Co słychać w Toruniu ?

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Re: Co słychać w Toruniu ?

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 29 lipca 2011, 09:32

Dzięki. Bałem się że znowu jakieś rozgrywajki.... Więc wtedy ich obecność byłaby niepotrzebna. A tak to przynajmniej jest cień szansy - że w końcówkach meczy mogą wybiec na parkiet. (Choć patrząc na inne drużyny - i naszą - to +30 nam nigdzie nie grozi 8) )
Ewidentnie idzie ,, oszczędnosć '' - szkoda że juz w minionym sezonie tego nie było.... 3 rozgrywające , 3 rzucające , 3 centry - brak ,, 4'' - a pożytku nie ma żadnego....

Drastyczne uszczuplenie / a także odmłodzenie składu - może - ale nie musi się drastycznie odbić na wyniku. Wszak poniżej 6 miejsca pewnie nie zejdziemy - byleby tylko np: o 5 miejscu nie mówiono w kategoriach sukcesu. Bo przecież - jak przypominam słowa prezesa i dyrektor sprzed 3-4 lat - teraz miała być już Euroliga i MP 8) .

Mam nadzieje że jakoś działacze znajdą środki na pozostawienie Gladden i Maksimović . Lepszych nie znajdziemy za taką kasę... No chyba że działacze za Maksimović - chcą SPROWADZIĆ zawodniczkę typu CENTRY z RYBNIKA . 8)

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 29 lipca 2011, 09:41

kogo możemy się jeszcze ewentualnie spodziewać? ano centra i skrzydłowej(czytaj strzelca). 8)
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 29 lipca 2011, 09:43

adrenalina pisze:, są drobniusie i zapewne trafia w dorosłej koszykówce na skrzydełko

masz córkę? jakiej postury może być przeważnie (nie mówię o anomaliach,które też znam i nie mogę wyjść z podziwu 8) ) dziewczynka czternastoletnia? Za dwa lata to może być już wtedy całkiem inna rozmowa,co do postury Roksany i Kaji.

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 29 lipca 2011, 09:47

Jest jedną z zawodniczek, o którą zabiegał trener

Koszykówka. Marta Jujka liczy na dobrą współpracę z Elmedinem Omaniciem. Na razie jest jedyną środkową

Nowa zawodniczka Energi Toruń Marta Jujka gościła wczoraj w naszym mieście i spotkała się z przedstawicielami mediów.

Środkowa na stałe przeniesie się do Torunia wkrótce. Na razie mieszka w Gdyni, gdzie grała przez ostatnie cztery sezony.

Jedna z dwóch

- Marta jest jedną z dwóch zawodniczek, która była w kręgu zainteresowań trenera Elmedina Omanicia od momentu jego przyjazdu do Torunia - przyznała podczas konferencji w Gospodzie Pod Podkową dyrektor klubu Krystyna Bazińska. - Uważa, że jest to jedna z najbardziej perspektywicznych polskich zawodniczek. Warto dodać, że tą drugą jest Weronika Idczak, która również zagra w naszych barwach w najbliższym sezonie.

Wczoraj oficjalnie zaprezentowany został też nowy kierownik klubu Marcin Gładysz.

-Marcin niemal od zawsze był sympatykiem zespołu - dodała dyrektor klubu. - Jest blisko klubu i okazał się idealną osobą po tym, jak dotychczasowy kierownik Marek Wolter zrezygnował z pełnienia tej funkcji.

Działacze Energi widzieli Jujkę w swoim składzie już wcześniej. Dopiero teraz udało im się namówić ją do gry w Enerdze.

Przestają się bać klubu i trenera

- Czekaliśmy na nią tak długo dlatego, że miała ważny kontrakt z Lotosem Gdynia - wyjaśniła Krystyna Bazińska. - Jesteśmy klubem, który się rozwija. Dopiero niedawno zaczął grać. Być może bardzo dobre zawodniczki do niedawna patrzyły na nas z dystansem. Powolutku jednak Energa zajmuje swoje miejsce w świecie koszykarskim i powoli zawodniczki przestaną się bać klubu i trenera.

