Co słychać w Toruniu ?

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

hermes46
Kadet

Re: Co słychać w Toruniu ?

Postautor: hermes46 » 09 września 2011, 16:47

od 20 lat obserwuje co sezon okres przygotowawczy i transferowy druzyny toruńskiej. Czy to był AZS, Zapolex, Nova Trading czy teraz Energa jednym sie zgodze nie wyrzuca sie pieniedzy w błoto. Czy trudno pomyslec lub sie domyslec ze zawodniczki w kontraktach maja jakies tam klazule. Tego nikt nigdy nam nie poda! Dla mnie nie ma duzej róznicy czy grała Hajdana czy Pati, bo obie kaleczyły :lol:
Z Liderem porazka wyszła z braku ogrania zespołu a nie z błedów doboru zawodniczek. Lider w tym momencie tez był daleki od swojego ustawienia z konca sezonu.
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 09 września 2011, 17:34

hermes46 pisze:od 20 lat obserwuje co sezon okres przygotowawczy i transferowy druzyny toruńskiej. Czy to był AZS, Zapolex, Nova Trading czy teraz Energa jednym sie zgodze nie wyrzuca sie pieniedzy w błoto. Czy trudno pomyslec lub sie domyslec ze zawodniczki w kontraktach maja jakies tam klazule. Tego nikt nigdy nam nie poda! Dla mnie nie ma duzej róznicy czy grała Hajdana czy Pati, bo obie kaleczyły :lol:
Z Liderem porazka wyszła z braku ogrania zespołu a nie z błedów doboru zawodniczek. Lider w tym momencie tez był daleki od swojego ustawienia z konca sezonu.

Zdecydowanie Ty chyba nie wiesz co piszesz !!

Jak najbardziej zostało wyrzuconych mnóstwo pieniędzy w błoto.... ROK TEMU DOBITNY PRZYKŁAD.
Ja powiem tak : im było BIEDNIEJ w KLUBIE - tym było LEPIEJ jeśli chodzi o atmosfere , klimat itp.

Rok temu PRZESADZONO ze składem : 3 rozgrywające / 3 centry . a żadnej ,, 4'' :lol: :lol: :lol: Zwłaszcza POLKI narzekały na to że TRENER woli stawiać na zagraniczne miernoty - a nie na nie....Mówię o Małaszewskiej i Gulak ...no i ich już nie ma 8)

Gdyby było te 9,10 zawodniczek było by łatwiej - a tak było 12 seniorek - i było do przewidzenia , że będą ZGRZYTY gdzieniegdzie.

Przed tym sezonem - widać jednak ZMIANY w budowie składu - ale to nie przypadek bo ...JEST BIEDNIEJ z kasą...
Może to jest recepta ??? By szanować każdy grosik > Bo kolejnych niewypałów typu Radunović - chyba każdy ma dosyć.

Te dziewczyny które są już w składzie - ogólnie znamy (poza Leah Metcalf) i dlatego śmiem twierdzić że jest spora szansa że to ZATRYBI.... No chyba że ostatnie ogniwo / ogniwa to sknocą...
No chyba że powróci sprawdzona i lubiana Ala Gladden. Wtedy tym bardziej jest szansa na chemie. 8)

Radomenes
Żak

Postautor: Radomenes » 09 września 2011, 18:39

Takie rzeczy o Toruniu hermes można było pisać właśnie w latach 1992-2001, gdzie naprawdę organizacyjnie i finansowo działacze, trener nie mieli wielkiego pola manewru (gdzie miały być wyrzucane pieniądze skoro nie było ich zbyt wiele). Kto twoim zdaniem odpowiada w każdym klubie za politykę transferową czy też podpisywanie takich, a nie innych warunków umowy kontraktowej? Koszykarz napisał wiele, ale można by rzecz nazwać krótko i po imieniu. Cieszmy się, jak najdłużej tym co jest, bo powrót do totalnej bidy zawsze jest możliwy.
PS.Hermes, jeśli czasami liczysz się ze zdaniem innych usiądź na chwilę obok pierwszego z brzegu kibica i zapytaj się, co o tym czy owym myśli. Zapewniam cię, że warto choć i tak czasami wydaje mi się, że nie piszesz tego co naprawdę myślisz. Z mojej strony amen już na dłuższy czas.:P
Bum

Awatar użytkownika
markylipek
Młodzik

Postautor: markylipek » 10 września 2011, 06:24

hermes46 pisze:Dla mnie nie ma duzej róznicy czy grała Hajdana czy Pati, bo obie kaleczyły :lol:

A ja tam wolałem Bajerską! Umiejętności miała takie jakie miała ale zawsze walczyła ambitnie, starała się, tego nikt nie może jej odmówić. A gdyby miała trochę więcej cwaniactwa i sprytu na boisku to.... :) Dodatkowo była z Torunia więc i dużo serca zostawiła w trudnych czasach gdy graliśmy na zapleczu ekstraligi. Tak poza sportowymi aspektami, nie trzeba było jej wynajmować mieszkania tak jak Radunovic.

