Pierwsza liga mężczyzn nie będzie powiększona w następnym sezonie - tak zadecydował zarząd Polskiego Związku Koszykówki, rozwiewając nadzieję koszykarzy Żubrów na awans na ten poziom. Zmianie uległa za to formuła pierwszej ligi kobiet
Przed spotkaniem zarządu spekulowano, że pierwsza liga mężczyzn może być powiększona z 16 do 20 zespołów, które tym razem grałyby - jak kiedyś - w dwóch grupach. To dawało nadzieję białostockim Żubrom, które przegrały rywalizację o baraże pierwszoligowe z Legionem Legionowo.
- Tematu rozszerzenia ligi nie poruszaliśmy - mówi Marek Kozłowski, prezes Podlaskiego ZKosz., a zarazem członek zarządu Polskiego ZKosz. - Byłoby to niezręczne, bo ewentualne decyzje w tej sprawie mogłyby być odczytane, jako umożliwienie awansu konkretnym drużynom.
Żubrom pozostał już tylko cień szansy na awans. Być może jedna z drużyn pierwszoligowych - wzorem Astorii Bydgoszcz z poprzedniego sezonu - wykupi dziką kartę, umożliwiającą start w PLK. Wówczas o zwolnione miejsce mogłyby powalczyć także Żubry.
- Sporo zależy od władz PLK - dodaje Kozłowski. - Jeśli władze tej spółki zadecydują o powiększeniu swoich rozgrywek od następnego sezonu, to automatycznie pociągnie to zmiany w niższych ligach.
Zmieniona została za to formuła pierwszej ligi kobiet. W następnym sezonie rozgrywki zostaną podzielone na cztery grupy regionalne, a rywalizacja będzie miała charakter otwarty.
- W kraju jest około 35 drużyn kobiecych, ta reorganizacja ma pobudzić rozwój żeńskiej koszykówki - mówi Kozłowski. - Zmniejszą się koszty utrzymania zespołu i wyjazdów. Pozwoli to na uczestnictwo w lidze choćby ekip juniorskich. Minusem będzie duża rozbieżność poziomów. Ale i na to jest rada. Po pierwszej fazie rozgrywek najlepsze zespoły w grupach między sobą rozstrzygną, kto awansuje do ekstraklasy.
Nasze województwo będzie podlegało pod region warszawski, a według wstępnych danych - zgłoszenia należy składać do 30 kwietnia - chętnych do gry na tym poziomie jest około 12 drużyn.
aw Gazeta Wyborcza
Zmiany koszykarskich rozgrywek I ligi
Moderator: Moderatorzy
- Szymon
- Oldboy
- Kontaktowanie:
Re: Zmiany koszykarskich rozgrywek I ligi
Hersi pisze:
Zmieniona została za to formuła pierwszej ligi kobiet. W następnym sezonie rozgrywki zostaną podzielone na cztery grupy regionalne, a rywalizacja będzie miała charakter otwarty.
Seba, to chyba dobra wiadomość dla Was ???
Czyżby jednak..... 1x TAK ???
BYŁ, BĘDZIE I JEST ZAWSZE WŁÓKNIARZ MRKS

Re: Zmiany koszykarskich rozgrywek I ligi
Szymon pisze:Hersi pisze:
Seba, to chyba dobra wiadomość dla Was ???
Czyżby jednak..... 1x TAK ???
Ania i Alex... Na zawsze w naszych sercach!!! [']
Re: hogacior
Anonymous pisze:i stalo sie, koszykowka kobiet bedzie teraz coraz gorsza, bedzie bardzo slaby poziom rozgrywek, zobaczycie, z tego nie wyniknie nic dobrego. samo badziewiarskie granie, makabra, pogadamy za rok... pa
hihihi... człowieku - to Twoim zdaniem do tego sezonu co rok było coraz lepiej
Zresztą masz rację... zobaczymy, jak będzie... może za rok, za dwa zwiekszy się na tyle ilość zespołów w Polsce, że znowu będzie sens istnienia centralnych rozgrywek 1 ligi. Póki co takiego sensu nie widzę...
Pozdrawiam.
-
nie podniecajcie sie
Podniecacie sie ,ze wielkopolska to mega liga tylko gorzej bedziecie spiewac jak sie wytna dobre zespoly i do dalszych gier pojda tylko dwa a reszta /w tym ukochana Olimpia/ w styczniu bedzie miala koniec ligi!!!!
bo albo juz nic nie beda graly albo z badziewiem ! i taka nam szykuje niespodzianke kochany PZkosz ale zap[owiadam ,ze nic z tego nie wyjdzie!!!!!!!!!!!!!!! obecni I ligowcy na to sie nie zgodza!!!!! Wkrotce o tym uslyszycie. Liga podworkowa to pomysl Kassyka/patrz Krakow/ktory do rozgrywek I ligi chce wciagnac 12 zespolow ze swego regionu tylko Pan Kassyk zapomnial ,ze niedawno najlepszy zespol z tamtych okolic -Korona mimo ,ze wywalczyla awans zrezygnowala z udzialu w niej!!!!!!A pic o obnizeniu kosztow to moga wciskac wam kibicom ,bo te koszty i tak beda takie same /nadrobia je iloscia gier/ Regionalna II Liga!!!!!! z awansami i spadkami bo tylko to napedza poziom!!!!!!!!!!!!!!!!!Seba napisze pewnie ,ze regionalna u nich jest i bardzo dobrze niech tak zoatanie i zycze z calego serca zeby Olimpia awansowala z gier do I Ligi kobiet!!!!!!!!!
