6 kolejka FGE: Energa Toruń - AZS PWSZ Gorzów Wielkopolski
Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba
Re: 6 kolejka FGE: Energa Toruń - AZS PWSZ Gorzów Wielkopols
Panowie to nie ma sensu!!! Protesty kosztuja a dziadostwa tym nie zwalczycmy!!!
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)
Panowie skończcie bo przegrywać trzeba umieć
Brąz ///Srebro///Srebro///Złoty-brąz!!!
Koszykarz (Toruń) pisze: kontuzji doznała Ratajczak choć niegroźnej - ale jednak kibice zamarli z przerażenia....
Dobrze, że tylko zamarli, a nie zmarli. Pewnie krople potu im się na czołach pojawiły...
Za trenera mają człowieka, który czesto nie wie jak się powinien zachować, a jeszcze się dziwią, że dachy dostaje. Co za naród...
hermes46 pisze:Panowie to nie ma sensu!!! Protesty kosztuja a dziadostwa tym nie zwalczycmy!!!
Zaprotestujcie inaczej - np. na golasa na następnym meczu. W telewizjach się pojawicie, gazety zdjęcia zamieszczą i takie tam...
friel pisze::shock:![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
<- i tak dalej i tak dalej...
typowy punkt widzenia zależny od miejsca siedzenia,które reprezentujesz
PS.Kto może zostać komisarzem zawodów? Czy tylko człowiek po 60 roku życia?
Ostatnio zmieniony 30 października 2011, 08:58 przez matrix, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Septymiusz
- Młodzik
Mogę zrozumieć frustrację kibiców, którzy oglądali mecz w hali w Toruniu, ale moim zdaniem ten mecz przegrał bardziej Omanić niż sędziowie go ustawili. Praktycznie osobiste, które dostał Gorzów w prezencie ustawiły mecz. Do tego momentu Energa kontrolowała mecz i nawet bez Jeleny Katarzynki wygrałyby ten mecz. Przecież kiedy Gorzów odskoczył na 7 punktów w 4 kwarcie mimo, że dziewczyny nie miały pomysłu na grę i tak doprowadziły do remisu jakimiś szalonymi trójkami Wery.
Nadszedł najwyższy czas zmiany trenera w Toruniu, bo z całym szacunkiem dla Elmedina Omanica, ale on już więcej z tą drużyną nie osiągnie niż ten brąz sprzed 2 lat. Wydaje mi się, że skończył mu się pomysł na grę toruńskiej drużyny.
Nadszedł najwyższy czas zmiany trenera w Toruniu, bo z całym szacunkiem dla Elmedina Omanica, ale on już więcej z tą drużyną nie osiągnie niż ten brąz sprzed 2 lat. Wydaje mi się, że skończył mu się pomysł na grę toruńskiej drużyny.
Septymiusz pisze:Mogę zrozumieć frustrację kibiców, którzy oglądali mecz w hali w Toruniu, ale moim zdaniem ten mecz przegrał bardziej Omanić niż sędziowie go ustawili. Praktycznie osobiste, które dostał Gorzów w prezencie ustawiły mecz. Do tego momentu Energa kontrolowała mecz i nawet bez Jeleny Katarzynki wygrałyby ten mecz. Przecież kiedy Gorzów odskoczył na 7 punktów w 4 kwarcie mimo, że dziewczyny nie miały pomysłu na grę i tak doprowadziły do remisu jakimiś szalonymi trójkami Wery.
Zgodzę się,ale tylko po części. Zachowanie Edo tak, jak już napisałem miało wpływ na dalsze decyzje panów Trawickiego i Trojanowskiego. Przykład? Ostatnia decydująca akcja Katarzynek. Panowie sędziowie postąpili w myśl zasady: Ty Nam tu skaczesz to Cię wywalimy, a twoja drużyna i tak meczu nie wygra. Te trójki prędzej czy później wpaść musiały (21 prób takich rzutów) zwłaszcza,że Katarzynki nie miały już atutów pod koszem(Maksimović, Page). Szacunek dla Janiny, że to wszystko do końca dobrze poskładała.
PS.Septymiusz nie można wygrać meczu, kiedy najwyższa na parkiecie zawodniczka ma 184 cm. wzrostu (Tłumak), a dotychczasowa gra ustawiona była na środkową, która robiła z gorzowiankami praktycznie co chciała.
Ostatnio zmieniony 30 października 2011, 09:11 przez matrix, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Septymiusz
- Młodzik
Można wygrać i mało by nie wygrały 
Poza tym nie zgadzam się z ostatnio sytuację, gdyż była to wina Mitchell, która nie wiedziała czy pchać się pod kosz czy poczekać no i w końcu Dźwigalska to wykorzystała.
