24 kolejka FGE -temat zbiorczy

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Re: 24 kolejka FGE -temat zbiorczy

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 12 marca 2012, 20:44

Zgadzam się poniekąd z Przemoe - tzn. z CCC najbardziej podobał mi się spokój Maltsi 8) Trafiała kiedy zespół tego potrzebował , wchodziła pod kosz kiedy trzeba było. Doświadczenie zaprocentowało . Musina jak zwykle szalała , szalała - trzeba jednak dodać , że jej kilka rzutów - choćby ten przed przerwą - cenne po prostu.

Wychodzi na to , że Musina , Maltsi , BIBA - spokojnie mogą się wymieniać między sobą na pozycjach 2-3 (oczywiście jest też przepis o POLCE - czyli BIBA) , trzeba pamiętać jeszcze o Megan - która wzmocni rotację na 3-4.

Gdyby LOTOS miał lepszą rozgrywajkę od pań typu Jinks , Plumbi - też by mogło to inaczej wyglądąć...Jinks znowu fatalnie - jedna czy dwie akcje ...

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 13 marca 2012, 13:49

Fajny, ciekawy mecz. Ostatnia akcja zupełnie zawalona przez Anderson, która była pewna, że trafi za 3 pkt przez ręce Lavender. Bez sensu to rozegrała, bo mogła znaleźć Robert czy Henry, ewentualnie spróbować penetracją wywalczyć faul. W trzeciej kwarcie gdynianki robiły z ekipą CCC niemal co chciały i zanosiło się, że wygrają. Jednak ogólnie zdecydowało, że Polkowice mają więcej opcji w ataku i zdecydowaną przewagę na rozegraniu.
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

Colin
Nowy na forum

Postautor: Colin » 13 marca 2012, 16:30

przemoe pisze:No i wylansowaliśmy niejako Musinę, teraz na bank ma karnet do s5, mimo, że CCC tak naprawdę wygraną zawdzięcza Maltsi, której chyba 7pkt z rzędu wyprowadziło CCC na prowadzenie, które potem tylko goniliśmy aż do przedostatniej akcji.

Wolne zarty.
Ja rozumiem, ze co niektórzy oglądają wystepy poszczególnych zawodniczek poprzez 'evale' czy akcje w ataku. Ja natomiast twierdze, że Maltsi o ile w ataku calkiem dobrze, o tyle w obronie to moze buty czyscic Rosjance.
Przypomnę tylko, że gdy na parkiecie przebywała Musina, to do przerwy CCC prowadziło 8 pkt, w drugie usiadła na ławce i wynik diametralnie się zmienił. Po powrocie juz Gdynianki nie trafiały praktycznie z kazdej pozycji z taką łatwością jak gdy Musiny nie było na parkiecie.
Trochę sprawiedliwości.

Ostatnie mecze w jej wykonaniu nie byly najlepsze - to fakt, natomiast w meczu z Lotosem była najlepszą zawodniczką spotkania i to nie tylko biorąc pod pryzmat ostatnią akcję w meczu.

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 13 marca 2012, 17:10

Nie żartuj z Musiną jako najlepszą zawodniczką spotkania... :lol: Dużo lepiej oglądało się popisy Anderson oraz grę Henry i Robert - tyle , że one nie miały wsparcia - CCC jednak miało dużo szerszy skład...

Musina nie zagrała źle - kilka rzutów ważnych trafiła...Ale mówiąc że Maltsi powinna jej buty czyścić - niepoważne.

Chyba KAŻDY KIBIC FORUM - mając do wyboru doświadczoną Greczynkę czy panią Musinę - weźmie Maltsi.

Dla mnie właśnie nie Biba czy Lavender , nie Zoll - nie myśląc nawet i Musinie - ale właśnie Maltsi - jej spokój i ważne rzuty - zrobiły na mnie wrażenie.

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 13 marca 2012, 17:21

Colin pisze:Ja natomiast twierdze, że Maltsi o ile w ataku calkiem dobrze, o tyle w obronie to moze buty czyscic Rosjance.

