Mecze: zaległy+awansem; Finały Pucharu Polski(22-25.01.2015)

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

rzymi
Oldboy

Mecze: zaległy+awansem; Finały Pucharu Polski(22-25.01.2015)

Postautor: rzymi » 20 stycznia 2015, 23:42

Czwartek, 22.01.2015
18:00 AZS Lublin - Basket Konin
18:30 Widzew Łódź - AZS Gorzów

Puchar Polski:
Piątek, 23.01.2015
17.00 A1 AZS Gorzów – CCC Polkowice
19.30 A2 Artego Bydgoszcz – AZS Uniwersytet Warszawski
Sobota, 24.01.2015
16.00 Zwycięzca A1 – Wisła Kraków
18.30 Zwycięzca A2 – Energa Toruń
Niedziela, 25.01.2015
14.00 – Finał Pucharu Polski Kobiet (transmisja w TVP Sport)
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Re: Mecze: zaległy+awansem; Finały Pucharu Polski(22-25.01.2

Postautor: ann » 24 stycznia 2015, 20:26

Mecz Wisly z CCC bez historii...zdecydowana przewaga podopiecznych Svitka w kazdym elemencie.

Natomiast drugi polfinal bardzo ciekawy. poczatek zdecydowanie dla Bydgoszczy..ale Edo w miare szybko sie ogarnal i przestal byc 6 zawodnikiem Artego;)
Gatling ma chyba spore zaleglosci treningowe, bo ledwo sie ruszala...no a Mac Bride...lol blisko double double, szkoda ze drugi element to straty...
jutrzejszy final na pewno bedzie ciekawy:)
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

Awatar użytkownika
justi
Kadet

Postautor: justi » 24 stycznia 2015, 20:47

CCC Polkowice - 5 asyst, Courtney Vandersloot - 8.

Radomenes
Żak

Postautor: Radomenes » 24 stycznia 2015, 23:41

krysti pisze:Jak dla mnie Artego nie wykorzystało swojego potencjału, który był nieco większy jak u drużyny z Torunia. Mam tutaj na myśli nie tylko skład kadrowy i większą rotację na ławce, ale również bardzo dobry początek spotkania (pierwsza kwarta). W Toruniu w tych fragmentach Pawlak była kiepsko dysponowana rzutowo, szybko złapała też cztery faule, brak Ajduković w pierwszej kwarcie również sprzyjał Bydgoszczankom, po jej wejściu wyraźnie gra zaczęła się lepiej układać Enerdze. Bydgoszcz w pewnym momencie miała przewagę ok. 20 punktów i uważam, że z taką dobrą drużyną jaką jest Energa trener powinien lepiej kontrolować przebieg meczu, zwłaszcza, że "trójki" Artego fajnie wpadały.

Jedno pytanie? Byłeś gościu na meczu? Czy tak z baniaka piszesz? Widziałeś, co sędziowie odpier......w pierwszej kwarcie?
Bum

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 24 stycznia 2015, 23:56

Radomenes pisze:
krysti pisze:Jak dla mnie Artego nie wykorzystało swojego potencjału, który był nieco większy jak u drużyny z Torunia. Mam tutaj na myśli nie tylko skład kadrowy i większą rotację na ławce, ale również bardzo dobry początek spotkania (pierwsza kwarta). W Toruniu w tych fragmentach Pawlak była kiepsko dysponowana rzutowo, szybko złapała też cztery faule, brak Ajduković w pierwszej kwarcie również sprzyjał Bydgoszczankom, po jej wejściu wyraźnie gra zaczęła się lepiej układać Enerdze. Bydgoszcz w pewnym momencie miała przewagę ok. 20 punktów i uważam, że z taką dobrą drużyną jaką jest Energa trener powinien lepiej kontrolować przebieg meczu, zwłaszcza, że "trójki" Artego fajnie wpadały.

