20 kolejka FGE: AZS Poznań - Odra Brzeg
Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba
Re: 20 kolejka FGE: AZS Poznań - Odra Brzeg
Tu nie chodzi o żadne obrażanie zawodniczek tylko uwypuklenie ich niestety miernego poziomu sportowego. Te rzuty, ktore czesto nie dotkną nawet tablicy( nie mówiąc już o obręczy) to jest ....tragedia i to grecka w dodatku.
Oczywiście "każdy orze jak może" . To nie jest wina koszykarek, że ktos chciał je zatrudnić i dał im kasę. Niestety praktycznie żadna z tych koszykarek na e-klasę się nie nadaje. I nie dotyczy to tylko oczywiście AZS-u tylko. Większość zawodniczek z MUKS-u, Leszna, Brzegu, Widzewa rowniez w e-klasie nie powinna wystepować.
Niestety ktos wpadł na pomysł, aby liga była 14-zespołowa i...był to pomysł fatalny. Poziom makabrycznie się obniżył ( przynajmniej an dole tabeli) i obecnie skłaniam sie do stanowiska,ze najlepsza byłaby liga 10-zespołowa. Wtedy pozbylibyśmy się dużej ilości cieniarstwa i przeciętniactwa a kluby musiałby znacznie wzmocnić się kadrowo aby nie znaleźc sie na miejscach 9-10 oznaczających wypad z ligi. Poki co wystarczy zakontraktować Sissoko aby np byc w miarę pewnym utrzymania. Przy mniejszej ilosci druzyn trzeba by mieć koło 3 takich zawodniczek, liga byłaby bardziej konkurencyjna. Przy okazji moze wyeliminowałoby sie takie koszykarki jak Drzewińskie, Czarneckie, Radwany itp czyli większość nieperspektywicznych "ligówek". Ale to juz temat na odrębny post.
W kazdym razie - nie ma co dmuchać balonika i oczekiwać zwycięstw od tak miernego składu - i tak zespołowi należą się gratulacje za Bydgoszcz- jedno zwycięstwo w całym sezonie przy tym składzie to i tak dobry wynik. Aby realnie myśleć o dalszych zwycięstwach potrzebne byłoby znaczne wzmocnienie zespołu.
Ja tez bym chciał aby obydwa poznańskie zespoly byly na czele tabeli - ale myślenie zyczeniowe to jedno, a realia to drugie.
Colin: W MUKSie była Larissa Wilimas, która jakoś tam wyduszała dużą ilośc pkt przy miernej skuteczności - była dośc droga ale nieporownywalnie tańsza od Kobryn. Z kontraktu Szewczyka zdecydowanie mozna by pokryć gażę dla Larissy. Takiej zawodniczki jednakze nikomu bym nie polecał.
Nie zmienia to faktu, ze w AZS-ie nie ma kto za bardzo zdobywać pkt. Zreszta wszystkie pozycje są do wymiany.
Oczywiście "każdy orze jak może" . To nie jest wina koszykarek, że ktos chciał je zatrudnić i dał im kasę. Niestety praktycznie żadna z tych koszykarek na e-klasę się nie nadaje. I nie dotyczy to tylko oczywiście AZS-u tylko. Większość zawodniczek z MUKS-u, Leszna, Brzegu, Widzewa rowniez w e-klasie nie powinna wystepować.
Niestety ktos wpadł na pomysł, aby liga była 14-zespołowa i...był to pomysł fatalny. Poziom makabrycznie się obniżył ( przynajmniej an dole tabeli) i obecnie skłaniam sie do stanowiska,ze najlepsza byłaby liga 10-zespołowa. Wtedy pozbylibyśmy się dużej ilości cieniarstwa i przeciętniactwa a kluby musiałby znacznie wzmocnić się kadrowo aby nie znaleźc sie na miejscach 9-10 oznaczających wypad z ligi. Poki co wystarczy zakontraktować Sissoko aby np byc w miarę pewnym utrzymania. Przy mniejszej ilosci druzyn trzeba by mieć koło 3 takich zawodniczek, liga byłaby bardziej konkurencyjna. Przy okazji moze wyeliminowałoby sie takie koszykarki jak Drzewińskie, Czarneckie, Radwany itp czyli większość nieperspektywicznych "ligówek". Ale to juz temat na odrębny post.
W kazdym razie - nie ma co dmuchać balonika i oczekiwać zwycięstw od tak miernego składu - i tak zespołowi należą się gratulacje za Bydgoszcz- jedno zwycięstwo w całym sezonie przy tym składzie to i tak dobry wynik. Aby realnie myśleć o dalszych zwycięstwach potrzebne byłoby znaczne wzmocnienie zespołu.
