Co słychać w Toruniu ?

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Re: Co słychać w Toruniu ?

Postautor: matrix » 06 września 2011, 17:06

Septymiusz pisze:Jeśli Charity wróci do takiej dyspozycji jaką miała pod koniec swojego ostatniego sezonu i Jela będzie grała tak jak na poczatku ubiegłego roku, to możemy mieć bardzo dobry i uzupełniający się duet. Rok temu Jelena nie miała takiej klasy czwórki jak Charity, a Egenti nie miała obok siebie tak dobrego centra jakim jest Serbka. Do tego zdrowa Jujka, to śmiem twierdzić, że pod koszem jakościowo wyglądamy najlepiej od ostatnich paru sezonów. Co nie zmienia jednak faktu, że jeszcze ktoś tam by nam się przydał,ale jeśli nie będzie zbyt wielu kontuzji to wydaje mi się, że wystarczy niska skrzydłowa i damy radę.

Septymiusz.....czy trio Maksimović-Mazić-Perostiyska przed pierwszym ligowym pojedynkiem było złe? 8) To przecież same reprezentantki, a dopiero później okazało się,że faktyczną i co najważniejsze aktualną na owy czas reprezentantką jest tylko jedna z nich. Wszystko zweryfikowała ligowa młócka. Ucieszy mnie, jak forma Charity będzie podobna do tej,jaką prezentowała Szpila rok temu. Wszystko powyżej będzie niespodzianką in plus. In plus to dla mnie to,że Edo jest z dziewczynami od początku przygotowań do sezonu. 8)
Ostatnio zmieniony 06 września 2011, 17:32 przez matrix, łącznie zmieniany 1 raz.
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 06 września 2011, 17:30

Radomenes pisze:
Septymiusz pisze:Jeśli Charity wróci do takiej dyspozycji jaką miała pod koniec swojego ostatniego sezonu i Jela będzie grała tak jak na poczatku ubiegłego roku, to możemy mieć bardzo dobry i uzupełniający się duet. Rok temu Jelena nie miała takiej klasy czwórki jak Charity, a Egenti nie miała obok siebie tak dobrego centra jakim jest Serbka. Do tego zdrowa Jujka, to śmiem twierdzić, że pod koszem jakościowo wyglądamy najlepiej od ostatnich paru sezonów. Co nie zmienia jednak faktu, że jeszcze ktoś tam by nam się przydał,ale jeśli nie będzie zbyt wielu kontuzji to wydaje mi się, że wystarczy niska skrzydłowa i damy radę.

Damy radę pod warunkiem, ze dyspozycja sportowa duetu Charity-Jela będzie normalna tzn. taka do jakiej obie dziewczyny są predysponowane. Charity to niewiadoma, a druga niewiadoma to Róża Ratajczak. Może się okazać tak, że forma Emilii Tłumak będzie na początku decydująca, a sama zawodniczka rozdwoi się między pozycjami trzy i cztery. Nie można sobie pozwolić na "pozostanie w blokach", a później marudzić, że mamy takiego, a nie innego rywala w walce o czwórkę. Teorie, że to play-offy są najważniejsze osobiście wrzucam do lamusa.
PS. a może Eli Mowlik się odwidzi i wszystkim opadną kopary.... :lol: Wariant Jela-Marta jednocześnie na parkiecie też z teoretycznego punktu widzenia jest możliwy, ale jakoś zarówno Serbki, jak i eks Lotosiary na pozycji cztery za bardzo nie widzę. No chyba, że Edo coś w tym temacie porządnie zrobi. Zatrudnić "za wsio" dobrą "strzelbę", a później w styczniu błagać wszystkich o kasiorkę na kolejną zagraniczną koszykarkę?

A ja bym właśnie zaryzykował... i sprowadził już tylko niską skrzydlową - pod warunkiem , że będzie JAKOŚĆ - lepsze to niż dwie przeciętniary

Mamy po jednej zawodniczcze na 3 i 4 : Szpila i Cherry. Szpila może grać wymiennie na 3 i 4. oraz gra na 2 centry. JELA grywała w przeszłości też na ,, 4'' - zresztą jest świetnie wyszkolona. Jujka podobnie. Też kilka razy grała w Lotosie na 2 centry.

Trzeba być optymistą..Liczę przede wszystkim na poprawe ROZEGRANIA , PODAŃ - a śmiem twierdzić że jak będą dobre podania to Cherry , JELA bądź MARTA będą zamieniać to na punkty.

PS. O Cherry jestem spokojny. Zwinność , szybkość ma w genach - więc z pewnością da więcej niż drewniana RADUNOVIĆ. Będzie dobrze - choć działacze chyba też zdają sobie sprawe , ze skład jest mocno wyszczuplony - o niemal 2-3 zawodniczki mniej w rotacji - dodatkowo z dwiema POWAŻNYMI niewiadomymi (Róża , Cherry)

Żeby nie było że będzie tylko 7 zawodniczek do grania.... W dodatku trzeba liczyć , że nie będzie niewypału - ani z Metcalf ani z nową ,, 3'' z USA. Bo wtedy faktycznie może być nieciekawie

Mamy jednak bardzo dobry terminarz w pierwszej rundzie. Tylko Wisła na wyjeździe - a Lotos , Gorzów , CCC u siebie - tu trzeba wygrywać.