Poza tym nie zgadzam się z ostatnio sytuację, gdyż była to wina Mitchell, która nie wiedziała czy pchać się pod kosz czy poczekać no i w końcu Dźwigalska to wykorzystała.
Septymiusz pisze:Można wygrać i mało by nie wygrały
Te szalone "trójki"
-
Koszykarz (Toruń)
- Kadet
friel pisze::shock:![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
<- i tak dalej i tak dalej...
Friel - ale to nie było w iście sportowym duchu . Wyoutowali nam 3 zawodniczki.
Aż Kaczmarczyk czy Johnson z uśmiechem na ustach przyjmowały decyzje sędziów , które były im korzystne - np: faule w ataku Jeli czy Page
Porażka z Rybnikiem była ewidentnie na skutek słabej postawy dziewczyn ale wczorajszy mecz - trudno się z tym pogodzić - Omanić to w tym przypadku tylko jeden powód. Ale decyzje sędziów moim zdaniem BARDZIEJ się przyczyniły...
Wyniku jednak nie zmienimy.
PS . Szacun dla Maksimović - gra fenomenalnie - wczoraj niemal sama musiała grać przeciwko właściwie czterem wysokim Gorzowa : Johnson , Brown , Kaczmarczyk , Weaver - i żadna nie potrafiła jej zatrzymać. Zatrzymali ją sędziowie.
Co do Brytyjki - dziewczyna ma potencjał - choć nie czuje chyba jeszcze tej gry. Ale dobrze zastawia - robi miejsce JELI - więc może coś z tego być. Choć trzeba centra - koniecznie. (Brakuje JUJKI )
Ale widzę potencjał w tej drużynie - na dalszą część sezonu.
-
Septymiusz
- Młodzik
Co do szalonych trójek to chodziło mi bardziej o to, ze bez pomyslu na grę Energii - Gorzów i tak nie odskoczył, a powinien wtedy nas wypunktować.
Koszykarz (Toruń) pisze:Ale widzę potencjał w tej drużynie - na dalszą część sezonu.
to taki powiew optymizmu po tym wszystkim i tego się trzymajmy. Miejmy nadzieję, że Sepulveda przechwyci Nam kilka piłek w stylu Moni choć Moni nikt w kraju nie dogoni.
-
Koszykarz (Toruń)
- Kadet
http://www.sportowefakty.pl/koszykowka/ ... c-ukarany/
W glowie mi się nie mieści , że jeszcze ktoś chce ukarać Katarzynki. Za to że zostały skrzywdzone i oszukane.....
Bardzo ciekawe komentarze :
zacytuję kilka z nich - które pokazują prawdziwy obraz sobotniego meczu :
Zniesmaczony :
Czytając takie wypociny pseudo dziennikarzy się zastanawiam czy byli na tym meczu czy tylko są..z Gorzowa.Bo obiektywizm tej relacji woła o pomstę do nieba.Całej sytuacji w meczu zawinił sędzia Trawicki ze Szczecina..który gwizdał tylko gospodyniom.I zdejmując za 5 faulów 3 podstawowe zawodniczki Energi wypaczył sens sportowej rywalizacji.Sędzia Trawicki był główna gwiazdą tego spotkania..niestety.A mówią,że najlepsi sędziowie są tylko wtedy gdy się ich nie zauważa.Niby to sędzia międzynarodowy ale pytanie czy przekupny czy tylko ślepcem był podczas tego meczu.Skompromitował nie tylko PZKOSZ ale też własne dobre imię nie pozwalając na rozstrzygnięcie tego meczu w sportowej rywalizacji.Nawet zawodniczki z Gorzowa w pewnym momencie się śmiały z gwizdania na ich korzyść.Kto na tym meczu był to to wie.Więc troszkę więcej obiektywizmu w relacjach.Bo skoro Gorzów jest taki mocny to niech wygrywa siła zespołu i mądrości trenera a nie potrzebą cudów nad Wisłą..i pomocą pseudo sędziego Trawickiego.
KK
Na tym meczu trzeba było być, żeby zrozumieć to wszystko co napisał zniesmaczony. Na prawdę poziom sędziowania był tragiczny i wątpię, że ktoś wytrzymałby takie traktowanie swojej drużyny. Każdy wie, że Edo jest nerwowy, wybuchowy etc. Wiedzcie jednak, że butelki nie leciały ze strony zorganizowanej grupy Klubu Kibica tylko od ludzi, którzy zazwyczaj siedzieli spokojnie na swoich miejscach. Czegoś takiego nie da się nie zauważyć... Wszystko wyjaśnia głos kibiców na hali: "ZŁODZIEJE!!!" Pozdrawiam wszystkich fanów koszykówki, ale prawdziwej koszykówki, a nie takiej, w której główną rolę gra sędzia.