Ja tez bym chciał aby obydwa poznańskie zespoly byly na czele tabeli - ale myślenie zyczeniowe to jedno, a realia to drugie.
Colin: W MUKSie była Larissa Wilimas, która jakoś tam wyduszała dużą ilośc pkt przy miernej skuteczności - była dośc droga ale nieporownywalnie tańsza od Kobryn. Z kontraktu Szewczyka zdecydowanie mozna by pokryć gażę dla Larissy. Takiej zawodniczki jednakze nikomu bym nie polecał.
Nie zmienia to faktu, ze w AZS-ie nie ma kto za bardzo zdobywać pkt. Zreszta wszystkie pozycje są do wymiany.
Ja tylko mogę dodać,że nawet najwieksze GWIAZDYoddaja rzuty wołające o pomste do nieba i robia głupoty jakich nawet Polki by nie wymyśliły.Bronie tej ligi bo zniszczyc łatwo tylko jak potem odbudować.No i mysle że za poprzednie wypowiedzi wypadałoby powiedzieć PRZEPRASZAM ale to chyba za duże wymagania co do twojej osoby.
Zasadniczo Saletro podpisuję się "obiema ręcami"
Saletra, zmiany są konieczne, ale nie teraz, trzeba grać tym składem co się ma, do tego okienko transferowe już zamknięte. Czas rozliczeń przyjdzie po sezonie.
Na moje jeśli Pettilon nie zagra dobrego meczu w Lesznie to może wylecieć, bo naprawdę to cień tej zawodniczki z Brzegu sprzed kilku lat. Dobitny tego dowód dała gdy "objechała" ją w derbach Mrozina.
Na moje jeśli Pettilon nie zagra dobrego meczu w Lesznie to może wylecieć, bo naprawdę to cień tej zawodniczki z Brzegu sprzed kilku lat. Dobitny tego dowód dała gdy "objechała" ją w derbach Mrozina.
Chwiałka A Chwiałka Z Chwiałka AZS!
Saletra pisze:tommiiii pisze: w takim skladzie mozna bylo jeszcze powalczyc....a tak zostaja juz tylko rozgrywki juniorskie
Słuchajcie, przestancie za przeproszeniem "chrzanić" głupoty, bo tego sie już czytać nie da.
Ja rozumiem, że kazdemu z naszego miasta zależałoby aby rodzimy zespół wygrywał jak najczęściej ale na litość Boską z czym do ludzi? Jak wy chcecie aby z tak plugawie słabym składem wygrać więcej niz jedno spotkanie? Przecież to cud, że z Bydgoszczą wygrały.... Zakładałem, że przegrają wszystko jak leci do końca sezonu.
Tymczasem po zwyciestwie z wspomnianym powyżej zespołem nastąpił jakis hurraoptymizm nie wiadomo zupełnie skąd... Zyczyć zespołowi dobrze to jedno, ale drugie to jakieś rzeczowe podstawy ku temu aby ten zespół miał szanse odnosić zwycięstwa.
Nie ma mieć co pretensji do tych dziewczyn bo po porstu w tym układzie personalnym są żałośnei słabe i nie ugrają nic więcej, bo brakuje porządnego materiału ludzkiego. Przenalizujmy na spokojnie:
1) Karpina - stara juz bo 30 wpadła w 2012 plus po długiej kontuzji plus przed kontuzją już dziadowała. Niestety to kolejna"ligówka", która co sezon będzie obniżała poziom dusząc evale w najlepszym razie na poziomie 7-9 pkt rocznie. Niestety jej czas minął, gdy zaczynała karierę w Quay-u była obiecującą koszykarką, ale jak mnóstwo rodzimych koszykarek rozdziadowała się (a w trym przypadku raczje "rozbabowała" i rozmieniła na drobne. Nic już z niej nie będzie i na miejscu włodarzy na przyszły sezon nie angażowałbym jej do zespołu.
2) Amber Petillon - pięknie, po prostu pięknie...Przeciwko jednej z ostatnich druży nw tabeli rzuca dwa pkt i ma dwie zbiórki. Pamietam ją jeszcze z czasów w Brzegu gdzie w zasadzie przydatna była jedynie w zbiorkach. Za to w ofensywie wzrokiem błądziła nie wiadomo gdzie, cos tam dorzucając co jakiś czas... Masakra - taki wzrost i w sumie uroda tez nie najgorsza a taka dziadówa w ataku. W AZS-ie jak wiemy są problemy w zdobywaniu pkt i w jaki sposob niby Petillon ma je rozwiązać? Dorzucając te żałosne 8 pkt na mecz? Co to jest za zdobycz punktowa jak na środkową? Zbiorki to jedno, natomiast angaz powinna dostac koszykarka, która zdobywa te 15 pkt na mecz przynajmniej...A jak juz z Brzegiem ma się takei zdobycze pkt i zbiorkowe to z czym do ludzi ( oczywiscie zaraz pewnie usłyszymy głosy, że przeziebiona, ze drobna kontuzja, że to, że sro....słuchać się tego nie da).