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 06 września 2011, 19:21

Typowy off top - ale musiałem - niektórzy pewnie się ucieszą szyderczo a inni nie - ale Jela Maksimović - zmieniła się nie do poznania - jeśli można tak to określić (chodzi o wagę ) Będzie naprawdę wiele pożytku z niej . Zobaczycie :P 8)

Septymiusz
Młodzik

Postautor: Septymiusz » 06 września 2011, 19:46

matrix pisze:

Septymiusz.....czy trio Maksimović-Mazić-Perostiyska przed pierwszym ligowym pojedynkiem było złe? 8) To przecież same reprezentantki, a dopiero później okazało się,że faktyczną i co najważniejsze aktualną na owy czas reprezentantką jest tylko jedna z nich. Wszystko zweryfikowała ligowa młócka. Ucieszy mnie, jak forma Charity będzie podobna do tej,jaką prezentowała Szpila rok temu. Wszystko powyżej będzie niespodzianką in plus. In plus to dla mnie to,że Edo jest z dziewczynami od początku przygotowań do sezonu. 8)

Różnica jest taka, że przed tym sezonem wiemy czego można spodziewać się po Jujce, Egenti, a Vera i Mirna to były zupełne niewiadome mimo wszystko.

Awatar użytkownika
markylipek
Młodzik

Postautor: markylipek » 07 września 2011, 07:16

Koszykarz (Toruń) pisze:A ja bym właśnie zaryzykował... i sprowadził już tylko niską skrzydlową - pod warunkiem , że będzie JAKOŚĆ - lepsze to niż dwie przeciętniary

Trzeba pamiętać, że zarówno Maksimovic jak i Jujka mają tendencję do łapania niepotrzebnych przewinień (także tych branych z sufitu przez sędziów w sytuacji gdy rozgrywająca odbija się od nich jak od ściany), więc choćby dlatego warto byłoby jednak sprowadzić jeszcze jakiegoś gracza na pozycje 4, która w kryzysowej sytuacji zagrałaby na centrze.

Oczywiście wszechstronna z USA na 3 z dobrym rzutem z dystansu i wspierającą wysokie w walce na desce też mile widziana :)

witold197
Nowy na forum

Postautor: witold197 » 07 września 2011, 18:39

http://www.tvk.torun.pl/portal.php?moves=true&pos=6378

Ciekawe rzeczy mówi Edo... Możliwy jeszcze powrót Ali Gladden...

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 07 września 2011, 19:04

No Gladden wszyscy znamy . Znamy ją z formy sprzed dwóch lat / a także z nieudanego / kontuzjogennego sezonu.

W materiale TVK była mowa o pewnej koszykarce z USA z ligi szwedkiej...chodziło zapewne o Ashley KEY - więc zdecydowanie wolałbym ALE GLADDEN.

Wierze że nowy sezon w przypadku pań Maksimović czy Gladden może być tylko lepszy ;)
Jeśli jest szansa na ALE - a le zdrową ALĘ - to bierzmy ją . Jeśli wszystko zatrybi - będzie ok .

Radomenes
Żak

Postautor: Radomenes » 07 września 2011, 19:34

A ja w zupełne ozdrowienie Gladden jakoś nie wierzę. W wielu klubach po tym w jakim stanie przyjechała do Torunia na początku poprzedniego sezonu powiedziano by jej "do widzenia". Zawodniczka też zdaje sobie teraz sprawę, że to ostatni dzwonek (zrozumiała to też Jela), aby załapać się do kadry klubu. Jeśli chodzi o ewentualne wzmocnienia to po kiego wymieniać te i owe nazwiska( i drażnić serce kibica) skoro wiadomo o co chodzi. Z tymi nie tanimi Polkami trochę chyba przesadzono, a teraz szuka się miedzi?
Dobra skrzydłowa i jedziemy, a ryzyko "niewypału"? Będzie nawet przy koszykarce z WNBA-Tangela Smith.
PS. I żeby się dobrze zrozumieć wielki szacun dla Ali za to co zrobiła w sezonie 2009/2010...Malkontenci martwili się, że Energa nie skompletuje wymaganej "dziesiątki" do treningów, a jak widać na emitowanym przez TVK Toruń materiale Ilona Jasnowska pracuje na zajęciach za trzech.
Bum

adrenalina
Amator

Postautor: adrenalina » 08 września 2011, 06:48

Koszykarz (Toruń) pisze:No Gladden wszyscy znamy . Znamy ją z formy sprzed dwóch lat / a także z nieudanego / kontuzjogennego sezonu.