- Miałam oferty z innych klubów, ale dzięki trenerowi, który wiąże ze mną spore nadzieje zdecydowałam się na Toruń - powiedziała Marta Jujka. - Liczę, że nasza współpraca dobrze się ułoży.

Teczka osobowa

Marta Jujka, nowa koszykarka Energi Toruń

Urodzona: 12 grudnia 1988 roku Wzrost: 193 cm
Przez cztery ostatnie lata reprezentowała barwy Lotosu Gdynia, z którym dwukrotnie sięgnęła po mistrzostwo Polski
Wcześniej występowała w Karkonoszach Jelenia Góra oraz Arcusie SMS-ie PZKosz Łomianki
Reprezentowała Polskę w rozgrywkach młodzieżowych
W ostatnim sezonie, grając w Gdyni, na parkietach PLKK spędzała średnio 20 minut, zdobywała 8,3 punktu na mecz i notowała 4,3 zbiórki

PS . Ach ta magia trenera 8) - każda z zawodniczek , która przychodzi do Torunia - podkreśla osobę trenera Omanicia 8) - a ponoć taki nielubiany - heh :lol: Nie wiem czy to klubowy PR czy jak 8)

Fakt faktem - w ostatnich 2-3 latach gdy Energa MINIMALNIE przegrywała z Lotosem - Omanić podkreślał , że gdyby miał choćby Martę Jujkę do byłyby wygrane.... No więc MARTA już jest 8) . Liczę i życzę - by by była silnym punktem Energi.

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 29 lipca 2011, 09:54

Koszykarz (Toruń) pisze:
PS . Ach ta magia trenera 8) - każda z zawodniczek , która przychodzi do Torunia - podkreśla osobę trenera Omanicia 8) - a ponoć taki nielubiany - heh :lol: Nie wiem czy to klubowy PR czy jak 8)

magię trenera i nie tylko to tworzą w naszym kraju kuluarowe ploty, którymi tak naprawdę to się brzydzę!!! Zawsze wyznaję zasadę dopóki nie poznasz osobiście nie oceniaj!!! 8) Oczywiście pomijam tu wszystkie aspekty szkoleniowe, bo tu chyba do Edo nie ma żadnych zastrzeżeń.
jeśli ktoś przez całe swoje życie był głaskany i miał "z górki" to wtedy u takiego pana Omanicia jest być może ciężko i coraz ciężej.

NAMAX
Amator

Postautor: NAMAX » 29 lipca 2011, 23:07

matrix pisze:
Koszykarz (Toruń) pisze:

magię trenera i nie tylko to tworzą w naszym kraju kuluarowe ploty, którymi tak naprawdę to się brzydzę!!! Zawsze wyznaję zasadę dopóki nie poznasz osobiście nie oceniaj!!! 8) Oczywiście pomijam tu wszystkie aspekty szkoleniowe, bo tu chyba do Edo nie ma żadnych zastrzeżeń.
jeśli ktoś przez całe swoje życie był głaskany i miał "z górki" to wtedy u takiego pana Omanicia jest być może ciężko i coraz ciężej.

No to przyjmij do wiadomości,że wygadujesz bzdury.Edo jest może ceniony przez zawodniczki,które z nim nie pracowały ale te które go poznały mają o nim zadziwijąco niskią ocene.Żadna nie powie co myśli bo to ich zawód i z tego żyją a niektóre nawet grają w toruniu i musza pracować z Omaniciem.O medalu zapomnijcie.Ten PAN już niczego w Toruniu więcej nie osiągnie.A i te jego propozycje pracy BÓG wie gdzie to marzenia

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 30 lipca 2011, 04:44

NAMAX pisze:No to przyjmij do wiadomości,że wygadujesz bzdury.Edo jest może ceniony przez zawodniczki,które z nim nie pracowały ale te które go poznały mają o nim zadziwijąco niskią ocene.Żadna nie powie co myśli bo to ich zawód i z tego żyją a niektóre nawet grają w toruniu i musza pracować z Omaniciem.O medalu zapomnijcie.Ten PAN już niczego w Toruniu więcej nie osiągnie.A i te jego propozycje pracy BÓG wie gdzie to marzenia

