1 kolejka FGE: AZS Poznań - Energa Toruń 53:74

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

rzymi
Oldboy

1 kolejka FGE: AZS Poznań - Energa Toruń 53:74

Postautor: rzymi » 28 września 2011, 20:41

Sobota, 01.10.2011
godz. 18:00
ObrazekObrazek

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Re: 1 kolejka FGE: AZS Poznań - Energa Toruń

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 30 września 2011, 18:07

Ford Germaz Ekstraklasę czas zacząć! Toruńska Energa na inaugurację zagra na wyjeździe z Ineą Poznań

Popularne "Katarzynki" dawno zapomniały o poprzednim, nieudanym sezonie. Szóste miejsce było poniżej oczekiwań zarówno działaczy, jak i samych koszykarek. Obyło się bez nerwowych ruchów. Posadę trenera utrzymał Elmedin Omanić, ale miejsce w składzie Energi Toruń zachowało tylko kilka zawodniczek. - Cały czas poszukujemy obwodowej i wysokiej koszykarki. Wszystko jest uzależnione od finansów - wyjaśnia Krystyna Bazińska, dyrektor Energi.

Mieszanka wybuchowa?
Zarząd klubu nie stawia celów przed zespołem, dopóki kadra nie zostanie zamknięta. Nie będzie w niej Kenyi McBee, która gościnnie trenowała z zespołem. Do Energi powinna dołączyć Bridgette Mitchell.
Ekipa Omanicia, jeżeli zostanie wzmocniona, nie stoi na straconej pozycji w walce z najlepszymi. Grę torunianek mają kreować Weronika Idczak z Amerykanką Leah Metcalf. Nowe koszykarki maja zapewnić na obwodzie lepszą jakość od Veroniki Bortelovej i Agaty Gajdy. Niewiele brakowało, by toruńskie rozgrywające wsparła doświadczona Elżbieta Mowlik, ale ostatecznie nie doszła do porozumienia z klubem i zwiąże się z Artego Bydgoszcz.

Pod koszem królować mają reprezentantka Serbii Jelena Maksimović i Marta Jujka. Amerykanka Charity Szczechowiak, powracająca po urlopie macierzyńskim do drużyny "Katarzynek", czy Emilia Tłumak wraz z Różą Ratajczak powinny dzielić i rządzić na pozycjach 3 i 4. Przy takich koszykarkach harmonijnie mają rozwijać się talenty 14-letnich Roksany Płonki (córka Izabeli Góralskiej, byłej koszykarki) i Kai Darnikowskiej (córka Jarosława, przed laty koszykarza AZS). W Toruniu za przykład nastolatkom stawiana jest Emilia Tłumak, która już w wieku 14 lat debiutowała na parkietach ekstraklasy.

W tym sezonie uwaga torunianek będzie skupiona na krajowych rozgrywkach. Z gry na europejskich parkietach Energię wykluczyła sytuacja finansowa. - To była rewelacyjna promocja Torunia. Rozwinęliśmy się nie tylko sportowo, ale i organizacyjnie - dodaje dyrektor Bazińska.

Do Poznania bez Krawiec

W sobotę "Katarzynki" czeka pierwszy egzamin w FGE. W Poznaniu podopieczne Omanicia zmierzą się z INEĄ AZS. Wszystko wskazuje, że wielkopolanki nie będą przypominały zespołu z poprzedniego sezonu. Akademiczki przeżywają problemy natury sportowej i finansowej. W Inei nie ma już Mowlik oraz Idczak, która trafiła właśnie do Energi. Kontuzje rozgrywającej Magdaleny Gawrońskiej i Aleksandry Drzewińskiej wykluczają je z gry przeciwko Enerdze. W dodatku klubu nie stać, by uzupełnić skład wartościowymi zmienniczkami. Jedynym pozytywem jest nowa hala na poznańskim Morasku, uchodząca za jeden z najnowocześniejszych obiektów w FGE.

Problemy z kolanem ma Krawiec, a dopiero od wtorku zajęcia wznowiła Jujka. Na drobne urazy narzekały Ratajczak z Darnikowską, ale nie ma zagrożenia ich występu. Całe szczęście, że w pełni sił jest Szczechowiak, która po skręceniu stawu skokowego nadrabia zaległości treningowe.

Do Poznania torunianki wyjeżdżają w dniu meczu. Wierzą, że uda się pokonać Ineę. - Nie możemy zawieść w obronie. Jak mecz będzie się układał, to zagrają młode koszykarki - mówi Ilona Jasnowska, druga trener Energi.