3) Gawron- no sorry ale słaba rozgrywajka i tyle... Dodatkowo słaba skuteczność. Na e-klasę się nie nadaje.
4)Gołumbiewska - jak wyżej... Tragedia..... To byłą zawsze zawodniczka 3 albo czwartego sortu/garnituru. Monotematyczna w ataku, bazująca w zasadzie na rzadko wpadającym rzucie za trzy i tyle... Zawodniczka I-ligowa.
5) Kotnis - oj czasami taka surowizna, że aż bolą zęby. Czasem cos tam rzuci ale generalnie nie są nam potrzebne chude i słabe fizycznie zawodniczki. Bo jak taka ma niby walczyc o pozycję i przepychać się z przeciwniczkami. Bazowanie na samym rzucie to trochę za mało. Nic z niej nie będzie, szkoda czasu i atłasu. W jednym sezonie walnie eval koło 12 pkt, wezmie ja silniejszy klub gdzie będzie juz dupa blada i po sezonie znowu wróci do słabszego no i wędrówka ludów do końca kariery gotowa. Typowa ligówka i nic ponadto.
6) Kędzia - jak dla mnie powinna dać sobie spokój z koszykówką. Po spotkaniu eliminacyjnym Polska- Finlandia gdzie Finki dostały od nas po dupie ponad 30 pkt, sędzia ku oburzeniu Taru Tukkanen zwrócił się do niej z stwierdzeniem., iż powinny się zająć grą w hokeja a nie w kosza. Zdanie poniekąd okrutne ale idelanie wpisuje sie w grę i w postawę Kędzi. Niech faktycznie sprobuje swoich sił w hokeju na trawi albo na kręgielni. To jakie dziadostwo prezentuje ta koszykarka w tym sezonie to pomsta do nieba. Mając niezłe warunki fizyczne raczy nas taką padaką.....
7) reszta zespołu - I a nawet druga liga. Nie ma się co rozczulać.
Skąd więc mamy mieć powody do optymizmu? Konstelacja pseudo-gwiazd nie zaistniałaby w nawet najmniejszej z galaktyk, takze nie oczekujmy od nich cudu. Zw zwyciestwo z Artego, gdzie wystepuje Szotów, Sissi, Międzik i tka należą się ogromne brawa.
W przyszłym sezonie cały skład do wymiany a moze cos z tego będzie.
Niestety musimy być realistami - dawno nie widziałem tak słabego kadrowo zespołu jak AZS - nie oczekujmy cudów, bo aby one nastąpiły musza być do tego jakiekolwiek podstawy.
Po twoich wypowiedziach wnioskuję, że musisz być mistrzem Basketu skoro tak łatwo przychodzi ci krytyka zawodniczek. To, że twoja wypowiedź jest żałosna to mało powiedziane, tylko na forach potrafisz to napisać, bo żadnej z tych zawodniczek nie powiedziałbyś tego wprost, ani również nie wypowiedziałbyś się w ten sposób na konferencji, gdzie jest przecież również czas dla kibiców. Na forum każdemu łatwo się ocenia i krytykuje zawodniczki, czy też trenerów. Pomyślał ktoś z tych, którzy tak pięknie krytykują i oceniają czy te zawodniczki mają co włożyć do garnka? Niestety, ale te dziewczyny nie mają takich warunków jakie panują chociażby w klubach z Polkowic, Gdyni, czy też nawet z Bydgoszczy, co nie znaczy, że są zawodniczkami gorszymi od grających w tych klubach koszykarek. Zastanówcie się czasami co piszecie, bo naprawdę staje się to już bardziej niż żałosne.. Skoro jesteś taki super zawodnik to wyjdź na parkiet lub zostań trenerem i pokaż na co cię stać - póki jednak nie masz odwagi to siedź cicho i nie obrażaj nikogo. Bez odpowiedzi!
Im bardziej boisz się porażek tym więcej ich ponosisz..