No to przyjmij do wiadomości, że akurat źle mnie zrozumiałeś!!! Miałem głównie na myśli plotki, którymi wielu żyje i lubi 8) Światek koszykarski jest dosyć mały, koszykarki się przyjaźnią (i bardzo dobrze!!!) dlatego od ucha do ucha można też coś powiedzieć z tym,że ostatnia i konkretna osoba zrozumie być może zupełnie, co innego. Pokaż mi też tych wielkich polskich trenerów pracujących w FGE, którzy twoim zdaniem bardzo dużo jeszcze osiągną, a ten pan osiągnął już tyle( fakty nie mity) ile jeszcze w Toruniu nikt nie osiągnął.....
PS.Nie bronię w żadnym wypadku Omanicia ("jechanie" po nim staje się już moim zdaniem powoli monotematyczne) i jego zachowań, ale trochę luzu na to wszystko by się przydało,"urabianie" danej osoby to takie polskie przecież 8) .....

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 30 lipca 2011, 11:24

NAMAX pisze:
matrix pisze:
Koszykarz (Toruń) pisze:

No to przyjmij do wiadomości,że wygadujesz bzdury.Edo jest może ceniony przez zawodniczki,które z nim nie pracowały ale te które go poznały mają o nim zadziwijąco niskią ocene.Żadna nie powie co myśli bo to ich zawód i z tego żyją a niektóre nawet grają w toruniu i musza pracować z Omaniciem.O medalu zapomnijcie.Ten PAN już niczego w Toruniu więcej nie osiągnie.A i te jego propozycje pracy BÓG wie gdzie to marzenia

Namax - domyślam się że ty raczej jesteś przeciwnikiem Omanicia od zawsze :twisted: .

Oczywiste jest - że w kuluarach nikt nie powie że EDO jest zły 8) Bo w środowisku wszystko się szybko rozniesie . Koszykówka to ZAWÓD - i nigdy nie wiadomo gdzie przyjdzie komuś GRAĆ / PRACOWAĆ - .
Teraz do Torunia przyszły IDCZAK i JUJKA - dość odważny krok - jak na dziewczyny rozwijające się przecież. Czy ryzykowałyby już teraz współpracę z EDO ?
Każdy trener ma swoje ulubione koszykarki , tak samo jak koszykarki mogą mówić źle lub dobrze o szkoleniowcu.

Prawdą jest że Omanić zawsze chciał JUJKE w TORUNIU - więc zobaczymy jak będzie współpraca. Z Maksimović - którą też chciał - wyszło różnie. 8)
Przecież Jujka czy Idczak - z pewnością pytały się innych koszykarek - jaki jest EDO - a jednak przyszły...
Nie gadajmy że tylko PIENIADZE zrobiły swoje - bo jednak w ich przypadku - ważne są też MINUTY.

A wszystko wkazuje na to że dla odmłodzonej ENERGI (Ratajczaj , Jujka , Idczak + młode) będzie to rok przejściowy.

Ale nazwiska Krawiec , Tłumak, Egenti - być może też Gladden i Maksimović - dają realne podstawy - że Toruń spokojnie będzie walczył o czołowe miejsca w lidze.

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 03 sierpnia 2011, 16:08

Gladden zostanie, a Mowlik dołączy do Energi?

Alicia Gladden najprawdopodobniej nadal będzie grała w Toruniu. Energa ma także spore szansa na pozyskanie kolejnej reprezentantki kraju.

To byłby trzeci sezon Amerykanki w barwach toruńskiego zespołu. W pierwszym była liderką brązowej drużyny, drugi miała już znacznie słabszy, ale wpływ na to miała kontuzja kolana tuż przed startem rozgrywek.

Początkowo Gladden nie była brana pod uwagę przy budowaniu nowego zespołu, ale to się ostatnio zmieniło. - Alicia przede wszystkim sama bardzo chce u nas dalej zagrać i często dopytuje się o losy drużyny. Nie bez znaczenia jest, że zdecydowanie obniżyła swoje oczekiwania finansowe po słabszym sezonie - podkreśla dyrektor Krystyna Bazińska.

