Play-out - temat zbiorczy

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Re: Play-out - temat zbiorczy

Postautor: paulo2907 » 22 kwietnia 2012, 01:52

Dzisiejsza wygrana Odry już przesądziła jej pozostanie w PLKK, a tym samym Poznań zostaje bez ekstraklasy. No ale nie chce mi się wierzyć, żeby w tym prężnym ośrodku nie powstały jakieś koncepcje z dzikimi kartami, a prezes Jabol nie opowiadał jaką to on ma genialną wizję drużyny i połowę reprezentacji Polski chętną do gry w MUKS-ie. Ewentualnie moga powrócić pomysły z fuzją. Tak czy inaczej, gra choćby jednej z poznańskich ekip w PLKK w sezonie 2012/13 jest całkiem realna, bo nie wiadomo jak z beniaminkami. Pabianice niby mają mieć już gotową halę, jednak wiemy, jak było w dwóch poprzednich latach, Rzeszów ma mieć odpowiedni budżet, ale chyba jeszcze to się okaże. Poza tym nie jest powiedziane, że ŁKS, Odra czy Tęcza nie będę w stanie wystartować - problemy finansowe tych klubów są powszechnie znane.

Don Igłata pisze:Proponuję e-klasę 3 - zespołową - to byłby poziom!! Tylko tiurwa i tak ktoś musiałby wygrać, a ktoś przegrać!! Przegrany poza drobnostką jaką byłoby spadnięcie z ligi wpadłby o zgrozo w kanonadę analiz, spekulacji, dywagacji, opinii,wywodów, krytyk Saletry.
Przy tak wysokim poziomie ambicji i nadziei sportowych w spadkowiczu spowodowałoby to falę załamań psychicznych i serię samobójstw. Po dwóch sezonach zwycięzca mógłby grać sam ze sobą ... oczywiście w trosce o wysoki poziom!!! :lol:

Twoja złośliwość nie ma granic. Nie zamierzam bronić Saletry, bo sam to ucznił, ale też jestem zdania, że maksimum 12 drużyn w PLKK, a najlepiej 10 byłoby adekwatne do poziomu polskiej koszykówki. Tym bardziej, że jeszcze 6 lat temu właśnie 10 drużyn grało w PLKK, ale zwyciężyło chciejstwo działaczy, połączone z magicznym "ogrywaniem młodych zawodniczek". Popatrzmy zresztą na siatkówkę, gdzie w ekstraklasie jest 10 ekip i między innymi z tego powodu poziom jest dość wysoki. Nie oszukujmy się - te kilka najsłabszych ekip ciągnie w dół ligę i jej prestiż, więc po co dalej utrzymywać taki stan?
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 22 kwietnia 2012, 09:25

jezeli licencja kosztuje ...5 tys to az dziw ze jakis LZS Pierdziszewo sie do e-ligi nie zgłosił :lol: Napiszecie no tak brak hali. To mozna omniac
Akurat licze ze oba poznanskie kluby w nowym sezonie wystartuja z Dzikim Kartami.

Ja jestem za utrzymaniem 14 zespołów pod jednym zgubnym punktem. Na start w lidze musisz miec róówny MILION bo jak widac 750 tys nie jest w naszym kraju problemem.
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

MARAS
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: MARAS » 22 kwietnia 2012, 11:13

Tak piejecie, że ograniczyć ligę do 10 zespołów i poziom by poszedł do góry. Nie wydaje mi się, na palcach jednej ręki nie zbierzemy nawet klubów, które są silne kadrowo i mają płynność finansową. Tak jest tylko albo w przypadku gdy sponsorem jest spółka skarbu Państwa (Lotos, Energa) albo gdy z własnej kiesy łożą na klub zapaleńcy-biznesmeni tej dyscypliny (Wisła i Polkowice).
Kto nastepny miałby grać w tej 10 zespołowej elicie?? ŁKS, który po wejściu do ósemki, odstawil totalną szopkę, czy może ledwo wiążący koniec z końcem Gorzów, o Rybniku już nie wspominając.
Chwiałka A Chwiałka Z Chwiałka AZS!

