Dziś decyzja w sprawie Poznania!!!

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Wojtek
Żak

Dziś decyzja w sprawie Poznania!!!

Postautor: Wojtek » 11 sierpnia 2004, 10:07

Rada Nadzorcza Polskiej Ligi Koszykówki Kobiet zadecyduje dziś, czy przyznać prawo do gry w ekstraklasie wicemistrzowi Polski, drużynie AZS Poznań. Na spotkaniu klubowych działaczy w Pabianicach decydujący głos w tej sprawie będą mieć szefowie PLKK, Wiesław Zych i Mieczysław Krawczyk, który jest jednocześnie prezesem Lotosu Gdynia. ,,Na zebranie jadę z mieszanymi uczuciami. Jedni mówią, że z dużej chmury będzie mały deszcz, a inni twierdzą, iż ktoś chce ukarać nas za winy poprzedników z Quaya. Wiem też, że pojawiła się sugestia, abyśmy zapłacili odstępne. Nie będę nikogo prosił o wstawiennictwo. Jeśli sprawdzi się czarny scenariusz, to może dojdzie do naszego połączenia z pierwszoligowym MUKS-em Poznań. Nie tracę jednak nadziei na to, że zwycięży zdrowy rozsądek - podkreślił wczoraj trener i dyrektor AZS, Roman Haber.

Przepychanka z władzami PLKK opóźniła rozpoczęcie przygotowań akademiczek do nowego sezonu. Jeżeli Haber wróci z Pabianic z pomyślnymi wieściami, to poznańskie koszykarki wznowią treningi w najbliższy piątek w ,,Arenie". Dzień wcześniej zawodniczki mają podpisać kontrakty na najbliższy sezon. Niewykluczone, że w zespole pozostanie rozgrywająca Małgorzata Kaniowska.

Chwile niepewności AZS przeżywa w wyniku protestów byłych zawodniczek Quaya. Niektóre z nich zdecydowały się wystąpić na drogę sądową, a inne szukają sprawiedliwości w PLKK. Ich roszczenia finansowe w największym stopniu wspiera członek zarządu PZKosz. i Polfy Pabianice, Karol Klimek. ,,Poza tym w internecie co jakiś czas pojawiają się nieprzychylne nam komentarze. Ktoś ostatnio pod jedną z wypowiedzi podpisał się jako Marta Korgiel, a wiem, że tej zawodniczki nie było ostatnio w kraju - przekonywał Haber. W ten sposób wojna w internecie wywołała wojnę o przyszłość akademiczek...

PAT - Gazeta Poznańska

MARAS
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: MARAS » 11 sierpnia 2004, 12:05

Trzymam kciuki za AZS!!!!! Będzie dobrze! Połóżmy kres tym spekulcją i niech dziewczyny w spokoju przygotowują się do sezonu!
Chwiałka A Chwiałka Z Chwiałka AZS!

Awatar użytkownika
Szymon
Oldboy
Kontaktowanie:

Re: Dziś decyzja w sprawie Poznania!!!

Postautor: Szymon » 11 sierpnia 2004, 12:39

Wojtek pisze: ,,Poza tym w internecie co jakiś czas pojawiają się nieprzychylne nam komentarze. Ktoś ostatnio pod jedną z wypowiedzi podpisał się jako Marta Korgiel, a wiem, że tej zawodniczki nie było ostatnio w kraju - przekonywał Haber.

PAT - Gazeta Poznańska

Aha, czyli z internetu można korzystać tylko w Polsce :?: :?: :?:
BYŁ, BĘDZIE I JEST ZAWSZE WŁÓKNIARZ MRKS

Obrazek

Awatar użytkownika
pietroc
Kadet
Kontaktowanie:

Re: Dziś decyzja w sprawie Poznania!!!

Postautor: pietroc » 11 sierpnia 2004, 16:26

Szymon pisze:
Wojtek pisze: ,,Poza tym w internecie co jakiś czas pojawiają się nieprzychylne nam komentarze. Ktoś ostatnio pod jedną z wypowiedzi podpisał się jako Marta Korgiel, a wiem, że tej zawodniczki nie było ostatnio w kraju - przekonywał Haber.

PAT - Gazeta Poznańska

Aha, czyli z internetu można korzystać tylko w Polsce :?: :?: :?:

to ty o tym nie wiedziales ???

