Co słychać w Toruniu ?

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Re: Co słychać w Toruniu ?

Postautor: matrix » 29 maja 2011, 08:48

KrK pisze:Wkrótce Energa Toruń oficjalnie ogłosi że Anna dołączy do drużyny.

i o to być może chodzi,a dziennikarz sportowych faktów + portal krakowskiego klubu "nieco się wychylili",bo to zazwyczaj klub do którego zainteresowana przechodzi ogłasza taką informację. 8)
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

Endrju
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Endrju » 29 maja 2011, 09:56

Z drugiej strony jaka macie pewnosc ze uzytkownik "Anna Wielebnowska" to koszykarka ? Konto mogl sobie zalozyc o takim nicku kazdy (np. ktorys z dzialaczy torunskich). (oczywiscie nie wykluczam ze moze to byc ona). Ale internet jest w duzym stopniu anonimowy :)

Mysle ze WislaKosz ma dobre informacje i nie wyskakiwala by z niepotwierdzonymi informacjami. Gdzies ta wiadomosc wyplynela... i oni ja ujawnili :mrgreen:
NIGDY NIE ZGINIE AZS !! NIGDY NIE ZGINIE !!
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."- Stanisław Lem

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 29 maja 2011, 10:22

Endrju - masz rację. Z drugiej strony przecież nikt nie zaprzecza , że Wielebnowska jest w orbicie zainteresowań klubu .

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 29 maja 2011, 10:31

Endrju pisze:Z drugiej strony jaka macie pewnosc ze uzytkownik "Anna Wielebnowska" to koszykarka ? Konto mogl sobie zalozyc o takim nicku kazdy (np. ktorys z dzialaczy torunskich). (oczywiscie nie wykluczam ze moze to byc ona). Ale internet jest w duzym stopniu anonimowy :)

Mysle ze WislaKosz ma dobre informacje i nie wyskakiwala by z niepotwierdzonymi informacjami. Gdzies ta wiadomosc wyplynela... i oni ja ujawnili :mrgreen:

tak adrenalina sobie założył :lol: Adminów moga sprawdzic skad pochodzi ip uzytkownika Anna Wielebnowska. I mała uwaga o kimkolwiek nie pisze sie z małej litery. Dalej bawimy sie w 5 latków czy zmieniamy temat?

hermesie46 chyba jesteś jedną z ostatnich osób, która mogłaby kogokolwiek uczyć na tym forum poprawnej pisowni...i uwaga numer dwa proszę o posty w temacie Co słychać w Toruniu, a nie czy użytkownik Anna Wielebnowska to naprawdę Anna Wielebnowska
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 01 czerwca 2011, 12:15

Anna Wielebnowska niepewna, czy zagra w Enerdze

2011-06-01, ostatnia aktualizacja 2011-05-31 13:54

Kilka dni temu w Krakowie zaczęto spekulować, że Anna Wielebnowska - niedawno jedna z najlepszych Polek w lidze - w nowym sezonie będzie zawodniczką toruńskiej Energi. Również jeden z działaczy Wisły Can-Pack potwierdził tę informację. Sama Wielebnowska zaprzecza.

- Nie wiem kto z Krakowa rozpuścił taką informację. Moja menedżerka Patrycja Czepiec nic mi na ten temat nie mówiła. Jeszcze nie wiem gdzie zagram - stwierdziła w rozmowie z "Gazetą" Wielebnowska. Przyznaje, iż zdziwiła się, gdy pojawiła się informacja na temat jej przyszłości.

Niedawno została mamą i wznowiła treningi. Wielebnowska nie ukrywa jednak, że chce wrócić do gry. - Podziwiam Emilię Tłumak i Agnieszkę Szott (obie są reprezentantkami Polski - red.). Obie po urlopie macierzyńskim świetnie spisują się na boisku. Tylko, że nie każda zawodniczka przechodzi ten okres tak samo. Wierzę, że stać mnie na dobrą grę i szukam klubu nie tylko w Polsce, ale i za granicą. Jednak gry w Energi wykluczyć nie mogę - stwierdziła Wielebnowska.

W Krakowie pojawiła się także informacja, że była reprezentantka Polski nie zagra u innego szkoleniowca niż Elmedina Omanicia. Świetnie znają się z czasów, kiedy obecny szkoleniowiec Energi prowadził drużynę z Krakowa. W niej Wielebnowska była jedną z najważniejszych postaci. - Trochę ktoś przesadził - mówi koszykarka o tym, iż rzekomo nie wyobraża sobie gry pod kierunkiem innego trenera.

- Cenię Omanicia, i to bardzo. W Krakowie zdobył dwa tytuły mistrzowskie - to świadczy o jego wysokich umiejętnościach. Ja sama nie ukrywam, że bardzo dobrze mi się z nim współpracowało - mówi toruńskiej "Gazecie" Wielebnowska.

PS. Powinno być w ENERDZE - a nie w ENERGI. Ile razy ten Łazowy może się mylić...

