a Cherry dziś nawrzucała 17 ptk (4/4 za 3) ;P i 8 zbiórek przeciwko Tęczy
Co słychać w Toruniu ?
Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba
Re: Co słychać w Toruniu ?
no 4 brakuje pokroju Cherry ;P
w końcu o już myślałem że do końca sezonu się dziewczyna nie będzie mogła odnaleźć w Pruszkowie ;P
-
Septymiusz
- Młodzik
kev pisze:no 4 brakuje pokroju Cherry ;P
a Cherry dziś nawrzucała 17 ptk (4/4 za 3) ;P i 8 zbiórek przeciwko Tęczyw końcu o już myślałem że do końca sezonu się dziewczyna nie będzie mogła odnaleźć w Pruszkowie ;P
Przeciwko Tęczy to Mitchell przecież jak zabłysnęła, to żaden przeciwnik. Chociaż moim zdaniem w Toruniu Cherry szybciej by odnalazła formę niż w Pruszkowie. Tamta drużyna osobiście wydaje mi się bez charakteru i jakaś taka "rozlazła"
przeciwnik jak każdy inny wcześniej też grały ze słabszymi i wchodziła na 3-15 minut i nie grała tak jak dziś 
no u nas szybciej by się odbudowała ;P no ale cóż mam nadzieje że jeszcze kiedyś w Toruńskich barwach zagra
no u nas szybciej by się odbudowała ;P no ale cóż mam nadzieje że jeszcze kiedyś w Toruńskich barwach zagra
W pierwszej rundzie toruński zespół prezentował prawdziwą sinusoidę formy, a co za tym idzie osiąganych wyników. Po dobrym początku przyszedł kryzys i to nie do końca związany ze sportowymi wydarzeniami (w jednym przypadku zachowanie trenera, a w drugim jego brak na ławce). Energa miała ten plus, że niemal idealnie "wstrzeliła się" (wyłączając oczywiście transfer Dickson) w tym sezonie z transferami zagranicznymi. Zważywszy na trwające rozgrywki i upływający czas jest to niewątpliwy sukces. Prawdziwą ostoją tej drużyny jest Jelena Maksimović prezentująca równą, bardzo dobrą dyspozycję. Drugie ważne ogniwo to Jazmine Sepulveda, która po pierwszych niemrawych spotkaniach prezentuje się bez zarzutu nawet, jak przebywa na parkiecie 40 minut na 40. Leah Metcalf to też wzmocnienie, ale pod jednym "ale", które nazywa się spożytkowanie własnych umiejętności dla dobra drużyny. To samo mniej więcej można powiedzieć o Mitchell. Julie Page to prawdziwy koszykarski wojownik, który znajdzie swoje miejsce w każdym zespole. Polki? Myślę, że Emilia Tłumak też potrafiła i potrafi tylko chodzi o ustabilizowanie tego wszystkiego. U Weroniki Idczak podoba mi się przede wszystkim podejście do swej obecnej roli w drużynie. Talent niewątpliwie wychowanka Olimpii ma, a jestem pewien, że jeszcze pokaże próbkę swoich umiejętności. Jestem pełen podziwu dla Katarzynek za grę w ostatnich spotkaniach, bo przy obecnych problemach kadrowych (w Brzegu po chorobie zagrała Page) dały radę, a tego chyba nie spodziewali się chyba zarówno najwięksi optymiści, jak i pesymiści, których przecież też nie brakuje. Postawa torunianek to przykład, że kłopoty mogą działać pozytywnie na końcowy rezultat. Tak, jak powiedziała już Szpila szkoda tej świątecznej przerwy, ale odpoczynek Katarzynkom się oczywiście w zupełności należy.
Cytat rundy:
Elmedin Omanić: "Wygrywamy, a kibicom ciągle coś nie pasuje. Zdobędziemy mistrza Polski będą narzekać, ze trener jest łysy".
Katarzynki......jak to powiada pewien Ojciec z Torunia: ALLELUJA, I DO PRZODU!
PS. Co mnie ciekawi najbardziej? jak to będzie z Energą dalej, ale to już w nowym 2012 roku i nie wszystko zależy od samych zawodniczek.
Cytat rundy:
Elmedin Omanić: "Wygrywamy, a kibicom ciągle coś nie pasuje. Zdobędziemy mistrza Polski będą narzekać, ze trener jest łysy".
Katarzynki......jak to powiada pewien Ojciec z Torunia: ALLELUJA, I DO PRZODU!
PS. Co mnie ciekawi najbardziej? jak to będzie z Energą dalej, ale to już w nowym 2012 roku i nie wszystko zależy od samych zawodniczek.
