Euroliga 2015/16

Ligi Europejskie, Euroliga Kobiet, EuroCup Kobiet, ME oraz pozostałe rozgrywki.

Moderatorzy: ann, Ałgaja, bart_81

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Re: Euroliga 2015/16

Postautor: Greebo » 21 października 2015, 21:30

No i niemal kopia sprzed tygodnia. Do zaanagażowania przyczepić się nie można, ale za to punktów nie dają.

Kryśka mogła w pojedynkę wygrać mecz ale zabrakło umiejętności technicznych przy wykańczaniu rzutów (te nieszczęsne pudła w kontrze..) i chyba sił (osobiste w ostatniej minucie). Ale jak sie gra 40 minut na takiej intensywności, zbiera, podaje, wyprowadza, przechwytuje (blisko triple-double, 5 przechwytów, 0 strat) to juz powinien się znaleźć ktoś kto w zdobywaniu punktów odciąży.

Dobry rzutowo mecz Katki - Girona dawała jej sporo miejsca - ale kazdą zdobcyz w ataku oddawała czy to słaba obroną czy stratą. Ale..

.. i tak lepsza od Turner. Zakontraktowanie tej zawodniczki w czerwcu zasługuje na menagerskiego Nobla.. Nie zmartwiłbym się gdyby już została w Hiszpanii. A jeśli nasz GM i Prezes znów sie wstydzi ich występu to niech do niej dołączy.

PS. Wytłumaczy mi ktoś zachowanie Żurowskiej w ostatniej akcji? Czy 4 sek do końca to tak mało by rzucać z 9 metra??? Zwłaszcza wówczas gdy rywalki mają przekroczony limit fauli na koncie??
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 21 października 2015, 21:35

I może i Ouvina była bardzo blisko triple double, ale te trzy nietrafione osobiste w końcówce były kluczowe, mnie zawiodła jej postawa i tak. Bardzo ładnie zagrały te, po których większość spodziewałaby się tutaj najmniej - czyli Zohnova i Żurowska-Cegielska,

:lol:
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

tommiiii
Młodzik

Postautor: tommiiii » 21 października 2015, 21:38

to samo pytanie co do ostatniej akcji sobie zadaje......poziom meczu tragiczny ...jesli Wisla nie potrafi wygrac z takim zespolem to naprawde nie jest różowo.....przy 7 seniorkach w skladzie kazda musi cos dolozyc.....nie bede juz sie znecal nad Turner bo wszystko juz powiedziane/napisane zostalo ale wystep Zietary tez mozna okreslic nieporozumieniem.....nie wiem czy ma problem ze zdrowiem czy co ale ten wielki niby talent moglby cos dac .....na ta dziewczyne nie mozna liczyc ciagle problemy ze zdrowiem....obserwuje jej profil na twiterze i bardzo dobrze wychodzi jej krytykowanie innych koszykarzy( szczegolnie podczas meskich ME byla aktywna)a moze trzeba spojrzec do swojego ogródka

Awatar użytkownika
Ałgaja
Administrator

Postautor: Ałgaja » 21 października 2015, 21:39

krysti pisze:Ouvina była bardzo blisko triple double, ale te trzy nietrafione osobiste w końcówce były kluczowe, mnie zawiodła jej postawa i tak.

Tak samo kluczowe było to co zrobiła Żurowska w ostatniej akcji. Kryśka grała 40 minut, była wszędzie i w obronie i w ataku, zagrała mecz bez straty, no źle że wolnych nie trafiła, ale wyglądała w końcówce na wykończoną i zabrakło już i sił i możliwości koncentracji, niemniej o ten mecz pretensji do niej mieć nie wypada.
Kluczowa też była np. żenująca gra Turner, która w 2 euroligowym meczu do drużyny nie wnosi praktycznie nic.

zibiz pisze:Teraz tylko czekamy na mistrzynię z WNBA i może coś będzie lepiej.

Biorąc pod uwagę to jaki jest terminarz euroligii to lepiej już było...
"Powiem Ci, to zapomnisz. Pokażę- zapamiętasz. Zainteresuję cię- wtedy zrozumiesz."

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 21 października 2015, 21:45

tommiiii pisze: ale wystep Zietary tez mozna okreslic nieporozumieniem.....nie wiem czy ma problem ze zdrowiem czy co ale ten wielki niby talent moglby cos dac .....na ta dziewczyne nie mozna liczyc ciagle problemy ze zdrowiem....

Dzis rzeczywiście nic nie wniosła do gry, ale juz tydzień temu bardzo dobrze. Ona nigdy nie będzie snajperką rozstrzygającą losy spotkań ale jak dla mnie ma szanse być przyzwoita (jak na Polskie warunki bardzo dobra) zawodniczką zadaniowa. Cenię ja na pewno wyżej niż Skobel.

