SEZON 2014/2015 - dyskusja ogólna

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Re: SEZON 2013/2014 - dyskusja ogólna

Postautor: Greebo » 30 marca 2014, 17:28

Adasss pisze:
Trudno mi w 100% coś powiedzieć o zapleczu finansowym, ale znając tamte rejony Polski (rodzina kilkadziesiąt kilometrów od Siedlc) i przyglądnąwszy się sponsorom, to prędzej spodziewałbym się, że będzie to "Konin bis".

Ja wiem zeza bogato tam nie jest, i że Siedlce były jeśli chodzi o zespoły ligowe czarna mapa na mapie sportowej polski jeszcze w większym stopniu niż Konin nawet wówczas gdy było to miasto wojewódzkie, ale czasem znajdzie sie jakiś jeden przedsiębiorca który choćby przez krotki okres ma ambicje pobawienia sie w sponsoring i troche inwestuje w ta zabawę. A pytałem m.in dlatego ze drużyna z Siedlc walczy tez o awans do 1 ligi męskiej, wiec coś tam chyba drgnęło.

Endrju pisze:Co do całej ligi nie mam nic przeciwko obecnemu systemowi rozgrywek. Naprawdę tak bardzo emocjonującego sezonu dawno nie mieliśmy. (ile to męczy o "być albo nie być") najpierw w 6-tce później w 4-ce.

No w Gorzowie i owszem, emocji nie brakowało, natomiast w innych miastach juz az tak różowo nie było. W takim Szczecinie czy Rybniku iles tam ostatnich spotkań to już było tylko wyczekiwanie końca.. Plusem takiego podziału jest natomiast niewątpliwie większa ilość spotkań w których czołówka musi sie sprężyc, i z punktu kibica Wisły (zakładając ze jednak utrzymamy za rok swoja pozycje) to na pewno dobra sytuacja, bo praktycznie wyklucza taką sytuacje jak rok temu gdy Artego wywalczyło 2 miejsce przed PO. W poprzednich rozgrywkach o niespodziankę było dużo łatwiej, bo istotne mecze w Bydgoszczy grali mniej wiecej raz na miesiąc, a teraz - w 2 fazie - już co tydzień. Wiec jak dla mnie system mogłaby zostać choć np wypadałoby zablokować możliwość transferów miedzy klubami przed druga fazu. Bo sytuacja jaka miała miejsce w tym roku ze Rybnik jest pewny utrzymania wiec może puścić swoje "gwiazdy" jest niepoważna.

Co do Konina - nie jestem zwolennikiem "dzikich kart" ale zapewne i tak nie znajdzie sie wystarczająco chętnych, to niech gra. W tym roku oczywiście był a słaby by walczyć o utrzymanie, parę lekcji dostał bolesnych, ale w przeciwieństwie do Rzeszów rok temu wygrał jednak te 2 mecze, a na jego korzyść przemawia tez duże zainteresowanie kibiców.

PS. Po wyczynie Idczak w PP, używanie słowa "kompromitacja" w stosunku do jakiegokolwiek innego zespołu jest niestosowne.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 30 marca 2014, 18:45

Greebo pisze:Ja wiem zeza bogato tam nie jest, i że Siedlce były jeśli chodzi o zespoły ligowe czarna mapa na mapie sportowej polski jeszcze w większym stopniu niż Konin nawet wówczas gdy było to miasto wojewódzkie, ale czasem znajdzie sie jakiś jeden przedsiębiorca który choćby przez krotki okres ma ambicje pobawienia sie w sponsoring i troche inwestuje w ta zabawę. A pytałem m.in dlatego ze drużyna z Siedlc walczy tez o awans do 1 ligi męskiej, wiec coś tam chyba drgnęło.