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 22 kwietnia 2012, 11:36

Maras tu chodzi o takie wynalazki jak Odra Brzeg która w styczniu podaje ze ma budzet na ten sezon ...250 tys!!!! Wychodzi na to ze przez 3 miesiace włodarze brzeskiego klubu wydali 500 tys ...których nie mieli!!!!
ŁKS chyba moj 5 letni syn wie opowiadajac mu o tym co robi Mirosław T sam stwierdził ze ten pan oszukuje!
W meczu o braz pisałem ze system rozgrywek jest psu na bude i tu to sie potwierdza. Ratunek jest jeden PO graja wszyscy 1 z 14 i tak dalej. Moze ktos napisze ze taki AZS nie ma szans z liderem. W pewnym momenecie zostaja 4 najsałabsze zespoły i dwa z nich spada.
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

Don Igłata
Młodzik

Postautor: Don Igłata » 22 kwietnia 2012, 22:08

Przypomnę nieśmiało iż ładnych kilka sezonów temu Wisła też nie miała kasy i ledwo,ledwo (też przy pomocy sędziów) utrzymała się w e-klasie. Zgodnie z Waszymi zapatrywaniami powinno się Ją wtedy "spalić na stosie". Czyli dzisiaj nie mielibyśmy "wisełki" -ku uciesze Lotosu i Polkowic!! :lol:
Żaden z Was odnośnie ograniczenia zespołów w e-klasie nie dostrzegł sedna sprawy. Otóż w PLKK rządzą ... sędziowie!!! :|
Sędziowanie meczy e-klasy to jest ... kasaaaa;- Panowie! (większa dużo niż w niższych ligach).
Czy myślicie, że Ci Szanowni Panowie strzelą sobie samobója w kieszeń? Ograniczą liczbę meczy za które można zarobić?
Ograniczenie ligi nastąpi wtedy kiedy same zespoły z powodów kasy się wycofają - ku nieutulonemu żalowi wierchuszki ... zresztą. :lol:
Zajmijcie się bardziej prozą życia -a nie metafizyką ,teoryjkami , teoretycznymi dyrdymałami.
Na koniec "wzywam" Bogów wszelakich od Manitou, Ra, Wotana, Sziwy , Światowita, Baala, Zeusa zaczynając by któremuś z wyśmiewanych i wykpiwanych przez Was zespołów "finansowego dna" od Brzegu po Leszno -poprzez Łódź , Poznań, Bydgoszcz (jak ktoś się chce dopisać, to niech się dopisze) poszczęściło się w przerwie między rozgrywkami i znalazł przebogatego sponsora - miłośnika kosza pań (im więcej zespołów znajdzie tym lepiej). 8)
Taki fakt dopisałby puentę do tej lekkiej dyskusji , a poglądy "inkwizytorów koszykówki" jak po pociągnięciu łańcuszka od spłuczki popłynęłyby tam gdzie ich miejsce - SZUKAĆ SPONSORÓW !!! ... Ze szczęściem!!
Odchudzałem się dwa tygodnie - straciłem 14 dni!

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 22 kwietnia 2012, 23:51

Don Igłata pisze:Przypomnę nieśmiało iż ładnych kilka sezonów temu Wisła też nie miała kasy i ledwo,ledwo (też przy pomocy sędziów) utrzymała się w e-klasie. Zgodnie z Waszymi zapatrywaniami powinno się Ją wtedy "spalić na stosie". Czyli dzisiaj nie mielibyśmy "wisełki" -ku uciesze Lotosu i Polkowic!! :lol:

