Co słychać w Toruniu ?

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Re: Co słychać w Toruniu ?

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 11 sierpnia 2011, 15:52

Urząd miasta Torunia - poraz 3 w tym roku juz przyznał dotacje na sport kwalifikowany. 500 tyś oraz z puli sponsorskiej dodatkowo 170 tyś zł czyli razem 670 tyś.

Z tego co zapamiętałem to najwięcej dostały MIEJSKIE spółki : hokeiści 200 tyś zł , piłkarze Elany 150 tyś, koszykarki Energi 120 tyś , laskarze bodajże 100 tyś zł , koszykarze -Siden 50 tyś zł , oraz piłkarze halowi 40 tyś zł.

W tym roku w sumie Urząd Miasta przeznaczył już ponad 3 mln zł na miejskie kluby - a myśle że to jeszcze nie koniec - kolejna transza będzie pewnie na koniec roku / bądź początek nowego - jak to zwykle bywało 8)

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 11 sierpnia 2011, 16:32

niezła i jak najbardziej urocza drużyna rezerw się w Toruniu szykuje: Maja Tłumak, Emanuelle Szczechowiak i Amelka Mowlik. I tylko szkoda, że transfer Laury Szott nie wypalił,ale są kolejne sezony. Skoro Roksana i Kaja mogą to można iść przecież jeszcze dalej. 8)
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 12 sierpnia 2011, 11:06

Koszykarz (Toruń) pisze:Urząd miasta Torunia - poraz 3 w tym roku juz przyznał dotacje na sport kwalifikowany. 500 tyś oraz z puli sponsorskiej dodatkowo 170 tyś zł czyli razem 670 tyś.

Z tego co zapamiętałem to najwięcej dostały MIEJSKIE spółki : hokeiści 200 tyś zł , piłkarze Elany 150 tyś, koszykarki Energi 120 tyś , laskarze bodajże 100 tyś zł , koszykarze -Siden 50 tyś zł , oraz piłkarze halowi 40 tyś zł.

W tym roku w sumie Urząd Miasta przeznaczył już ponad 3 mln zł na miejskie kluby - a myśle że to jeszcze nie koniec - kolejna transza będzie pewnie na koniec roku / bądź początek nowego - jak to zwykle bywało 8)

Nie wiem ile w tym prawdy - ale niewykluczone że kwota 120 tyś zł - być może spowoduje , ze ENERGA jednak wystąpi w Fiba Cup. Pamiętam , że chodziło o wpłatę 20 tyś EURO tytułem nadpłaty - a na zakończenie sezonu te pieniądze były zwrócone.
Więc być może jakaś szansa jest.
Pytanie czy przy dużo węższym składzie i mocno odmłodzonym składzie w nowym sezonie - Energa pogodziłaby Puchary z Ligą...Priorytetem powinna być liga - zwłaszcza że szansa na ,,odkucie się '' będzie 8)

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 12 sierpnia 2011, 18:33

no może i zagra, ale nie w tym sezonie. termin zgłoszeń minął pewnie z 2 miesiace temu, a i grupy już rozlosowane
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 12 sierpnia 2011, 19:13

ann pisze:no może i zagra, ale nie w tym sezonie. termin zgłoszeń minął pewnie z 2 miesiace temu, a i grupy już rozlosowane

prawdę mówiąc myślę ze gdyby Energa wysłała to FIBA zapytanie czy moze jeszcze dołączyć to FIBA mogłaby sie zgodzić na takie rozwiązanie. Puchar FIBA jest z roku na rok coraz bardziej ubogi, obecnie nie ma nawet ośmiu pełnych 4-zespołowych grup.. zresztą chyba rok temu także juz po losowaniu doszły do gry jakieś zespoły Ukraińskie. Inna sprawa ze jedyna 3-zespołowa grupa to zestaw: Elitzur Ramla, Spartak Noginsk i Mondeville, wiec mało przyjemna i ze sportowego iz logistycznego punktu widzenia.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 12 sierpnia 2011, 19:29