Jedno pytanie? Byłeś gościu na meczu? Czy tak z baniaka piszesz? Widziałeś, co sędziowie odpier......w pierwszej kwarcie?

nie do mnie pytanie, ale odpowiem.
mecz mozna bylo ogladac przez internet wiec nie musiał być żeby widzieć.
a co odpierd.? bo ogladalam i nie widzialam nic szokujacego, poza tym co zwykle, czyli pajacowaniem pana Omanica.
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 25 stycznia 2015, 09:41

No i co obejrzeliście w internecie? 8) Acha ano to, że wygrał zespół słabszy. W Bydgoszczy przerost zwyczajnie formy nad treścią. O paniach Kuin i domniemanej bydgoskiej Shaquilli się nie wypowiadam, bo nie ma, co się tu nawet nad czym rozwodzić. Darxia? Zdecydowanie słabsza od Amandy Jackson, zwłaszcza w grze defensywnej. Nie pierwszy to zauważam, ale napiszę, że start na tzw. "dzika" Energi w Eurolidze procentuje. Zmiany trenera Omanicia idealnie trafione (wejście Pawlak i Ajduković rozstroiło Artego), pana Herkta już niekoniecznie.

PS. Czekam teraz na przyjazd toruńskiej Shaquilli :lol:
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

Radomenes
Żak

Postautor: Radomenes » 25 stycznia 2015, 11:05

Nie no rozbrajasz 8), jaki potencjał kadrowy? O pani Gatling, Kuin, Mowlik i Krężel mówisz? Tutaj starczyły odpowiednio panie Ajduković (grać na pewno potrafi, jak jej się chce), Jackson, Pawlak i wracajaca nawet po macierzyństwie Asia Walich. Pani McBride, jakoś nie wytrzymała wymianki w kryciu na linii Reid-Jackson-Harris 8)
Bum

Radomenes
Żak

Postautor: Radomenes » 25 stycznia 2015, 11:36

krysti pisze:
Na meczu nie byłem, ale oglądałem w internecie i to mi wystarczy, żeby formułować jakieś wnioski odnośnie meczu. Laikiem w koszykówce kobiet nie jestem, natomiast potrafię zachować obiektywizm w ocenie wszystkich drużyn, nawet tej z mojego miasta - Wisły. Artego pierwsze fragmenty meczu miało wymarzone, natomiast w końcówce więcej "zimnej krwi" zachowała Energa i wyszarpała to zwycięstwo. I co takiego niby sędziowie robili w pierwszej kwarcie? To, że odgwizdywali wam dużo fauli? Artego miało podobnie, w pierwszych minutach drugiej kwarty to wy szybko złapaliście dużo przewinień, Artego miało dużo osobistych i to celnych, przez co odskoczyło na +/- 20 punktów.Bydgoszczanki nie wykorzystały wtedy tej szansy i przewagi punktowej jaka była po ich stronie. Bydgoszcz trochę nieco ponad minutę w czwartej kwarcie musiała radzić sobie bez liderki- McBride, którą zmieniła Bekasiewicz. A ta ostatnia, jak wiadomo, większość meczu przesiedziała na ławce przez co jakość drastycznie spadła w decydujących momentach. Dodatkowo pierwsze skrzypce w drugiej połowie, zwłaszcza w końcówce grała Pawlak, która nie wiem czy zauważyłeś grając z czterema faulami jakby była inną zawodniczką. W pierwszej połowie nie rzuciła nawet jednego punktu, natomiast w drugiej aż 15 z 39 Torunianek, czyli prawie połowę. To + świetna postawa Reid sprawiły, że Energa wygrała to spotkanie. Dzisiaj finał i zobaczymy jak te kluczowe zawodniczki z Torunia+ Ajduković spiszą się na tle Lavender czy Quigley.

