Z gry w reprezentacji Polski zrezygnowała podstawowa rozgrywająca drużyny Arkadiusza Konieckiego, Beata Krupska - Tyszkiewicz. Kadra seniorek obecnie jest w trakcie przygotowań do wrześniowych gier eliminacyjnych Mistrzostw Europy 2005 roku.
Podopieczne Arkadiusza Konieckiego trafiły do grupy z zespołami: Serbii i Czarnogóry, Bułgarii i Finlandii. Bezpośredni awans do turnieju finałowego, który odbędzie się w Turcji uzyska tylko pierwszy zespół z grupy, druga drużyna musi liczyć na korzystny bilans punktów, więc każde spotkanie będzie bardzo ważne, tym bardziej niepokojąca jest rezygnacja z gry w kadrze podstawowej jedynki. O przyczyny rezygnacji spytaliśmy trenera Konieckiego, pomimo licznych prób nie udało nam się porozmawiać z zawodniczką.
- Zawodniczka wczoraj oznajmiła, że ze względu na brak motywacji oraz zbyt duże obciążenia treningowe jej dalszy udział w przygotowaniach nie przyniesie efektu. Dodała, że chce się teraz skoncentrować na grze w klubie. Uszanowałem decyzję zawodniczki, choć nie ukrywam, że to pokrzyżowało nam bardzo plany związane z przygotowaniem się do eliminacji Mistrzostw Europy. Straciłem zawodniczkę, na którą bardzo liczyłem, Beata jest jedną z najbardziej doświadczonych rozgrywających i po rezygnacji z gry Sylwii Wlaźlak i Krystyny Szymańskiej - Lary była pierwszoplanową postacią w mojej kadrze. Teraz na newralgicznej pozycji grają:Aleksandra Karpińska, Alicja Perlińska i Elżbieta Międzik. Czekam na powrót z Młodzieżowych Mistrzostw Europy naszej kadry i będę chciał jeszcze sprawdzić Paulinę Pawlak i Natalię Waligórską, mam nadzieję, że te koszykarki już będą mogły zadebiutować w seniorskiej kadrze. - zakończył swoją wypowiedź trener Arkadiusz Koniecki.
Reprezentacja Polski do 5 sierpnia przebywa na zgrupowaniu w Cetniewie, następnie seniorki udają się na turniej do Hiszpanii, a po powrocie rozegrają mecze towarzyskie w Jaworznie z Turcją. Przed rozpoczęciem kwalifikacji w planie są jeszcze: łączony wyjazd na turniej we Francji oraz gry towarzyskie w Belgii. Przed eliminacjami kadra spotyka się 4 września w Jaworznie (tam zostaną rozegrane wszystkie mecze w Polsce) skąd uda się na pierwsze wyjazdowe spotkanie z Serbią i Czarnogórą.
pzkosz
Kadra seniorek bez Krupskiej - Tyszkiewicz
Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba
- Mikey
- Senior
- Kontaktowanie:
Od pewnego czasu dostawałem newsy o tym ze treningi kadry u Konieckiego to mordęga i ze facet daje piekielnie w kość, zajeżdża dziewczyny (czasem jego zachowania to gruba przesada). I mamy pierwszy efekt. Bo jakim cudem Krupa jeszcze na poprzednim zgrupowaniu kilkanaście dni temu miała motywację a teraz nagle jej nie ma? A moze prawdą jest równiez to co powoli staje sie tajemnica poliszynela ze atmosfera i relacja na linii trener-zespół nie jest taka rózowa jak to pewna zawodniczka w czasie ostatniego wywiadu zapewniała?

- Mikey
- Senior
- Kontaktowanie:
Sam trening jest ostatecznie do zniesienia (przynajmniej dla niektórychViallos pisze:A kiedyś przestrzegałem przed treningami u Konia. Amerykański styl zbiera swoje żniwo. Ciekawe kto następny? Chociaż młode buntować się nie powinny.

