SEZON 2014/2015 - dyskusja ogólna
Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba
Re: SEZON 2014/2015 - dyskusja ogólna
No ale to gadanie o nieistotnych rozgrywkach dotyczyło własnie Pucharu Europy i teraz tez to powtarzają wiec sprzeczności w tym nie ma.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...
Greebo pisze:No ale to gadanie o nieistotnych rozgrywkach dotyczyło własnie Pucharu Europy i teraz tez to powtarzają wiec sprzeczności w tym nie ma.
Miałem właśnie na myśli, że olanie jednego wyszło bokiem przy tym najważniejszym.
Bum
no to fakt, ze w FIBA mogli i to uwzględniać dając pierwszenstwo Enerdze.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...
-
Koszykarz (Toruń)
- Kadet
Pozwolilem sobie na wstepną ocene szans poszczegolnych ekip , jako ze sklady juz niemal skompletowane a druzyny grają sparingi , no i 3 tyg do ligi
A wiec
1 miejsce - zdecydowanie WISLA , swietnie zbilansowany sklad i juz nie bedzie miala takiego rywala jak CCC w zeszlym roku . Byc moze przegra pojedynczy mecz w BYdgoszczy czy Toruniu , ale mysle ze spokojnie obroni mistrza
2-3 miejsca - oczywiscie Artego , Energa , CCC - przy czym najwieksze szanse na final maja chyba Artego i Energa , z wiadomych wzgledow kibicuje Katarzynkom , brakuje jeszcze tej srodkowej , ale mysle ze jakis poziom ona bedzie miec i zapowiada sie ciekawa walka o final.
4 miejsce - CCC , Polkowice bedą na pewno zbyt mocne na druzyny ze srodka tabeli , ale i chyba troche za slabe na to by wywalczyc medal . Nie odbieram jednak szans
Miejsca 5-8 , a nawet 5-10 , bo zapowiada sie bardzo zazarta walka miedzy druzynami Gorzowa , Rybnika , Konina a takze wszystkimi beniaminkami . I wlasnie nowe druzyny mają spore szanse zalapac sie do play off . Niewykluczone ze druzyny z Gorzowa i Rybnika mogą znalezc sie poza play off , obie druzyny mają problem z POLKAMI , O ile Gorzów ma bardzo dobre zagraniczne , to moze zabraknąc wsparcia ze strony POLEK , chyba ze mlode Jaworskie bedą mialy swoj sezon
Najwieksze szanse na miejsca 5-6 moim zdaniem mają Siedlce , Lublin i Sleza Wroclaw , Koninowi za to moze zabraknąc wsparcia rezrwowych , bo nie maja zmienniczek zbytnio .
Miejsca 11-12 . Widzew i Gdynia. Aczkolwiek te mlode z Gdyni to taki drugi SMS sie zrobil i mogą zaskoczyc
)) . Natomiast Widzew.......widze cienko..u jeszcze pech z Bednarek.
To takie wstepne prognozy . zapowiada sie jednak dosc cieakwy sezon , wlasnie ze wzgledu na powrot kilku osrodkow do TBLK , a są sluchy ze za rok maja dolączyc kolejne duze miasta : Poznań i Warszawa. WAWKA ma szanse bo Katarzyna Dulnik robi dobrą robote no i ma u siebie m.in Małaszewską.
A wiec
1 miejsce - zdecydowanie WISLA , swietnie zbilansowany sklad i juz nie bedzie miala takiego rywala jak CCC w zeszlym roku . Byc moze przegra pojedynczy mecz w BYdgoszczy czy Toruniu , ale mysle ze spokojnie obroni mistrza
2-3 miejsca - oczywiscie Artego , Energa , CCC - przy czym najwieksze szanse na final maja chyba Artego i Energa , z wiadomych wzgledow kibicuje Katarzynkom , brakuje jeszcze tej srodkowej , ale mysle ze jakis poziom ona bedzie miec i zapowiada sie ciekawa walka o final.
