Co słychać w Toruniu ?

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Re: Co słychać w Toruniu ?

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 16 sierpnia 2011, 13:02

No dobra...Być może tam by miała MINUTY. Ale Brzegu nie stać na Mowlik.

Poza tym Toruń bliżej Poznania , jest też WERA IDCZAK z którą grała i się rozumieją...

Nie wiem kto wogóle palnął z tym Brzegiem...

PS . Co do Ali Gladden - też wszystko jasne. Ala zostaje w Toruniu.

Więc w zasadzie prawie wszystko jasne. Zostaje jeszcze pozycja centra.

I tutaj - po cichu liczę , że jednak co niektóre kompetentne osoby pójdą po rozum do głowy i podpiszą kontrakt z Maksimović. Nie ma się wogóle nad czym zastanawiać. JELA chce zostać w Toruniu 8) A kibice CHCĄ by została - więc w czym problem ?

Nie powinno chodzić o pieniądze :roll:

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 16 sierpnia 2011, 17:04

Na dzień dzisiejszy Ela Mowlik w Toruniu nie zagra. Zainteresowanie? Katryna Gaither.
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 16 sierpnia 2011, 17:19

A skąd wiesz ? 8)

Jakieś 2 tygodnie temu przeglądałem tą stronę i wpadlą mi w oko . Ale ....WIEK. ona ma już 36 lat !!!!

Statystyki wyśmienite ale ten wiek...

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 16 sierpnia 2011, 17:33

Koszykarz (Toruń) pisze: Ale ....WIEK. ona ma już 36 lat !!!!

no co ty 3 dni temu dopiero skończyła. 8)

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 16 sierpnia 2011, 17:42

matrix pisze:
Koszykarz (Toruń) pisze: Ale ....WIEK. ona ma już 36 lat !!!!

no co ty 3 dni temu dopiero skończyła. 8)

Wszystko się zmienia jak w kalejdoskopie.

Najważniejsza sprawa to to , że dziewczyny już trenują - z zagranicznych póki co tylko LEAH METCALF - z materiału fimowego / wywiadu sprawia wrażenie rozsądnej i nastawionej na ciężką pracę dziewczyny - oby wypalił ten transfer.

Druga sprawa - jednak bez ELI MOWLIK. I nie chodzi o kasę...Trudno - mamy i tak Krawiec, Gladden i Tłumak na skrzydle - nie jest źle !!!

Trzecia sprawa to ......center - 36 letnia KATRYNA GAITHER. Powiem tak - IMPONUJĄCE CV - grała w dobrych klubach ale....KASA - mimo wieku - woła dość sporo.... Zobaczymy - ale to może być ciekawy gracz 8)

Co do składu - widziałbym to tak :

1 - Metcalf , Idczak
2 - Krawiec , Ratajczak + młode
3 -Gladden , Tłumak(3/4)
4-5 Egenti , Jujka i zaryzykowałbym z tą panią Katryną Gaither (skoro temat JELI już nieaktualny)

Wychodzi wąski skład - dlatego pozostawiłbym Magdę Radwan - badź zakontaktował na ,,4'' jakąś młodą AMERYKANKE na dorobku / jako zmienniczkę.

Xyz
Nowy na forum

Postautor: Xyz » 16 sierpnia 2011, 17:56

Koszykarz (Toruń) pisze:Druga sprawa - jednak bez ELI MOWLIK. I nie chodzi o kasę...Trudno - mamy i tak Krawiec, Gladden i Tłumak na skrzydle - nie jest źle !!!

A skąd ta pewność odnośnie Gladden?

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 16 sierpnia 2011, 18:02

Xyz pisze:
Koszykarz (Toruń) pisze:Druga sprawa - jednak bez ELI MOWLIK. I nie chodzi o kasę...Trudno - mamy i tak Krawiec, Gladden i Tłumak na skrzydle - nie jest źle !!!