Tak? To zerknij sobie co zrobiła Musina w obronie w trzeciej kwarcie - będąc odpowiedzialna za krycie Anderson, po zbiórce w ataku Lotosu (bodajże po niecelnym wolnym) pobiegła w przeciwnym kierunku niż Amerykanka, która dzięki temu była za moment całkowicie wolna na obwodzie i trafiła "trójkę". To nie był błąd, ale wielbłąd rosyjskiej "gwiazdy"!

Colin
Nowy na forum

Postautor: Colin » 13 marca 2012, 19:20

paulo2907 pisze:
Colin pisze:Ja natomiast twierdze, że Maltsi o ile w ataku calkiem dobrze, o tyle w obronie to moze buty czyscic Rosjance.

Tak? To zerknij sobie co zrobiła Musina w obronie w trzeciej kwarcie - będąc odpowiedzialna za krycie Anderson, po zbiórce w ataku Lotosu (bodajże po niecelnym wolnym) pobiegła w przeciwnym kierunku niż Amerykanka, która dzięki temu była za moment całkowicie wolna na obwodzie i trafiła "trójkę". To nie był błąd, ale wielbłąd rosyjskiej "gwiazdy"!

Jeśli masz na myśli wspaniałomyślne podanie Biby do Amerykanki, to cóż... nawet LeBron James by pobiegł do kontrataku.
No własnie, trzecią kwarte to Musina zaczęła na ławce, a co działo sie do momentu powrotu jej na boisku - nie wspomnę.

Koszykarz (Toruń) - miałem na myśli grę obronną, nie grę w ataku (tu się z Tobą zgodzę), a to zasadnicza różnica.

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 13 marca 2012, 19:35

Koszykarz (Toruń) pisze:
Chyba KAŻDY KIBIC FORUM - mając do wyboru doświadczoną Greczynkę czy panią Musinę - weźmie Maltsi.

Nie każdy (co bynajmniej nie znaczy ze cenie Musine)
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 14 marca 2012, 01:13

Colin pisze:
paulo2907 pisze:

Jeśli masz na myśli wspaniałomyślne podanie Biby do Amerykanki, to cóż... nawet LeBron James by pobiegł do kontrataku.
No własnie, trzecią kwarte to Musina zaczęła na ławce, a co działo sie do momentu powrotu jej na boisku - nie wspomnę.

Nie miałem na myśli sytuacji, w której źle podawała Biba (tam chyba był zresztą rzut "tylko" za 2 pkt), tylko normalną grę w obronie po ofensywnej zbiórce zawodniczek Lotosu, więc nie tylko LeBron James (bądź też Diana Taurasi) do kontrataku by nie pobiegł, tylko wiedziałby (wiedziałaby) jak zachować się w obronie. 8)

Awatar użytkownika
przemoe
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: przemoe » 14 marca 2012, 07:24

paulo2907 pisze:więc nie tylko LeBron James (bądź też Diana Taurasi) do kontrataku by nie pobiegł, tylko wiedziałby (wiedziałaby) jak zachować się w obronie. 8)

Taurasi? W obronie? Asztoto? :mrgreen:
Pozdrawiam,
Pszemek.
----------------
Obrazek

http://toiowonasportowo.blox.pl

Awatar użytkownika
garnett
Junior

Postautor: garnett » 14 marca 2012, 12:33

Colin pisze:
przemoe pisze:No i wylansowaliśmy niejako Musinę, teraz na bank ma karnet do s5, mimo, że CCC tak naprawdę wygraną zawdzięcza Maltsi, której chyba 7pkt z rzędu wyprowadziło CCC na prowadzenie, które potem tylko goniliśmy aż do przedostatniej akcji.

Wolne zarty.
Ja rozumiem, ze co niektórzy oglądają wystepy poszczególnych zawodniczek poprzez 'evale' czy akcje w ataku. Ja natomiast twierdze, że Maltsi o ile w ataku calkiem dobrze, o tyle w obronie to moze buty czyscic Rosjance.