4 miejsce - CCC , Polkowice bedą na pewno zbyt mocne na druzyny ze srodka tabeli , ale i chyba troche za slabe na to by wywalczyc medal . Nie odbieram jednak szans
Miejsca 5-8 , a nawet 5-10 , bo zapowiada sie bardzo zazarta walka miedzy druzynami Gorzowa , Rybnika , Konina a takze wszystkimi beniaminkami . I wlasnie nowe druzyny mają spore szanse zalapac sie do play off . Niewykluczone ze druzyny z Gorzowa i Rybnika mogą znalezc sie poza play off , obie druzyny mają problem z POLKAMI , O ile Gorzów ma bardzo dobre zagraniczne , to moze zabraknąc wsparcia ze strony POLEK , chyba ze mlode Jaworskie bedą mialy swoj sezon
Najwieksze szanse na miejsca 5-6 moim zdaniem mają Siedlce , Lublin i Sleza Wroclaw , Koninowi za to moze zabraknąc wsparcia rezrwowych , bo nie maja zmienniczek zbytnio .
Miejsca 11-12 . Widzew i Gdynia. Aczkolwiek te mlode z Gdyni to taki drugi SMS sie zrobil i mogą zaskoczyc
To takie wstepne prognozy . zapowiada sie jednak dosc cieakwy sezon , wlasnie ze wzgledu na powrot kilku osrodkow do TBLK , a są sluchy ze za rok maja dolączyc kolejne duze miasta : Poznań i Warszawa. WAWKA ma szanse bo Katarzyna Dulnik robi dobrą robote no i ma u siebie m.in Małaszewską.
-
reaktywacja
- Junior
O ile prognozowanie szans poszczególnych drużyn trzy tygodnie do inauguracji jest co najwyżej zabawą, to co do ocen szans poszczególnych drużyn wyjątkowo muszę się zgodzić.
Z jednym zastrzeżeniem. To będzie wyjątkowo nudny sezon - Wisła spokojnie idzie po tytuł, nawet jak zdarzą jej się jakieś pojedyncze wpadki po drodze, to pod koniec zagra swoje, dalej mocna obniżka poziomu i dwie-trzy wymienione przez Ciebie drużyny, która będzie w finale zależy raczej od układu PO (czyli liczby wpadek ze słabszymi rywalami po drodze) - tu też w finale widzę przede wszystkim kogoś z duetu Energa-Artego, bo są silniejsze od CCC, co nie oznacza, że któraś z tych drużyn nie zagra półfinału z Wisłą. Wreszcie sześć wspomnianych przez Ciebie drużyn, o których poziomie zadecyduje wkomponowanie zagranicznych (ewentualnie w Ślęzie też jak będzie funkcjonować na parkiecie Pawlak, no i Lecia, jak ją podpiszą, ale wtedy będzie to faworyt do namieszania w lidze i raczej pewniak na 5 miejsce, z szansami na półfinał). Ogon tabeli również jak wymieniłeś i podpisanie drugiej Amerykanki w Gdyni (a mają podpisać) nic tu nie zmieni. Oczywiście jest jeszcze aspekt finansowy - dawno nie zaczynaliśmy sezonu w pełnym składzie, więc zawsze ktoś może odpaść po nowym roku (zwłaszcza któryś z beniaminków), jeśli okaże się, że z obietnic nic nie wyszło. Ale mam nadzieję, że ten scenariusz się nie sprawdzi. W każdym razie jak dla mnie będzie to wyjątkowo nudny i przewidywalny sezon, bez niespodzianek (taką byłby medal CCC lub przynajmniej półfinał Ślęzy, no i oczywiście tytuł mistrza dla każdego poza Wisłą, ale w żaden z tych scenariuszy nie wierzę).
