Michał Pacuda: Poziom żeńskiej ekstraklasy w ostatnim sezonie był wysoki
Okres między sezonami sprzyja refleksjom, w jakim kierunku zmierza polska koszykówka. Z prośbą o ocenę m.in. poziomu rozgrywek ligowych, a także perspektyw stojących przed reprezentacją żeńską oraz męską (które - nota bene - na bezczynność w ostatnim czasie nie mogą narzekać) nasz serwis zwrócił się do Michała Pacudy. Nasz rozmówca jest rzecznikiem prasowym Polskiego Związku Koszykówki, w ostatnim sezonie komentował w telewizji Sportklub mecze Tauron Basket Ligi Kobiet, a także zajmuje się marketingiem sportowym – jest autorem strony internetowej PRsportowy.pl. Nie zabrakło pytań dotyczących koszykarek Wisły Can-Pack Kraków i krakowskiego basketu. Wywiad podzieliliśmy na dwie części, w pierwszej skupiając się przede wszystkim na żeńskiej koszykówce. Część drugą opublikujemy w przyszłym tygodniu. Zapraszamy do lektury!
Jak ocenia Pan rozgrywki Tauron Basket Ligi Kobiet w sezonie 2013/2014?
Myślę, iż ze względu na to, że w ekstraklasie wzięło udział 10 drużyn, to stworzenie systemu, w którym w fazie play-off zagrały tylko cztery drużyny, okazał się dobrym rozwiązaniem. Rywalizacja o awans do pierwszej czwórki była bardzo zacięta. Można więc powiedzieć, że w tych warunkach ta formuła się sprawdziła. Wiadomo, że chcielibyśmy, aby w lidze występowało więcej zespołów. Teraz będzie ich 12. Sezon oceniam jako bardzo ciekawy, zwłaszcza że nastąpiła zmiana na tronie. Wisła Can-Pack pokazała się ze znakomitej strony, jej dominacja podczas rozgrywek była widoczna. Koszykarki CCC Polkowice walczyły jednak do końca, mimo wielu problemów. Również drużyny walczące o trzecie miejsce, czyli Artego Bydgoszcz i Energa Toruń, nie odstawały tak wyraźnie, a o włos od awansu do play-offów był przecież zespół z Gorzowa Wielkopolskiego. Dominacja Wisły podczas sezonu zasadniczego była widoczna, ale w play-offach nie było już tak łatwo. Myślę, że nasza ekstraklasa jest wysoko notowana w Europie, choćby z tego powodu, że dwa polskie zespoły występują z powodzeniem w Eurolidze. Mam nadzieję, iż z roku na rok poziom TBLK będzie wzrastać.
Cały wywiad:
http://wislalive.pl/wywiad/michal_pacud ... soki-2523/