LIYAH
Zgadzam się z KK i z zniesmaczonym...Trzeba być na takim meczu żeby zrozumieć...Omanic jest nerwowy i wybuchowy prawda ale na jego miejscu ja bym też nie wytrzymała. Dziwne, że to się wydarzyło w momencie gdy Gorzów przegrywał 8 punktami. Sędzia odgwizdywał faule tylko naszym, to się w ogole w głowie nie mieści!A gdy Gorzów faulował to Pan Trawicki nawet tego nie zauważał...Też uważam, że przeciwko temu Panu powinno się wytoczyć postępowanie w sądzie. Jeśli normalni kibice, ktorzy z reguły siedzą cicho na meczu i oglądają mecz rzucają butelkami i wstają z krzeseł to jest chyba coś nie tak.Nie mam nic do Gorzowa bo obie drużyny grały znakomicie, była wyrównana walka ale niestety zamiast skupić się na obu drużynach, w centrum uwagi musiał byc Pan Trawicki, który zepsuł całą atmosferę i piękno koszykówki:)
PS . Pan Trawicki z marszu zostaje nominowany do najgorszego sędziego tego sezonu...I nie ma w tym żadnej przesady...Pogubił się chłopczyk.
W glowie mi się nie mieści , że jeszcze ktoś chce ukarać Katarzynki. Za to że zostały skrzywdzone i oszukane.....
Zniesmaczony :
Czytając takie wypociny pseudo dziennikarzy się zastanawiam czy byli na tym meczu czy tylko są..z Gorzowa.Bo obiektywizm tej relacji woła o pomstę do nieba.Całej sytuacji w meczu zawinił sędzia Trawicki ze Szczecina..który gwizdał tylko gospodyniom.I zdejmując za 5 faulów 3 podstawowe zawodniczki Energi wypaczył sens sportowej rywalizacji.Sędzia Trawicki był główna gwiazdą tego spotkania..niestety.A mówią,że najlepsi sędziowie są tylko wtedy gdy się ich nie zauważa.Niby to sędzia międzynarodowy ale pytanie czy przekupny czy tylko ślepcem był podczas tego meczu.Skompromitował nie tylko PZKOSZ ale też własne dobre imię nie pozwalając na rozstrzygnięcie tego meczu w sportowej rywalizacji.Nawet zawodniczki z Gorzowa w pewnym momencie się śmiały z gwizdania na ich korzyść.Kto na tym meczu był to to wie.Więc troszkę więcej obiektywizmu w relacjach.Bo skoro Gorzów jest taki mocny to niech wygrywa siła zespołu i mądrości trenera a nie potrzebą cudów nad Wisłą..i pomocą pseudo sędziego Trawickiego.
KK
Na tym meczu trzeba było być, żeby zrozumieć to wszystko co napisał zniesmaczony. Na prawdę poziom sędziowania był tragiczny i wątpię, że ktoś wytrzymałby takie traktowanie swojej drużyny. Każdy wie, że Edo jest nerwowy, wybuchowy etc. Wiedzcie jednak, że butelki nie leciały ze strony zorganizowanej grupy Klubu Kibica tylko od ludzi, którzy zazwyczaj siedzieli spokojnie na swoich miejscach. Czegoś takiego nie da się nie zauważyć... Wszystko wyjaśnia głos kibiców na hali: "ZŁODZIEJE!!!" Pozdrawiam wszystkich fanów koszykówki, ale prawdziwej koszykówki, a nie takiej, w której główną rolę gra sędzia.
LIYAH
Zgadzam się z KK i z zniesmaczonym...Trzeba być na takim meczu żeby zrozumieć...Omanic jest nerwowy i wybuchowy prawda ale na jego miejscu ja bym też nie wytrzymała. Dziwne, że to się wydarzyło w momencie gdy Gorzów przegrywał 8 punktami. Sędzia odgwizdywał faule tylko naszym, to się w ogole w głowie nie mieści!A gdy Gorzów faulował to Pan Trawicki nawet tego nie zauważał...Też uważam, że przeciwko temu Panu powinno się wytoczyć postępowanie w sądzie. Jeśli normalni kibice, ktorzy z reguły siedzą cicho na meczu i oglądają mecz rzucają butelkami i wstają z krzeseł to jest chyba coś nie tak.Nie mam nic do Gorzowa bo obie drużyny grały znakomicie, była wyrównana walka ale niestety zamiast skupić się na obu drużynach, w centrum uwagi musiał byc Pan Trawicki, który zepsuł całą atmosferę i piękno koszykówki:)
PS . Pan Trawicki z marszu zostaje nominowany do najgorszego sędziego tego sezonu...I nie ma w tym żadnej przesady...Pogubił się chłopczyk.