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 30 września 2011, 18:12

Historia meczów Katarzynek z AZS Poznań w ekstraklasie:

36 meczów, 21 zwycięstw, 15 porażek (w tym pamiętny walkower), stosunek koszy 2588-2529;
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

yanek
Żak

Postautor: yanek » 30 września 2011, 18:13

Drogi koszykarzu zapomniałeś o zamieszczeniu źródła. Szanuj czyjąś pracę.
:)

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 30 września 2011, 18:35

Yanek relax.

Brak Krawiec na meczu? ...zaczyna sie. podobno wszystkie zawodniczki miały byc zdrowe
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 30 września 2011, 18:53

PS. Przepraszam..zapomniałem podać źródła.

Hermes - zgadzam się. To naprawdę daje do myślenia....Odnośnie Moniki - kurczę - szkoda , że te kłopoty z kolanami ciągle się wleką... Przecież ponoć wszystko miało być już ok.... A tu znowu..
Ja klub ma myśleć o jakimś wyniku - skoro zdrowie Moniki to jedna wielka niewiadoma..
Z drugiej strony jest to wielka szansa dla Róży. W Poznaniu powinna dostać bardzo pokaźną liczbę minut. Z pewnością będzie też gra na dwie rozgrywające / może na 2 centry także . Bo przecież kadra zespołu bez Mitchell i Moni - to raptem 6-7 zawodniczek. Liczę , że przy wysokim prowadzeniu wejdą młode i już na dzień dobry poczują smak rywalizacji.
A szanse są spore bo na 2-3 obecnie Róża i Emilia zmienniczek nie mają - więc szansa dla Roksany i Kai jest spora.

Szkoda mi AZS-u. Nie dość że skład słabiutki to jeszcze kontuzje.. Zdecydowanie odstają póki co. Ale to pierwszy mecz jest - więc może być różnie.
Maksimović - Jujka - Szczechowiak powinny zdeklasować pod koszem Kotnis-Kędzie.

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 02 października 2011, 09:36

Tylko tyle oj za duzo torunianki dały pograc rywalkom. z drugiej strony AZS to bardzo mlody i ambitny sklad który nie jedenmu rywalowi napsuje sporo krwi.
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 02 października 2011, 09:39

hermes46 pisze:Tylko tyle oj za duzo torunianki dały pograc rywalkom. z drugiej strony AZS to bardzo mlody i ambitny sklad który nie jedenmu rywalowi napsuje sporo krwi.

być może, ale z takim stanem personalnym i nawet nie wiem,jaką ambicją to ekipa do.......miejsc 12-14.
PS.Monika to 50% tej drużyny. Tak było, jest i będzie. Gratki dla Walizki 8)

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 02 października 2011, 09:54

a wiesz jaki był wynik do przerwy 27-28 to chyba jest ambitna gra?

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 02 października 2011, 09:58

hermes46 pisze:a wiesz jaki był wynik do przerwy 27-28 to chyba jest ambitna gra?

No pewnie!!!, ale co robiła ta druga drużyna? 8)

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 02 października 2011, 10:08

powiedzmy ze grała tylko jak beda tak "grac" to za duzo nie ugraja

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 02 października 2011, 11:07

Wysokie poza Jujką - konkretne rozczarowanie . Dobrze że pierwszy mecz przypadło na słabego rywala - bo chyba z każdyn innym byłaby porażka.. Graliśmy bez Krawiec , Mitchell , a Maksimović i Szczechowiak - to przecież też jako liderki są kreowane.
Fajne staty Metcalf .
Cieszą też punktu mlodej Darnikowskiej - 14 lat i już trafiła za 3 pkt . a taka Ala Gladden w zeszłym sezonie ani razu w lidze nie trafiła 8)

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 02 października 2011, 11:10

Koszykarz (Toruń) pisze:Cieszą też punktu mlodej Darnikowskiej - 14 lat i już trafiła za 3 pkt .

To był zresztą znak firmowy taty czyli Jarka Darnikowskiego. 8)

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 02 października 2011, 11:14

Maksimovic gdzies cicha z tyłu. Moze sie bała nie robic krzywdy mlodym dziewczynom? Szczechowiak była gdzies indziej myslami ( zapewne teskniła za dzieckiem). Lea pokazała kawał dobrej koszykówki. Wybierajac LEA-AGATA poki co wybrałbym amerykanke

MARAS
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: MARAS » 02 października 2011, 11:54

Jak na ten skład to AZS ładnie zawalczył i do do przerwy wynik był wręcz rewelacyjny, potem był moment prowadzenia 35:30 i przestój gdzie my 2 punkty rzucamy a Toruń 17 i zrobiło się po meczu, szkoda że pełnym składzie nie zagraliśmy, bo wynik byłby bliższy remisu, biorąc pod uwagę start sezonu i brak super formy u niektórych graczek Torunia możnabyłoby się pokusić o niespodziankę. Jeszcze raz brawa za ambicję i walkę!
Chwiałka A Chwiałka Z Chwiałka AZS!

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”