FAN PLKK pisze:Po twoich wypowiedziach wnioskuję, że musisz być mistrzem Basketu skoro tak łatwo przychodzi ci krytyka zawodniczek. To, że twoja wypowiedź jest żałosna to mało powiedziane, tylko na forach potrafisz to napisać, bo żadnej z tych zawodniczek nie powiedziałbyś tego wprost, ani również nie wypowiedziałbyś się w ten sposób na konferencji, gdzie jest przecież również czas dla kibiców. Na forum każdemu łatwo się ocenia i krytykuje zawodniczki, czy też trenerów. Pomyślał ktoś z tych, którzy tak pięknie krytykują i oceniają czy te zawodniczki mają co włożyć do garnka? Niestety, ale te dziewczyny nie mają takich warunków jakie panują chociażby w klubach z Polkowic, Gdyni, czy też nawet z Bydgoszczy, co nie znaczy, że są zawodniczkami gorszymi od grających w tych klubach koszykarek. Zastanówcie się czasami co piszecie, bo naprawdę staje się to już bardziej niż żałosne.. Skoro jesteś taki super zawodnik to wyjdź na parkiet lub zostań trenerem i pokaż na co cię stać - póki jednak nie masz odwagi to siedź cicho i nie obrażaj nikogo. Bez odpowiedzi!
Nie kompromituj się, jakby nie były zawodniczkami gorszymi od tych z Polkowic, Gdyni czy nawet Bydgoszczy, to by tam właśnie grały. Za realne, większe pieniądze, a nie obiecane. Konferencja prasowa jest dla kibiców? Oh shit, od kiedy? To może kiedyś spróbuję się wbić na meczu reprezentacji piłkarskiej?
Na forum każdemu się łatwo ocenia, bo od tego jest forum. Jak któraś z zawodniczek nie ma co włożyć do garnka, to powinna pomyśleć o zmianie pracodawcy lub zawodu - takie już życie. Wreszcie - nikt nie będzie wychodził na parkiet i czegoś pokazywał, bo nie za to mu płacą. My płacimy za bilety i dlatego wymagamy. A jeśli wymagania nie są spełnione, to wtedy mamy możliwość krytykowania. Rozumiez to czy wytłumaczyć jak w dawnym dowcipie o milicjantach?
Ręce mi opadły.. Nie będę się z tobą wdawał w dyskusję, bo i tak ci tego nie przetłumaczę, szkoda mi na to przede wszystkim czasu. Widzę, że na tym forum IQ co poniektórych wynosi 0, a już o wiedzy na temat Basketu nawet nie wspomnę.. Właśnie może lepiej idź na tą konferencję piłki nożnej i zostań tam. A na konferencji po meczu koszykówki zwyczajnie nie masz jaj żeby się odezwać, więc piszesz tutaj - moje najszczersze gratulacje. Następnym razem zanim zaczniesz kogokolwiek oceniać to sam do czegoś dojdź w tej dziedzinie, a potem dopiero się odzywaj i nie na forum a publicznie.
Im bardziej boisz się porażek tym więcej ich ponosisz..
FAN PLKK pisze:Ręce mi opadły.. Nie będę się z tobą wdawał w dyskusję, bo i tak ci tego nie przetłumaczę, szkoda mi na to przede wszystkim czasu. Widzę, że na tym forum IQ co poniektórych wynosi 0, a już o wiedzy na temat Basketu nawet nie wspomnę.. Właśnie może lepiej idź na tą konferencję piłki nożnej i zostań tam. A na konferencji po meczu koszykówki zwyczajnie nie masz jaj żeby się odezwać, więc piszesz tutaj - moje najszczersze gratulacje. Następnym razem zanim zaczniesz kogokolwiek oceniać to sam do czegoś dojdź w tej dziedzinie, a potem dopiero się odzywaj i nie na forum a publicznie.
Nie chcesz się wdawać w dyskusję na forum? No fakt, nie mam IQ jak Ty na poziomie 210, więc pewnie nie jestem właściwym partnerem do rozmowy
Jakbyś chciał jednak na forum podyskutować, dlaczego koszykarki Inei-AZS nie występują w Lotosie czy Polkowicach, choć przecież nie są gorsze od tam występujących, to odezwij się. To może być bardzo ciekawa dyskusja
PS. "tę konferencję", nie "tą konferencję".
Ajaja odnośnie po meczowych konferencji. Od 2-3 lat na nie chodze a nie mam nic wspolnego z prasa a tym bardziej z klubem
Jakos nikt mnie nie zaczepił ze mam nie wchodzic albo mam wyjsc z niej. Czyli wychodzi na to ze konferencje po meczu kibice tez moga przyjsc.