A te problemy ze zdrowiem to do niej? Czy ze Szott pomyliłeś?

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 21 października 2015, 21:51

krysti pisze:Mówienie, że Ouvina była zmęczona - 40 minut, no sorry to za mną nie przemawia. Spokojnie mogła dostać choćby te 2-3 minuty odpoczynku wprowadzając Ziętarę. Iaguopva grała dzisiaj 45, co prawda jej drużyna tez przegrała, ale chodzi mi tylko o fakt, że te pudła nie powinny się jej przytrafić w tym momencie, wcześniej miała 4/6 i całkiem przyzwoicie.

Co za debilne argumenty? Może mogła dostać (choć nie ma jej kto zastąpić, ale nie dostała.. rozumiem że miała sobie sama zejść z boiska na chwile? To że była w ostatniej minucie padnięta było widać gołym okiem.A lepsza skuteczność z osobistych we wcześniejszej fazie właśnie swiadczy o tym ze w kocówce brakło sił.

Gdyby którakolwiek z naszych zawodniczek - nawet i Zurowska - zagrała w trakcie meczu na poziomie zbliżonym do Kryski, to byśmy mieli spokojna wygrana.

edti sprawdziłem statsy Iagupovej. 18 pkt.. ale 6/18 z gry, tylko 1 zb, 2 przech, 0 asyst za to 4 straty. Eval 3. No i porażka zespołu. Rzeczywiście Krsyka powinna ten występ Ukrainki oglądnąć i się wstydzić.
Ostatnio zmieniony 21 października 2015, 21:56 przez Greebo, łącznie zmieniany 1 raz.

tommiiii
Młodzik

Postautor: tommiiii » 21 października 2015, 21:56

Szott to inna para kaloszy....Zietara ma z tego co wiem nagminne problemy z plecami....dzis tak wygladalo jakby znow cos ja bolalo....nie przekonuje mnie ona jakos...na pewno jest lepsza od Skobel bo tamta to juz zginela dla polskiej koszykowki....Magdzie proponuje wiecej koncentracji na koszykoece i na swoim graniu niz na ocenianiu gry innych grajacych na zdecydowanie wyzszym poziomie bo tak nie wypada.....koncentracja na grze i to swojej to podstawa

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 21 października 2015, 22:01

tommiiii pisze:Szott to inna para kaloszy....Zietara ma z tego co wiem nagminne problemy z plecami....dzis tak wygladalo jakby znow cos ja bolalo....nie przekonuje mnie ona jakos...na pewno jest lepsza od Skobel bo tamta to juz zginela dla polskiej koszykowki....Magdzie proponuje wiecej koncentracji na koszykoece i na swoim graniu niz na ocenianiu gry innych grajacych na zdecydowanie wyzszym poziomie bo tak nie wypada.....koncentracja na grze i to swojej to podstawa

Myślę że trenowanie i koncentrowanie się na swojej grze nie wyklucza tez tego bo oglądać i oceniać innych. (rzekłbym ze zainteresowanie tym jak inni grają jest nawet rzeczą chwalebną..) A to co pisze na twitterze (tez zerkam) to imo jej sprawa.. komuś sie może podobac, komuś nie, jedna osoba ja za to polubi, innym podpadnie.. ale nie mieszałbym tego z jej gra. Na parkiecie komorki nie używa ;)

tommiiii
Młodzik

Postautor: tommiiii » 21 października 2015, 22:07

oczywiscie ze tak...z tym sie zgadzam:) mi podpadla:):) chodzi mi bardziej o to ze jak mowi przyslowie.....w oku innych zdzblo trawy widzi a w swoim nie widzi belki......taka polska mentalnosc , dowalic komus skrytykowac a jak przychodzi pokazac cos na parkiecie (oczywiscie zdarzaja sie i przyzwoite mecze) to nie bardzo idzie....ale to nie Zietara byla oczywiscie dzis problemem i nie ma co dalej tu jej postepowania oceniac kazdy jest kowalem wlasnego losu:)
Wisla po dzisiejszej porazce jest w beznadziejnej sytuacji troche na wlasne zyczenie i to jest najgorsze...