Może i coś drgnęło, ale tych dwóch faktów nie wiązałbym, tzn. to są raczej inne kluby (sekcje), bo nazwy są inne. Poza tym koszykarze z Siedlec właśnie walczą o powrót do I ligi, gdzie grali bodajże trzy sezony, a w sezonie 2011/12 zajęli drugie miejsce przed play-off, ale później odpadli w pierwszej rundzie. Rok temu nieoczekiwanie spadli, mając całkiem niezły skład.
Greebo pisze:Co do Konina - nie jestem zwolennikiem "dzikich kart" ale zapewne i tak nie znajdzie sie wystarczająco chętnych, to niech gra. W tym roku oczywiście był a słaby by walczyć o utrzymanie, parę lekcji dostał bolesnych, ale w przeciwieństwie do Rzeszów rok temu wygrał jednak te 2 mecze, a na jego korzyść przemawia tez duże zainteresowanie kibiców.

Porównując Konin do Rzeszowa, to zainteresowanie kibiców, a także lokalnych władz przemawia na pewno za drużyną z Wielkopolski. Natomiast co do zwycięstw, to Rzeszów wygrał w zeszłym sezonie 4 razy - fakt, że tylko z Widzewem i Pabianicami, ale jednak.
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 30 marca 2014, 19:29

paulo2907 pisze: Natomiast co do zwycięstw, to Rzeszów wygrał w zeszłym sezonie 4 razy - fakt, że tylko z Widzewem i Pabianicami, ale jednak.

Fakt, pomyliłem Rzeszów z Pabianicami - ona miały tylko jeden remis, właśnie z Rzeszowem :)
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

bodek38
Młodzik

Postautor: bodek38 » 30 marca 2014, 21:38

Endrju pisze:Konin w tym roku zebrał frycowe ale w przyszłym roku że będzie solidnym średniakiem. Ponoć miasto jest bardzo przychylne damskiemu basketowi (a to już 70% sukcesu).
Co do całej ligi nie mam nic przeciwko obecnemu systemowi rozgrywek. Naprawdę tak bardzo emocjonującego sezonu dawno nie mieliśmy. (ile to męczy o "być albo nie być") najpierw w 6-tce później w 4-ce.

Ciekaw jestem czy taka samą opinie w następnym sezonie wyrazisz na temat systemu rozgwek jakby tak twoja druzyna miała grać o miejsca 7-10, wg mnie nie wpływa to dobrze na popularyzacje tej dyscyliny.Chyba powiększenie ligi potem podział na szóstki z playoffami ośmiu drużyn miałoby sens, ale to tylko moja opinia

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 30 marca 2014, 21:57

bodek38 pisze:
Endrju pisze:Konin w tym roku zebrał frycowe ale w przyszłym roku że będzie solidnym średniakiem. Ponoć miasto jest bardzo przychylne damskiemu basketowi (a to już 70% sukcesu).
Co do całej ligi nie mam nic przeciwko obecnemu systemowi rozgrywek. Naprawdę tak bardzo emocjonującego sezonu dawno nie mieliśmy. (ile to męczy o "być albo nie być") najpierw w 6-tce później w 4-ce.

Ciekaw jestem czy taka samą opinie w następnym sezonie wyrazisz na temat systemu rozgwek jakby tak twoja druzyna miała grać o miejsca 7-10, wg mnie nie wpływa to dobrze na popularyzacje tej dyscyliny.Chyba powiększenie ligi potem podział na szóstki z playoffami ośmiu drużyn miałoby sens, ale to tylko moja opinia

Zgodzę się - tak byłoby sensowniej i dla mnie play-off z udziałem ośmiu drużyn ma zawsze większy sens. Jednak aby tak było, trzeba znaleźć te 12 zespołów i oby te dwa dodatkowe nie spełniały roli identycznej jak w obecnym sezonie Konin. Oba te warunki są szalenie trudne do spełnienia...
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 31 marca 2014, 10:13

Wladze chyba chcą jednak iśc ku powiekszeniu. Bo niby jeden spadł , a awansować maja 2. Siedlce juz są , prawdopodovbnie dolączy Sleza..... Byc moze dzialacze zaproszą ponownie spadkowicza czyli Konin . A moze poznan bedzie zainteresowany ? Bo Pabianice nie wiem jak z kasą...
No i smutna sprawa z Wilkami - oby jednak wystartowały. I tak moze uda się sklecić 12 drużyn
Moze pomyslem byłoby zamknąc lige ? Niech gra ten kogo stać na to.

