Zapraszamy do przeczytania wywiadu z Iloną Mądrą- liderką ostrowskiej drużyny. Przypomnijmy, że dla popularnej "Dzidy" minął już trzeci sezon jak reprezentuje barwy Towarzystwa Sportowego Ostrovia. Pomagała awansować drużynie do najwyższej klasy rozgrywkowej. W ostatnich dniach musiała jednak przełknąć gorycz porażki i Ostrovia opuściła koszykarskie salony. Najbardziej doświadczona koszykarka naszej drużyny opowiada o minionym sezonie i planach na przyszłość.
Spadek z ekstraklasy- fakt. Jednak pięć wygranych meczy oznacza, że Ostrovia walczyła...
Spadek to jest fakt, a pięć wygranych to jest zdecydowanie lepiej niż w zeszłym sezonie. Z tym jednak, że w poprzednim sezonie byłaby ósemka, w tym jednak niestety spadliśmy.
Czego zabrakło w tych meczach o utrzymanie?
Ja nie patrzę na to wszystko przez pryzmat ostatnich meczy, tych o utrzymanie. To, że walczyliśmy o to utrzymanie jest konsekwencją poprzednich spotkań, naszych słabości. Zbyt dużą różnicą punktów przegrywaliśmy mecze, które były rzeczywiście do przegrania (Wisła, Lotos). Nie można przegrywać pięćdziesięcioma punktami- obojętnie czy to jest zespół, który ma w swoim zestawieniu zawodniczki z WNBA czy innych obcokrajowców. Chełm akurat potrafił powalczyć z jednymi i drugimi. Mimo, że mieli dużo słabszy skład niż drużyny z czołówki tabeli. Meblotap nawiązał walkę, my nie potrafiłyśmy tego zrobić. Myślę, że gdybyśmy te mecze poprzegrywały, ale mniejszą ilością punktów, ktoś pomyślałby, że z ŁKS-em trzeba wygrać dziewięcioma oczkami wtedy byłoby inaczej. Na pewno inne nastawienie psychiczne. Nawiązywałybyśmy walkę z silniejszymi zespołami. Z Cukierkami też nie możemy przegrywać 40 punktami- tak się po prostu nie da.
Kibice narzekali na pracę sędziów podczas tych meczy o utrzymanie. Co Ty sądzisz na ten temat? (szczególnie mam tutaj na myśli pierwsze i czwarte spotkanie)
Ja powiem tak. Zawsze szukam winy najpierw u siebie a później u kogoś. Zdecydowanie nie będę krytykować sędziów obojętnie czy mam pozytywne czy negatywne zdanie. Nie chcę tego komentować. Zawsze zaczynam krytykę od tego, co ja zrobiłam na boisku. Sobotnie mecze (w Chełmie i Ostrowie) oceniam pozytywnie. Na niedzielne spotkania zabrakło mi siły i nie wyglądało to tak jak powinno i co najważniejsze jak ja bym sobie tego życzyła.
Dzwoni do Ciebie trener Arkadiusz Koniecki. Składa Ci propozycję gry w reprezentacji Polski. Jak reagujesz?
(śmiech) Właśnie tak jak przed chwilą- śmiechem. Ja nie nadaję się na kadrę. Swoje 5 minut w już miałam. Dziękuję za to serdecznie Panu Herktowi, wcześniej jeszcze Panu Ludwikowi-Mięcie, Panu Hucińskiemu. Już zdecydowanie za późno na reprezentację. Chyba, że Pan Koniecki powiedziałby mi, że mam mu asystować z ławki trenerskiej(śmiech)- to wtedy jak najbardziej.
Masz już za sobą wszystkie egzaminy potrzebne do trenowania drużyny. Co powiedziałabyś na propozycję grającego szkoleniowca Ostrovii?
Nie można być grającym trenerem, dlatego, że nie ma się możliwości widzenia tego, co się dzieje na boisku. Grając trzeba się skupić tylko i wyłącznie na grze. Ograniczyć muszę się do tego, co ja mam zrobić na boisku, jakie jest moje zadanie. Trener musi mieć przegląd sytuacji całościowej. Powinien wiedzieć jak dana zawodniczki reaguje na boisku, jaka jest jej przydatność na aktualny dzień. Według mnie jednego z drugim nie da się powiązać.