Napisze tylko tyle nie traktujcie tych dziewczyn jak reczniki. Popatrzcie najpierw na ich wiek a poterm je obrazajcie. Jak maja wygrywac mecze gdy po drugiej stronie graja kobiety w wieku powyzej 30? A same maja po 16-17 lat. W Bydgoszczy zostały zlekcewazone i to sie zemsciło.
Napisze tylko tyle nie traktujcie tych dziewczyn jak reczniki. Popatrzcie najpierw na ich wiek a poterm je obrazajcie. Jak maja wygrywac mecze gdy po drugiej stronie graja kobiety w wieku powyzej 30? A same maja po 16-17 lat. W Bydgoszczy zostały zlekcewazone i to sie zemsciło.
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)
hermes46 pisze:A same maja po 16-17 lat. W Bydgoszczy zostały zlekcewazone i to sie zemsciło.
Tzn ktore z pań wystepyującyh w meczu w Bydgoszczy sa w takim wieku? Co najwyżej Woźniak (18 lat) kotra zagrała całe 8 minut. Do tego za młodą można uznać jeszcze Mistygacz (20 lat)
Oprcz nich:
Horodeńska - 29 lat
Petillon - 30 lat
Gawrońska - 29 lat
Kedzia - 25 lat
Kotnis - 23 lata
Drzewińska - 29 lat
A co do głownego wątku: panie te wybrały taki a nie inny zawód i chca tego czy nie ale są i będą oceniane przez każdego kto przyjdzie na ich mecz. Bez wzgledu czy jest on M.Jordanem czy tez zetknął sie z koszykówką po raz pierwszy w życiu. Jak im sie nie podoba - moga pójśc do innej pracy, czy jadnakże wcale nie oznacza ze uciekną od bycia ocenianymi.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...
hermes46 pisze:Popatrzcie najpierw na ich wiek a poterm je obrazajcie. Jak maja wygrywac mecze gdy po drugiej stronie graja kobiety w wieku powyzej 30? A same maja po 16-17 lat. W Bydgoszczy zostały zlekcewazone i to sie zemsciło.
Z tego co tu widzę, Saletra z nazwiska wymienia raczej starsze panie: Petillon, Drzewińską, Horodeńską, Gawrońską, Kotnis. Już nawet młodszą od nich Mistygacz pominął. 16 czy 17 lat to one dawno temu miały. Natomiast od Kingi Woźniak, Darii Marciniak czy Niny Janikowskiej nikt nie wymaga wygrywania czy nawet dobrej gry w każdym meczu. Nie one są winne temu, że zostały "skazane" na ekstraklasę, choć powinny grać po 25-30 minut w pierwszej lidze.
Ja na konferencje nie chodzę, czasu żal, to samo obejrzę lub przeczytam w sieci.
Tak już odchodząc od głównego wątku, już kiedyś to powtarzałem, więcej szans gry powinna dostawać Marciniak, bo jest to dobry materiał na "4", ma warunki jak na swój wiek i co zarzucał zawsze Saletra nie jest wątłą/chudą zawodniczką co w walce podkoszowej stanowi niebagatelny atut.
Chwiałka A Chwiałka Z Chwiałka AZS!
Greebo pisze:hermes46 pisze:A same maja po 16-17 lat. W Bydgoszczy zostały zlekcewazone i to sie zemsciło.
Tzn ktore z pań wystepyującyh w meczu w Bydgoszczy sa w takim wieku? Co najwyżej Woźniak (18 lat) kotra zagrała całe 8 minut. Do tego za młodą można uznać jeszcze Mistygacz (20 lat)
Oprcz nich:
Horodeńska - 29 lat
Petillon - 30 lat
Gawrońska - 29 lat
Kedzia - 25 lat
Kotnis - 23 lata
Drzewińska - 29 lat
A co do głownego wątku: panie te wybrały taki a nie inny zawód i chca tego czy nie ale są i będą oceniane przez każdego kto przyjdzie na ich mecz. Bez wzgledu czy jest on M.Jordanem czy tez zetknął sie z koszykówką po raz pierwszy w życiu. Jak im sie nie podoba - moga pójśc do innej pracy, czy jadnakże wcale nie oznacza ze uciekną od bycia ocenianymi.
E tam, czepiasz się. Po pierwsze kobietom wieku się nie wypomina, a po drugie - no przecież gdzieś muszą się ogrywać, tak aby Lotos czy CCC (a może też Wisła) dostrzegły ich niewątpliwy talent i zaangażowały je, pozbywając się swoich wątpliwej jakości i przepłaconych pseudogwiazd.
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0
Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”