20 kolejka FGE: AZS Poznań - Odra Brzeg
Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba
Re: 20 kolejka FGE: AZS Poznań - Odra Brzeg
ktoś wie czy zagrają brzeskie Amerykanki?
dokładnie wie ktoś coś na ten temat ?
Koszykarki Inei AZS Poznań już widzą Brzeg
Po sensacyjnym, pierwszym w sezonie zwycięstwie w Bydgoszczy, koszykarki Inei AZS Poznań chcą pokonać Odrę Brzeg. To całkiem możliwe, bo ta jest w kiepskiej formie i ma kłopot z Amerykankami.
W sobotę koszykarki Inei AZS Poznań przerwały fatalną passę 19 porażek. Akademiczki pokonały 64:60 Artego Bydgoszcz. Sensacyjnie, ale zasłużenie. - Mówiłem dziewczynom: "jak nie dzisiaj, to kiedy?". Po dobrym początku meczu, uwierzyły, że mogą wygrać. Miały "chłodne głowy", czego zabrakło tydzień wcześniej z Liderem Pruszków. Tuż przed końcem, przy prowadzeniu, umiały długo rozgrywać piłkę i unikać fauli - wymienia zadowolony trener Ryszard Barański, który objął zespół po Krzysztofie Szewczyku pod koniec 2011 roku. - Dobra, agresywna obrona, szybki atak i przede wszystkim odpowiednie decyzje. To styl gry, który zaproponowałem i który powoli udaje się wcielać w życie - dodaje szkoleniowiec i powtarza, że daje "zielone światło" do oddawania rzutów. - Magda Gawrońska ostatnio dobrze trafiała za trzy punkty, więc ma pozwolenie na próby z dystansu. Nie można się bać rzucać - mówi.
Dla Inei AZS Poznań było to pierwsze zwycięstwo w sezonie. MUKS Poznań i Odra Brzeg mają o trzy wygrane więcej. Właśnie Odra, która w weekend zagrała bez strajkujących z powodu braku wypłat Amerykanek, będzie najbliższym rywalem akademiczek. Jeśli Jessica Starling i Ebony Ellis nie wystąpią też w Poznaniu, Inea AZS będzie miała ułatwione zadanie. - Jeśli powtórzymy grę z Bydgoszczy, naszego najlepszego meczu w tym sezonie, o wynik meczu z Odrą jestem spokojny - opowiada Ryszard Barański. Początek spotkania w hali UAM na Morasku w środę o godz. 17. Wstęp wolny.
źródło: GW Poznań
Po sensacyjnym, pierwszym w sezonie zwycięstwie w Bydgoszczy, koszykarki Inei AZS Poznań chcą pokonać Odrę Brzeg. To całkiem możliwe, bo ta jest w kiepskiej formie i ma kłopot z Amerykankami.
W sobotę koszykarki Inei AZS Poznań przerwały fatalną passę 19 porażek. Akademiczki pokonały 64:60 Artego Bydgoszcz. Sensacyjnie, ale zasłużenie. - Mówiłem dziewczynom: "jak nie dzisiaj, to kiedy?". Po dobrym początku meczu, uwierzyły, że mogą wygrać. Miały "chłodne głowy", czego zabrakło tydzień wcześniej z Liderem Pruszków. Tuż przed końcem, przy prowadzeniu, umiały długo rozgrywać piłkę i unikać fauli - wymienia zadowolony trener Ryszard Barański, który objął zespół po Krzysztofie Szewczyku pod koniec 2011 roku. - Dobra, agresywna obrona, szybki atak i przede wszystkim odpowiednie decyzje. To styl gry, który zaproponowałem i który powoli udaje się wcielać w życie - dodaje szkoleniowiec i powtarza, że daje "zielone światło" do oddawania rzutów. - Magda Gawrońska ostatnio dobrze trafiała za trzy punkty, więc ma pozwolenie na próby z dystansu. Nie można się bać rzucać - mówi.
Dla Inei AZS Poznań było to pierwsze zwycięstwo w sezonie. MUKS Poznań i Odra Brzeg mają o trzy wygrane więcej. Właśnie Odra, która w weekend zagrała bez strajkujących z powodu braku wypłat Amerykanek, będzie najbliższym rywalem akademiczek. Jeśli Jessica Starling i Ebony Ellis nie wystąpią też w Poznaniu, Inea AZS będzie miała ułatwione zadanie. - Jeśli powtórzymy grę z Bydgoszczy, naszego najlepszego meczu w tym sezonie, o wynik meczu z Odrą jestem spokojny - opowiada Ryszard Barański. Początek spotkania w hali UAM na Morasku w środę o godz. 17. Wstęp wolny.
źródło: GW Poznań
Chwiałka A Chwiałka Z Chwiałka AZS!
