
Młodzik

Postautor: wislakosz.pl » 29 maja 2011, 16:37

http://wislakosz.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1169
Na zakończenie międzynarodowego turnieju w Karłowych Warach reprezentacja Polski przegrała po dogrywce z Łotwą 60:59.

W siódmym meczy przygotowującym naszą kadrę do zbliżających się Mistrzostw Europy najskuteczniejszą zawodniczką była Elżbieta Mowlik - 17 punktów.

W spotkaniu wystąpiły dwie zawodniczki Wisły Can Pack Kraków - Paulina Pawlak oraz Joanna Czarnecka. Rozgrywająca Białej Gwiazdy w trakcie 14 minut zdobyła 3 punkty oraz 3 zbiórki. Czarnecka zakończyła mecz bez zdobyczy punktowej.

W narodowej kadrze Łotwy zagrała ex-wiślaczka - Gunta Basko. Łotyszka spędziła na parkiecie 36 minut zdobywając w tym czasie 5 punktów.

Początek meczu był bardzo dobry w wykonaniu naszych reprezentantek - po dwudziestu minutach gry Polska prowadziła 40:25. Po zmianie stron zdecydowanie lepiej zagrały Łotyszki. Trzecią kwartę zwyciężyły 23:12 a czwartą... 6:4. O wyniku spotkania zadecydowała trzyminutowa dogrywka wygrana przez Łotwę 6:5. Decydujące punkty z linii rzutów wolnych zdobyła Gunta Basko.

Od 3 do 12 czerwca polski wezmą udział w zgrupowaniu szkoleniowym w Szczyrku rozgrywając w tym czasie dwa mecze kontrolna z Litwą (10 i 11 czerwca).

friel
Kadet

Postautor: friel » 29 maja 2011, 17:21

Nasz drogi forumowicz po prostu ma w dopisku nicku Toruń i nie jest w stanie przerzucić się na opcję "Kadra" bo jego wielka mega fantastyczna GWIAZDA nie gra w tej reprezentacji :D
Brąz ///Srebro///Srebro///Złoty-brąz!!!

kanpak
Nowy na forum

Postautor: kanpak » 29 maja 2011, 18:15

Widziałem tylko tę lepszą połowę meczu z Łotyszkami, ale gra Polek wyglądała już naprawdę dobrze, daje nadzieję... trener Maciejewski robi dobrą robotę. Od początku było wiadomo, że u nas nie będą grały nazwiska i że trzeba będzie wygrywać z lepszymi, żeby liczyć na pierwszą piątkę. Musimy nadrabiać determinacją, zgraniem i taktyką, innej rady nie ma. I liczyć na jakieś pozytywne wibracje w Katowicach, a potem, miejmy nadzieję, w Łodzi;)

Nie przekreślałbym Chomać.

Co do Czarnogóry... skład mają bajeczny, ale jak dotąd osiągają słabsze wyniki w sparingach niż Polska. Poza tym przyszedł mi na myśl przypadek Serbii (czy raczej Jugosławii), drużyny, w której niegdyś grywały świetne zawodniczki, a mimo to nic szczególnego nie udawało im się osiągnąć. No ale to mimo wszystko inna bajka, Czarnogóra ma chyba lepsze warunki przygotowań i większe parcie na sukces.

Endrju
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Endrju » 29 maja 2011, 19:20

friel pisze:Nasz drogi forumowicz po prostu ma w dopisku nicku Toruń i nie jest w stanie przerzucić się na opcję "Kadra" bo jego wielka mega fantastyczna GWIAZDA nie gra w tej reprezentacji :D

o kurde zamurowalo mnie ....

chyba pierwszy raz spora czesc tego forum ma podobne zdanie do Friela :mrgreen:
NIGDY NIE ZGINIE AZS !! NIGDY NIE ZGINIE !!
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."- Stanisław Lem

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 29 maja 2011, 19:27

A was co napadło ???!!!! :evil: :evil: :evil: :evil: O co wam chodzi ?