Jak pracowało Ci się z Jackiem Wawrzyniakiem?
Jacek miał bardzo trudne zadanie. Został postawiony w nieziemsko trudnej sytuacji. Dostał zespół ekstraklasy. Wcześniej nie miał doświadczenia a sytuacja niejako zmusiła go do prowadzenia tego zespołu. Szczerze mówiąc wcale mu tego nie zazdrościłam, ponieważ było to strasznie trudne położenie.
Jak oceniasz postępy młodych zawodniczek? (Kaczmarek, Banaszkiewicz, Misiek, Łuczak)
Karolina mimo tego, że jest najmłodsza z nich wszystkich liznęła już trochę gry w ekstraklasie- przynajmniej w zeszłym sezonie, teraz ma na pewno więcej ogrania niż pozostałe wymienione dziewczyny. Judytę sytuacja zmusiła do tego żeby grać- dobrze, ponieważ złapała doświadczenie, ogranie, czyli to, co jest najbardziej potrzebne. Na pewno zrobi jeszcze postępy i będzie wartościowym zawodnikiem. Tak samo Paulina. Mniej grała od "Judi" - mniejsza ilość gry jest na pewno minusem dla jej samej. Myślę jednak, ze jak będzie mądrze prowadzona to w dobrym kierunku się rozwinie. Oli trochę mi szkoda. Miała w tej ekstraklasie bardzo mało szansy na zaprezentowanie się. Szkoda, że zabrakło tej pierwszej ligi, w której mogła się ogrywać- nie jest już juniorką, więc nie mogła występować na meczach w tej kategorii wiekowej. Teraz idzie na studia. Na pewno będzie to Wrocław- myślę, że zda maturę. Z Ostrowem, więc niejako się pożegna, ale mam nadzieję, że znajdzie zespół pierwszoligowy choćby właśnie z Wrocławia.
Co sądzisz o zachowaniu zawodniczek w słynnej sprawie Skerović- Powell?
Zdecydowanie negatywnie. Obojętnie, co by się nie stało w życiu prywatnym- nie można odreagowywać na boisku w taki sposób jak zrobiła to Powell. To nie jest ring, to nie jest boks. Jeżeli chciała poboksować można zmienić sport. Jednak nic nie usprawiedliwia Skerović, która było widać kopnęła amerykankę- to również naganne zachowanie. Nie jest to jednak powodem, żeby zareagować w taki sposób- zdecydowanie nie.
Jakie są szanse na to, że pozostaniesz w Ostrowie na przyszły sezon?
Szanse są duże(śmiech). Czuję się na siłach żeby jeszcze grać w pierwszej lidze. Oczywiście nie chciałabym już występować po 40 minut, bo ogrywać się mają młodsze zawodniczki. Mogę im przekazać jakieś swoje doświadczenia. Sama, jeżeli zajdzie taka potrzeba i ochota wyrażona ze strony władz klubu abym pozostała - to będę grała tutaj. Kariery jeszcze nie mam zamiaru kończyć. Kiedyś żartowałam, (choć nie były to do końca żarty), że jeszcze do czterdziestki- potem skończę.
Jak powinien wyglądać nasz zespół w przyszłym sezonie?
Ja mam taką wizję. Wizję, która przedstawia się następująco: zdecydowanie postawić na młodzież ostrowską. Jest bardzo dużo dziewczyn, które chcą grać, rozpoczęły już zabawę z koszykówką. UKS Olimpijczyk- Pana Twardowskiego. Kadetki, juniorki- Pana Machowskiego. Dziewczyny, które trenują u Pana Judzińskiego czy Tomka Główki. One już chcą. Zostały zaszczepione- teraz trzeba je dalej zachęcać do kontynuowania tej zabawy. Wprowadzać te wszystkie arkana, jakieś nowinki, nowe treningi, ćwiczenia, elementy techniczne. Oprzeć skład głównie i przede wszystkim na zawodniczkach z Ostrowa. Myślę, że to dobry pomysł i jest to do zrealizowania. Na swoim podwórku najłatwiej znaleźć takie diamenty, które gdzieś chodzą. Chociażby takie jak Karolina Kaczmarek czy wcześniej Monika Krawiec, Karolina Żurkowska. Również dziewczyny, które teraz grają Monika Szymańska, Urszula Biela bądź Urszula Herman. Są to dziewczyny z Ostrowa i tutaj były wychowane, wyszkolone. Takich talentów jest w Ostrowie bardzo dużo. Z tego trzeba skorzystać, stworzyć im warunki. Przede wszystkim odpowiedni program. Szkoły podstawowe, później gimnazja, licea. Żeby te zawodniczki były cały czas pod opieką trenerską, tworzenie klas sportowych, być może szkolenie młodzieży pod szyldem klubu itd. Ustawić wszystko na bazie swoich zawodniczek. Na pierwszą ligę to zdecydowanie wystarczy.