Greebo pisze:
ann pisze:no może i zagra, ale nie w tym sezonie. termin zgłoszeń minął pewnie z 2 miesiace temu, a i grupy już rozlosowane

prawdę mówiąc myślę ze gdyby Energa wysłała to FIBA zapytanie czy moze jeszcze dołączyć to FIBA mogłaby sie zgodzić na takie rozwiązanie. Puchar FIBA jest z roku na rok coraz bardziej ubogi, obecnie nie ma nawet ośmiu pełnych 4-zespołowych grup.. zresztą chyba rok temu także juz po losowaniu doszły do gry jakieś zespoły Ukraińskie. Inna sprawa ze jedyna 3-zespołowa grupa to zestaw: Elitzur Ramla, Spartak Noginsk i Mondeville, wiec mało przyjemna i ze sportowego iz logistycznego punktu widzenia.

Racja Greebo - ponieważ prezes Krystek niejako umówił się z włodarzami Fiba - że ostatecznie we wrześniu da odpowiedź.
FIBA CUP - to dosć ubogie rozgrywki. Co roku nawet tuż przed startem - kilka ekip się wycofuje. Więc ENERGA mogłaby gdzieś wskoczyć.
Choć jeśli ma to być dookoptowanie do grupy z Elitzur Ramla , Mondeville , i Noginskiem - to te podróże mogą kosztować masakrycznie sporo kasy.
Więc - mimo wszystko - zrezygnowałbym z tego roku. A pieniądze odłożył zwyczajnie - jeśli nie na przyszły sezon - to może na jakiś ciekawy transfer - który pozwoliłby bić się o czołowe lokaty ponownie...
Bo już szczerze mówiąc dość mam bałkańskich wynalazków - a marzę o przyzwoitej pani z przeszłością z WNBA -tyle fajnych , niedrogich dziewczyn jest - nic tylko brać - drodzy działacze 8)

Awatar użytkownika
Shavo
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: Shavo » 12 sierpnia 2011, 20:44

http://www.sport.pl/sport/1,67926,10106492,Druzyna_Energi_ma_w_skladzie_kolejna_kadrowiczke.html

Jedna z najlepszych polskich zawodniczek, Elżbieta Mowlik, od nowego sezonu będzie koszykarką toruńskiej Energi. 15 sierpnia kontrakt przedłuży też Monika Krawiec.

Mowlik uznawana jest za filar reprezentacji Polski. W tym roku wystąpiła w mistrzostwach Europy - zaprezentowała się z bardzo dobrej strony.

W sześciu spotkaniach notowała średnio 8,8 punktu i 2,2 zbiórki. Jej dużym atutem były rzuty za trzy punkty - trafiła siedem razy na 23 próby. Jej silną stroną są też rzuty osobiste. W tym elemencie była bezbłędna i miała stuprocentową skuteczność.

W zeszłym sezonie Mowlik grała dla drużyny INEI AZS Poznań i zdobywała średnio 13,3 punktu na mecz. To pod względem klasyfikacji Polek trzeci wynik w Ford Germaz Ekstraklasie. Należała również do najlepszych pod względem rzutów za trzy punkty. 28-letnia Mowlik ma 180 cm wzrostu i gra na pozycji rzucającej. Może pełnić też rolę niskiej skrzydłowej. W Enerdze będzie jedną z tych, które odpowiadać będą za zdobywanie punktów.

15. sierpnia kontrakt z Energą przedłuży jedna z liderek Monika Krawiec. Torunianka ma już za sobą kłopoty zdrowotne i dużym entuzjazmem oczekuje początku nowych rozgrywek.

W Enerdze zagrają również Weronika Idczak, Marta Jujka, Charity Szczechowiak, Emilia Tłumak, Róża Ratajczak, Leah Metcalf oraz dwie 14-letnie juniorki Roksana Płonka i Kaja Darnikowska.