-
Koszykarz (Toruń)
- Kadet
14 stycznia Katarzynki u siebie zagrają z Wisła . Krakowianki raczej bez ERIN więc pojawia się pewna szansa by Torunianki sprawiły kolejna miłą niespodziankę w tym sezonie. Zapewne już z Metcalf - ale z pewnością bez Moniki Krawiec jeszcze.
Fajnie by było wygrać
PS . No i ciekaw jestem czy będzie ta podkoszowa nowa w Toruniu czy nie. Pewnie uzależnione jest to od rozmów z drugim sponsorem tytularnym. Powolutku sytuacja Energi przypomina mi tą sprzed 2 lat - gdzie fajnie wszystko się skończyło.
Tyle że wtedy mieliśmy 4 wysokie jednak ( Egenti , Gulak , Fluker , Pilav) a teraz są ledwie dwie. Może to zniweczyć trud całego sezonu. A szkoda by było. Bo potencjał dziewczyny już pokazały że spory mają
Fajnie że kłopoty róznego rodzaju (organizacyjno-finansowe , kadrowe , kontuzje) - powodują że dziewczyny jednak potrafią się zmobilizować i wygrywać. Oby było tylko lepiej w nowym roku
PS . Może weźmy tą Sissoko na zmienniczkę dla Page i Maksimović ?
Fajnie by było wygrać
PS . No i ciekaw jestem czy będzie ta podkoszowa nowa w Toruniu czy nie. Pewnie uzależnione jest to od rozmów z drugim sponsorem tytularnym. Powolutku sytuacja Energi przypomina mi tą sprzed 2 lat - gdzie fajnie wszystko się skończyło.
Tyle że wtedy mieliśmy 4 wysokie jednak ( Egenti , Gulak , Fluker , Pilav) a teraz są ledwie dwie. Może to zniweczyć trud całego sezonu. A szkoda by było. Bo potencjał dziewczyny już pokazały że spory mają
Fajnie że kłopoty róznego rodzaju (organizacyjno-finansowe , kadrowe , kontuzje) - powodują że dziewczyny jednak potrafią się zmobilizować i wygrywać. Oby było tylko lepiej w nowym roku
PS . Może weźmy tą Sissoko na zmienniczkę dla Page i Maksimović ?
-
Koszykarz (Toruń)
- Kadet
Julie Page - od samochodowego karambolu do sławy
Dodano: 30 grudnia 2011, 4:50 Autor: (JP) - Pomorska.pl
Energa Toruń ma w składzie najlepszą koszykarkę swojego kraju. Taki prezent czekał pod choinką na Julie Page.
Skrzydłowa odebrała nagrodę Koszykarki Roku 2011 w Wielkiej Brytanii. Na to wyróżnienie zasłużyła świetną postawą w finałach ME, które rozgrywane były w Polsce. W bydgoskiej hali Łuczniczka Brytyjki stoczyły zacięte boje z Rosją i Litwą i po raz pierwszy w historii awansowały do 2. rundy. Wielki wkład w ten sukces miała właśnie Page, która średnio notowała 10 pkt i 7,5 zb.
- Jestem bardzo zaskoczona i dumna z tego tytułu. Byłabym szczęśliwa nawet ze znalezienia się w gronie nominowanych, a nagroda jest dla mnie ogromnym zaszczytem - podkreśliła.
Historia Page jest wyjątkowa. To 28-letnia skrzydłowa, absolwentka Uniwersytet Washington. W Europie grała w niemieckim Saarlouis, włoskim Banco di Sicilia Ribera. Właśnie tam w 2009 r. brała udział w groźnym wypadku samochodowym, który mógł przerwać nie tylko karierę, ale i życie koszykarki.
Page na parkiet wróciła w poprzednim sezonie we francuskim Villeneuve, w którym notowała 6,8 pkt i 3,5 zb., ale szczyt formy osiągnęła dopiero latem.
- To był dla mnie niesamowity rok. Dziękuję tym, którzy wspierali mnie w trudnych chwilach. Ta nagroda spowoduje, że będę pracować jeszcze ciężej, z jeszcze większą determinacją. Chciałabym przynajmniej równie dobrze zagrać w turnieju olimpijskim latem 2012 roku w Londynie - mówi skrzydłowa.
W trakcie sezonu koszykarka zasiliła szeregi Energi. Z miejsca stała się kluczowym graczem i cennym zmiennikiem dla Maksimović. Jest przy tym graczem wszechstronnym. Średnio w PLKK gra 31 minut i notuje 12,2 pkt, 6 zb. i 2,3 as.