Z jednym zastrzeżeniem. To będzie wyjątkowo nudny sezon - Wisła spokojnie idzie po tytuł, nawet jak zdarzą jej się jakieś pojedyncze wpadki po drodze, to pod koniec zagra swoje, dalej mocna obniżka poziomu i dwie-trzy wymienione przez Ciebie drużyny, która będzie w finale zależy raczej od układu PO (czyli liczby wpadek ze słabszymi rywalami po drodze) - tu też w finale widzę przede wszystkim kogoś z duetu Energa-Artego, bo są silniejsze od CCC, co nie oznacza, że któraś z tych drużyn nie zagra półfinału z Wisłą. Wreszcie sześć wspomnianych przez Ciebie drużyn, o których poziomie zadecyduje wkomponowanie zagranicznych (ewentualnie w Ślęzie też jak będzie funkcjonować na parkiecie Pawlak, no i Lecia, jak ją podpiszą, ale wtedy będzie to faworyt do namieszania w lidze i raczej pewniak na 5 miejsce, z szansami na półfinał). Ogon tabeli również jak wymieniłeś i podpisanie drugiej Amerykanki w Gdyni (a mają podpisać) nic tu nie zmieni. Oczywiście jest jeszcze aspekt finansowy - dawno nie zaczynaliśmy sezonu w pełnym składzie, więc zawsze ktoś może odpaść po nowym roku (zwłaszcza któryś z beniaminków), jeśli okaże się, że z obietnic nic nie wyszło. Ale mam nadzieję, że ten scenariusz się nie sprawdzi. W każdym razie jak dla mnie będzie to wyjątkowo nudny i przewidywalny sezon, bez niespodzianek (taką byłby medal CCC lub przynajmniej półfinał Ślęzy, no i oczywiście tytuł mistrza dla każdego poza Wisłą, ale w żaden z tych scenariuszy nie wierzę).
14 koron:
1996, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2009, 2010, 2020, 2021, 2025...
- To jest mój zespół, moje koleżanki, moje miasto, moi kibice. Moje miejsce jest na boisku i zagrałabym nawet bez oka - Tamika Catchings.
1996, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2009, 2010, 2020, 2021, 2025...
- To jest mój zespół, moje koleżanki, moje miasto, moi kibice. Moje miejsce jest na boisku i zagrałabym nawet bez oka - Tamika Catchings.
1. Wisła Can Pack, 2. Energa Toruń, 3. CCC Polkowice, 4. Artego Bydgoszcz, 5. MKK Siedlce, 6. AZS PWSZ Gorzów, 7. AZS UMCS Lublin, 8. Ślęza Wrocław.
Mistrzem zostanie Wisła i nie ma co tu dużo pisać specjalnych poematów, srebro przy braku przez dwa kolejne lata medalu z jakiegokolwiek kruszcu przypadnie historycznie Katarzynkom, którym znowu tak jak przed czterema laty pomogą puchary i naprawdę nie ma znaczenia dyspozycja w nich. Ważne, że takie dziewczyny, jak np. Misiuk i Ratajczak jeszcze bardziej nabiorą sportowego doświadczenia. Trzecie miejsce rezerwuję dla Polkowic, które mimo wielu przeobrażeń ciągle będzie w czołówce. Czwarte Artego? Tak dlatego, ze jestem z Torunia, ale też dlatego, że na wypadek urazu kogoś z tria McBride-Nwagboo-Carter pan Herkt ma problem i to przy częstotliwości grania dość poważny. MKK Siedlce z trenerem Mołłowem na czele sprawi niejedną niespodziankę, ale na więcej nie pozwoli status beniaminka mimo, że są tam koszykarki już z ligowym doświadczeniem.