Mam nadzieje że moderatorzy nie śpią i zareaguja na te przygłupawe odzywki :evil:

PS . Osobne brawa dla Patrycji Gulak - Lipki - która staje się coraz pewniejszym punktem kadry

Awatar użytkownika
przemoe
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: przemoe » 30 maja 2011, 06:44

Po suchych statystykach to wygląda naprawdę dobrze, do przodu z Czeszkami, -8 z Rosją i na styku do końca (ale jak można z +15 dać się dogonić?) z Łotwą to jest przyzwoity wynik. Zaskakująco dobre osiągi Gulak i czarna dziura na PG... A ktoś Ewce musi podawać, może chociaż z Paulą się będą rozumieć? Fajnie wygląda też Międzik, może wreszcie udźwignie ciężar pierwszej strzelby.

Póki co Maciejewski się broni i dobrze rokuje, ale prawdziwy sprawdzian dopiero przed nim.

PS. Też się zastanawiam jakim cudem Murphy i ADF grają razem w jednej kadrze. Przecież jest limit jednej naturalizowanej - czyżby tylko na turniejach FIBA? Czy może któraś się urodziła przypadkiem w Podgoricy?
Pozdrawiam,
Pszemek.
----------------
Obrazek

http://toiowonasportowo.blox.pl

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 30 maja 2011, 08:07

W sparingach mogą grac. na me pewnie będą musieli wybrać 1 z nich.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

Awatar użytkownika
Saletra
Junior

Postautor: Saletra » 30 maja 2011, 17:16

przemoe pisze:(ale jak można z +15 dać się dogonić?)

Oj oj przemoe, chyba raczysz żartować? W naszym kobiecym koszu takie sytuacje są na porzadku dziennym. Aż prosi się aby w tym kontekście wspomnieć:

1) największy wg mnie blamaż naszej kadry w ostatnim dwudziestoleciu [( chociaż tutaj o prym walczy godnie porażka z Ruskimi na Olimpiadzie w Sydney 84:46 czy jakoś tak )sic!] to porażka w pamiętnym meczu z Hiszpankami, gdzie po trzech kwartach prowadziliśmy 71:56. Syla W. doznała kontuzji, a nasze koszykarki zagrały niestety wyjątkowo plugawie ( koszykarki koszykarkami, ten mecz wystawił najlepszą laurkę pracy T. Herkta z reprezentacją, którego od tamtej pory nie chciałem juz w jakiejkolwiek roli w damskim koszu oglądać)

2)za czasów Konia walka z Litwą o półfinał- do przerwy elegancko, ponad 10 pkt, później przewaga podjechala nawet do 15-16 pkt i co? Jajco chciałoby się rzec, cytując klasyka. Nasze się "rozciotowały" i oczywiście półfinał pozostał tylko odległym wspomnieniem.

3)Te same ME, gdzie graliśmy z Francją po porażce z Litwą o miejsca 5-6. Do przerwy plus 20, po przerwie przysłowiowe "dupsko blade" i pozamiatane. No comments, bo o naszej postawie w starciach z reprezentacją tego kraju warto pomilczeć, gdyż inaczej ciężko byłoby znieść potok wulgaryzmów jaki mógłby się wymsknąć postronnemu obserwatorowi, przyglądajcemu się przebiegowi owych spotkań.

4) Mecz z Francją podczas ME 2001 - do przerwy wspaniale - koło 10 pkt, . Po przerwie powiększenie szybko na 14 pkt i...... chyba nie muszę dalej pisać.

To tylko takie bezpośrednie skojarzenia - dla własnego bezpieczeństwa lepiej nie drążyć dalej, bo postawa naszych Pań, to bardoz często kopalnia wiedzy dla nas w temacie pod tytułem "jak przegrać wygrany mecz na przykładzie irracjonalnie nonsensownej mentalności prezentowanej przez polskie koszykarki. Studium przypadku.