Co ciekawe, nie jest to pierwsza najlepsza koszykarka Wielkiej Brytanii w PLKK. W 2009 r. nagroda trafiła w ręce Jo Leedham, które wkrótce potem podpisała kontrakt z AZS Gorzów.
Dodano: 30 grudnia 2011, 4:50 Autor: (JP) - Pomorska.pl
Energa Toruń ma w składzie najlepszą koszykarkę swojego kraju. Taki prezent czekał pod choinką na Julie Page.
Skrzydłowa odebrała nagrodę Koszykarki Roku 2011 w Wielkiej Brytanii. Na to wyróżnienie zasłużyła świetną postawą w finałach ME, które rozgrywane były w Polsce. W bydgoskiej hali Łuczniczka Brytyjki stoczyły zacięte boje z Rosją i Litwą i po raz pierwszy w historii awansowały do 2. rundy. Wielki wkład w ten sukces miała właśnie Page, która średnio notowała 10 pkt i 7,5 zb.
- Jestem bardzo zaskoczona i dumna z tego tytułu. Byłabym szczęśliwa nawet ze znalezienia się w gronie nominowanych, a nagroda jest dla mnie ogromnym zaszczytem - podkreśliła.
Historia Page jest wyjątkowa. To 28-letnia skrzydłowa, absolwentka Uniwersytet Washington. W Europie grała w niemieckim Saarlouis, włoskim Banco di Sicilia Ribera. Właśnie tam w 2009 r. brała udział w groźnym wypadku samochodowym, który mógł przerwać nie tylko karierę, ale i życie koszykarki.
Page na parkiet wróciła w poprzednim sezonie we francuskim Villeneuve, w którym notowała 6,8 pkt i 3,5 zb., ale szczyt formy osiągnęła dopiero latem.
- To był dla mnie niesamowity rok. Dziękuję tym, którzy wspierali mnie w trudnych chwilach. Ta nagroda spowoduje, że będę pracować jeszcze ciężej, z jeszcze większą determinacją. Chciałabym przynajmniej równie dobrze zagrać w turnieju olimpijskim latem 2012 roku w Londynie - mówi skrzydłowa.
W trakcie sezonu koszykarka zasiliła szeregi Energi. Z miejsca stała się kluczowym graczem i cennym zmiennikiem dla Maksimović. Jest przy tym graczem wszechstronnym. Średnio w PLKK gra 31 minut i notuje 12,2 pkt, 6 zb. i 2,3 as.
Co ciekawe, nie jest to pierwsza najlepsza koszykarka Wielkiej Brytanii w PLKK. W 2009 r. nagroda trafiła w ręce Jo Leedham, które wkrótce potem podpisała kontrakt z AZS Gorzów.
Nowa twarz w Liderze
Natalija Trofimowa będzie nową zawodniczką Matizolu Lidera Pruszków. Białorusinka z polskim paszportem zastąpi Charity Szczechowiak, której wraz z końcem roku wygasł kontrakt z mazowiecką drużyną [..]
no ciekawe gdzie Cherry trafi ;D
w sumie nie obraziłbym się jakby wróciła do nas + nowy transfer o ile taki wgl będzie .
no bo do jakiego innego klubu mogłaby iść Artego ? tęcza ?
może przemyślała sobie i nie będzie robiła żadnych spięć bo chyba o to poszło ?
Natalija Trofimowa będzie nową zawodniczką Matizolu Lidera Pruszków. Białorusinka z polskim paszportem zastąpi Charity Szczechowiak, której wraz z końcem roku wygasł kontrakt z mazowiecką drużyną [..]
no ciekawe gdzie Cherry trafi ;D
w sumie nie obraziłbym się jakby wróciła do nas + nowy transfer o ile taki wgl będzie .
no bo do jakiego innego klubu mogłaby iść Artego ? tęcza ?
może przemyślała sobie i nie będzie robiła żadnych spięć bo chyba o to poszło ?
kev pisze:może przemyślała sobie i nie będzie robiła żadnych spięć bo chyba o to poszło ?
wydaje się, że sprawa z Toruniem jest zamknięta, choć szacunek do Cherry pozostanie, bo to jedna z "brązowych dziewczyn".
Bum
-
Koszykarz (Toruń)
- Kadet
Cherry wogóle nie powinna z Torunia odejść... Bardzo się uciesze z jej powrotu. Ale pewnie to niemożliwe.
Trzeba powiedzieć że już łapie formę..
Ale być może w Lesznie zwolniono Sissoko pod Cherry ?