Szanse na angaż ma wciąż Alicia Gladden. Za to trudno spodziewać się aby w zespole została środkowa Jelena Maksimovic.

Początek rozgrywek w Ford Germaz Ekstraklasie zaplanowany jest na 1. października. Energa zagra na wyjeździe z byłym klubem Mowlik z Wielkopolski.

Źródło: Gazeta Wyborcza Toruń
Koszykówka jest jak religia-wiele osób ją praktykuje,ale nikt do końca jej nie rozumie...

http://www.wnba-basketball.com/ - jedyny polski serwis poświęcony WNBA (informacje o Ewelinie Kobryn, historia oraz kluby WNBA, ciekawostki i wiele innych)

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 13 sierpnia 2011, 11:49

Zamarzyła mi się...JANTEL LAVENDER . w dodatku fajnie się ,, to'' wymawia :P Tej nocy zagrała świetny mecz przeciwko Mercury... Ma 193 cm , 84 kg - zwinna , skoczna.Tegoroczna rookie w dodatku . Pytanie ile może wołać...
Szkoda że działacze wolą szukać wynalazków typu Radunović. Czy Lavender może kosztować w granicach 7-10 tyś $$$ miesięcznie? mniej/ więcej ?

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 13 sierpnia 2011, 13:12

mi sie marzy nie branie udziału w dennym pucharze. Lepiejej te pieniadze zostawic na inne okazje czyli wywiazanie sie z kontraktów wobec zawodniczek.
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 13 sierpnia 2011, 13:31

hermes46 pisze:mi sie marzy nie branie udziału w dennym pucharze. Lepiejej te pieniadze zostawic na inne okazje czyli wywiazanie sie z kontraktów wobec zawodniczek.

Zgadzam się z Tobą . Skład jest szczuplejszy / młodszy. A niewykluczone że klub czekału by wyjazdy do Rosji , Izraela - które byłyby drogie po prostu.

Uważam że turniej z udziałem UMMC , Nadieżdy - wniesie więcej MARKETINGOWO niż ten Puchar Fiba.
Kasę można przyoszczędzić - bo jednak są to wydatki myślę rzędu koło 300-500 tyś zł. Mam na myśli wyjazdy , noclegi - a także koszty meczów u siebie .
A jeśli nie przyoszczędzić to bynajmniej postarać się ROZSĄDNIE zmontować skład .

kev
Nowy na forum

Postautor: kev » 14 sierpnia 2011, 13:51

no JANTEL LAVENDER mi wpadła w oko już dawno od kiedy Parker miała kontuzje i Lavender dostała więcej minut to pokazała że jest wartościową młodą zawodniczką :) no i jej 193 cm w naszym klubie by się przydały :)

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 14 sierpnia 2011, 17:52

My od kilku lat marzymy by przyszła jakaś dziewczyna z WNBA - nie marzymy o gwieździe... Ale jakiejś przyzwoitej grajki... Klub ma to gdzieś.
Woli kontraktować po 3 przeciętniary na każdą pozycję - ja roku ubiegłym - a efekt żaden przecież...
Zapewne przyjdzie ktoś KOMPLETNIE przeciwny - niż ten o kim ,, marzymy'' .

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 14 sierpnia 2011, 18:17

a moze byc maksymalnie opalona Hajdana?!!! :lol:

Wystarczy Fluker i nie mam pytan
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 15 sierpnia 2011, 10:16

No o FLUKER też pomyślałem :P Dla mnie dobry gracz. No ale przecież ona jest jeszcze bardziej MNIEJ ZWROTNA od JELI Maksimović - a przecież szacowna pani dyrektor grzmiała w wywiadach że szukają innego gracza - bardziej zwrotnego...

PS . Wszystkiego najlepszego dla JAŃCI i SZPILI - dziś są ich kolejne osiemnaste urodziny :P :P :P

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 15 sierpnia 2011, 15:40

Fluker odpada niestety. Z wiarygodnego źródła wiem ze obecnie pracuje.

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”