Ostatnie mecze w jej wykonaniu nie byly najlepsze - to fakt, natomiast w meczu z Lotosem była najlepszą zawodniczką spotkania i to nie tylko biorąc pod pryzmat ostatnią akcję w meczu.

To Maltsi wogóle broni?? :mrgreen:
Rozumiem , że częste kontakty Musiny z parkietem[wywrotki...] robią na Tobie wrażenie, ale nie rób z niej świetnej defensorki :lol: W całym zespole polkowickim zresztą ciężko wskazać świetną obrończynię.Siłą tego zespołu jest obrona zespołowa, a nie umiejętności indywidualne jakiejś zawodniczki w tym elemencie po za Zoll.
Co do MVP.. 8) podpisuję się pod oceną przemoe w kontekście rzeczywistej bohaterki Polkowic i oceny gry VM.

gremlin
Nowy na forum

Postautor: gremlin » 14 marca 2012, 20:40

ja podtrzymuje, że Musina jest beznadziejna. Liczba rzutów niecelnych mówi sama za siebie. Nadal nie rozumiem dlaczego tyle czasu spędziła na boisku, jakby była kluczowy zawodnikiem tak jak np Zoll.
Przy okazji ciekaw jestem ile Zoll pociągnie jak bedzie tak bardzo eksploatowana.
Czy dopiero jak padnie Rusin pomysli o zmianie?!
Wspominana już nie raz Gajda mogłaby wejsc za Zoll na te pare minut aby ta mogła złapać oddech.

bigbird
Żak
Kontaktowanie:

Postautor: bigbird » 14 marca 2012, 22:04

gremlin pisze:ja podtrzymuje, że Musina jest beznadziejna. Liczba rzutów niecelnych mówi sama za siebie. Nadal nie rozumiem dlaczego tyle czasu spędziła na boisku, jakby była kluczowy zawodnikiem tak jak np Zoll.

Musina na pewno beznadziejna nie jest. Oglądałem większość transmitowanych w TV spotkań Polkowic w tym sezonie i moim zdaniem w nich pokazała że jest bardzo wartościową zawodniczką. Nie jest może jakimś supertalentem, ale ma ogromne serce do gry, walczy o każdą piłkę i często ta waleczność przynosi pozytywne skutki w postaci przechwytów czy zbiórek w ataku. Swoją grą obronną zrobiła na mnie pozytywne wrażenie – pomijając mecze z Walencją, gdzie na gwiazdy typu Maya Moore czy Lauren Jackson była po prostu za słaba, ale przegranie rywalizacji z takimi zawodniczkami raczej wielką ujmą nie jest. A jej wjazdy pod kosz – owszem, zdarzają się nieprzemyślane, ale jednak trzeba przyznać że często jej się ta sztuka świetnie udaje. I że jednak sporo tych punktów na mecz zdobywa.

Liczba niecelnych rzutów? Hmm, zerknąłem w statystyki Musiny w PLKK i widzę że ma tam średnią skuteczność z gry 42% - zupełnie przyzwoicie. W meczach PLKK Musina na ogół gra na niezłym poziomie i wydaje mi się że na minuty tam zasługuje. Inna sprawa, że nie na aż tyle minut, ile obecnie dostaje. Średnio 26:45 minut w spotkaniu – aż tak dobra żeby grać tyle to ona nie jest. No i Euroliga: z całym szacunkiem, ale o ile na PLKK to ona się nadaje, o tyle w Eurolidze powinna grać w rezerwie – 15 minut maksymalnie – a nie 28,1 minut na mecz. Tam jej tragiczna skuteczność z gry 27,9% rzeczywiście mówi sama za siebie.

Podsumowując: nie mieszałbym Musiny z błotem tak bardzo jak niektórzy tutaj to robią, mnie osobiście się jej styl gry podoba i wydaje mi się że ona wnosi dużo do zespołu, jednak zgadzam się że z jej minutami na parkiecie jest mimo wszystko lekka przesada...