Wspaniały, jakże przekrojowy temat na pracę mgr na AWF-ie. Spokojnie można napisać ponad sto stron. Aż sie prosi żeby ktoś się zabrałza temat :P

friel
Kadet

Postautor: friel » 30 maja 2011, 17:44

Co do jakże nawracającej przypadłości naszych pań muszę się zgodzić z przedmówcą ale co by być dżentelmenem nadmienię że ten turniej cały czas był jakby treningiem ustawień i miejmy nadzieję że trener coś tam modził i ta przypadłość się naszym zdarzać już nie będzie :)

Awatar użytkownika
przemoe
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: przemoe » 30 maja 2011, 18:11

Saletra pisze:
przemoe pisze:(ale jak można z +15 dać się dogonić?)

Oj oj przemoe, chyba raczysz żartować? W naszym kobiecym koszu takie sytuacje są na porzadku dziennym. Aż prosi się aby w tym kontekście wspomnieć:

1) największy wg mnie blamaż naszej kadry w ostatnim dwudziestoleciu [( chociaż tutaj o prym walczy godnie porażka z Ruskimi na Olimpiadzie w Sydney 84:46 czy jakoś tak )sic!] to porażka w pamiętnym meczu z Hiszpankami, gdzie po trzech kwartach prowadziliśmy 71:56. Syla W. doznała kontuzji, a nasze koszykarki zagrały niestety wyjątkowo plugawie ( koszykarki koszykarkami, ten mecz wystawił najlepszą laurkę pracy T. Herkta z reprezentacją, którego od tamtej pory nie chciałem juz w jakiejkolwiek roli w damskim koszu oglądać)

2)za czasów Konia walka z Litwą o półfinał- do przerwy elegancko, ponad 10 pkt, później przewaga podjechala nawet do 15-16 pkt i co? Jajco chciałoby się rzec, cytując klasyka. Nasze się "rozciotowały" i oczywiście półfinał pozostał tylko odległym wspomnieniem.

3)Te same ME, gdzie graliśmy z Francją po porażce z Litwą o miejsca 5-6. Do przerwy plus 20, po przerwie przysłowiowe "dupsko blade" i pozamiatane. No comments, bo o naszej postawie w starciach z reprezentacją tego kraju warto pomilczeć, gdyż inaczej ciężko byłoby znieść potok wulgaryzmów jaki mógłby się wymsknąć postronnemu obserwatorowi, przyglądajcemu się przebiegowi owych spotkań.

4) Mecz z Francją podczas ME 2001 - do przerwy wspaniale - koło 10 pkt, . Po przerwie powiększenie szybko na 14 pkt i...... chyba nie muszę dalej pisać.

To tylko takie bezpośrednie skojarzenia - dla własnego bezpieczeństwa lepiej nie drążyć dalej, bo postawa naszych Pań, to bardoz często kopalnia wiedzy dla nas w temacie pod tytułem "jak przegrać wygrany mecz na przykładzie irracjonalnie nonsensownej mentalności prezentowanej przez polskie koszykarki. Studium przypadku.

Wspaniały, jakże przekrojowy temat na pracę mgr na AWF-ie. Spokojnie można napisać ponad sto stron. Aż sie prosi żeby ktoś się zabrałza temat :P

A weź mi nie przypominaj...
Ja się z Wami zgadzam, że to na porządku dziennym, sami w Gdyni przeżyliśmy w tym sezonie taki mecz z Rivas, ale mnie osobiście takie usprawiedliwianie wprawia w stan ciężkiej cholery. To może zróbmy z tego nasz znak firmowy? Może i kiedyś tak sobie przegrywaliśmy, ale niekoniecznie musi się to w nieskończoność powtarzać. Trzeba to z głów wyrzucić i dobijać, dobijać, dobijać!
Pozdrawiam,
Pszemek.
----------------
Obrazek

http://toiowonasportowo.blox.pl

kanpak
Nowy na forum

Postautor: kanpak » 30 maja 2011, 18:54

No ale mamy niezapomniane wrażenia;) W tym samym czasie, co koszykarki o brązowy medal z Hiszpanią (słuchałem przerywanej transmisji w radiu, bo kochana TVP nie przewidziała, że Polki mogą dotrzeć tak daleko i profilaktycznie nie zarezerwowała miejsca w ramówce), o złoto w Mistrzostwach Europy walczyły siatkarki. Gdy usłyszałem, że koszykarki prowadzą 35:15, cały czas miałem przed oczami ich popis z tamtego ćwierćfinałowego meczu z Litwinkami, i pomyślałem sobie, próbując przebłagać jakieś sportowe bóstwo, wiecie, że niby coś za coś... "niech te siatkarki przegrają z Włoszkami, byleby tylko koszykarki nie roztrwoniły przewagi". Wiadomo, ile się z tych życzeń spełniło;) byłem załamany, ale nie zaskoczony. W trakcie pierwszej połowy meczu z Łotwą znowu zapaliło mi się światło ostrzegawcze.