Awatar użytkownika
simon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: simon » 11 sierpnia 2004, 16:36

MARAS pisze:Połóżmy kres tym spekulcją i niech dziewczyny w spokoju przygotowują się do sezonu!
no brawo Maras - od początku byłem pewien, że te "krzyki" na forum poparte wykrzyknikami to trudne początki i że będzie już niedługo z Ciebie spoko gość :)

Jestem podobnego zdania - dziewczyny są "Bogu ducha winne", ale z tym AZS i Quayem to nie jest ok - coś z tym fantem powinno się zrobić...
Szkoda by było nieprzyznania prawa grania (podobno to już historia) ale STBL powinno wypracować jakiś mechanizm regulujący takie sprawy na przyszłość - bo tu to już jest chyba "pozamiatane".

Gość

Postautor: Gość » 11 sierpnia 2004, 21:44

grają

Awatar użytkownika
Wojteg
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Wojteg » 11 sierpnia 2004, 22:37

Koszykarki AZS Poznań mogą występować w ekstraklasie!

Rada Nadzorcza PLKK jednogłośnie dała zgodę poznańskiemu klubowi.

Rok temu AZS Poznań zajął miejsce Quay Poznań w ekstraklasie koszykarek i wykupił jego udziały w organizującej rozgrywki ekstraklasy spółce PLKK. AZS nie chciał jednak przejmować zobowiązań Stowarzyszenia Quay-Sport i dlatego dostał tylko warunkową zgodę na grę w ekstraklasie w sezonie 2003/2004. Ponieważ Quay-Sport zalegał niektórym zawodniczkom z wynagrodzeniami, a AZS również zapowiedział, że nie spłaci tych długów, koszykarki wystosowały protest, aby nie dopuścić AZS do gry w ekstraklasie. O zaległości upomniało się pięć koszykarek: Aleksandra Karpińska, Edyta Łapka-Krysiewicz, Karolina Żurkowska, Marta Korgiel i Ilona Mądra. Ta ostatnia reprezentowała wczoraj zawodniczki podczas Rady Nadzorczej PLKK (czyli przedstawicieli klubów, które są udziałowcami PLKK). - Nie chciałam blokować gry dla AZS, bo przecież sama jestem poznanianką. Chciałam tylko kompromisu z AZS, by kiedyś odzyskać pieniądze - tłumaczy Mądra. - Zaproponowałam, by AZS musiał wykupić tzw. dziką kartę, która upoważniałaby go do gry w ekstraklasie. Te pieniądze PLKK mogłoby przeznaczyć na spłaty zadłużenia dawnego Quay. Niestety, działacze nie zaakceptowali takiego rozwiązania i znów zostałyśmy same - twierdzi Ilona Mądra.

Decyzja Rady Nadzorczej PLKK otwiera przed poznańskim klubem nowe perspektywy. - Nie dostaliśmy zgody warunkowo na rok, tylko na wieki wieków amen - cieszy się dyrektor Haber. Poznański klub może więc podpisywać umowy z zawodniczkami i zacząć przygotowania do sezonu. - Przed chwilą rozmawiałem z drugim trenerem Piotrem Neyderem i ustaliliśmy, że w piątek powinien się odbyć pierwszy trening - twierdzi Haber. Jego zdaniem w Poznaniu na pewno będą grać: Joanna Lorek, Natalia Mrozińska, Monika Sibora i Joanna Jarkowska, a najprawdopodobniej również Beata Krupska-Tyszkiewicz i Aleksandra Karpińska. - Z Olą być może dziś podpiszemy kontrakt. Ona chce, aby w Poznaniu została Beata Krupska, która z kolei liczy na umowę jedenastomiesięczną, czyli dłuższą o miesiąc od tej, którą my proponujemy. W sumie więc musimy jeszcze uzgodnić tylko szczegóły - przyznaje Haber. W poznańskiej drużynie powinny też grać Reda Aleliunaite-Jankowska i Monika Ciecierska. Ważą się jeszcze losy Anny Pamuły i Małgorzaty Kaniowskiej.

grand (Gazeta Wyborcza)

Awatar użytkownika
Wojteg
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Wojteg » 12 sierpnia 2004, 07:08

Zgoda bezwarunkowa

Poznańskie akademiczki mogą już spokojnie przygotowywać się do nadchodzącego sezonu. Wczoraj na zebraniu Rady Nadzorczej Polskiej Ligi Koszykówki Kobiet wydano bowiem bezwarunkową zgodę na występy AZS-u w ekstraklasie koszykarek. Decyzja była jednomyślna, choć pojawił się również wniosek, by przyznać poznańskiemu klubowi licencję po wykupieniu ,,dzikiej karty'' za 100 tys. zł. Taką propozycję przedstawiła w imieniu poszkodowanych przez Quaya (poprzednika AZS-u) zawodniczek Ilona Mądra, obecnie reprezentująca barwy Ostrovii.