Fakt faktem - jakaś wysoka do Torunia i tak musi być...
Transferu Urbaniak - po dojściu Krawiec i tak nie rozumiem
Paradoks : - za chwilę na dwóch pozycjach będziemy mieć po 3 koszykarki :
na ,,2'' : Sepulveda , Krawiec, Ratajczak
na ,, 3'' : Tłumak , Mitchell , Urbaniak
a na pozycji 4,5 po....jednej koszykarce.....Page i Maksimović.
Ktoś tu myśli ?

Trzeba powiedzieć że już łapie formę..
Ale być może w Lesznie zwolniono Sissoko pod Cherry ?
Fakt faktem - jakaś wysoka do Torunia i tak musi być...
Transferu Urbaniak - po dojściu Krawiec i tak nie rozumiem
Paradoks : - za chwilę na dwóch pozycjach będziemy mieć po 3 koszykarki :
Ktoś tu myśli ?
Koszykarz (Toruń) pisze:Paradoks : - za chwilę na dwóch pozycjach będziemy mieć po 3 koszykarki :
Ktoś tu myśli ?![]()
Tak trochę nieśmiało zauważę, że powyższe informacje przedstawiłeś już kilka razy we wcześniejszych postach w ostatnich tygodniach. Lekko nudne to się już robi...
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0
paulo2907 pisze:Koszykarz (Toruń) pisze:Paradoks : - za chwilę na dwóch pozycjach będziemy mieć po 3 koszykarki :
Ktoś tu myśli ?![]()
Tak trochę nieśmiało zauważę, że powyższe informacje przedstawiłeś już kilka razy we wcześniejszych postach w ostatnich tygodniach. Lekko nudne to się już robi...
a w trakcie sezonu już nie kilka a kilkaset razy... W końcu po to jest forum aby pisać no ale bez przesady. Co do reszty. Jakieś info kiedy Marta Jujka może wrócić do gry?

rzymi pisze: Co do reszty. Jakieś info kiedy Marta Jujka może wrócić do gry?
Z tego co wiem Marta jest po kolejnej operacji i ten sezon "ma z głowy".
Bum
- markylipek
- Młodzik
Szykuje się jakiś kolejny bałkański wynalazek Omanicia.
Źródło: http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/ar ... /834584751
Energa już w komplecie. Będzie wzmocnienie pod koszem?
W sobotę koszykarki Energa Toruń rozpoczną serię czterech trudnych spotkań w dziesięć dni.
Nawet jeżeli toruńskie koszykarki nieco zbyt mocno pofolgowały sobie przy świątecznym stole, to szybko będą miały okazję wykorzystać nadmiar energii. Już w sobotę wybiegną na parkiet w Lesznie, we wtorek rozpoczną w Toruniu dwumecz Pucharu Polski z AZS PWSZ Gorzów (rewanż w kolejny wtorek), a w następny weekend hit stycznia - pojedynek w "spożywczaku" z Wisłą Can Pack Kraków.
Wszystko wskazuje na to, że nowy rok Energa rozpocznie w komplecie. We wtorek do Torunia wróciły Jazmine Sepulveda, Bridgett Mitchell i Julie Page, w środę Jelena Maksimović i Leah Metcalf.
Styczeń to ostatnia chwila w koszykówce, żeby zmodyfikować i poprawić skład zespołu. Niewykluczone, że z okazji skorzystają także "Katarzynki". Klub chce przede wszystkim zatrudnić środkową, która byłaby zmienniczką Jeleny Maksimović. Serbka jest w znakomitej formie w tym sezonie i będzie poważnym kandydatem do tytułu MVP sezonu. Średnio w każdym meczu notuje na koncie
Podobna sytuacja była przed rokiem i w efekcie przemęczona koszykarka była bez formy w play off. Teraz Energa chce uniknąć takiej sytuacji, bo Maksimović to centralna postać drużyny. W założeniach jej zmienniczką miała być Marta Jujka, ale wiadomo już, że po operacji kolana reprezentantka Polski w tym sezonie w ogóle nie zagra.
Trener Elmedin Omanić ma już na oku kandydatkę, to koszykarka europejska, zapewne z Bałkanów. Wstępne warunki umowy zostały ustalone, ale klub musi znaleźć dodatkowe pieniądze na nową zawodniczkę.
Źródło: http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/ar ... /834584751
-
Koszykarz (Toruń)
- Kadet
Jak już jest mowa o wzmocnieniu się kimś z Bałkanów to mi już się słabo robi.....