W wyborczej opolskiej jest napisane, że bez Amerykanek, a Ellis, jeśli przebukuje bilet, to wraca do Stanów już teraz.
ajaja pisze:W wyborczej opolskiej jest napisane, że bez Amerykanek, a Ellis, jeśli przebukuje bilet, to wraca do Stanów już teraz.
Ładny blef, spakowane, przyjechały do Poznania obiec zrobiły double-double i zapewniły wygraną Odrze. Swoją drogą AZS zagrał totalną kaszane, obrony praktycznie nie było wogóle, trójki zaczęły wpadać, ale było już za późno na gonienie wyniku. Szkoda, bo potrafiąc wygrać w Bydgoszczy, po 3 dniach obserwujemy zupełnie inny zespół
Gra AZS wołała o pomstę do nieba, a "postępy" Mistygacz to coś niesamowitego. Z siedmiu ostatnich meczów cztery na zero, często gra po 20-30 minut, dziś nawet rzutu nie oddała.
Fajnie się ogląda mecze w tej hali z góry, dobrze trybuny są usytuowane.
I kwestia wyniku. Jak wychodziłem, to wydawało mi się, że było 53:65, a nie 63. A na stronie PLKK jest 53:63. Dziwne. To chyba ważne w typerach
Fajnie się ogląda mecze w tej hali z góry, dobrze trybuny są usytuowane.
I kwestia wyniku. Jak wychodziłem, to wydawało mi się, że było 53:65, a nie 63. A na stronie PLKK jest 53:63. Dziwne. To chyba ważne w typerach
Hala zajebista do koszykówki, tylko poziom gry jakby z innej planety co hala.... może za rok będzie lepiej.
A ile jest miejsc w tej hali? Chyba jakaś kameralna?
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0
Koło tysiąca tak na oko, może trochę mniej. Łukasz-fan będzie to wiedział. Ale świetnie oświetlona i trybuny zaczynają się jakieś dwa metry nad poziomem parkietu. Tylko że na kompletnym zadupiu, tam już psy dupami szczekają. Dziś to tak na oko było ze 150 osób, w tym chyba cały zespół z Leszna poniżej mnie siedział.
Dzisiaj jak na środę frekwencja była piękna, na Pruszkowie przy sobocie było z 50-60 osób 
Z tym kompletnym zadupiem to grubo przesadziłeś, w porównaniu z Krzesinami jest dobrze.
Z tym kompletnym zadupiem to grubo przesadziłeś, w porównaniu z Krzesinami jest dobrze.
ech...wielka szkoda.....gra dramatyczna , slaba ,wolna i tak moglbym wymieniac i wymieniac....gdyby Odra nie odpuscila w ostatniej kwarcie bylaby pelna kompromitacja......oprocz rzutow za 3 pkt nie potrafimy niczego zaproponowac......a i zastanawia mnie jedno , zespol ostatni w tabeli wszyscy mowia o stawianiu na mlodziez z AZS a tu raptem w Nowym Roku mlode dostaja srednio po okolo 27 minut gdzie wczesniej bylo to okolo 60 a itak ten wynik zawyza mecz z Wisła gdzie graly okolo 80....i tak jak ktos zauwazyl to co sie stalo z Mistygacz to jakas niezrozumiala sytuacja...jej ostatnie wystpy to kabaret:(......tym meczem chyba zostal przypieczetowany spadek a szkoda bo przy tym skladzie mozna bylo jeszcze powalczyc....a tak zostaja juz tylko rozgrywki juniorskie
tommiiii pisze: w takim skladzie mozna bylo jeszcze powalczyc....a tak zostaja juz tylko rozgrywki juniorskie
Słuchajcie, przestancie za przeproszeniem "chrzanić" głupoty, bo tego sie już czytać nie da.
Ja rozumiem, że kazdemu z naszego miasta zależałoby aby rodzimy zespół wygrywał jak najczęściej ale na litość Boską z czym do ludzi? Jak wy chcecie aby z tak plugawie słabym składem wygrać więcej niz jedno spotkanie? Przecież to cud, że z Bydgoszczą wygrały.... Zakładałem, że przegrają wszystko jak leci do końca sezonu.
Tymczasem po zwyciestwie z wspomnianym powyżej zespołem nastąpił jakis hurraoptymizm nie wiadomo zupełnie skąd... Zyczyć zespołowi dobrze to jedno, ale drugie to jakieś rzeczowe podstawy ku temu aby ten zespół miał szanse odnosić zwycięstwa.