reaktywacja
Junior

Postautor: reaktywacja » 21 października 2015, 22:27

Cóż. Prawdę mówiąc jestem trochę zaskoczony wynikami Wisły. Ameryki nie odkryję - to zespół fatalnie zbilansowany i przynajmniej na poziomie Euroligi brakuje jakości. Przeglądając składy przed inauguracją, wydawało mi się, że Wiślaczki mają realną szansę na 5-6 miejsce, bo pokonają dwukrotnie najsłabsze w grupie Belgijki i Hiszpanki i pewnie coś tam komuś urwą w pozostałych spotkaniach. Teraz właściwie tylko w niespodziankach jest nadzieja, ale wyniki w grupie są bardzo złe dla krakowianek. Bourges będzie szukać punktów i wiadomo, że je znajdzie pokonując zespoły słabsze i te w zasięgu, Praga powoli nabiera mocy i na pewno odegra czołową rolę w grupie, rosyjskie ekipy... wiadomo. Jak zjadą zawodniczki do konkurencji a do Wisły tylko Peters, którą typuję na podobnie wartościowego dla zespołu gracza co Turner, będzie gorzej niż bardzo źle.

Na pocieszenie - fajnie, sądząc po statystykach, zagrała w Fenerbahce Ewka - w niespełna 18 minut miała 9 pkt i 8 zbiórek. I oby tak dalej. :)
14 koron:
1996, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2009, 2010, 2020, 2021, 2025...

- To jest mój zespół, moje koleżanki, moje miasto, moi kibice. Moje miejsce jest na boisku i zagrałabym nawet bez oka - Tamika Catchings.

Awatar użytkownika
Ałgaja
Administrator

Postautor: Ałgaja » 21 października 2015, 22:44

krysti pisze:Jeśli już tak mamy trzymać się tych minut na parkiecie i wieku to najlepszym przykładem na to, że można grać dużo i efektywnie jest w tym sezonie w TBLK Jelena Skerović. Jest o 10 lat starsza od Ouviny, a gra średnio 38 minut na mecz, o 7 więcej od Hiszpanki. I nie musisz kontrargumentować tym, że po prostu w Gdyni musi tyle grać Skera bo nie ma ją kto zastąpić.

Byłby to kontrargument iście debilny. Porównanie do Skery super, zważywszy ze my jednak gramy w Eurolidze, no i Skera w obronie nigdy sie nie przemęczała. Ostatni raz na takiej intensywności jak Kryska dzis to Skera zgrała mecz...chyba w barwach Wisły.
Zreszta nie wiem po co żeby udowodnić, ze da sie grać bez zmiany, tak dobry mecz i w końcówce spokojnie starczyć powinno sił szukasz pan ktore kiedyś tez 40min zagrały. Takich jest mnóstwo, duzo mniej takich co mialy D-D i 9 asyst, jeszcze mniej ktore nie zrobiły straty...

reaktywacja pisze: Jak zjadą zawodniczki do konkurencji a do Wisły tylko Peters, którą typuję na podobnie wartościowego dla zespołu gracza co Turner, będzie gorzej niż bardzo źle

Na czemu aż tak źle?
"Powiem Ci, to zapomnisz. Pokażę- zapamiętasz. Zainteresuję cię- wtedy zrozumiesz."

reaktywacja
Junior

Postautor: reaktywacja » 21 października 2015, 23:20

Ałgaja pisze:
reaktywacja pisze: Jak zjadą zawodniczki do konkurencji a do Wisły tylko Peters, którą typuję na podobnie wartościowego dla zespołu gracza co Turner, będzie gorzej niż bardzo źle

Na czemu aż tak źle?

Brak doświadczenia w grze w europejskich pucharach, marginalna lub statystyczna rola w Minnesocie, średnie warunki fizyczne, pasywna postawa na desce + wielkie oczekiwania i brak centra w Krakowie.
Sądzę, że Peters nie udźwignie odpowiedzialności (i zabraknie jej umiejętności w konfrontacji z czołowymi centrami pozostałych klubów) i w Eurolidze będzie grała podobnie jak Turner, nadrabiając wynikami w lidze. Z korzyścią dla polskiej koszykówki klubowej byłoby, gdybym jednak się mylił. 8)
14 koron:
1996, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2009, 2010, 2020, 2021, 2025...

- To jest mój zespół, moje koleżanki, moje miasto, moi kibice. Moje miejsce jest na boisku i zagrałabym nawet bez oka - Tamika Catchings.

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 22 października 2015, 06:02

[
Ałgaja pisze:Byłby to kontrargument iście debilny. Porównanie do Skery super, zważywszy ze my jednak gramy w Eurolidze, no i Skera w obronie nigdy sie nie przemęczała. Ostatni raz na takiej intensywności jak Kryska dzis to Skera zgrała mecz...chyba w barwach Wisły.
?

Jeszcze pamietam taki jej mecz w barwach Brna, ten ktory dał nam awans do F4. Padła wtedy nie mniej niż Kryską wczoraj i to miedzy innymi jej grze zawdzieczamy wygraną.