Mistrzem zostanie Wisła i nie ma co tu dużo pisać specjalnych poematów, srebro przy braku przez dwa kolejne lata medalu z jakiegokolwiek kruszcu przypadnie historycznie Katarzynkom, którym znowu tak jak przed czterema laty pomogą puchary i naprawdę nie ma znaczenia dyspozycja w nich. Ważne, że takie dziewczyny, jak np. Misiuk i Ratajczak jeszcze bardziej nabiorą sportowego doświadczenia. Trzecie miejsce rezerwuję dla Polkowic, które mimo wielu przeobrażeń ciągle będzie w czołówce. Czwarte Artego? Tak dlatego, ze jestem z Torunia, ale też dlatego, że na wypadek urazu kogoś z tria McBride-Nwagboo-Carter pan Herkt ma problem i to przy częstotliwości grania dość poważny. MKK Siedlce z trenerem Mołłowem na czele sprawi niejedną niespodziankę, ale na więcej nie pozwoli status beniaminka mimo, że są tam koszykarki już z ligowym doświadczeniem.
Bum
-
Endrju
- Senior
- Kontaktowanie:
Piszecie o problemach Gorzowa z polkami... a w skladzie w porownaniu z zeszlego sezonu brakuje tylko Lossi ktora sezon miala w kratke, a o maly wlos do 4-ki AZS nie wszedl. Chcialbym rowniez dodac ze nasza "mlodziez" zebrala w tamtym roku ogromne doswiadczenie (np. Wiele meczow Jaworskiej w wyjsciowej S5), i to moze w tym sezonie zaprocentowac.
Podsumowujac: Jak co roku nie doceniacie zespolu z Gorzowa, ale wielokrotnie po sezonie juz "Karpie strzelaliscie".
Podsumowujac: Jak co roku nie doceniacie zespolu z Gorzowa, ale wielokrotnie po sezonie juz "Karpie strzelaliscie".
NIGDY NIE ZGINIE AZS !! NIGDY NIE ZGINIE !!
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."- Stanisław Lem
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."- Stanisław Lem
-
Koszykarz (Toruń)
- Kadet
Tak ? Tylko brakuje LOSI ? MOIM zdaniem AŻ . Piekarska ponoc jeszcze wieksza sie zrobila......... 3 zagranicznymi i mlodymi za duzo Gorzow nie ugra , nie tyle co nie docieniam , ale są druzyny ktore są po prostu kadrowe silniejsze od Gorzowa i Gorzow moze znalezc sie nawet poza play off . Bo wisla , Energa, Artego , CCC to juz 4 druzyny . A Siedlce , Lublin , Konin i Sleza to kolejne 4 druzyny , z calkiem niezlymi skladami . Rybnik ma cienkie Polkie a AZS Gorzow nie tylko co ma cienkie , co ma malo po prostu , . Nie bede zaskoczony jak Rybnik i Gorzow wiec bedą poza ,,8'' . W koncu muszą byc jakies przetasowania
. I nie ma tu żadnej antympatii do żadnego zespolu . Po prostu oceniam poszczegolne sklady , i tyle .
ale bede trzymal kciuki za te mlode z Gdyni . Bo Stankiewicz , Adamowicz , Jakubiuk i Miloszewska , mam nadzieje , sprawia kilka niespodzianek
ale bede trzymal kciuki za te mlode z Gdyni . Bo Stankiewicz , Adamowicz , Jakubiuk i Miloszewska , mam nadzieje , sprawia kilka niespodzianek
Endrju pisze:Piszecie o problemach Gorzowa z polkami... a w skladzie w porownaniu z zeszlego sezonu brakuje tylko Lossi ktora sezon miala w kratke, a o maly wlos do 4-ki AZS nie wszedl. Chcialbym rowniez dodac ze nasza "mlodziez" zebrala w tamtym roku ogromne doswiadczenie (np. Wiele meczow Jaworskiej w wyjsciowej S5), i to moze w tym sezonie zaprocentowac.
Doceniam Gorzów i dlatego jest u mnie na piątym miejscu.