bo albo juz nic nie beda graly albo z badziewiem ! i taka nam szykuje niespodzianke kochany PZkosz ale zap[owiadam ,ze nic z tego nie wyjdzie!!!!!!!!!!!!!!! obecni I ligowcy na to sie nie zgodza!!!!! Wkrotce o tym uslyszycie. Liga podworkowa to pomysl Kassyka/patrz Krakow/ktory do rozgrywek I ligi chce wciagnac 12 zespolow ze swego regionu tylko Pan Kassyk zapomnial ,ze niedawno najlepszy zespol z tamtych okolic -Korona mimo ,ze wywalczyla awans zrezygnowala z udzialu w niej!!!!!!A pic o obnizeniu kosztow to moga wciskac wam kibicom ,bo te koszty i tak beda takie same /nadrobia je iloscia gier/ Regionalna II Liga!!!!!! z awansami i spadkami bo tylko to napedza poziom!!!!!!!!!!!!!!!!!Seba napisze pewnie ,ze regionalna u nich jest i bardzo dobrze niech tak zoatanie i zycze z calego serca zeby Olimpia awansowala z gier do I Ligi kobiet!!!!!!!!!
Pozdrawiam.
-
dramat
Seba jestes dramatyczny,szowinistyczny i nic nie lapiesz ale moze i dobrze bo przeciez od ciebie nic nie zalezy.Gadasz sobie na forum i tyle.Nic, zupelnie nic ,nie zrozumiales z mojej ,juz nie pierwszej ,wypowiedzi. Czytanie ze zrozumieniem to duzy problem, ale pewnie nie masz nic wspolnego z nowa reforma oswiaty.Jezeli Olimpia zajela w tegorocznych rozgrywkach II ligi pierwsze miejsce to twoje marzenia moga sie spelnic ,jezeli nizsze /na dwa zespoly wystepujace /to sorki........moze za rok czego z CALEGO serca Zycze ale nie tobie tylko trenerowi i dziewczynom bo je znam dobrze od kilku lat
)
W sumie kompletnie nie mam się do czego ustosunkować, bo sensu Twoja anonimowa, odważna inaczej, wypowiedz (no może po za prostą i bezskuteczną próbą obrażania mnie) nie zawiera żadnego. Jedno "ale" tylko... bo widzę, że wśród ogromu niewiedzy, która Cię dopadła znalazły się również zasady awansu do 1 ligi w kształcie obecnym. Z każdej grupy 2 ligi do kolejnego etapu - czyli rozgrywek centralnych, awans uzyskują po dwa zespoły. Olimpia więc nie rozgrywała żadnego meczu w naszych, drugoligowych rozgrywkach... a centralnych eliminacji nie było (to znaczy nie dokończono ich w sumie) z powodu zaplanowanej reorganizacji - jeśli Cię przerasta zrozumienie tego, a tak wynika z Twoich złośliwych insynuacji co do miejsca Olimpii, to mogę Ci to rozrysować
Pozdrowionka! A co do życzeń - hehe... nie musisz się obawiać, my w tej lidze zagramy, czy Tobie się to podoba, czy też nie. Co do wyniku zaś starcia z Olimpią - nie lękaj się, wydaje mi się, że się raczej nie spotkamy... będę zgadywał, że miałem wątpliwą przyjemność odpisywać osobie związanej z regionem południowym? Sosnowiec?
A na koniec najzupełniej serio i poważnie... załozyłeś temat niedawno ( http://kosz.webd.pl/kkforum/viewtopic.php?t=1873 ), w nim przedstawiłeś swoje zdanie, wynikające z pozycji, z której obserwujesz sytuację. W tamtym temacie najszerzej jak tylko się dało przedstawiłem Ci moją opinię, wyjaśniłem sytuację klubu, którego los interesuje mnie w dokładnie takim samym stopniu, jak Twój klub Ciebie i zmierzyłem się z argumentami, które tam zamieściłeś. Piszesz o szowinizmie, a wykazałeś się już conajmniej kilkakrotnie kompletną nieznajomością naszej sytuacji i zupełną obojętnością na to, co nie wiąże się z tylko i wyłącznie z Twoim podwórkiem - w tym przypadku bezmyślną niechęcią do postawienia się choć na chwilę na miejscu innych. Ja przynajmniej już kilkakrotnie zaznaczałem, że w przypadku mojego zdania nie ma mowy o obiektywizmie, bo powstaje w pewnej określonej sytuacji - zagrożenia bytu klubu, któremu kibicuje od 15 lat. Potrafię jednak zaakceptować to, że ktoś moze mieć inne zdanie... nie obrażając go i starając się z taka osoba dyskutować. Szkoda, że zabrakło Ci choćby na tyle kultury, żeby pogodzić się z tym, że ktoś patrząc z innej perspektywy (nie oceniając która jest właściwa, bo wiadomo, że zawsze nam się wydaje, że nasza) może mieć spojrzenie na pewne sprawy różne od Twojego. Rozmowa z takim człowiekiem nie ma sensu... EOT.
hihi pisze:Ale mądraliński podpał -hihi