Obrazek
PLKK podjęła decyzję zgodną z duchem sportu. Poznańskie koszykarki mogą więć już odetchnąć z ulgą. Fot. A. Szozda

Dziś i jutro więc poznańscy działacze będą podpisywać umowy z koszykarkami. Drużyna pod okiem trenera i dyrektora klubu, Romana Habera, wznowi treningi w piątek po południu w ,,Arenie''. Liderem wicemistrzyń Polski w nowych rozgrywkach ma być rozgrywająca Beata Krupska-Tyszkiewicz, która całkiem niedawno zrezygnowała z występów w kadrze. ,,Dla nas nie ma to żadnego znaczenia. Widocznie Beata uznała, że w jej wieku wystarczy jak skoncentruje się na grze w drużynie klubowej. Potrzebujemy jej nie tylko dla podniesienia poziomu wiarygodności, ale również po to, by była wzorem dla młodszych koszykarek. Z tego powodu nie możemy jednak jej zaproponować kontraktu na specjalnych warunkach finansowych, bo nasz budżet nie jest z gumy'' - tłumaczył wczoraj Haber.

Zebranie Rady Nadzorczej PLKK przyniosło jeszcze jedno postanowienie. Prezes PLKK, Wiesław Zych zaproponował, by w lidze żeńskiej, tak samo jak w męskiej, istniała możliwość wykupienia ,,dzikiej karty'' (za 100 tys. zł). Działacze zaakceptowali takie rozwiązanie, ale pod warunkiem, że ekstraklasa nie zostanie powiększona, czyli ,,dziką kartę'' będzie można wykupić tylko wtedy, jeśli jeden z zespołów się wycofa.

PAT - Gazeta Poznańska

Awatar użytkownika
simon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: simon » 12 sierpnia 2004, 08:04

PLKK podjęła decyzję zgodną z duchem sportu. Poznańskie koszykarki mogą więć już odetchnąć z ulgą.
które??? te aktualne czy te... "stare", którym teraz już nikt kasy nie odda???

pojawił się również wniosek, by przyznać poznańskiemu klubowi licencję po wykupieniu ,,dzikiej karty'' za 100 tys. zł. Taką propozycję przedstawiła w imieniu poszkodowanych przez Quaya (poprzednika AZS-u) zawodniczek Ilona Mądra

to najlepszy pomysł jaki w tej sprawie słyszałem. Taki "wilk syty i owca cała" - AZS może sobie grać a zawodniczkom możnamy z tych pieniążków wypłacić zaległości. No tak, ale lepiej było podjąć decyzję "zgodną z duchem sportu"...

MARAS
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: MARAS » 12 sierpnia 2004, 09:05

Nie wymądrzaj się Simon, najważniejsze że klub został dopuszczony do rozgrywek! A odetchnęły z ulgą obecne zawodniczki, a te którym zalega kase jeszcze troche sobie poczekają. 8)

Awatar użytkownika
pietroc
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: pietroc » 12 sierpnia 2004, 09:10

MARAS pisze:Nie wymądrzaj się Simon, najważniejsze że klub został dopuszczony do rozgrywek! A odetchnęły z ulgą obecne zawodniczki, a te którym zalega kase jeszcze troche sobie poczekają. 8)

tak, zajebiste zachowanie... jak ktoras odeszla to ch. jej w d... kasy ni zobaczy...

Awatar użytkownika
Mikey
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Mikey » 12 sierpnia 2004, 11:12

MARAS pisze:Nie wymądrzaj się Simon, najważniejsze że klub został dopuszczony do rozgrywek! A odetchnęły z ulgą obecne zawodniczki, a te którym zalega kase jeszcze troche sobie poczekają. 8)
No pewnie co tam rok, dwa, siedem!!! Najważniejsze ze ukochany klub gra, a to ze ktos tam kasy nie ma, którą uczciwie zarobił to ch..., co to cie obchodzi, ty masz to w dupie bo wierzycielki juz u was nie grają, teraz liczą sie te które chcą u was grać a poprzedniczki, nich się walą, śmieją jeszcze wogóle czegos chcieć od twojego ukochanego klubu. Czasem jak coś przysrasz na tym forum to aż żal dupę ściska! Nie wiem czy piszesz takie brednie bez zastanowienia czy po pijaku bo normalny człowiek pierd.... by sie w czoło zanim by coś podobnego napisał
Chore całe to środowisko poznańskie czy łódzkie czy chełmsko-lublińskie. Czasem zastanawiam się czy nie lepiej zapłacić te wszystkie długi, oczyścić dobre imię klubu, zacząć budować dobrą atmosferę bez ciągłych wierzycieli, nieporozumień, spraw sądowych nawet kosztem spadku i utraty miejsca w lidze. Wiem ze są dwie strony takiego medalu ale mam już dosyć słuchania o swoim klubie ( bo co się mówi o AZS to i jaką ma reputację w sumie mnie wali) z którego wszyscy w kółko uciekają. Mówię to bo przyz okazji mega przekrętów Quaya i tak wyjdzie w dyskusji sparwa Ełksy a ja mam już dosyć świecenia na forum oczami i pokazywania palcami tylko innych. To żałosne i nienormalne czy w Poznaniu czy Łodzi, ze ktoś latami czeka na spłatę długów. ŁKS to 96-letnia historia, a to co się dzieje tylko szarga nasze-kibiców-świętosci. Mogę tylko mieć nadzieję ze od tego roku który i tak będzie na przetrwanie nowa pani prezes zacznie wprowadzać nowe jasne zasady które pomogą odzyskac nam dobrą reputację. Władzom AZsu tez to radzę bo na razie ten "duch sportu" o którym tak p... jest gówno wart...
Obrazek
Obrazek