Edit:

Radomenes pisze:Nie no rozbrajasz 8), jaki potencjał kadrowy? O pani Gatling, Kuin, Mowlik i Krężel mówisz? Tutaj starczyły odpowiednio panie Ajduković (grać na pewno potrafi, jak jej się chce), Jackson, Pawlak i wracajaca nawet po macierzyństwie Asia Walich. Pani McBride, jakoś nie wytrzymała wymianki w kryciu na linii Reid-Jackson-Harris 8)

Gatling, Kuin to zawodniczki mające epizody w WNBA, a to, że mają braki treningowe (jak Gatling) i są mniej zgrane z zespołem jak Torunianki, które w takim składzie grają już dość długo robi swoje. Mowlik jako Polka robi swoje, gdy ma dobry dzień trójki wchodzą jej raz za razem. Co do Krężel to zgoda, ta ostatnio zdecydowanie obniżyła swoje loty w nawiązaniu choćby nawet do samego początku sezonu. Ale warto wspomnieć tutaj o D.Morris. Wczoraj ewidentnie rzutowo nie miała swojego dnia, a jak wiemy w tym sezonie już nie raz pokazywała jak groźna jest na dystansie. Poza Carter, Artego wspomagane było tak właściwie tylko McBride i to tak jak mówisz sporadycznie. U was natomiast tych liderek było więcej. Ciężar gry na początku wzięła na siebie Reid, później po wejściu Ajduković,w drugiej połowie Pawlak, a przez całe spotkanie równo grała Jackson. Ja mówię o potencjale jaki mogą wykrzesać z siebie te w/w zawodniczki Artego. Te z Torunia zagrały w większości przypadków na wyżynach swoich umiejętności np. Jackson czy Reid dużo więcej (niż to zrobiły wczoraj) nie zdziałają.

No piszesz już lepiej, ale i tak z niektórymi sprawami się nie zgodzę. Co znaczy nie miała swojego dnia Morris (bo w spotkaniach z np. Widzewem czy Gdynią spisywała się inaczej :lol: )? a wiesz, że każdy rywal jest inny? Zoll też nie miała swoich dni w meczach z Energą. Reid na wyżyny? Moim zdaniem jest lepsza od Julii McBride nawet, kiedy nie ma formy. To samo mogę powiedzieć o rywalizacji na linii Morris-Jackson. W koszykówce trzeba bronić przede wszystkim, a tu Energa była wyraźnie lepsza.
Bum

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 25 stycznia 2015, 11:44

Czas już działa tylko na korzyść Energi. Doszła Asia Walich i.......pomogła na ile mogła. W przyszłym tygodniu przyjeżdża Amber. Szału być może na początku nie będzie, ale play-off przecież najważniejsze. Ze Szpilką skład będzie pełen, nawet nadwyżka będzie. Edo nie miał takiego handicapu od lat. Dziś Wisełka może rozgromić, ale czy musi? 8)

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 25 stycznia 2015, 12:04

krysti pisze:
Rozumiem, że uważasz iż Reid broni lepiej od McBride? Obie grają koszykówkę "streetballową", ale pamiętam jak Reid grała jeszcze w MUKS-ie Poznań czy na Chorwacji, gdzie grała bardzo egoistycznie. Może coś się zmieniło od tego czasu, koszykarsko dojrzała do gry w Europie, jednak zapisała się takim wyobrażeniem o jej grze z lat poprzednich. Tak jak mówię dzisiaj jest mecz, finał i zobaczymy jak to będzie wyglądało w starciu dwóch drużyn euroligowych. Bo jeśli Toruń na prawdę ma potencjał i chce pokazać, że gra w Eurolidze to nie przypadek powinien mocno postawić się Wiśle, jak choćby nawet Siedlce w obu meczach sezonu zasadniczego.