Pewności - w zasadzie nie ma nigdy.... Zresztą działacze nas już do tego przyzwyczaili - od momentu awansu do FGE 8)
Akurat Ala - nie jest zawodniczką ,, nie do zastąpienia' ' - trzeba dodać , że w minionym sezonie nie trafiła ANI razu za 3 pkt. To jest jakiś EWENEMENT chyba..... Będzie fajnie jak zostanie - bo SYMPATYCZNA dziewczyna jest - i w najwyższej formie jest przydatna. Ale jak będzie ktoś inny - nie gorszy bynajmniej - to też nie będzie źle.
Cieszy powrót CHERRY - i mam nadzieje , że da z siebie to , co przed dwoma laty.

Xyz
Nowy na forum

Postautor: Xyz » 16 sierpnia 2011, 18:11

Koszykarz (Toruń) pisze:
Xyz pisze:

Pewności - w zasadzie nie ma nigdy.... Zresztą działacze nas już do tego przyzwyczaili - od momentu awansu do FGE 8)
Akurat Ala - nie jest zawodniczką ,, nie do zastąpienia' ' - trzeba dodać , że w minionym sezonie nie trafiła ANI razu za 3 pkt. To jest jakiś EWENEMENT chyba..... Będzie fajnie jak zostanie - bo SYMPATYCZNA dziewczyna jest - i w najwyższej formie jest przydatna. Ale jak będzie ktoś inny - nie gorszy bynajmniej - to też nie będzie źle.
Cieszy powrót CHERRY - i mam nadzieje , że da z siebie to , co przed dwoma laty.

A już sądziłem, że masz jakieś sprawdzone info skoro w dwóch postach pisałeś, że: "Co do Ali Gladden - też wszystko jasne. Ala zostaje w Toruniu" oraz tym zacytowanym powyżej.

PS W lidze Gladden faktycznie nie trafiła zza linii 6,75, ale w FIBA EuroCup ta sztuka udała się jej "nawet" dwa razy, po jednym razie przeciwko Gran Canarii ;)

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 16 sierpnia 2011, 18:56

Ela Mowlik to była jedna z tych zawodniczek, które w sezonie 2000/2001 w ostatnim ligowym meczu "załatwiły" Nam spadek z ekstraklasy i skłamałbym gdybym napisał, że nie chciałem jej w toruńskim zespole. 8) Polski skład Energi za mocny by się chyba zrobił gdyby tutaj przyszła, a za różowo to przecież w Toruniu nie może być choć też jestem podobnego zdania, co Edo, że idziemy na majstra. Czekam na dwa dobre ruchy odnośnie koszykarek zagranicznych (u Ali Gladden brakowało mi w poprzednim sezonie jej firmowych, a moich ulubionych celnych rzutów z tzw. "stopklatki" )i......Magdę Radwan. Żadna nowa zawodniczka już chyba w autobus do Zakopca nie wsiądzie, choć w tym biznesie wszystko się może zdarzyć.
PS.Małe Tour de Pologne robi Ela tylko akurat w tym coraz bardziej prestiżowym wyścigu nie ma etapów zwrotnych. 8) I jeszcze o Gaither (chwała działaczom, że chociaż "wąchają" dziewczyny z przeszłością w WNBA). Powiedzmy,że jest doświadczoną zawodniczką (kobiecie się wieku nie wypowiada), a akurat wczorajsza toruńska solenizantka będąc na tym etapie swojego życia w PLKK jeszcze porządnie "wymiatała". Klasa koszykarka-klasa trener. I tyle- dwoma ostatnimi zdaniami poprawiłem sobie humor. 8)

kev
Nowy na forum

Postautor: kev » 16 sierpnia 2011, 19:56

a skąd info że Mowlik nie w Toruniu i o tej Katrynie Gaither ? :?:

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 16 sierpnia 2011, 20:20

sorry za to z Magdą......Rybnik. I tylko proszę media, aby nie było w ROW-ie albo do ROW-u( nie każdy musi przecież wiedzieć, ze chodzi o Rybnicki Okręg Węglowy) 8) Oficjalnie w Toruniu brakuje 3 koszykarek do zamknięcia skromniutkiej dwunastoosobowej kadry.
Ostatnio zmieniony 16 sierpnia 2011, 20:26 przez matrix, łącznie zmieniany 1 raz.