Może nasze koszykarki też mają coś takiego: jak wysoko prowadzą, to po prostu wiedzą, że to MUSI się źle skończyć.

friel
Kadet

Postautor: friel » 30 maja 2011, 20:17

ta "syndrom stygnącej głowy" :D

w zakładce multimedia wywiad z trenerem kadry po turnieju :
http://www.66-400.pl/wiadomosc/1246-rep ... nieju.html

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 04 czerwca 2011, 10:28

Kadra wróciła do Szczyrku
2011-06-03 21:57

Reprezentacja Polski koszykarek rozpoczęła ostatni etap przygotowań przed mistrzostwami Europy, które w dniach 18 czerwca - 2 lipca odbędą się w Katowicach, Bydgoszczy i Łodzi. Od piątku nasze koszykarki ponownie trenują w Szczyrku.

Po turnieju w Karlovych Varach (27 - 29 maja) zawodniczki otrzymały od trenerów kilka dni wolnego, głównie na regenerację sił przed najważniejszą częścią przygotowań. Ostatnie przed mistrzostwami zgrupowanie koszykarki rozpoczęły w piątek w Szczyrku. Na popołudniowych zajęciach stawiło się 14 zawodniczek.

W Szczyrku nie ma jeszcze tylko Eweliny Kobryn, która ostatecznie nie zagra w lidze WNBA. Środkowa w najbliższym czasie powróci do Polski. Jest szansa, że wystąpi w któryś ze spotkań kontrolnych z Litwą (10 i 11 czerwca w Szczyrku).

Lista zawodniczek przebywających na zgrupowaniu w Szczyrku:

Katarzyna Dźwigalska (KSSSE AZS PWSZ Gorzów Wlkp.), Anna Pietrzak (CCC Polkowice), Paulina Pawlak (Wisła Can Pack Kraków), Elżbieta Mowlik (INEA AZS Poznań), Agnieszka Skobel (KSSSE AZS PWSZ Gorzów Wlkp.), Agnieszka Szott (Artego Bydgoszcz), Małgorzata Babicka (CCC Polkowice), Katarzyna Krężel (Wisła Can Pack Kraków), Agnieszka Kaczmarczyk (KSSSE AZS PWSZ Gorzów), Justyna Żurowska (KSSSE AZS PWSZ Gorzów), Joanna Czarnecka (Wisła Can Pack Kraków), Patrycja Gulak-Lipka(FCB Charleville-Mezieres), Alaksandra Chomać (Matizol Lider Pruszków), Emilia Tłumak (Energa Toruń)

Jeszcze przed wyjazdem do Czech miejsce w reprezentacji straciły: Weronika Idczak (INEA AZS Poznań) i Olivia Tomiałowicz (Lotos Gdynia).

Kadra trenerska: Dariusz Maciejewski (trener główny), Arkadiusz Koniecki (drugi trener), Jerzy Chmielnicki (trener motoryki), Robert Brałko (trener odnowy), Mirosław Nosowicz (odnowa i kierownik reprezentacji), Hubert Krysztofiak (lekarz), Robert Pieczyrak (skauting).

PS . Dodając EWKĘ - wychodzi 15 pań - a więc 3 out jeszcze .

Więc wydaje mi się że wypadną panie : Pietrzak , Babicka , Czarnecka/Chomać - do wyboru 8) - choć Chomać pewnie zostanie bo II trenerem jest Koniecki :lol: .

Pawlak , Międzik , Szott , Żurowska , Kobryn - to chyba będzie ten wyjściowy top

Adam Wall, pzkosz.pl

Wróć do „Reprezentacja Polski”