Postautor: Saletra » 01 kwietnia 2012, 11:28
KOSZYKÓWKA: POZNAŃ 01.04.2012.
Powrót "Króla" ?
Wprawdzie nie chodzi o legendarne postacie z sagi R. R. Tolkiena, jednakże powrót po latach do poznańskiego środowiska zasłużonego trenera-działacza dla poznańskich kibiców nosi znamiona mityczności rodem z powieści wyżej wymienionego twórcy. Mowa o wybitnym, byłym szkoleniowcu i kierowniku AZS-u Quay-u Poznań Andrzeju Słabęckim. Tajemnicą poliszynela jest fakt, iż Słabęcki od dłuższego czasu sposobił się do powrotu do wielkiej koszykówki. Jak stwierdził sam zainteresowany: od lat otrzymuję wiele ciekawych ofert zarówno z Polski jak i zza granicy, jednakże przyznam szczerze, że nie było mi spieszno z podejmowaniem pochopnych decyzji. Kiedy człowiek wyrobi sobie w środowisku markę, bardzo łatwo ją przez nieostrożny wybór nadwyrężyć. W swojej karierze prowadziłem jedynie zespoły walczące o najwysze cele, nie inaczej ma być także tym razem. Na koniec swojego wywodu popularny "Słabol" konstatuje: nie ukrywam, że najbliżej mi do powrotu do poznańskiego środowiska - wiem ,ze tutaj ponownie mógłbym się bić o zaszczyty.
Słowa wybitnego szkoleniowca zdają się potwierdzać przedstawiciele poznańskiego środowiska. W kuluarach mówi się, że powrót Słabęckiego do któregoś z poznańskich klubów obwarowany jest paroma warunkami Jednym z nich jest zatrudnienie w klubie jako grającej asystentki jego córki, Aliny Słabęckiej grającej ostatnimi laty w klubach francuskich. Pragnący zachować anonimowość, prominentny działacz jedno z poznańskich klubów stwierdził: powrót Słabola byłby jednoznacznym sygnałem, że w poznańskim środowisku idzie ku dobremu. Oznaczałoby to powrót do tłustych lat tzw poznańskiej "prosperity i finansjery". Jednakże póki co konkurencja nie śpi i lepiej chuchać na zimne. Tak markowy szkoleniowiec może być podebrany w każdej chwili przez konkurencję.
Według nieoficjalnych informacji Słabęcki otrzymał propozycje poprowadzenia niemalże wszystkich drużyn z ekstraklasy, z wyjątkiem teamu gorzowskiego. Serce bije jednakże dla AZS-u jak stwierdził na zakończenei rozmowy wybitny szkoleniowiec.
Zródło informacji: Polska Agencja Prasowa