-
Gość
Rozgrywająca rezygnuje z gry w kadrze Polski
Jedna z najbardziej doświadczonych koszykarek reprezentacji Polski Beata Krupska-Tyszkiewicz zrezygnowała z występów w kadrze. To kolejne osłabienie reprezentacji przygotowującej się do wrześniowych kwalifikacji do finałów mistrzostw Europy.
Rezygnacja Krupskiej-Tyszkiewicz oznacza, że trener Arkadiusz Koniecki ma do dyspozycji na pozycji rozgrywającej tylko młode i niezbyt doświadczone na europejskich parkietach zawodniczki. Wcześniej z udziału z gry w kadrze zrezygnowała inna podstawowa rozgrywająca Sylwia Wlaźlak.
W kwalifikacjach do ME Polska zmierzy się w grupie D z Serbią i Czarnogórą, Bułgarią i Finlandią.
"Nie jest to miła informacja, ale muszę ją uszanować - powiedział trener Arkadiusz Koniecki. - Beata powiedziała mi, że straciła motywację i mimo, że ją namawiałem do zmiany decyzji powiedziała, że to ostateczne postanowienie. Teraz pierwszą rozgrywającą, typową 'jedynką' będzie Alicja Perlińska, staram się także wprowadzać do tej roli Aleksandrę Karpińską i Elżbietę Międzik.
- Będę jeszcze sprawdzał zawodniczki z młodzieżówki, Paulinę Pawlak i Natalię Waligórską. Jestem zadowolony z przebiegu zgrupowań, z pracy dziewcząt. Największym mankamentem drużyny jest brak ogrania na europejskich parkietach. Zawodniczki, które dotychczas były dublerkami w kadrze, mają teraz swoje pięć minut. Jak ją wykorzystają okaże się we wrześniu" - dodał Koniecki.
Krupska-Tyszkiewicz, która uczestniczyła w połowie lipca w zgrupowaniu w Cetniewie i wystąpiła w międzynarodowym turnieju w Krośnie, poinformowała o swojej decyzji trenera kadry Arkadiusza Konieckiego w drugim dniu kolejnego zgrupowania kadry w Cetniewie.
15-osobowa reprezentacja Polski, do której po rehabilitacji dołączyła Edyta Koryzna, przebywać będzie w Cetniewie do 5 sierpnia. Następnie kadrowiczki lecą na turniej do Hiszpanii z udziałem zespołu gospodarza, Francji i USA. 23 i 24 sierpnia w Jaworznie Polski zmierzą się dwukrotnie z Turcją.
Jedna z najbardziej doświadczonych koszykarek reprezentacji Polski Beata Krupska-Tyszkiewicz zrezygnowała z występów w kadrze. To kolejne osłabienie reprezentacji przygotowującej się do wrześniowych kwalifikacji do finałów mistrzostw Europy.
Rezygnacja Krupskiej-Tyszkiewicz oznacza, że trener Arkadiusz Koniecki ma do dyspozycji na pozycji rozgrywającej tylko młode i niezbyt doświadczone na europejskich parkietach zawodniczki. Wcześniej z udziału z gry w kadrze zrezygnowała inna podstawowa rozgrywająca Sylwia Wlaźlak.
W kwalifikacjach do ME Polska zmierzy się w grupie D z Serbią i Czarnogórą, Bułgarią i Finlandią.
"Nie jest to miła informacja, ale muszę ją uszanować - powiedział trener Arkadiusz Koniecki. - Beata powiedziała mi, że straciła motywację i mimo, że ją namawiałem do zmiany decyzji powiedziała, że to ostateczne postanowienie. Teraz pierwszą rozgrywającą, typową 'jedynką' będzie Alicja Perlińska, staram się także wprowadzać do tej roli Aleksandrę Karpińską i Elżbietę Międzik.
- Będę jeszcze sprawdzał zawodniczki z młodzieżówki, Paulinę Pawlak i Natalię Waligórską. Jestem zadowolony z przebiegu zgrupowań, z pracy dziewcząt. Największym mankamentem drużyny jest brak ogrania na europejskich parkietach. Zawodniczki, które dotychczas były dublerkami w kadrze, mają teraz swoje pięć minut. Jak ją wykorzystają okaże się we wrześniu" - dodał Koniecki.
Krupska-Tyszkiewicz, która uczestniczyła w połowie lipca w zgrupowaniu w Cetniewie i wystąpiła w międzynarodowym turnieju w Krośnie, poinformowała o swojej decyzji trenera kadry Arkadiusza Konieckiego w drugim dniu kolejnego zgrupowania kadry w Cetniewie.
15-osobowa reprezentacja Polski, do której po rehabilitacji dołączyła Edyta Koryzna, przebywać będzie w Cetniewie do 5 sierpnia. Następnie kadrowiczki lecą na turniej do Hiszpanii z udziałem zespołu gospodarza, Francji i USA. 23 i 24 sierpnia w Jaworznie Polski zmierzą się dwukrotnie z Turcją.
- Mikey
- Senior
- Kontaktowanie:
A konsekwencja będzie taka ze Koniu zacznie zmuszać do gry na jedynce osoby któreWaldi pisze:Coś mi się nie chce wierzyć w ten brak motywacjiSzkoda, bo reprezentacja zostanie bez doświadczonej rozgrywającej
a)do prowadzenia gry się nie nadają
b)wcale na jedynce grać nie chcą
c)są stworzone do gry na innej pozycji-co odbierze im chęć i radosć z koszykówki
d)zmarnuje i nie wykorzysta drzemiących w zawodniczkach zdolnosci innych niż rozgrywanie piłek
A wszystko przez Ciebie Krupa

-
Don Igłata
- Młodzik
Niestety (choć Krupa nie jest i nie była moją faworytką) to jej brak może być dla kadry prawdziwym "gwoździem" do wiadomo czego. To, czego nie zrobą "młode" bez wachania zrobiła zawodniczka, która nie musi się już bać o swoją dalszą karierę, a może... tylko po prostu chciała żeby jej wreszcie uszy od "Wisły" odpoczęły???
Ps.Tak czy inaczej rezygnacje w okolicznaściach napewno anormalnych nie rokuje najlepiej i (w/g mnie) nie wystawia dobrego świadectwa, a właściewie tylko potwierdza to, że Koniu aniołkiem nie jest... (i wcale nie chodzi mi tu o treningi).
Ps.Tak czy inaczej rezygnacje w okolicznaściach napewno anormalnych nie rokuje najlepiej i (w/g mnie) nie wystawia dobrego świadectwa, a właściewie tylko potwierdza to, że Koniu aniołkiem nie jest... (i wcale nie chodzi mi tu o treningi).
Fragment opublikowanego dziś w Słowie Sportowym wywiadu z Edytą Koryzną:
(...) Niedługo dołączę do kadry w Cetniewie. Jeżeli przy czterech treningach dziennie nadal będę miała problemy z kolanami, to chyba nie dotrwam do końca. Klub też ma swoje prawa, a ja chcę być w pełni gotowa do sezonu. Trzeba być zdrowym, żeby być użytecznym.
-Trener Koniecki słynie z cięzkich treningów. Nic się w tej kwestii nie zmieniło?
-Wiem od koleżanek, że trenują cztery razy dziennie, czyli obciążenie jest bardzo duże. Ale każdy trener ma swoją filozofię i metody. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Mam nadzieję, że w ślad za tak pracowitymi [rzygotowaniami pójdą dobre wyniki. ja w to wierzę. A z drugiej strony życie jest jedno i trzeba dbać o zdrowie.(...)
Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”