Bum
Koszykarz (Toruń) pisze:Tak ? Tylko brakuje LOSI ? MOIM zdaniem AŻ
Niestety muszę się zgodzić. Kozy będzie brakowało i to bardzo. Jedynym pocieszeniem jest to, że Pączek poszedł do przodu i to znacznie, ale to niestety za mało. Tuśka zapłaci dopiero frycowe, ale jej motoryka daje nadzieję, że sobie poradzi, o ile miłościwie panujący Ją wpuści do gry.
Koszykarz (Toruń) pisze: Piekarska ponoc jeszcze wieksza sie zrobila
Tutaj Koszykarz jednak siejesz typowo polski ferment. Jak nie widziałeś, to daruj sobie te wszystkie "ponoć" itp. Jest dokładnie odwrotnie, Kruszyna zgubiła parę kilogramów.
Koszykarz (Toruń) pisze: 3 zagranicznymi i mlodymi za duzo Gorzow nie ugra , nie tyle co nie docieniam , ale są druzyny ktore są po prostu kadrowe silniejsze od Gorzowa i Gorzow moze znalezc sie nawet poza play off
Też się o to obawiam, dla mnie najzwyczajniej na świecie brakuje po prostu dwóch polek, bo skład mamy na granie po 35-40 minut przez 4 zawodniczki. A co w przypadku kontuzji jakiejkolwiek z tej czwórki?
Barti pisze:Też się o to obawiam, dla mnie najzwyczajniej na świecie brakuje po prostu dwóch Polek, bo skład mamy na granie po 35-40 minut przez 4 zawodniczki. A co w przypadku kontuzji jakiejkolwiek z tej czwórki?
i najzwyczajniej na świecie się z Tobą zgodzę. Endrju jest fajnym optymistą, ale takich wśród kibiców też potrzeba, jest jeszcze w Gorzowie pan Kluwak
Bum
-
Endrju
- Senior
- Kontaktowanie:
Barti pisze:Też się o to obawiam, dla mnie najzwyczajniej na świecie brakuje po prostu dwóch polek, bo skład mamy na granie po 35-40 minut przez 4 zawodniczki. A co w przypadku kontuzji jakiejkolwiek z tej czwórki?
Barti jest takie powiedzenie: "Jak sie nie ma co sie lubi, to sie lubi co sie ma";)
Zawsze moglibysmy zagrac skladem podobnym do Gdyni...
PS proponuje z cala loza gorzowskich narzekaczy zrobic zrzute i zostac "indywidualnym" sponsorem brakujacej zawodniczki
Koszykarz (Toruń) pisze:Nie bede zaskoczony jak Rybnik i Gorzow wiec bedą poza ,,8'' . W koncu muszą byc jakies przetasowania
To jest tak samo prawdopodobne jak to ze Torun do 4-ki nie awansuje.
PS w Gorzowie nazwiska nie graja...
Endrju pisze:Barti jest takie powiedzenie: "Jak sie nie ma co sie lubi, to sie lubi co sie ma";)
Moglibyśmy też grać w I lidze, i co to ma do rzeczy?...... Wszak luźno sobie gawędzimy o potencjale gorzowskiej ekipy, z mojej strony bez żadnej spiny.
Tak luźno odnośnie powiedzonka, to dlaczego nie zastosowałeś go w swoim przypadku i nie " lubiłeś tego co się ma tu w Polsce" ?? Czyli jednak nie zawsze trzeba lubić to co się ma??