Tak a propos - podobno Patrycja Bajerska zakończyła karierę, w składzie Pabianic już jej nie ma.

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 10 września 2011, 07:49

Zakończyła karierę - ale ma to chyba powiązanie z jej byłym mężem -Tomkiem Bajerskim - który ma do czynienia z prokuraturą... 8) A PATI maczała w tym wszystkim palce . 8) (sorry za offtop)

Septymiusz
Młodzik

Postautor: Septymiusz » 11 września 2011, 19:34

Zastanawiające jest, że nasze koszykarki nie graja meczów sparingowych, nawet z 1 ligowcami byłby bardziej pożyteczny taki mecz niż same treningi. W zeszłym roku też dopiero na tydzień przed samymi rozgrywkami odbyły się pierwsze spotkania, a potem widać było jak dziewczyny są "zgrane". Chyba trochę powinno wyciągnąć się wnioski z tego jak gra wyglądała poprzednio i zaaplikować dziewczynom jakieś pożyteczne gierki z innymi zespołami. Ten turniej w Toruniu w którym mają zagrać Nadieżda i UMMC też chyba zaplanowano na tydzień przed startem ligi, jeśli się nie mylę.

NAMAX
Amator

Postautor: NAMAX » 11 września 2011, 20:43

Septymiusz pisze:Zastanawiające jest, że nasze koszykarki nie graja meczów sparingowych, nawet z 1 ligowcami byłby bardziej pożyteczny taki mecz niż same treningi. W zeszłym roku też dopiero na tydzień przed samymi rozgrywkami odbyły się pierwsze spotkania, a potem widać było jak dziewczyny są "zgrane". Chyba trochę powinno wyciągnąć się wnioski z tego jak gra wyglądała poprzednio i zaaplikować dziewczynom jakieś pożyteczne gierki z innymi zespołami. Ten turniej w Toruniu w którym mają zagrać Nadieżda i UMMC też chyba zaplanowano na tydzień przed startem ligi, jeśli się nie mylę.

OJ TAM oj tam.Omanic chyba wie najlepiej.

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 11 września 2011, 21:35

Septymiusz pisze:Zastanawiające jest, że nasze koszykarki nie graja meczów sparingowych, nawet z 1 ligowcami byłby bardziej pożyteczny taki mecz niż same treningi. W zeszłym roku też dopiero na tydzień przed samymi rozgrywkami odbyły się pierwsze spotkania, a potem widać było jak dziewczyny są "zgrane". Chyba trochę powinno wyciągnąć się wnioski z tego jak gra wyglądała poprzednio i zaaplikować dziewczynom jakieś pożyteczne gierki z innymi zespołami. Ten turniej w Toruniu w którym mają zagrać Nadieżda i UMMC też chyba zaplanowano na tydzień przed startem ligi, jeśli się nie mylę.

masz rację.....Katarzynki ruszą ze sparingami 16.09.( przed poprzednim sezonem również w podobnym czasie rozpoczęły sparingi od turnieju w Druskiennikach) meczem z Artego na turnieju w Bydgoszczy. Ktoś coś pisał o zgraniu zespołu przed inauguracją rozgrywek? Za "bogatych czasów" pana Błajeta takich spotkań było multum,bo jak nie było chętnych to zawsze były AMP-y,gdzie grało 3/4 drużyny (również zawodniczki zagraniczne) i w odwodzie pozostawał zespół kadetów Zrywu Toruń. 8) Na plus to fakt (i z tego akurat się cieszę), że Omanić jest z toruńskim zespołem obecny od samego początku przygotowań (był obóz od niepamiętnych czasów- w Zakopanem-wow!!!), a i z tym przecież w poprzednich latach bywało różnie.
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 11 września 2011, 22:48

Warto dodać że jednak nie tylko my nie gramy. a poza CCC - cała reszta czołówki nie gra sparingów.
Jednak za tydzień już wszystkie czołowe kluby czyli Wisła , Gorzów , Lotos , Energa już będą w weekend grały.

Myśle że turniej w Bydzi będzie ciekawym sprawdzianem .