Reid powiem Ci, ze zmieniła się pod względem "streetballa" na niekorzyść tej gierki, choć ma jeszcze niekiedy inklinacje do gry egoistycznej i wtedy zespół na tym traci. Najważniejsze, że ona sama o tym wie i jest samokrytyczna w stosunku do swojej osoby. Julii McBride już chyba taka nie jest. Oparto się w Bydgoszczy na jej grze z przed 2 lat, a 2 lata to 48 miesięcy jednak 8) , a jeszcze przez rok co najmniej nad Brdą będą korzystać z jej usług i płacić solidnie za status Polki. Co do Gatling wydaje mi się, że tu wielkiego pójścia do przodu nie będzie. Nie wiem i nie chcę wiedzieć, jakie były powody rozstania z Chinny, ale tutaj- patrz pod koszem Bydgoszcz wyraźnie straciła na jakości. Czy Kuin daje lepszą jakość od Eweliny (tez, jako Polka dawała, jakieś większe opcje), którą wyraźnie "zżenowano", aby sama odeszła to też nie wiem. Energa gra po nowym roku lepszy basket to na pewno. I to mnie cieszy. Inną zawodniczką jest Jackson, inna jak chce Ajduković. Harris ładnie pracuje na parkiecie. Jest rywalizacja o miejsce na parkiecie, jest i postęp w grze.

Endrju
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Endrju » 25 stycznia 2015, 15:48

"Zlodzieje!, Zlodzieje!"- czekam na relacje kibicow z Torunia na temat sedziow :mrgreen:
NIGDY NIE ZGINIE AZS !! NIGDY NIE ZGINIE !!
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."- Stanisław Lem

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 25 stycznia 2015, 16:10

Endrju pisze:"Zlodzieje!, Zlodzieje!"- czekam na relacje kibicow z Torunia na temat sedziow :mrgreen:

A także na wypowiedź pana Omanicia o tym, ze jedna Allie kosztuje tyle co cala Energia razem z trenerem.

Maxxer
Nowy na forum

Postautor: Maxxer » 25 stycznia 2015, 17:06

Byłem na finale Pucharu i jak każdy, kto nie jest spatologizowanym kibolem, byłem wstrząśnięty. Nie sądziłem, że na meczu koszykówki kobiet zobaczę takie chamstwo.
"Julie, Julie, Julie, fuck, fuck, fuck", "McBride ty stara k...", "bydgoskie psy" - tak przez godzinę w sobotę dopingowali swój zespół kibice z Torunia.
W niedzielę w pierwszej minucie meczu krzyczeli do sędziów "Złodzieje", "Ślepaku j..." itd. Nie jakieś pojedyncze okrzyki, ale w sposób zorganizowany. Poziom frustracji mieszkańców tego miasta jest szokujący. Ja wiem, że tacy ludzie są wszędzie, ale dlaczego siedząca tuż obok dyrekcja klubu nic nie robi?
O bydgoskich psach było też podczas meczu Wisły z Energą. Żenująca sprawa.

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 25 stycznia 2015, 17:06

ann pisze:
Endrju pisze:"Zlodzieje!, Zlodzieje!"- czekam na relacje kibicow z Torunia na temat sedziow :mrgreen:

A także na wypowiedź pana Omanicia o tym, ze jedna Allie kosztuje tyle co cala Energia razem z trenerem.

Czekam aż kibice Wisły wymienią pierwszą piątkę Pucharu Polski, w której chyba na złość znalazła się krakowianka z Energi :lol:

PS.Kilka chwil bladości i spadania z krzesełka GM bezcenne. Kupcie inną komórkę panu Piotrowi, bo tej nie ogarnia.

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 25 stycznia 2015, 17:13

matrix pisze:
ann pisze:

Czekam aż kibice Wisły wymienią pierwszą piątkę Pucharu Polski, w której chyba na złość znalazła się krakowianka z Energi :lol:

PS.Kilka chwil bladości i spadania z krzesełka GM bezcenne. Kupcie inną komórkę panu Piotrowi, bo tej nie ogarnia.

Ale cos o meczu powiesz,czy nie ma sensu bo nie można wymyślać niestworzonych historii, bo w TV był? Widze bardziej Cie interesuje co robi PDS...btw strasznie ucichliscie w klubie kibica jak wynik był niekorzystny...a mnie się wydawało ze do końca się kibicuje...ale ja piknik to się nie znam. Fikiel w s5 turnieju jak najbardziej zasłużenie, gratuluje:)

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”