W materiale TVK była mowa o pewnej koszykarce z USA z ligi szwedkiej...chodziło zapewne o Ashley KEY - więc zdecydowanie wolałbym ALE GLADDEN.

Pudło, nie chodziło o nią na pewno

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 08 września 2011, 09:00

Adrenalina proponuje ...Amber Holt. :lol:
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

Radomenes
Żak

Postautor: Radomenes » 08 września 2011, 13:28

hermes46 pisze:Adrenalina proponuje ...Amber Holt. :lol:

pomyśl klubu nie stać na Kim Smith i Ines Kresović. No, ale marzyć każdemu wolno w tym także toruńskim mediom.
Proponuję Patrycję Gulak-Lipkę. Realne? Z punktu finansowego i czysto sportowego na pewno tak. Z każdego innego już NIE.
PS.Zaproponowałbym jeszcze jedną toruniankę, bo jestem pewien, że jej obecne umiejętności są cały czas lepsze od pani Hajdy.
Bum

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 08 września 2011, 14:40

Jeśli byłoby to realne- to byłbym za tym by do dołaczyły Gladden i Gulak - czyli dziewczyny którym zawszięczamy brązowy medal - historyczny dla Torunia.

Do ligi miesiąć - mamy tylko 8 dziewczyn - w tym 2-3 niewiadome.

Amber Holt to zwykły żart. Energi na nią nie stać.

Radomenes
Żak

Postautor: Radomenes » 08 września 2011, 14:46

Koszykarz (Toruń) pisze:Do ligi miesiąć - mamy tylko 8 dziewczyn - w tym 2-3 niewiadome.

otóż to, ale ile to już razy Toruń "przespał" początek rozgrywek i to zarówno pod względem personalnym,jak i formy poszczególnych zawodniczek?
PS.Do ligi nie miesiąc,a trzy tygodnie. No chyba zbyt wiele osób liczy, że Poznań i Leszno "położą się" na samą nazwę Energa.
Bum

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 08 września 2011, 22:03

Radomenes pisze:
Koszykarz (Toruń) pisze:Do ligi miesiąć - mamy tylko 8 dziewczyn - w tym 2-3 niewiadome.

otóż to, ale ile to już razy Toruń "przespał" początek rozgrywek i to zarówno pod względem personalnym,jak i formy poszczególnych zawodniczek?
PS.Do ligi nie miesiąc,a trzy tygodnie. No chyba zbyt wiele osób liczy, że Poznań i Leszno "położą się" na samą nazwę Energa.

Z tego co obserwuje zespoł torunski jak i działacze nie przespali okresu miedzy sezonowego. Byli aktywni ale nie byli szaleni. Majac jakies tam fundusze szukali takich zawodniczek jakie mamy zakontraktowane. Oczywiscie mozna było zrobic tak jak z 2-3 lata temu ROW i po miechu zmieniac skład. Z dwojaga złego wole takie rozwiazanie jakie robia działacze torunscy.
PS Jezeli uwazacie ze jednak działacze zasneli znajac otwartość naszych włodarzy chetnie usatapia wam miejsca.
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

Radomenes
Żak

Postautor: Radomenes » 09 września 2011, 15:08

hermes46 pisze:Z tego co obserwuje zespoł torunski jak i działacze nie przespali okresu miedzy sezonowego. Byli aktywni ale nie byli szaleni. Majac jakies tam fundusze szukali takich zawodniczek jakie mamy zakontraktowane.
PS Jezeli uwazacie ze jednak działacze zasneli znajac otwartość naszych włodarzy chetnie usatapia wam miejsca.

ja mówiłem o formie sportowej sprowadzonych takich, a nie innych zawodniczek tu w tym tzn. Toruniu miejscu....przecież jeszcze sezon temu (przed rozpoczęciem rozgrywek) sprowadzając Micaelę Cocks (ile meczów dla Katarzynek zagrała?) i Mirnę Mazić(dlaczego tak późno odeszła?) też wszystko było ok., a dostaliśmy w torebkę na inaugurację z Liderem Pruszków. O innych sprawach w trakcie rozgrywek (np. odejście Patrycji Gulak-Lipki czy sprowadzenie Hajdy) nawet nie wspominam.Faktów nie zmienisz nawet obserwując to z takiego, a nie innego punktu siedzenia.
Twoje PS łącznie z wytłuszczonym zdaniem (bardzo enigmatycznym zresztą) zwyczajnie rozbawia- rzecznikiem prasowym klubu jesteś czy jak? Idąc twoim tropem trzeba się cieszyć z każdego transferu i z każdej sytuacji, jaka w klubie powstanie? Ciekawi mnie też,co obserwowałeś przed ubiegłym sezonem.
PS.Absolutnie nie mam nic do toruńskich działaczy czy też trenera, ale trochę choćby obiektywizmu w tym wszystkim by się przydało. Pozdrawiam.
Bum

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”