Ogolnie - sa zawodniczki ktore z reguły z powodu braku klasowych zmienniczek graja po 40 minut. Ale nie ma takiej na ktorej gra bez przerwy na poziomie euroligi nie odbijałaby sie w sposob negatywny czy to w ataku, czy w obronie.

Oczywiscie, Kryska tak czy siak powinna trafić w koncowce te 2-3 osobiste, a takze pwoinna wczesniej zapunktować z kontry, ale pisanie że ona zawiodła a Katka i Zurowska (ten rzut w ostatniej akcji to bynajmniej nie był jej jedyny minus.. wczesniej popisała sie tez m.in debilną próbą podania do krytej przez 3 rywalki Kryski czy tez bezsonsownym rzutem z nieprzygotowanej pozycji) zagrały ok to argumentacja rodem ze sportowychfaktów. Wczroaj była nasza zdecydownie najlepszą zawodniczką, ktora niemal w pojedynkę przez całe spotkanie trzymała naszą grę.

Brak doświadczenia w grze w europejskich pucharach, marginalna lub statystyczna rola w Minnesocie, średnie warunki fizyczne, pasywna postawa na desce + wielkie oczekiwania i brak centra w Krakowie.
Sądzę, że Peters nie udźwignie odpowiedzialności (i zabraknie jej umiejętności w konfrontacji z czołowymi centrami pozostałych klubów) i w Eurolidze będzie grała podobnie jak Turner, nadrabiając wynikami w lidze. Z korzyścią dla polskiej koszykówki klubowej byłoby, gdybym jednak się mylił.

Nie wiem jak Peters wkomponuje sie w zespół, ale jej dotychczasowa kariera powoduje ze w teorii jej rola w obecnie w Wisle powinna być raczej zbliżona do tej jak miała rok temu Lavender z- zresztą jej sytuacja obecnie jest bardzo zbliżona do tej w jakiej była Jantel rozpoczynając przygodę w Schio. Porównanie Peters do Turner jest mniej więcej równie dobre co Suknarowskiej do Kobryn, bo mniej więcej tak dzieli je różnice w pozycji jaką zajmują w tym sporcie. Turner jest amerykanką jakich w europie grają tabuny: w WNBA – nie zapraszają jej nawet na testy, w europie tez nigdy nie powalała osiągnięciami. Peters w drafcie miała nr 3 (oczywiście to niczego nie przesadza, ale jednak jakimś sygnałem jest) od 4 lat jest w szerokiej rotacji najlepszej w tym okresie drużyny WNBA, a i Nowosybirsku się przywozicie – zarówno w lidze rosyjskiej jak i w pucharze FIBA. Na papierze to nasza zawodniczka nr 1, a w lidze nr 3 (po Ajavon i ew. Bibie) Fakt ze nie udało nam się jej ściągnąć już na wczorajszy mecz to kolejny kamyczek do ogródka naszego menagera.

Inna sprawa to to że Peters pewnie i pomoże pod koszem, ale jednak nie rozwiąże naszego obecnie największego problemu czyli braku klasowej zawodniczki (strzelca) na pozycji 2-3.

PS. Koncowe cyferki Ewki ok, ale pokazują jednak że statystyka często kłamie. Wiekszość swojego dorobku zapisała bowiem na koncie w ostatnich minutach gdy wynik spotkania był juz rozstrzygnięty. Jeszcze w 37 min miała na koncie zaledwie 2 pkt i 3 zbiorki :)

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 22 października 2015, 09:23

Turner jest najsłabszym ogniwem tej drużyny i mam nadzieję, że zostanie wymieniona jeszcze przed nowym rokiem...bo wbrew temu co mówią niektórzy jeszcze teraz można zakontraktować sensowną zawodniczkę na obwód i to nawet z WNBA.
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

Awatar użytkownika
Ałgaja
Administrator

Postautor: Ałgaja » 22 października 2015, 09:48

Po 2 meczach Turner ma takie statystyki, że ze świecą szukać słabszej amerykanki w eurolidze. 0 asyst (a niby umie rozgrywać), 0/9 za 3 (a niby ma dobry rzut z dystansu), dramat w każdym elemencie. Pewnie w kolejnych meczach te statystyki poprawi (choć to samo pisałam tydzień temu i jakoś wczoraj nie wyszło), ale lepiej byłoby ją wymienić na lepszy model, bo jej umiejętności na pewno nie zasługują na kontrakt który ma (niezależnie od tego jak to jest mało dolarów).

Wróć do „Rozgrywki w Europie/ME”