-
Koszykarz (Toruń)
- Kadet
http://www.sportowefakty.pl/koszykowka/ ... c-ukarany/
No i założę się , że ten redaktor artykułu - Dawid Lis jest z Gorzowa....
No i założę się , że ten redaktor artykułu - Dawid Lis jest z Gorzowa....
- markylipek
- Młodzik
Na wstępie zaznaczę, że niestety nie mogłem być na tym meczu i ciężko mi polemizować z poprzednikami, jednak czytając te komentarze wydaje mi się, że coś musi być na rzeczy, przez wiele lat grania i potem chodzenia na koszykówkę naoglądałem się już takich cudów, że nad kolejną kontrowersją znowu się przejdzie do porządku dziennego... A może właśnie nie należy tak robić tylko jakoś zacząć to piętnować, może warto założyć oddzielny temat na forum dotyczący sędziowania i tam wpisywać wszelkie skrajne przypadki? Pewnie sporo wpisów by się tam znalazło
Ogólnie temat do dość ciekawej i szerokiej dyskusji bo i problem duży.
Ogólnie sędziowie zaliczyli duży falstart na początku sezonu. Co chwilę słychać o grubych pomyłkach i wypaczaniu wyniku spotkań. Nie wiem czy interesujecie się też męskim basketem, ale spora afera była po meczu superpucharu Polpharma Stragard Gd. - Asseco Gdynia gdzie Ci pierwsi wygrali 79-78 a w trakcie meczu zostały im zapisane 2 pkt. w sytuacji gdy piłka nie wpadła w ogóle do kosza! To tak jakby zaliczyć gola w meczu piłkarskim gdy ktoś strzela wysoko w trybuny. Gdynianie protest złożyli tydzien później, sędziowie zostali zawieszenie za ten wielbłąd na 1 mecz, a że liga gra teraz systemem środa - weekend więc praktycznie kara była zerowa. Dla ciekaowści mecz prowadzili sędziowie międzynarodowi - Ziemblicki, Ćmikiewicz, Zapolski, komisarzem był Torchała.
II przypadek wzbudzający spore kontrowersje to mecz Energa Słupsk - Trefl Sopot 73-72. Trefl na kilka sekund przed końcem prowadził 1 pkt i miał piłkę, Słupsk musiał faulowac i to robił ale sędziowie nie widzieli ewidentnych przewinień na Koszarku i Waczyńskim. Ten ostatni w końcu wyrzucił piłkę na aut, Czarni w ostatniej akcji rzucili zwycięskie punkty. Sędziowali Szczerba, Pastusiak i Krasuski, komisarzem był Sołtysiak.
Głos w sprawie sędziów, komisarzy i zarządu ligi męskiej wziął Tomas Pacesas (trener Asseco) i na swoim blogu (http://tomaspacesas.blox.pl/2011/10/Pie ... k-nas.html) obsmarował całą tą grupę wzajemnej adoracji, choć osobiście uważam, że zachował się jak hipokryta i obłudnik, bo jak na jego korzyść mylili się sędziowie w ubiegłorocznych finałach (m.in. zagwizdali 2 faule w jednej akcji i dali 4 rzuty osobiste w końcówce!) to nie pisnął słówkiem. W lidze koszykarek też były mecze cudów (choćby ubiegłoroczny Lotos-Energa), w relacji z ostatniego meczu Wisły z Liderem też wyczytałem że to najgorszy mecz Wisły i najgorsi sędziowie.
Wydaje mi się, że jednak coś jest na rzeczy z tymi sędziami i często ich błędne decyzje niweczą wysiłek wielu ludzi z całego sezonu, ktoś inwestuje w zespół masę kasy żeby potem jeden sędzia bez mrugnięcia okiem wszystko przekreślił. Najśmieszniejsze jest, że wszyscy mogą krytykować zawodniczki (zawodników), trenerów, ale jak ktoś z klubu oficjalnie powie coś złego na sędziego to czeka go nieuchronność kary więc Ci ludzie po prostu czują się już jak święte krowy. Mnie zadziwia np. taki Ziemblicki - jest członkiem zarządu PZKosz, wiceprezesem PLKK, sędzią i pracuje jeszcze w komisji odpowiedzialnej za kształcenie sędziów. Czy nie widać tu konfliktu interesów? Jak popełni błąd to kto go ukarze - byli sędziowie zarządzający plkk (Zych) plk (Bachański)?