Czy Ostrovia powróci do ekstraklasy?
Jeżeli utworzy się taki system. Znajdą się prawdziwi zapaleńcy, którzy będą nad tym czuwać. Wówczas w ciągu pięciu lat, swoimi wychowankami jesteśmy w stanie powrócić do ekstraklasy.[/b]
www.ostrovia.pl
Wywiad z Iloną Mądrą!
Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba
- MirU <poznań>
- Kadet
- Kontaktowanie:
- mati
- Kadet
- Kontaktowanie:
Jak myślicie? Czy dobry pomysł ma Dzida?
Ja uważam, że warto jest poczekać. Jeżeli tylko po tych pięciu latach mamy powrócić, swoimi wychowankami i walczyć...to warto!
Chciałbym żeby Ostrovia nie była dziewczynkami do bicia w tej pierwszej lidze...jak rzeczywiście zostaną zawodniczki, które mają na to największe szanse to moim zdaniem Ostrovia będzie w czubie tabeli (Szymańska, Biela, Mądra, Misiek, Kaczmarek).
Jestem optymistycznie nastawiony i podoba mi się perspektywa przyszłości. Może jednak ten spadek będzie jakimś punktem zwrotnym dla klubu. Mam nadzieję...będzie dobrze

Ja uważam, że warto jest poczekać. Jeżeli tylko po tych pięciu latach mamy powrócić, swoimi wychowankami i walczyć...to warto!
Chciałbym żeby Ostrovia nie była dziewczynkami do bicia w tej pierwszej lidze...jak rzeczywiście zostaną zawodniczki, które mają na to największe szanse to moim zdaniem Ostrovia będzie w czubie tabeli (Szymańska, Biela, Mądra, Misiek, Kaczmarek).
Jestem optymistycznie nastawiony i podoba mi się perspektywa przyszłości. Może jednak ten spadek będzie jakimś punktem zwrotnym dla klubu. Mam nadzieję...będzie dobrze
Obojętnie, gdzie zespół gra, w której lidze występuje, jeśli tylko dziewczyny walczą z całych sił, traktują swoje obowiązki jak tylko najpoważniej potrafią i potrzebują dopingu kibiców, ich rolą jest im pomagać. Prosto być z drużyną, gdy wszyscy o niej mówią, gdy odnosi ona sukcesy, a każdy chce "pożyczyć" sobie trochę tego blasku sławy... ważniejsze jednak, by pomagać wtedy, kiedy większość się odwraca. W trochę podobnej sytuacji znalazła się właśnie Ostrovia, ale przecież nie ma tragedii. Masz rację Mati - nadszedł czas budowania! I obojętnie, czy będą baty, czy też nie, wszystko musi mieć od teraz sens, wszelkie działania rozsądne i każdy dzien wykorzystany należycie. Dzidka zawsze w wywiadach wypowiada się bardzo racjonalnie... "pięć lat"... jednak wiem doskonale, że ambicja i duch sportowej walki i fakt, ze nigdy się nie poddaje, sprawi, że będzie walczyła już w przyszłym sezonie na 200% aby Ostrovia wróciła. Nie wszystko jednak zależeć może od Niej. Pokazał to zresztą to ten sezon. Ja mam nadzieję, że tylko jeden sezon będzie okazja do spotkań na szczycie - Olimpii z Ostrovią, i za rok wrócicie do ekstraklasy. No i zacznijcie już zbierać jakąś ekipę, żebyście nie zostali przekrzyczani
Bo na razie to... hmmmmm...
Pozdrawiam wszystkich znajomych kibiców Ostrovii
Pozdrawiam wszystkich znajomych kibiców Ostrovii
Ania i Alex... Na zawsze w naszych sercach!!! [']
Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”