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 01 czerwca 2011, 14:07

Koszykarz (Toruń) pisze:PS. Powinno być w ENERDZE - a nie w ENERGI. Ile razy ten Łazowy może się mylić...

dobrze,że choć jedno "i" było. 8)

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 04 czerwca 2011, 20:45

no to Jela(13 pkt. i 10 zbiórek w wygranym meczu z Rumunią) nie odpoczywa i na razie gra z powodzeniem baraże o miejsce w ME.

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: bart_81 » 04 czerwca 2011, 20:55

matrix pisze:no to Jela(13 pkt. i 10 zbiórek w wygranym meczu z Rumunią) nie odpoczywa i na razie gra z powodzeniem baraże o miejsce w ME.

Tylko że Rumunia to żaden przeciwnik..Dzis z Włoszkami cieniutko 4 pkt 4 zb 4 str

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 06 czerwca 2011, 12:48

Leah Metcalf: Moim atutem jest szybkość

- Nie mogę doczekać się momentu, w którym dotrę do Torunia, by popracować z nowymi koleżankami nad tym, w jaki sposób możemy grać najlepiej jak to możliwe jako zespół - przyznaje nowa rozgrywająca Energi Toruń - Leah Metcalf.

Co zadecydowało o tym, że postanowiłaś przenieść się właśnie do Polski?

Leah Metcalf: - Gra w Polsce będzie dla mnie nowym doświadczeniem. Wiem, że jest to dobra liga, więc byłam podekscytowana okazją, jaka się nadarzyła.

Czy wiesz już coś na temat swojej nowej drużyny lub zawodniczek, z którymi przyjdzie ci rywalizować w lidze?

- Znam zawodniczki, które grały wcześniej w Polsce. Jedna z moich dobrych koleżanek – Nikita Bell – grała właśnie w Polsce przez dwa sezony, więc mam informacje o lidze dzięki niej. Niestety na chwilę obecną nie mam zbyt wielu informacji o mojej nowej drużynie. Widziałam stronę internetową, ale nie potrafię jej przeczytać… Mam jednak nadzieję, że wkrótce będę miała okazję nadrobić te zaległości.

Czego możemy spodziewać się po Tobie, jako zawodniczce?

- Myślę, że moimi atutami są przede wszystkim szybkość i umiejętność oddania celnego rzutu, nawet grając na pozycji rozgrywającej. Potrafię też dobrze penetrować strefę podkoszową, by oddać piłkę lepiej ustawionej koleżance lub samemu zdobyć punkty. Mogę oddawać także rzuty z dystansu, co otwiera możliwości zawodniczkom podkoszowym. Lubię również być utrapieniem dla rywalek, przykładając się do gry w obronie (śmiech). To są rzeczy, które uważam, że wnoszę do drużyny, ale najbardziej nie mogę doczekać się momentu, w którym dotrę do Torunia, by popracować z nowymi koleżankami nad tym, w jaki sposób możemy grać najlepiej jak to możliwe jako zespół.

http://www.energa-katarzynki.pl

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 08 czerwca 2011, 13:47

Groźny Omanić Weronice Idczak wcale niestraszny
r

Energa próbowała podpisać kontrakt z Weroniką Idczak od trzech lat. Negocjacje zawsze były bez skutku, dopiero te rozpoczęte jeszcze w końcówce ub. sezonu okazały się lepsze.

- Nie jest tak, że podjęłam decyzję bardzo szybko, ale też nie zwlekałam w sprawie nowego klubu - mówi "Gazecie" Idczak. Przyznała, że na razie Torunia nie zna, aczkolwiek sama nie wie jak poradzi sobie w nowej rzeczywistości. - Pierwszy raz w mojej karierze zmieniam miasto. Jest inna sytuacja, inni ludzie, coś zupełnie nowego. Nie przeraża mnie perspektywa walki o minuty i ewentualności, że będę więcej czasu spędzała na ławce rezerwowych - mówi Idczak. Podkreśla, że w Enerdze będzie miała się od kogo uczyć. - Nie brakuje tu doświadczonych zawodniczek, które przeszły w lidze więcej niż ja. Chcę się rozwijać jako koszykarka, być coraz lepsza. Pobyt w Toruniu powinien mi pomóc - mówi. Pytana o swoje najlepsze strony bez wahania wymieniła kontrataki. - Lubię grać szybko, "pchać" piłkę do przodu. W Poznaniu miałam drogę otwartą na wszystko, mogłam robić co chciałam, jeśli to miało dać punkty drużynie. Wiem, że w Toruniu moja rola będzie inna, ale lubię wyzwania - przyznała.

Słynącego z niełatwego charaktery trenera Energi Elmedina Omanicia się nie obawia. Kiedy usłyszała serię nazwisk koszykarek narzekających na tego szkoleniowca, odparła spokojnie: - Ja akurat znam o nim dobre opinie.

Kontrakt z Energą podpisała na rok.