Nie ma mieć co pretensji do tych dziewczyn bo po porstu w tym układzie personalnym są żałośnei słabe i nie ugrają nic więcej, bo brakuje porządnego materiału ludzkiego. Przenalizujmy na spokojnie:
1) Karpina - stara juz bo 30 wpadła w 2012 plus po długiej kontuzji plus przed kontuzją już dziadowała. Niestety to kolejna"ligówka", która co sezon będzie obniżała poziom dusząc evale w najlepszym razie na poziomie 7-9 pkt rocznie. Niestety jej czas minął, gdy zaczynała karierę w Quay-u była obiecującą koszykarką, ale jak mnóstwo rodzimych koszykarek rozdziadowała się (a w trym przypadku raczje "rozbabowała" i rozmieniła na drobne. Nic już z niej nie będzie i na miejscu włodarzy na przyszły sezon nie angażowałbym jej do zespołu.
2) Amber Petillon - pięknie, po prostu pięknie...Przeciwko jednej z ostatnich druży nw tabeli rzuca dwa pkt i ma dwie zbiórki
3) Gawron- no sorry ale słaba rozgrywajka i tyle... Dodatkowo słaba skuteczność. Na e-klasę się nie nadaje.
4)Gołumbiewska - jak wyżej... Tragedia..... To byłą zawsze zawodniczka 3 albo czwartego sortu/garnituru. Monotematyczna w ataku, bazująca w zasadzie na rzadko wpadającym rzucie za trzy i tyle... Zawodniczka I-ligowa.
5) Kotnis - oj czasami taka surowizna, że aż bolą zęby. Czasem cos tam rzuci ale generalnie nie są nam potrzebne chude i słabe fizycznie zawodniczki. Bo jak taka ma niby walczyc o pozycję i przepychać się z przeciwniczkami. Bazowanie na samym rzucie to trochę za mało. Nic z niej nie będzie, szkoda czasu i atłasu. W jednym sezonie walnie eval koło 12 pkt, wezmie ja silniejszy klub gdzie będzie juz dupa blada i po sezonie znowu wróci do słabszego no i wędrówka ludów do końca kariery gotowa. Typowa ligówka i nic ponadto.
6) Kędzia - jak dla mnie powinna dać sobie spokój z koszykówką. Po spotkaniu eliminacyjnym Polska- Finlandia gdzie Finki dostały od nas po dupie ponad 30 pkt, sędzia ku oburzeniu Taru Tukkanen zwrócił się do niej z stwierdzeniem., iż powinny się zająć grą w hokeja a nie w kosza. Zdanie poniekąd okrutne ale idelanie wpisuje sie w grę i w postawę Kędzi. Niech faktycznie sprobuje swoich sił w hokeju na trawi albo na kręgielni. To jakie dziadostwo prezentuje ta koszykarka w tym sezonie to pomsta do nieba. Mając niezłe warunki fizyczne raczy nas taką padaką.....
7) reszta zespołu - I a nawet druga liga. Nie ma się co rozczulać.
Skąd więc mamy mieć powody do optymizmu? Konstelacja pseudo-gwiazd nie zaistniałaby w nawet najmniejszej z galaktyk, takze nie oczekujmy od nich cudu. Zw zwyciestwo z Artego, gdzie wystepuje Szotów, Sissi, Międzik i tka należą się ogromne brawa.
W przyszłym sezonie cały skład do wymiany a moze cos z tego będzie.
Niestety musimy być realistami - dawno nie widziałem tak słabego kadrowo zespołu jak AZS - nie oczekujmy cudów, bo aby one nastąpiły musza być do tego jakiekolwiek podstawy.
Nie wiem jakim prawem obrażasz zawodniczki?Każda z nich gra jak umie najlepiej.Może przedstawisz swoją propozycję organizacju LIGI.Same młode?A gdzie one są?Póki co to większości trzęsą się ręce i uginają nogi przed grą w PLKK.Poza tym MP do lat 20 to jakaś karykatura rozgrywek.Kluby nie mogą zebrac zawodniczek żeby grać w tych rozgrywkach.A poza tym w I lidze młodych też jak na lekarstwo a grają same Polki.
Saletra pisze:(...)natomiast angaz powinna dostac koszykarka, która zdobywa te 15 pkt na mecz przynajmniej...
Abstrahując od Twojego wywodu, którego nie mam zamiaru ani krytykować, ani tym bardziej chwalić, chciałbym jedynie zaznaczyć, iż w powyższym cytacie, to poleciałeś niczym orzeł w górach.
Zawodniczka zdobywająca 'przynajmniej' 15 pkt na mecz, to już musiałaby być taka co najmniej kalibru koszykarka jak Kobryn (inne z podobnymi statystykami nie biorę pod uwagę - wiadomo nie ta pozycja), a za przeproszeniem, na taką zawodniczkę, to AZS po prostu nie stać.
Inna rzecz, że nie wiadomo jakie statystyki miała by Petillon gdyby grały obok niej lepszego kalibru 'jedynki'. Taka Zoll na przykład?
Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”