Colin
Nowy na forum

Postautor: Colin » 15 marca 2012, 15:24

Dokładnie o tym piszę. Prawie od samego początku.
Nigdzie nie twierdziłem, że jest to wybitna zawodniczka, jednak jak na swój wiek i doswiadczenie (a raczej jego brak). to gra niejednokrotnie lepiej jak wiele innych zawodniczek ligi (nominacja do meczu gwiazd nie spadła jej z nieba - no chyba, że tutaj też gros forumowiczów wytka jej jakieś romanse z jakimś działaczem PLKK), a także jest czołową zawodniczką swojego klubu (co uwidaczniają statystyki).

garnet;
Proponuję najpierw zajrzeć w statystyki meczowe obydwu pań (nie pisze tylko o pojedynku z Lotosem), a potem pisać ironiczne teksty.
Reszty komentować nie ma sensu.

Awatar użytkownika
garnett
Junior

Postautor: garnett » 15 marca 2012, 23:19

Colin pisze:

Wolne zarty.

Colin pisze:Dokładnie o tym piszę. Prawie od samego początku.
Nigdzie nie twierdziłem, że jest to wybitna zawodniczka, jednak jak na swój wiek i doswiadczenie (a raczej jego brak). to gra niejednokrotnie lepiej jak wiele innych zawodniczek ligi (nominacja do meczu gwiazd nie spadła jej z nieba - no chyba, że tutaj też gros forumowiczów wytka jej jakieś romanse z jakimś działaczem PLKK), a także jest czołową zawodniczką swojego klubu (co uwidaczniają statystyki).

garnet;
Proponuję najpierw zajrzeć w statystyki meczowe obydwu pań (nie pisze tylko o pojedynku z Lotosem), a potem pisać ironiczne teksty.
Reszty komentować nie ma sensu.

Czy Ty czytasz co piszesz??? :lol:

Statsy meczowe też jednak ci nie sprzyjają :mrgreen:
Maltsi zdobywa więcej pkt, ma zdecydowanie lepszą skuteczność za 2pkt i z wolnych, lepszy stosunek asyst do strat, bloków i dostaje mniej czap[bloków :P ] od przeciwniczek.
Musina więcej ma zbiórek[co akurat nie dziwne bo jak się tyle biega bez sensu to statystycznie rzecz ujmując, piłka ci do rąk częściej wpada.. :roll: ] i w przechwytach.
Piszę o PLKK, bo na Euroligę nie zagladaj..może Ci urok osobisty Musiny nie przesłonić dramatu w jej cyferkach na poziomie europejskim. :lol:

Taa... reszty nie masz co komentować bo merytoryczna dyskusja to nie jest Twoja mocna strona. :lol:

Colin
Nowy na forum

Postautor: Colin » 16 marca 2012, 15:28

Evale, a statystyki, to dwie różne dane. Ale po co ja to pisze, przecież ty wiesz o tym lepiej.

44% do 51% za 2pkt to zdecydowanie lepsza skuteczność? Zaś obie mają po 42% ogółem, no to rzeczywiście Maltsi bije na głowę Rosjankę.

Maltsi zdobywa więcej pkt? No rzeczywiście, aż o 0.4 pkt na mecz. Co biorąc pod uwagę, że była sciągana do Polkowic jako nasza największa strzelba....

Musina - 2.5as - 2.3str
Maltsi - 1.6as - 1.4str
Wielki plus dla ciebie.
O dziwo, nawet 'evale' ma Musina lepsze od Maltsi :D

Musina więcej ma zbiórek[co akurat nie dziwne bo jak się tyle biega bez sensu to statystycznie rzecz ujmując, piłka ci do rąk częściej wpada.. ] i w przechwytach.

No, wydaje mi się, że chyba o to w tej grze chodzi? Biegac, walczyć, zdobywać punkty, asystować, zbierać i przede wszystkim wygrywać mecze? Mylę się?

Ps. Urok osobisty mnie nie interesuje, ani wasze 'seksafery' i tym podobne wariacje. ja patrze na koszykówkę i piszę, to co widze. A podobny do mnie wzrok, ma wielu (naprawdę wielu) prawdziwych fachowców od tej dyscypliny.

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”