Reprezentacja koszykarek znów będzie mocna?

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Hersi
Junior
Kontaktowanie:

Reprezentacja koszykarek znów będzie mocna?

Postautor: Hersi » 20 kwietnia 2005, 22:43

Najlepsze polskie koszykarki rezygnują z dolarów, które zarabiały w USA, aby grać dla reprezentacji. Małgorzata Dydek właśnie zmieniła klub, a Agnieszka Bibrzycka w ogóle nie poleci za ocean

Terminy spotkań reprezentacji niemal zawsze pokrywają się z rozgrywkami ligi WNBA w Stanach. W tym roku sierpniowe baraże o awans do mistrzostw Europy kolidują z występami Bibrzyckiej i Dydek w USA.

Bibrzycka w zeszłym sezonie debiutowała w WNBA. Występowała w San Antonio Silver Stars razem z Dydek. Po słabym początku szybko stała się ważną zawodniczką zespołu, więc w tym roku klub robi wszystko, aby zagrała w nim ponownie. Ale skrzydłowa Lotosu Gdynia nie pali się do wyjazdu. - Od kilku miesięcy gram z kontuzją kolana. Jeśli w najbliższym czasie nie przestanie boleć, nigdzie nie jadę! Wolę odpocząć i przygotować się porządnie do meczów kadry - mówi Bibrzycka.

W reprezentacji zagra także Dydek. Bez niej Polki prezentowały się ostatnio żenująco. Środkowa nie grała w kadrze, bo nie pozwolił jej na to klub z San Antonio. Między innymi dlatego zmieniła w tym tygodniu zespół i w nowym sezonie będzie reprezentować Conneccticut Sun.

- Kontrakt już podpisałam, teraz pozostaje tylko ustalić, na które mecze reprezentacji mam przyjechać. Nie mogę wziąć udziału we wszystkich spotkaniach, bo odbędą się one w okresie play-off i meczów finałowych WNBA, ale w meczach u siebie kadra poradzi sobie beze mnie - zapewnia Dydek.

Reprezentacja zagra w sierpniu z Węgrami i Finlandią. Najwyższa środkowa Europy (214 cm) wróci z USA specjalnie po to, aby zagrać w wyjazdowych meczach z tymi drużynami. - Jeśli awansujemy dalej [do kolejnej fazy zakwalifikuje się tylko zwycięzca grupy - red.], Dydek zagra również w ostatnim barażowym turnieju o awans do mistrzostw Europy. Będzie też mogła zagrać w finałach - mówi trener reprezentacji Polski Arkadiusz Koniecki.

Jest on również zaangażowany w powrót do zespołu kolejnej zawodniczki. Ma nią być 35-letnia rozgrywająca AZS Poznań Beata Krupska-Tyszkiewicz. Gry w reprezentacji odmówiły wcześniej także środkowa Polfy Pabianice Elżbieta Trześniewska oraz rozgrywająca CCC Polkowice Edyta Koryzna, ale one również chcą wrócić. - Rozmawiałem z Trześniewską i jest bliska zmiany decyzji - mówi Mieczysław Krawczyk, prezes Lotosu Gdynia odpowiedzialny za koszykówkę kobiet w PZKosz. - Przyda się też Koryzna, bo sama Paulina Pawlak może sobie nie poradzić - dodaje.

Wyjściowa piątka reprezentacji Polski mogłaby wyglądać tak: Koryzna (32 lata), Krupska-Tyszkiewicz (35), Bibrzycka (23), Trześniewska (33) i Dydek (31). Średnia wieku zespołu wynosiłaby ponad 30 lat.

- To dobrze. Kompilacja doświadczonych zawodniczek z młodymi może stworzyć świetną drużynę. Jeśli awansujemy do finałów ME, to stać nas będzie na niespodziankę - podkreśla z nadzieją Koniecki.

Michał Sielski Gazeta Wyborcza

Awatar użytkownika
Saletra
Junior

Postautor: Saletra » 20 kwietnia 2005, 23:19

no jakby doszła Krupa i Koryza to przynajmniej mielibyśmy zawodniczki, które nie bałyby się rozgrywać piłki w ataku. Istotne jest też parę szczegółów np Krupa jest dobrze zgrana z Ptychem. Najgorsze jednak ,że nie da się namówić Syla Wlażlak - jest młodsza parę lat od Krupy....Myślę jednak ,że nie da się skusić.Jednak nawet bez Sylwii jesteśmy w stanie z takim składzie awansować i z powodzeniem rywalizować z wieloma zespołami.Również myślę ,że nasze mogą sprawić niespodziankę , a przede wszystkim przywrócić do normalnego, przeciętnego poziomu Czeszki i Bobra ,którego bufonada jest coraz bardziej nieznośna.

Gość

Postautor: Gość » 21 kwietnia 2005, 07:49

Po co powoływać tak szeroką kadre skoro Krawczyk już przedstawił skład drużyny,a w dodatku postawił na zawodniczki,które miały słaby sezon.Do pozostałych:ZAŁATWIAJCIE SOBIE WCZASY NA LIPIEC I TAK NIE MACIE SZANS!!!!!

Awatar użytkownika
mati
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: mati » 21 kwietnia 2005, 08:15

ja nie chcce nic sugerować...ale baaaaardzo dobry i baaaardzo równy sezon miała Ilona Mądra :wink: :wink: :wink:

Awatar użytkownika
Wojteg
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Wojteg » 22 kwietnia 2005, 09:23

W reprezentacji zagra także Dydek. Bez niej Polki prezentowały się ostatnio żenująco. Środkowa nie grała w kadrze, bo nie pozwolił jej na to klub z San Antonio. Między innymi dlatego zmieniła w tym tygodniu zespół i w nowym sezonie będzie reprezentować Conneccticut Sun.

A świstak siedzi i zawija...

Gość

Postautor: Gość » 22 kwietnia 2005, 10:08

Wojteg pisze:

A świstak siedzi i zawija...

Na e-basket byl tekst,ze to klub sie jej pozbyl w zamian za nowe zawodniczki i pierwszenstwo w nowym drafcie!!!!!!
A Bibrzycka z ta formą nie zmieściłaby sie nawet na ławce.I to dlatego panienki tak pokochały reprezentacje.Trzeba gdzieś odbudować dobrą opinię.

gosc

Postautor: gosc » 25 kwietnia 2005, 08:30

Nie wiem kto pisze takie teksty w prasie i skąd bierze informacje ale ja jestem przekonany, że Koryzna nie będzie już grać w kadrze. Zresztą sama o tym mówiła po meczach w Pabianicach.

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”