TBLK - Półfinały (16.04 - 24.04.2016)

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Re: TBLK - Półfinały (16.04 - 24.04.2016)

Postautor: Greebo » 24 kwietnia 2016, 20:17

No to mamy finał. Dziś przez oglądając gre naszych zawodniczek az zacząłem sie momentami zastanawiać czy mecz nr 4 nie przegrały celowo by dostarczyć kibicom emocji i ożywić hale :) To oczywiście żart, nie wierze byśmy byli tak pewni swego by ryzykować taki manewr tym nie mniej po tym czwartkowym koszmarku udowodniły ze jednak cos tam potrafią, i że da sie oglądać ich grę z przyjemnością. Dzis to była taka Wisła jaka chciałbym oglądać w finałach. Pełna koncentracja niemal przez cały mecz, wybicie atutów ofensywnych Ślęzy i staranna cierpliwa gra w ataku a w efekcie pełna kontrola meczu.

A Ślęza? Dzisiejszy mecz pokazał jak duża strata była dla niej kontuzja Valuzyte. Juz po pierwszych akcjach widać było ze Wrocławianki graja duzo ostrożniej w obronie np unikały przerywania faulami naszych prób szybkich akcji co tydzień temu czyniły bez zmrożenia oka. Agresywnie zaczęły kryć dopiero w drugiej połowie, gdy juz nie miały nic do stracenia ale to już było dużo za mało. Przetrwaliśmy lekko kryzysowy początek 3 kwarty a potem juz tylko powiększali przewagę. W drugiej połowie 4 kwarty widać było już w niektórych akcjach duży luz, i takie treningowe zagrywki trochę upokarzające rywala.

tak czy siak brawa dla Ślęzy za te półfinały , nie przypominam sobie by kiedyś nasza drożyna tak się cieszyła z awansu do finału jak w tym roku - ostatni raz pewnie miało to miejsce w rywalizacji z Pabianicami (11 lat temu?)

Teraz czas na Aretgo, będzie zapewne bardzo ciężko, ale jesli uda się obronić MP to pewnie radość będzie większa niz rok temu, gdy ogranie wszystkich rywali w lidze było niejako koniecznością.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 24 kwietnia 2016, 20:41

Gratulacje dla zespolu( zwłaszcza s5) i trenerów:) bardzo przyjemny dla oka dziś mecz nasze dziewczyny zagraly:) każda w pełni zaangażowana i znająca swoje miejsce na parkiecie.
Co się stało ze Ślęza przez te kilka dni...hmmm...cóż...Józef jest lepszym taktykiem niż Paulauskaus, Shrek i gość w czerwonych skarpetkach razem wzieci:)
Zobaczymy czy starczy sił na Artego...
Aha i pragnę jeszcze wyrazić ogromną radość z faktu iż Kreżel Katarzyna nir jest juz zawodniczka Wisły...mało kto jest mnie w stanie tak zirytowac jak ona...wszystkim.
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

danpe_
Żak

Postautor: danpe_ » 24 kwietnia 2016, 22:05

ann pisze:Aha i pragnę jeszcze wyrazić ogromną radość z faktu iż Kreżel Katarzyna nir jest juz zawodniczka Wisły...mało kto jest mnie w stanie tak zirytowac jak ona...wszystkim.

Oj, to jakiś klub możemy założyć. Ta za przeproszeniem baba drażni mnie samym swoim istnieniem. Po tym, jak sobie poszła do Ślęzy byłem bliski zakupu szampana w Tesco...

Awatar użytkownika
Ałgaja
Administrator

Postautor: Ałgaja » 24 kwietnia 2016, 22:23

ann pisze:Aha i pragnę jeszcze wyrazić ogromną radość z faktu iż Kreżel Katarzyna nir jest juz zawodniczka Wisły...mało kto jest mnie w stanie tak zirytowac jak ona...wszystkim.

Takie słowa o naszym korzeniu klasycznym??!! Oj!
Tak btw, przez niemal cały okres gdy Kaśka grała w Wiśle i entuzjazmu kibiców raczej swoją grą nie wywoływało wracało na forum jak bumerang pytanie "Kto za Krężel?" (bo jednak jakąś Polkę na obwodzie mieć trzeba, najlepiej taką która te kilka punktów rzuci). Dziś odpowiedz jest banalnie prosta - Magda Zietara, która jeśli chodzi o boiskową inteligencję to jest tak z 2 levele od Kasi wyżej (ale nie powinna to być dla Kasi jakaś specjalna ujma, bo generalnie od większości Polek Magda po prostu gra mądrzej).
"Powiem Ci, to zapomnisz. Pokażę- zapamiętasz. Zainteresuję cię- wtedy zrozumiesz."

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 24 kwietnia 2016, 23:00

danpe_ pisze:

Oj, to jakiś klub możemy założyć. Ta za przeproszeniem baba drażni mnie samym swoim istnieniem. Po tym, jak sobie poszła do Ślęzy byłem bliski zakupu szampana w Tesco...

Tak gwoli ścisłości - jak przechodziła z Artego do Ślęzy? 8) Czy może rok wcześniej jak opuściła Wisłę?
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 25 kwietnia 2016, 07:00

Kaśka może i jest irytująca (a raczej na pewno jest) ale nie zmienia to faktu ze w tych półfinałach była najlepsza Polką w Ślęzie. Co więcej - nie licząc Zoll była jedyną Wrocławiankom która napsuła nam trochę krwi w każdym meczu. Pojedyncze dobre momenty miały też Kaczmarczyk i Śnieżek, natomiast całkowicie zawiodła ta która w teorii ma największe umiejętności czyli Lecia. Ona zawsze miała przestoje, zawsze popełniała głupie błędy i faule, zawsze jej piłka wylatywała z rąk, zawsze zdarzały jej się grzyby spod obręczy ale jednak dość często zdarzały jej się mecze w których stanowiła spore zagrożenie. A w tej serii potwierdziła tylko swoje słabe strony, a pozytywów było jak na lekarstwo.

A piąta nasza była Polka w Ślęzie czyli Czarnecka tylko w roli turystki :)

-----

A co do Magdy Ziętary - zastanawiałem się wczoraj po meczu czy w czasach Can-Packu była u nas jakaś Polka która rzadziej lub częściej ale zawsze regularnie nie irytowała mnie swoimi boiskowymi za graniami tak w ataku jak i w obronie i nikt takowy nie przyszedł mi namyśl. Magda jest pierwsza. Zaryzykuje twierdzenie ze to najinteligentniejsza koszykarsko Polka w naszym klubie od czasów Krysi Lary. A że równocześnie bardzo rozwinęła się także w innych elementach koszykarskiego rzemiosła to dla mnie jest jedną z 3 osób - obok Hernandeza i Ouviny - o której w 100% mogę napisać ze powinniśmy zatrzymać w klubie na kolejne rozgrywki bo wyrasta z niej naprawdę klasowy zawodnik od czarnej roboty.
Ostatnio zmieniony 25 kwietnia 2016, 10:10 przez Greebo, łącznie zmieniany 1 raz.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

danpe_
Żak

Postautor: danpe_ » 25 kwietnia 2016, 09:46

paulo2907 pisze:Tak gwoli ścisłości - jak przechodziła z Artego do Ślęzy? 8) Czy może rok wcześniej jak opuściła Wisłę?

Waszmość masz chyba za długi język, a zbyt krótki wzrok i chcesz jako jedyny zapłacić więcej za niezaprzeczalną przyjemność i ogromny zaszczyt podróżowania ze mną :mrgreen:

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”