Najbliższe dni okażą się rozstrzygające dla losów koszykarskiej kobiecej ekstraklasowej drużyny w Chełmie. Wkrótce ma dojść do kolejnego spotkania pomiędzy działaczami AZS Lublin (ten klub ma miejsce w lidze) a przedstawicielami Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Chełmie.
PWSZ AZS Chełm, klub, który powstał przed kilkoma tygodniami i został już zarejestrowany, miałby w rozgrywkach prowadzić drużynę, podobnie jak w ostatnich dwóch sezonach Stowarzyszenie Chełmska Koszykówka (postawione zostało w stan likwidacji). To jedyna obecnie możliwość na utrzymanie koszykarek w Chełmie i partycypowanie w niemałych kosztach przez miasto i firmę Meblotap SA, od wielu lat sponsora tytularnego drużyny.
- Na razie nie wygląda to dobrze, bo nie ma jednoznaczności jak będzie wyglądało finansowanie drużyny - mówi Józef Zając, rektor PWSZ. - Wstrzymuję się z entuzjazmem, który pojawił się po pierwszym spotkaniu z działaczami AZS Lublin i szefami Meblotapu. Wkrótce mamy wrócić do rozmów i wówczas wiele z pewnością się wyjaśni.
Do spotkania dojdzie po powrocie Roberta Żołnierowicza, dyrektora AZS Lublin, z urlopu (wraca w poniedziałek).
- Mój urlop nie oznacza, że nie są prowadzone żadne działania. Jestem w stałym kontakcie z większością zawodniczek, które zadeklarowały chęć dalszej gry w drużynie. Rozmawiałem także z Beatą Predehl, która chętnie wróciłaby do Chełma. Spotkałem się z trenerem Anatolijem Bujalskim. Ku mojemu zaskoczeniu postawił wyższe warunki niż wcześniej uzgodnił i jeśli zespół wystartuje w lidze raczej nie on będzie go prowadził - mówi Robert Żołnierowicz.
AZS, podobnie jak dziewięć pozostałych zespołów ekstraklasy, zgłosił się do rozgrywek. Do 30 września wszystkie kluby mają czas na zgłoszenie zawodniczek, a także dopełnienie pozostałych formalności, w tym wpłaty wpisowego. Liga rozpocznie się dopiero w połowie października, czasu na przygotowania jest więc jeszcze sporo. Według terminarza pierwsze spotkanie chełmski zespół ma rozegrać 16 października w Gorzowie z tamtejszym AZS, beniaminkiem ekstraklasy. Cztery dni później we własnej hali ma podejmować Wisłę Kraków.
Krzysztof Basiński Kurier Lubelski
Czy Chełm pozostanie na koszykarskiej mapie Polski?
Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba
Mam nadzieje, że wszystko dobrze się skończy
A swoją drogą, jeśli w Lublinie nie ma szans na powstanie zespołu ekstraklasowego to może p. Żołnierowicz powinien przekazać licencję na... ekstraklasę do Chełma? Wtedy dużo rzeczy pewnie by się uprościło. Bo przecież jeśli nie osiągną porozumienia to miejsce w ekstraklasie AZS-owi Lublin i tak przepadnie.
A swoją drogą, jeśli w Lublinie nie ma szans na powstanie zespołu ekstraklasowego to może p. Żołnierowicz powinien przekazać licencję na... ekstraklasę do Chełma? Wtedy dużo rzeczy pewnie by się uprościło. Bo przecież jeśli nie osiągną porozumienia to miejsce w ekstraklasie AZS-owi Lublin i tak przepadnie.
Waldi pisze:A swoją drogą, jeśli w Lublinie nie ma szans na powstanie zespołu ekstraklasowego to może p. Żołnierowicz powinien przekazać licencję na... ekstraklasę do Chełma?
Zgadzam się z tobą Waldi a jeżeli tego nie uczyni na miejscu rektora Zająca zgłosiłbym Meblotap do rozgrywk 2 ligi.tym sposobem pozbylibyśmy się uzależnienia od lubelskiego AZS-u,ponieważ dochodzę do przekonania ,że innego sposobu nie ma.A jaką my kibice mamy pewność,że z chwilą znalezienia sponsora p.Żołnierowicz nie przeniesie drużyny do Lublina?
Tą sytuację trzeba zmienić ponieważ coraz mniej kibiców identyfikuje się z taką drużyną
Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”