Amerykanka ma już zarezerwowany bilet do Polski i ma do nas wrócić w połowie sierponia. To oznacza, że przeszłaby cały cyl przygotować do sezonu z "Katarzynkami". To ważne, bo torunianie nauczeni doświadczeniem z poprzedniego sezonu tym razem chcą mieć wszystkie zawodniczki na miejscu już w sierpniu.

Wszystko wskazuje na to, że Gladden będzie jedyną zagraniczną koszykarką, która zostanie w Enerdze. Nie miałaby nic przeciwko temu także Jelena Maksimović, ale nie ma dla Serbki miejsca w składzie po zakontraktowaniu Marty Jujki z Lotosu Gdynia,

- To dwie zawodniczki bardzo podobne pod względem charakterystyki gry. Teraz szukamy w USA drugiegio centra, ale to ma być zwinniejsza i szybsza koszykarka, która szczególnie dobrze czuje się w zbiórkach - mówi Bazińska.

Toruński klub rozmawia także z jedną z reprezentantek Polski. Energa nazwiska nie zdradza, ale wszystkie tropy wiodą do Elżbiety Mowlik (panieńskie nazwisko Międzik). 28-letnia skrzydłowa ma za sobą bardzo udany sezon w Inei AZS Poznań. W barwach tego zespołu rozegrała 32 mecze, w któych średnio notowała na koncie 13,3 pkt, 3 zbiórki, 2 asysty i 1,5 przechwytu. Koszykarka wystąpiła także na niedawnych mistrzostwach Europy (śr. 25,3 minut, 8,8 pkt).

Teraz chciałaby zagrać w nieco mocniejszym zespole. Tego lata rozmawiała z wieloma klubami, ale w przyszłym tygodniu przyjeżdża do Torunia, a to znak, że porozumienie jest blisko. Gdyby podpisała kontrakt, to byłaby już czwartą reprezentantką Polski w ekipie "Katarzynek" po Emilii Tłumak, Weronice Idczak i Marcie Jujce.
http://www.pomorska.pl
PS. Szpila na pozycję silnej skrzydłowej marsz!!! 8) (grała na tej pozycji w swoim debiutanckim ekstraklasowym sezonie,jak również w sezonie minionym). Ela Mowlik jest na tyle uniwersalną i doświadczoną koszykarką, że pozycje 1-3 nie są jej obce.
1-Metcalf-Idczak
2-Krawiec-Ratajczak
3-Gladden?-Mowlik?
4-Szczechowiak-Tłumak
5-Amerykanka?-Jujka

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 03 sierpnia 2011, 17:01

Moim zdaniem troszkę pomyliłeś się co do sezonu debiutanckiego Szpili. Ja ją pamiętam że grała na ....,,2'' :shock:

Bo była taka piątka : Sowińska , Lamnparska , Dołgorukowa , Dubojska , Szandruk 8)
Jestem zwolennikiem grania SZPILĄ na ,,3 '' - bo to jest jej główna pozycja. Błędy personalne spowodowały że musiała grywać i łatać dziury na ,, 4'' - i robiła to dobrze.

A więc wreszcie jakiś artykuł o MOWLIK. Moim zdaniem Gladden i Mowlik się troszkę dublują - obie są niskimi skrzydłowymi - a jednak DLA OBU MIEJSCE JESt.

Więc dziwi mnie fakt że dla MAKSIMOVIĆ miejsca nie ma :shock: :shock: :shock: Przecież mogą się wymieniać z JUJKA a EGENTI ze SZPILA na ,,4'' !!!