Kuba
Oldboy

Postautor: Kuba » 31 marca 2014, 10:15

TAURON został tytularnym sponsorem Basket Ligi Kobiet.

Idą lepsze czasy?

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 31 marca 2014, 11:50

Jesli chodzi o koszykarzy w TBL , nie da sie ukryć że czesto pokazuję w TV . Może też i basket kobiet bedą tak pokazywać. Powinni pokazać i finały i mecze o brąz. A może po jednym z polfinałow chociaż.

No też pierwsze co mi przyszlo na myśl , to czy idzie ku lepszemu :) . Koszykowka kobiet to sport coraz bardziej niszowy i trzeba to zawrócić . Brakuje dobrej promocji i to mocno. A i władze ligi na czele z Bachańskim nie robią nic by było lepiej.

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 01 kwietnia 2014, 11:22

Co do Szczecina (z Głosu Szczecinskiego):

Sobotni mecz Wilczyc Morskich Szczecin z Energą Toruń (58:62) był nie tylko ostatnim w sezonie, ale także ostatnim w Basket Lidze Kobiet. Klub wycofuje się z rozgrywek i w przyszłym sezonie nie będzie w Szczecinie żeńskiej koszykówki na poziomie ekstraklasy.

Wilczyce Morskie Szczecin powstały dwa lata temu i od razu zostały zgłoszone do rozgrywek I ligi. W sezonie 2012/13 nasz beniaminek przebojem awansował do najwyższej klasy rozgrywkowej. W tym sezonie założeniem było utrzymanie się w lidze, ale nasze koszykarki sprawiły wszystkim niespodziankę i w premierowym sezonie awansowały do najlepszej szóstki ligi.

Sezon zakończyły na szóstym miejscu, ale pozostawiły po sobie dobre wrażenie. Mimo pasma porażek w drugim etapie rozgrywek w meczu z Wisłą czy sobotnim z Energą Wilczyce pokazały, że z wyżej notowanymi przeciwniczkami potrafią walczyć jak równy z równym.

To za sprawą Wilczyc ekstraklasa kobiet wróciła do Szczecina po 17 latach

Z jednej strony szkoda, z drugiej.. hmm.. łatwo przyszło, łatwo poszło..

kael12
Nowy na forum

Postautor: kael12 » 01 kwietnia 2014, 14:02

A może to prima aprilis? :)

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 01 kwietnia 2014, 14:47

Artykuł był z niedzieli.

danpe_
Żak

Postautor: danpe_ » 02 kwietnia 2014, 17:01

Z powodu braku ważnych badań lekarskich drużyny pabianickiej mecz Ślęzy z nimi się nie odbędzie. Ktoś wie co przewiduje regulamin w takiej sytuacji?

bodek38
Młodzik

Postautor: bodek38 » 02 kwietnia 2014, 17:18

danpe_ pisze:Z powodu braku ważnych badań lekarskich drużyny pabianickiej mecz Ślęzy z nimi się nie odbędzie. Ktoś wie co przewiduje regulamin w takiej sytuacji?

Dla logiki walkower dla Ślęzy no i witamy w Ekstra

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 02 kwietnia 2014, 19:27

Oczywiscie ze walkower i witamy SLEZE w Tauron BLK :) . Pabianice chyba na to liczyły . Mocno niepoważne.

wiec dodajemy do tego Konin i mamy 12 ekip w lidze. Chyba ze Wilki nie wystąpią to dać dziką karte AZS Poznań , bo tam chyba chcą E-ligi.

i jakoś to bedzie....

danpe_
Żak

Postautor: danpe_ » 03 kwietnia 2014, 13:25

Gratulacje dla Ślęzy.
Osobiście bardzo się cieszę, wyjazd do Wrocławia będzie przeze mnie bardzo oczekiwany, wyjazd do podłódzkiej wsi, po której trzeba się poruszać z atrapą giwery - jakoś nie.
Dlatego cieszę się, że Pabianic nie zobaczę w TBLK.

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”