kev
Nowy na forum

Postautor: kev » 16 sierpnia 2011, 20:25

ta Katryna Gaither to kolejny sezon będzie grała chyba w Belgii w tym klubie co ostatnio :P

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 16 sierpnia 2011, 20:28

kev pisze:ta Katryna Gaither to kolejny sezon będzie grała chyba w Belgii w tym klubie co ostatnio :P

z przebiegu jej kariery wynika, ze upodobała sobie Dexię Namur. 8)
PS.Chłopakom z toruńskiej kablówki dziękuję za rzetelne i śmiałe, jak na toruński światek informacje. Tak trzymać panowie!!!

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 17 sierpnia 2011, 08:29

ta Katryna Gaither to by mogłobyć coś :P No ale już słyszymy ZRZĘDZENIE że za droga....
Z takim podejściem to daleko nie zajedziemy... Proponuje wziąć zeszłoroczne centry Rybnickie :twisted: :twisted: :twisted: Wtedy nie będzie narzekania, że drogie... Bo chyba juz wogóle nie patrzymy na kwestię WZMOCNIENIA a KASE 8)

PS . Bardzo często widać na mieście/ Starówce - Patrycję Gulak - aż się ciśnie by powiedzieć - że jej miejscem /klubem powinna w dalszym ciągu być ENERGA. Ma niebagatelny wpływ na brązowy medal. Ostatni rok miała słabszy - a odeszła tylko dlatego że trener Omanić wolał stawiać na swoje bałkańskie wynalazki - a przecież taka Mazić powinna była wylecieć w pierwszej kolejnośći... A nie Patrycja która reprezentowała Toruń przez 3 lata.

Nie udało się z Mowlik - nie ma co rozpaczać... Czy nie lepiej rozsądniej byłoby przesunąć SZPILE na ,,3'' do wymieniania się z Alą Gladden/ badź kimkolwiek innym - a na ,,4 / 5 niejako przywrócić Gulak ?
Myśle że Gulak to pewniejsza opcja na ,,4'' niż SZPILA - bo ta z kolei wszystko co najlepsze / rzut za 3 pkt - oferuje ze skrzydła.

Ja bym widział do tak - choć to tylko marzenie w tej chwili :

Idcalf - Idczak
Krawiec-Ratajczak
Gladden? - Tłumak
Egenti-Gulak
Jujka - może Gaither ? dobry gracz !

no i młode do nauki

Skład rozsądny - na każdej pozycji dobrze uzupełniające się zawodniczki. I wydaje się że taki powinien być schemat budowy składu. Wsżedzie po dwie grajki.....Bez żadnego cudowania - jak rok temu - gdzie były po 3 koszykarki na pozycje 1,2,3,5 a żadnej silnej skrzydłowy. Gra na 2 centry była kulawa na maksa.

Czy trenera , działaczy , zawodniczkę - stać na to by dać sobie szansę ponownie ? Oczywiście mam na myśli PATI G. 8)

Fajnie by było mieć taką paczkę.

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 18 sierpnia 2011, 21:46

Energa Toruń wyjechała do Zakopanego

dodano: 18 sierpnia 2011, 19:02 Autor: (jp) -POMORSKA

- Każdy zespół chciałby mieć Nicole Powell w składzie, ale musimy liczyć się z realiami - mówi Elmedin Omanić, który razem z Energą Toruń zaczyna w piątek obóz w Zakopanem.

Bośniacki szkoleniowiec na początku tygodnia wrócił z urlopu. Po raz czwarty będzie prowadził toruńskie koszykarki i jak sam przyznaje, nie zastanawiał się nad zmianą pracy. - Z prostego powodu: po brązowym medalu rok temu podpisaliśmy kontrakt na dwa kolejne sezony, który wciąż mnie obowiązuje. Poza tym świetnie czuję się w Toruniu. Dzieci chodzą do szkoły, dobrze czują się w Polsce, a rodzina jest dla mnie bardzo ważna. Nie chciałbym skakać z kraju do kraju i cały czas żyć na walizkach - podkreśla Omanić.