Mam nadzieje że jednak z JELĄ nie jest przesądzone. Tak czy siak - zapowiada się całkiem całkiem personalnie :P

Mamy bardzo wymienne trio bo takie zawodniczki jak Kawiec , Mowlik , Gladden mogą się świetnie wymieniać na 2-3 . Działacze jak widać - bardzo rozsądnie montują skład. A jak jeszcze METCALF będzie strzałem w ,,10'' to już wogóle będzie GIT
Optymistycznie póki co wygląda - i oby tak dalej :P

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 03 sierpnia 2011, 17:17

Koszykarz (Toruń) pisze:Moim zdaniem troszkę pomyliłeś się co do sezonu debiutanckiego Szpili. Ja ją pamiętam że grała na ....,,2'' :shock:
Bo była taka piątka : Sowińska , Lamnparska , Dołgorukowa , Dubojska , Szandruk 8)

niestety nie pomyliłem się.... 8) Emilka-15-letnia dziewczyna debiutowała w sezonie 1997/1998, gdzie była przez długi czas najwyższą koszykarką w zespole po odejściu Swiety Fominy. Szpila (184 cm.) grała na "4" (wymiennie z Lidką Olszewską),a na centrze Jańcia (182 cm). :shock: Sprowadzone w czasie sezonu środkowe: Jelena Mahorcić-szybko z Torunia uciekła (Serbia) i Edith Horvath (Węgry) to typowe niewypały :P
PS. Podana przez ciebie piątka-ewentualnie w sezonie 1999/2000

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 03 sierpnia 2011, 17:25

matrix pisze:
Koszykarz (Toruń) pisze:Moim zdaniem troszkę pomyliłeś się co do sezonu debiutanckiego Szpili. Ja ją pamiętam że grała na ....,,2'' :shock:

niestety nie pomyliłem się.... 8) Emilka-15-letnia dziewczyna debiutowała w sezonie 1997/1998, gdzie była przez długi czas najwyższą koszykarką w zespole po odejściu Swiety Fominy. Szpila (184 cm.) grała na "4",a na centrze Jańcia (182 cm). :shock: Sprowadzone w czasie sezonu środkowe: Jelena Mahorcić-szybko z Torunia uciekła (Serbia) i Edith Horvath (Węgry) to typowe niewypały :P
PS. Podana przez ciebie piątka-ewentualnie w sezonie 1999/2000

No tak - sorry - pamiętam że przecież Dubojska to sezon 1999/2000 a wcześniej była sama Oksana. Pamiętam że ma centrze była Jańcia bo Pcheła jej często dogrywała / wrzucała piłki ,, w ciemno'' - a Jańcia z półobrotu najczęsciej - uwalniała się od przeciwniczki i notowała nierzadko ,,2+1'' .
całe szczęście że przeciętne zawodniczki zza wschodniej granicy - to już odległa przeszłość i oby nie wróciła 8)

Trzeba być optymistą przed nowymi rozgrywkami - gdyby znalazł się drugi sponsor strategiczny - to już wogóle byłoby fantastycznie. A tak zawsze - przed każdym sezonem jest niepewność. 8)

reaktywacja
Junior

Postautor: reaktywacja » 04 sierpnia 2011, 00:41

nie ma dla Serbki miejsca w składzie po zakontraktowaniu Marty Jujki z Lotosu Gdynia,

- To dwie zawodniczki bardzo podobne pod względem charakterystyki gry. Teraz szukamy w USA drugiegio centra, ale to ma być zwinniejsza i szybsza koszykarka, która szczególnie dobrze czuje się w zbiórkach - mówi Bazińska.

Dawno nie czytałem takiej bzdury. No, uśmiałem się. 8)
14 koron:
1996, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2009, 2010, 2020, 2021, 2025...

- To jest mój zespół, moje koleżanki, moje miasto, moi kibice. Moje miejsce jest na boisku i zagrałabym nawet bez oka - Tamika Catchings.

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 04 sierpnia 2011, 08:36

Niekoniecznie bzdura . Chodziło o to że jednak parametrami fizycznymi są zbliżone do siebie - grają blisko kosza itp , wykorzystują siłę pod koszem. Moim skromnym zdaniem jednak - dla OBU jest miejsce w składzie - widać że klub stawia na JUJKE - a JELA jako Europejka już nie jest taka ważna. Gdyby były PUCHARY - z pewnością inaczej by patrzono na Maksimović.
No szkoda - bo ja akurat pozytywnie oceniam przydatnosć JELI.

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 11 sierpnia 2011, 14:05

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”