MARAS
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: MARAS » 12 sierpnia 2004, 11:19

Chłopie to ty się zastanów co tu za brednie wypisujesz, klniesz na tym forum jak szewc! Ja się nie rzucam do twojego ŁKSu! To co ja pisze wyraża moją opinie i ch..... ci do tego! Ty tu kuźwa mać nie jesteś od oceny ludzi! :evil: :evil:

Awatar użytkownika
Mikey
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Mikey » 12 sierpnia 2004, 11:58

MARAS pisze:Chłopie to ty się zastanów co tu za brednie wypisujesz, klniesz na tym forum jak szewc! Ja się nie rzucam do twojego ŁKSu! To co ja pisze wyraża moją opinie i ch..... ci do tego! Ty tu kuźwa mać nie jesteś od oceny ludzi! :evil: :evil:
Jak widzę jak jakiś gówniarz wypisuje takie bzdury to się kosa w kieszeni otwiera!!! Zastanowiłeś się kiedyś nad sensem wypisywanych tu słów? Co do znaczy ze : "a te którym zalega kase jeszcze troche sobie poczekają 8) ". Za co z jakiej racji mają czekać?? Chcesz zeby twoja drużyna grał w ektraksasie to przynajmniej opamiętaj się wtakich tekstach! Widać ze niewiele w życiu przeszedłeś skoro stać cię na takie bezmyślne wpisy. Kładziesz lachę na to że twój ukochany klub jest winny full kasy dziewczynom które zostawiły tam zdrowie i serce, BO CO CIĘ TU OBCHODZI, W KOŃCU TO NIE TOBIE WISZĄ PIENIĄDZE. Ty sobie pójdziesz na meczyk, popatrzysz jak ktoś zapieprza za piłką a potem wrócisz do domku i masz gdzieś czy te laski które dla was zachrzaniają mają za co żyć czy nie. I ty mi śmiesz zarzucać że wypisuję brednie egoisto??? Tak się tu rozpisujesz jak to kochacie wszsycy swój klub ze jesteście the best, ale z tego co piszesz wynika ze liczysz się tylko ty i twoje wspaniałe samopoczucie. A forum ma to do siebie że każdy może skomentować opinię drugiej osoby, a pozostawanie biernym na takie komentarze jak twój jest nie do przyjęcia.
Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Saletra
Junior

Postautor: Saletra » 12 sierpnia 2004, 14:23

dobrze sie stalo ze dopuszczono AZS do ekstraklasy , gdyby tego nie zrobiono ekstraklasa liczylaby 9 zespolow i ciezko byloby dokoptowac kolejny zespol ( no moze sms Warszawa mysle ze to jedyny obecnie kandydat) , a jdnk Poznan zasluguje na druzyne koszykarska. zawodniczki powinny otrzymac pieniadze ale nie od AZS-u tylko od Przybylskiego ktory jako prezes firmy quay przejal wierzytelnosci zespolu a tylko pod tym wzgledem Graża kulczyk zgodzila sie zainwestowac.Takze pretensje pieniezne powinny byc kierowane do Przybylskiego - ktory staral sie splacac dlugi , ale jak widac od dluzszego czasu tego nie robi , mysle wiec ze zawodniczki jezeli chca odzyskac pieniadze to powinny od jego je sciagnac moze na drodze sadowej - inna sprawa ze z pustego nawet salomon nie naleje - firma quay produkujaca łożyska ma problmy i stad zapewne problemy ze spłatą - mam nadzieje ze zawodniczki w koncu odzysakja pieniadze od Przybylskiego -ale moze to troche potrwac.........niestety.....

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”