No tak, co by było gdyby - zawsze to interesujące rozważania... 8) Można choćby zastanowić się na przykład, czy gdyby Canty w 2007, a De Forge w 2008 nie trafiły pewnych rzutów równo z końcową syreną meczów finałowych, to niejaki Roman Skrzecz nie byłby potem trenerem reprezentacji, bo dwa sezony i dwa tytuły to jak na młodego trenera spory wyczyn, a tak to "biedaka" zwolnili i dzisiaj jest niemal całkiem zapomniany, chociaż akurat słusznie. Tylko jaki sens ma takie dywagowanie? Co według Ciebie stałoby się z Wisłą, jeśli hipotetycznie spadłaby kiedyś z ekstraklasy? Bo ja uważam, że taki klub albo szybko odbiłby się od dna i miał podobną pozycję jak obecnie, albo właśnie przepadłby w niebyt. Ta druga opcja jest bardziej prawdopodobna w przypadku klubów bez jakichś większych tradycji czy sukcesów. Odnosząc to do PLKK, można wymienić choćby Łączność Olsztyn, Star Starachowice, Glinik Gorlice czy Meblotap Chełm. Natomiast jeśli zespół z dużymi tradycjami - zwłaszcza z większego miasta - doświadczy tego przykrego losu, wówczas jest większa szansa na odbudowanie wcześniejszej pozycji, bo łatwiej zainwestować w taki rozpoznawalny "towar" niż w rozsypującą się efemerydę. Tutaj można podać przykład niekoszykarski - siatkarze Resovii bodajże 10 lat temu spadli do drugiej ligi (czyli właściwie trzeciej) i wielu położyło już na tym zasłużonym klubie przysłowiowy krzyżyk. Jednak właśnie w tym krytycznym momencie znaleźli się sponsorzy (jeszcze nie Asseco) i w ciągu dwóch lat klub zawitał do ekstraklasy, no a dzisiaj święci wielki triumf. Taki mały off top z mojej strony.

PS. Tak przy okazji, to nazwy klubów (nawet zdrobniałe) piszemy z dużej litery. :roll:
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

Don Igłata
Młodzik

Postautor: Don Igłata » 23 kwietnia 2012, 18:46

Wisełka - "wisełka" - a "profesory" polonistyki niech mają zajęcie!! 8)
Odchudzałem się dwa tygodnie - straciłem 14 dni!

toga
Nowy na forum

Postautor: toga » 23 kwietnia 2012, 18:46

...
Ostatnio zmieniony 05 lipca 2019, 08:00 przez toga, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
markylipek
Młodzik

Postautor: markylipek » 24 kwietnia 2012, 08:05

toga pisze:
paulo2907 pisze:PS. Tak przy okazji, to nazwy klubów (nawet zdrobniałe) piszemy z dużej litery. :roll:
Nieprawda. :P Zgodnie z zasadami języka polskiego nazwy własne piszemy z wielkiej litery. :lol:

Tak dla jasności, to jeszcze bardziej prawidłowo jest "wielką literą" a nie "z wielkiej litery" :)

ajaja
Młodzik

Postautor: ajaja » 24 kwietnia 2012, 09:32

MARAS pisze:Tak piejecie, że ograniczyć ligę do 10 zespołów i poziom by poszedł do góry. Nie wydaje mi się, na palcach jednej ręki nie zbierzemy nawet klubów, które są silne kadrowo i mają płynność finansową. Tak jest tylko albo w przypadku gdy sponsorem jest spółka skarbu Państwa (Lotos, Energa) albo gdy z własnej kiesy łożą na klub zapaleńcy-biznesmeni tej dyscypliny (Wisła i Polkowice).
Kto nastepny miałby grać w tej 10 zespołowej elicie?? ŁKS, który po wejściu do ósemki, odstawil totalną szopkę, czy może ledwo wiążący koniec z końcem Gorzów, o Rybniku już nie wspominając.

Maras, jedno ale.

Od dwóch, trzech lat mamy kryzys finansowy - objawiający się choćby tym, że samorządy dają znacznie mniej kasy, a i spółki skarbu państwa mają zadanie ciąć gdzie się da. Zresztą spółki akcyjne, szczególnie z branży budowlanej - podobnie. W takiej sytuacji dla ligi byłoby lepsze zmniejszenie rozgrywek do 10 drużyn, tak jak było chyba do 2006 roku.

Alexx
Amator

Postautor: Alexx » 24 kwietnia 2012, 20:10

hermes46 pisze:jezeli licencja kosztuje ...5 tys to az dziw ze jakis LZS Pierdziszewo sie do e-ligi nie zgłosił :lol: Napiszecie no tak brak hali. To mozna omniac
Akurat licze ze oba poznanskie kluby w nowym sezonie wystartuja z Dzikim Kartami.

Ja jestem za utrzymaniem 14 zespołów pod jednym zgubnym punktem. Na start w lidze musisz miec róówny MILION bo jak widac 750 tys nie jest w naszym kraju problemem.

NIe 5 tys a 50000,oo PLN
Tak gdzieś wyczytałem.

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”