Endrju pisze:PS proponuje z cala loza gorzowskich narzekaczy zrobic zrzute i zostac "indywidualnym" sponsorem brakujacej zawodniczki
A ja proponuję niektórym moherowym entuzjastom porozmawiać z młodymi koszykarkami, niekoniecznie z Naszego podwórka i dowiedzieć się dlaczego coraz mniej polskich koszykarek chce grać w AZS-e i nie mówię tu tylko o pierwszym zespole. Ilość wartościowych polek w AZS-e z roku na rok spada wprost proporcjonalnie do entuzjazmu niektórych Darko-przyklaskiwaczy, i tutaj też nie mówię tylko o pierwszym zespole. Widocznie strategia prowadząca np. do wykupywania przez niektóre własnych kart lub w innym przypadku uniemożliwiania im jakiejkolwiek gry w koszykówkę w Polsce, nie powoduje wzrostu atrakcyjności Naszego klubu dla młodych koszykarek. Później, na rok przed końcem kontraktu jest straszenie ławą przez cały sezon i młode, które mamy podpisują na 2-3 lata, koło się zamyka, zakręcony słoik jest dalej zakręcony i gnieciemy tylko to co mamy, bo nikt z młodych nie chce przyjść mimo naprawdę dobrego trenera ( gwoli ścisłości nigdy nie powiedziałem, że Darek to słaby trener, choć mi to kilka osób próbowało wmówić ) czy naprawdę wysokiego poziomu aspektu poza sportowego dla młodzieży.
Abdi ma założone szwy (8 do 10 dni), nabawiła się dziury w goleniu ćwicząc na siłowni. Planowany przylot do Krakowa w następny wtorek.
http://www.aftonbladet.se/sportbladet/basket/article19550728.ab
http://www.aftonbladet.se/sportbladet/basket/article19550728.ab
-
Endrju
- Senior
- Kontaktowanie:
Barti pisze:Endrju pisze:Barti jest takie powiedzenie: "Jak sie nie ma co sie lubi, to sie lubi co sie ma";)
Tak luźno odnośnie powiedzonka, to dlaczego nie zastosowałeś go w swoim przypadku i nie " lubiłeś tego co się ma tu w Polsce" ?? Czyli jednak nie zawsze trzeba lubić to co się ma??
Jezeli ma sie ma inne mozliwosci to czemu z nich nie skorzystac. W przypadku AZSu jest ewidentny brak pieniedzy.
[/quote]Barti pisze:Endrju pisze:PS proponuje z cala loza gorzowskich narzekaczy zrobic zrzute i zostac "indywidualnym" sponsorem brakujacej zawodniczki
A ja proponuję niektórym moherowym entuzjastom porozmawiać z młodymi koszykarkami, niekoniecznie z Naszego podwórka i dowiedzieć się dlaczego coraz mniej polskich koszykarek chce grać w AZS-e i nie mówię tu tylko o pierwszym zespole.
Sa zawodniczki ktore graly w Gorzowie i nie chca juz wiecej w nim grac z roznych wzgledow ( moze zly trener, nie odpowiadajace im treningi, albo zle warunki pobytowe, a moze za malo rozrywek w miescie... albo zatwarda woda w kranach czy itp;). Sa rowniez i takie ktore wracaja do Gorzowa..., sa tez i takie ktore wrocilyby z checia ale niestety ich wymagania finansowe sa zbyt duze, a eldorado z przed kilku lat sie skonczylo i niestety nie mozemy zaproponowac im korzystych kontraktow.
Sa rowniez i takie ktore chcialyby grac w Gorzowie (np. Szopen), bo wiedza ze w sprawach finansowych "lepszy wrobel w garsci, niz kanarek na dachu"...ale dzwi do klubu dla niektorych sprawdzonycho wczesniej zawodniczek sa zamkniete.
Co d mlodch dlaczego nie chca przyjsc sie nie wypowiadam bo nie wiem. Najlepiej to samemu szkolic zawodniczki a nie robic armie zaciezna.
A co do mlodych i robienia im problemow to prawda musi gdzies lezec po srodku.
Jak ty sobie to wyobrazasz? Klub inwestuje w zawodnika (zapewnia treningi, spanie plus jakies male stypendium) i uwazasz ze w kazdej chwili dana zawodniczka przy jakims zmiennym humorze moglaby powiedziec " dziekuje, dowidzenia".
Po to kluby szkola mlodziez inwestujac w nia aby pozniej miec z tego jakies " zyski". Gdyby tak nie bylo to ktory klub szkolilby mlodziez? Tylko czekaliby na innych i kontraktowali...
Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”