No bez przesady.... Chyba już dość nauczek byłó ? Varda , Pilav, Mazić , Radunović - starczy już tych wynalazków
Trenerze - rozumiem że własna STAJNIA to większe profity dla siebie - ale gdzie DOBRO drużyny...
Kurde - zawodniczki są niemal na tacy : Sissoko już nie ale są Egenti , T.Brown , Dalembert - na zmienniczkę dla JELI w sam raz......Czyż nie ?
Skoro nawet Inea chce Egenti - no to chyba już kasa nie powinna być problemem.
PS .
.
.Energa szuka pieniędzy na kolejną koszykarkę
źródło Wyborcza
Jeśli je znajdzie, problem z obsadą pozycji rezerwowej będzie rozwiązany.
Energę w styczniu czeka nie tylko najbliższy sobotni mecz w Lesznie, ale i m.in. starcie z Wisłą CanPack Kraków w hali przy ul. Grunwaldzkiej. Dla toruńskiego klubu to niezwykle istotne spotkania - szczególnie po tym, jak Energa zaczęła wygrywać mecz za meczem i wróciły nadzieje na to, że powalczy o medale.
Problemem zespołu Elmedina Omanicia jest gra pod koszem, gdzie nie ma typowej zmienniczki dla Jeleny Maksimović. Środkowa schodzi z parkietu rzadko - a jeśli już to jest zmieniana przez wysokie skrzydłowe. Szans na to, że do składu wróci Marta Jujka nie ma - ten sezon może spisać na straty ze względu na kontuzję.
Dlatego Energa znalazła już zagraniczną zawodniczkę, która mogłaby zastąpić Maksimović. Nie ujawnia nazwiska. Wiadomo jedynie, że warunki umowy są wstępnie ustalone - brakuje teraz tylko pieniędzy na to, by opłacić jej gażę do końca sezonu. Jeśli toruński klub znajdzie pieniądze na nową koszykarkę, podpisze z nią kontrakt.
PS . Wydaje mi się - że tak czy siak ona będzie... Pytanie za 100 pkt : w momencie dojścia Krawiec - po co w zespole będą Ratajczak i Urbaniak ? Wysoka musi być i basta.....Kosztem w/w pań
No bez przesady.... Chyba już dość nauczek byłó ? Varda , Pilav, Mazić , Radunović - starczy już tych wynalazków
Trenerze - rozumiem że własna STAJNIA to większe profity dla siebie - ale gdzie DOBRO drużyny...
Kurde - zawodniczki są niemal na tacy : Sissoko już nie ale są Egenti , T.Brown , Dalembert - na zmienniczkę dla JELI w sam raz......Czyż nie ?
Skoro nawet Inea chce Egenti - no to chyba już kasa nie powinna być problemem.
PS .
.
.Energa szuka pieniędzy na kolejną koszykarkę
źródło Wyborcza
Jeśli je znajdzie, problem z obsadą pozycji rezerwowej będzie rozwiązany.
Energę w styczniu czeka nie tylko najbliższy sobotni mecz w Lesznie, ale i m.in. starcie z Wisłą CanPack Kraków w hali przy ul. Grunwaldzkiej. Dla toruńskiego klubu to niezwykle istotne spotkania - szczególnie po tym, jak Energa zaczęła wygrywać mecz za meczem i wróciły nadzieje na to, że powalczy o medale.
Problemem zespołu Elmedina Omanicia jest gra pod koszem, gdzie nie ma typowej zmienniczki dla Jeleny Maksimović. Środkowa schodzi z parkietu rzadko - a jeśli już to jest zmieniana przez wysokie skrzydłowe. Szans na to, że do składu wróci Marta Jujka nie ma - ten sezon może spisać na straty ze względu na kontuzję.
Dlatego Energa znalazła już zagraniczną zawodniczkę, która mogłaby zastąpić Maksimović. Nie ujawnia nazwiska. Wiadomo jedynie, że warunki umowy są wstępnie ustalone - brakuje teraz tylko pieniędzy na to, by opłacić jej gażę do końca sezonu. Jeśli toruński klub znajdzie pieniądze na nową koszykarkę, podpisze z nią kontrakt.
PS . Wydaje mi się - że tak czy siak ona będzie... Pytanie za 100 pkt : w momencie dojścia Krawiec - po co w zespole będą Ratajczak i Urbaniak ? Wysoka musi być i basta.....Kosztem w/w pań
Koszykarz (Toruń) pisze: Pytanie za 100 pkt
kolejne pytanie za 100 pkt. jak Energa mogła równocześnie mieć "zaklepaną zawodniczkę" i interesować się pozyskaniem Sissoko?
Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”