Dla zainteresowanych lista sędziów i komisarzy na polską ligę koszykarzy http://plk.pl/pl/17,sedziowie-i-komisarze/ Ekipa wydaje się być taką niewinną i ze wszech miar uczciwą grupą dorosłych ludzi:) Ostatni bohater, kolega Trawicki, też tam jest, tylko jakby nieco wystraszony
Ogólnie sędziowie zaliczyli duży falstart na początku sezonu. Co chwilę słychać o grubych pomyłkach i wypaczaniu wyniku spotkań. Nie wiem czy interesujecie się też męskim basketem, ale spora afera była po meczu superpucharu Polpharma Stragard Gd. - Asseco Gdynia gdzie Ci pierwsi wygrali 79-78 a w trakcie meczu zostały im zapisane 2 pkt. w sytuacji gdy piłka nie wpadła w ogóle do kosza! To tak jakby zaliczyć gola w meczu piłkarskim gdy ktoś strzela wysoko w trybuny. Gdynianie protest złożyli tydzien później, sędziowie zostali zawieszenie za ten wielbłąd na 1 mecz, a że liga gra teraz systemem środa - weekend więc praktycznie kara była zerowa. Dla ciekaowści mecz prowadzili sędziowie międzynarodowi - Ziemblicki, Ćmikiewicz, Zapolski, komisarzem był Torchała.
II przypadek wzbudzający spore kontrowersje to mecz Energa Słupsk - Trefl Sopot 73-72. Trefl na kilka sekund przed końcem prowadził 1 pkt i miał piłkę, Słupsk musiał faulowac i to robił ale sędziowie nie widzieli ewidentnych przewinień na Koszarku i Waczyńskim. Ten ostatni w końcu wyrzucił piłkę na aut, Czarni w ostatniej akcji rzucili zwycięskie punkty. Sędziowali Szczerba, Pastusiak i Krasuski, komisarzem był Sołtysiak.
Głos w sprawie sędziów, komisarzy i zarządu ligi męskiej wziął Tomas Pacesas (trener Asseco) i na swoim blogu (http://tomaspacesas.blox.pl/2011/10/Pie ... k-nas.html) obsmarował całą tą grupę wzajemnej adoracji, choć osobiście uważam, że zachował się jak hipokryta i obłudnik, bo jak na jego korzyść mylili się sędziowie w ubiegłorocznych finałach (m.in. zagwizdali 2 faule w jednej akcji i dali 4 rzuty osobiste w końcówce!) to nie pisnął słówkiem. W lidze koszykarek też były mecze cudów (choćby ubiegłoroczny Lotos-Energa), w relacji z ostatniego meczu Wisły z Liderem też wyczytałem że to najgorszy mecz Wisły i najgorsi sędziowie.
Wydaje mi się, że jednak coś jest na rzeczy z tymi sędziami i często ich błędne decyzje niweczą wysiłek wielu ludzi z całego sezonu, ktoś inwestuje w zespół masę kasy żeby potem jeden sędzia bez mrugnięcia okiem wszystko przekreślił. Najśmieszniejsze jest, że wszyscy mogą krytykować zawodniczki (zawodników), trenerów, ale jak ktoś z klubu oficjalnie powie coś złego na sędziego to czeka go nieuchronność kary więc Ci ludzie po prostu czują się już jak święte krowy. Mnie zadziwia np. taki Ziemblicki - jest członkiem zarządu PZKosz, wiceprezesem PLKK, sędzią i pracuje jeszcze w komisji odpowiedzialnej za kształcenie sędziów. Czy nie widać tu konfliktu interesów? Jak popełni błąd to kto go ukarze - byli sędziowie zarządzający plkk (Zych) plk (Bachański)?
Dla zainteresowanych lista sędziów i komisarzy na polską ligę koszykarzy http://plk.pl/pl/17,sedziowie-i-komisarze/ Ekipa wydaje się być taką niewinną i ze wszech miar uczciwą grupą dorosłych ludzi:) Ostatni bohater, kolega Trawicki, też tam jest, tylko jakby nieco wystraszony
Koszykarz (Toruń) pisze:http://www.sportowefakty.pl/koszykowka/2011/10/30/klub-z-torunia-powinien-zostac-ukarany/
Zniesmaczony :
KK
LIYAH
Suma sumarum, o latających butelkach zapomnieliście wspomnieć pisząc własną "relację" z meczu...
Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”