Źródło: Gazeta Wyborcza Toruń

PS.no proszę....kto śmie mieć dobrą opinię o Edo..... 8)

Weronika Idczak wystąpiła w Inei-AZS 163 razy - zdobyła 1169 pkt (średnia 7,1 pkt).

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 08 czerwca 2011, 16:30

Szef koszykarek: - Krawiec i Szczechowiak w Enerdze
not. r
2011-06-08, ostatnia aktualizacja 2011-06-08 14:33

Skąd zainteresowanie Weroniką Idczak przez nasz klub? Była po prostu na liście kandydatek do toruńskiego zespołu - taką przygotował trener Elmedin Omanić. Zwróciliśmy na Idczak uwagę już wcześniej - teraz podpisaliśmy umowę, co uważam za bardzo dobrą decyzję - mówi Maciej Krystek, prezes koszykarek toruńskiej Energi.
Swoimi spostrzeżeniami dzielił się w środę na konferencji w kawiarni "Róża i Zen". Co mówił Krystek?

- Weronika Idczak to młoda zawodniczka, ma 22 lata - choć kobiecie wieku się nie wypomina (śmiech). Warto zwrócić uwagę na to, że ma już osiągnięcia, pokazała się z dobrej strony w lidze, była wśród zawodniczek kandydujących do gry w mistrzostwach Europy.

Mamy nadzieję, że w Toruniu nie tylko klub skorzysta z jej umiejętności, ale i ona sama rozwinie się bardziej niż w Poznaniu. Przypominam, że jesteśmy według Eurobasketu (Eurobasket.com to popularny serwis internetowy zajmujący się statystykami koszykarskimi i rankingami kontynentalnymi - red.) trzydziestą drużyną w Europie. Udało nam się awansować na to miejsce w zasadzie w dwa lata. Teraz chcielibyśmy robić następne kroki do przodu.

Oczywiście, że myślimy już o kolejnych ruchach transferowych, aczkolwiek przed tym sezonem jeszcze opóźniamy podpisy na kontraktach, bo ciągle pracujemy nad budżetem. Konkrety będą znane w czerwcu.

Na pozycji rozgrywającej lista jest już zamknięta. Jest Weronika Idczak, jest także Leah Metcalf, która ma już dwuletnie doświadczenie w grze w Europie. Jeśli chodzi o rzucające - mamy przyrzeczenie od Moniki Krawiec, która wkrótce ma podpisać kontrakt. Bardzo liczymy, że pechowa Róża Ratajczak w najbliższym sezonie rozwinie znacznie skrzydła i nie będzie miała już takich problemów ze zdrowiem, jak ostatnio.

Podpisaną umowę ma Emilia Tłumak (teraz skrzydłowa Energi przebywa na zgrupowaniu kadry narodowej i ma szanse na występ w mistrzostwach Europy - red.).

Jest też przyrzeczenie kontraktu od Charity Szczechowiak. W zespole będą też dwie utalentowane juniorki, które mają uczyć się seniorskiej koszykówki i zdobywać doświadczenie dzięki obecności w drużynie trenera Omanicia. Kolejne decyzje kadrowe podejmiemy w lipcu, kiedy podsumujemy nasze możliwości budżetowe.

PS . Widzę lekką rozbieżność. To w końcu dalsze konkrety w czerwcu czy lipcu ? 8)

Póki co wszystko w zasadzie małymi kroczkami idzie do przodu. Kolejnym planem powinny być panie Jujka , Wielebnowska i Maksimović. A także ktoś za nasze zagraniczne skrzydłowe Gladden/Murphy - a może któraś z nich po prostu ? Bo wątpię by działacze znaleźli kogoś lepszego - wiecznie żałują kasy... :roll:

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 08 czerwca 2011, 17:34

Hm kiedys jedna dziewczyna z Poznania tez tu przyszła i powiedzmy zrobiła jakas tam kareire :lol:
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 08 czerwca 2011, 20:33

hermes46 pisze:Hm kiedys jedna dziewczyna z Poznania tez tu przyszła i powiedzmy zrobiła jakas tam kareire :lol:

Pamiętamy..... ,a budżet klubu wołał wtedy o pomstę do nieba. 8) Wera jest wychowanką też legendy....TS Olimpii Poznań.

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 08 czerwca 2011, 21:17

Koszykarz (Toruń) pisze:Póki co wszystko w zasadzie małymi kroczkami idzie do przodu.

Dobrze powiedziane. 8) Cieszmy się już z tego co mamy,bo o kolejne wzmocnienia wcale nie będzie łatwo-patrz budżet klubu. Priorytet to oczywiście zawodniczki podkoszowe.

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 08 czerwca 2011, 21:21

Bardzo blisko Wielebnowska i Jujka. Jest już Egenti - ale musimy się przestawić na Szczechowiak :P
Naprawde optymistycznie to wygląda. Jeszcze tylko z Jelą się dogadać i ten skład naprawdę może fajnie wyglądąc i zatrybić.

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”