Więc spokojnie - cieszmy się , że mamy już 90 % składu - który się już zgrywa. Brakuje jeszcze nam niskiej skrzydłowej / bądź powrotu Ali Gladden.

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 14 września 2011, 08:35

Ja bym chciał ponownie Patrycje Gulak w barwach Energi. Dziewczyna się zżyła z Toruniem . Podkoszowej zawodniczki nam przecież brakuje - bo Egenti to niewiadoma.. A nie ma zmienniczki...Strony powinny się dogadać.

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 17 września 2011, 16:28

Pierwszy sparing ENERGI :

Artego Bydgoszcz - Energa Toruń 76:70 (22:17, 20:19, 21:16, 13:18)
ARTEGO: Szott 19 (3), Long 13 (3), Górzyńska-Szymczak 11 (1), Jimenez 3, Szybała 3 (1), Koc 11 (1), Urbaniak 7 (3), Mrozińska 4, Kuras 2, Kułaga 0 .
ENERGA: Jujka 14, Ratajczak 12, Szczechowiak 7 (1), Tłumak 7 (1), Metcalf 7 (1),oraz Maksimović 14 (1), Idczak 9 (1).

Poza drużynami z Bydgoszczy i Torunia w turnieju grają Lotos Gdynia oraz INEA Poznań. Dla każdej z drużyn to okazja, żeby sprawdzić, nad czym należy popracować. Tak, by w sezonie wyjść na parkiet w pełni przygotowanym. Pierwszy sprawdzian - w derbowym meczu - wygrały bydgoszczanki.

Początek spotkania był jednak bardziej udany dla zawodniczek Energii; od "trójki” zaczęła Tłumak. Torunianki zaczęły jednak popełniać błędy, oddając inicjatywę w ręce koszykarek Artego. Obie drużyny grały bardzo agresywnie. I choć toruniankom łatwiej było przedrzeć się przez bydgoską obronę, w ataku nie były skuteczne. Przewaga Artego rosła więc z każdą minutą. Na początku drugiej połowy już wyraźnie dominowało na parkiecie. Torunianki punktowały z kolei głównie skutecznymi, w tempie przeprowadzonymi, kontratakami.

Pod koniec meczu przewaga, którą wypracowały zawodniczki Artego, zaczęła jednak topnieć. Ostatnią kwartę wygrała Energa, ale różnicą zbyt małą, by zwyciężyć w całym meczu. - Wygrana bardzo cieszy - komentował Adam Ziemiński, trener Artego. - Niektóre zawodniczki grały zbyt nerwowo. Przez to w końcówce traciliśmy punkty. Dobry mecz zagrała Long, która wreszcie zaczęła punktować. Jimenez musiała zmierzyć się z innymi, równie silnymi zawodniczkami.

źródło : Pomorska

PS.Dziewczyny grały w mocno okrojonym składzie. Cieszy fakt , że punktują CENTRY a takżę...Róza Ratajczak. Brawo :P
Artego w optymalnym składzie - a Energa bez Krawiec , no i Gladden./ bądź nowej skrzydłowej.

Awatar użytkownika
przemoe
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: przemoe » 17 września 2011, 19:50

Urbaniak 7 (3)

Ktoś mi powie jak to się robi? :)

A dziś Lotos - Energa 95:71
Pozdrawiam,
Pszemek.
----------------
Obrazek

http://toiowonasportowo.blox.pl

Radomenes
Żak

Postautor: Radomenes » 17 września 2011, 19:54

przemoe pisze:
Urbaniak 7 (3)

Ktoś mi powie jak to się robi? :)

zamiast przepisywać wszystko "ciurkiem" trzeba czasami pomyśleć lub podszkolić się z matematyki. :lol:
Bum

yanek
Żak

Postautor: yanek » 19 września 2011, 21:40

Była zawodniczka toruńskiego klubu - Hajdana Radunović w przyszłym sezonie będzie grała w Partizanie Belgrad.

Partizan added Hajdana Radunovic

The management of ZKK Partizan Galenika Beograd continue with announcing of signings.They added Hajdana Radunovic (192-F/C-78) as a reiforcement under the basket. She is very experienced player who will bring to ZKK Partizan Galenika Beograd all that needs under the basket.Last season she started in Israel in Elitzur Ramla where she averaged 3.2 points and 2.8 rebounds in EuroCup.In January she moved in Poland in Energa Torun where she averaged 4.3 points and 2.0 rebounds in Polish championship and 10 points and 4.0 rebounds in EuroCup.

Źródło: Eurobasket.com
:)

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 19 września 2011, 21:52

eee to Yanek na Partizan bedzie teraz jezdził :lol:
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”