W Toruniu jak w domu
Szkoleniowiec odpoczywał na Bałkanach, ale z dystansu brał aktywny udział w budowaniu nowej drużyny w Toruniu. - Zawsze tak jest: po dwóch tygodniach wolnego już ciągnie do koszykówki i podobnie po dwóch tygodniach sezonu człowiek zaczyna myśleć o odpoczynku - śmieje się Omanić.

Tym razem pracy było sporo, bo z ubiegłorocznego składu zostaną cztery, może pięć koszykarek. Na pierwszy ogień poszły rozgrywające, które wymieniono w komplecie. Od nowego sezonu za kreowanie gry "Katarzynek" będą odpowiadać Leah Metcalf i Weronika Idczak. - Rozważałem jedynie pozostawienie Veroniki Bortelovej. Wiem, że kibice spodziewali się po niej więcej, ale to w końcu kapitan reprezentacji Czech. Agata Gajda to także dobra zawodniczka, ale już nie jest najmłodsza i chciałem spróbować innych rozwiązań. W końcu udało nam się ściągnąć Idczak, którą interesowałem się od dwóch lat - przyznaje Omanić.

Marta dostarczy radości
Drużyna na pewno będzie młodsza. Średnią obniża choćby Marta Jujka, środkowa pozyskana z Lotosu Gdynia. - Na swój wiek ma spore doświadczenie. W mojej opinii to środkowa numer dwa w Polsce po Ewelinie Kobryń. Jestem przekonany, że dostarczy nam wiele radości - przekonuje szkoleniowiec Energi.
Najbardziej średnią wieku w drużynie obniżają jednak dwie 14 latki: Roksana Płonka i Kaja Darnikowska. - One nie są jeszcze gotowe do gry na takim etapie, ale innego wyjścia nie ma. Gwiazdy z Wisły Can Pack czy CCC w tym wieku zaczynały poważną grę, takich nazwisk jest mnóstwo na Bałkanach. Były 16- czy 17-latki, które zdobywały tytuł najlepszego strzelca w ekstraklasie - podkreśla Omanić.

Czekają na Gladden
Wczoraj do Zakopanego pojechało dziewięć koszykarek. To mało, zwłaszcza w trakcie treningów taktycznych w hali, gdy nie ma dwóch pełnych piątek. Omanić liczy, że w najbliższych dniach dołączy do ekipy Alicia Gladden. Amerykanka jest bardzo blisko przedłużenia kontraktu. - To dobra koszykarka, prawdziwy walczak na parkiecie. Dostała zalecenia na wakacje, żeby ćwiczyć zwłaszcza rzut z dystansu. Liczę, że wesprze nas zwłaszcza na obwodzie, o ile zaakceptuje nasze warunki - mówi Omanić.
Kogo jeszcze potrzeba w Enerdze? - Potrzebujemy wzmocnień na pozycję cztery i pięć pod koszem. Problem tym, że brakuje pieniędzy w całym sporcie, a nie tylko u nas. Kibice dziwili się, że w ubiegłym sezonie wziąłem Radunović. Tymczasem ja też wolałbym w to miejsce Nicolle Powell, która jednak kosztuje 250 tys. dolarów za sezon. To żaden problem zbudować zespół, gdy ma się wielki budżet. Chcę znaleźć koszykarki dobre, które będą się podobały kibicom i które będą stosunkowo tanie - wyjaśnia szkoleniowiec.

Na pozycji silnej skrzydłowe może z powodzeniem zagrać Emilia Tłumak. Możliwe więc, że do "Katarzynek" dołączy środkowa i koszykarka na pozycji numer trzy. Wiele zależy, kto akurat trafi się na rynku.

PS . Ja bym jednak wolał by SZPILA pozostała jako NISKA SKRZYDLOWA (,,3'') a ściągnąć dwie zawodniczki pod kosz. Póki co jest sama MARTA JUJKA a Egenti-Szczechowiak to WIELKA NIEWIADOMA.

Tak więc jeśli mają przyjść jakieś dwie - to niech to będzie SILNA SKRZYDLOWA i CENTER .

Ta Katryna Gaither to by było coś 8) :P

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”