BLK - 2 kolejka (8-9.10.2016)

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

BLK - 2 kolejka (8-9.10.2016)

Postautor: paulo2907 » 06 października 2016, 07:14

Sobota, 8.10.2016
16:00 JAS-FBG Zagłębie Sosnowiec - TS Ostrovia Ostrów Wielkopolski
16:30 MKK Siedlce - Widzew Łódź
17:00 AZS AJP Gorzów Wlkp. - Basket 90 Gdynia
17:00 Wisła Kraków - AZS UMCS Lublin
18:00 Energa Toruń - CCC Polkowice
Niedziela, 9.10.2016
17:00 Artego Bydgoszcz - 1KS Ślęza Wrocław
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

ChrisLbn

Re: BLK - 2 kolejka (8-9.10.2016)

Postautor: ChrisLbn » 08 października 2016, 18:22

To nieprawdopodobne, ale jednak prawdziwe! Pszczółki wygrały w Krakowie z Wisłą po dramatycznym meczu!!!

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 08 października 2016, 20:36

W poprzednim sezonie pierwsza porażkę u siebie ponieśliśmy w ostatniej kolejce, w tym sezonie juz w 2 podejściu. Sensacja dla mnie to nie jest wielka, aczkolwiek oczywiście zal straconych punktów. Co do meczu to wkleję wypowiedz Hernandeza.

José Ignacio Hernández (trener Wisły Can-Pack): - Gratuluję trenerze, Lublin zagrał dziś o wiele lepiej niż my i zasłużenie wygrał ten mecz. Gdybyśmy trafili w ostatniej akcji meczu i nie przegrali tego meczu, to powiedziałbym to samo, nasze ewentualne zwycięstwo nie byłoby dziś sprawiedliwe, bo to Lublin grał o wiele lepiej. W przeciwieństwie do zespołu z Lublina nasza drużyna nie chciała wygrać dziś tego meczu. Przez pierwsze 25 minut nie graliśmy agresywnie, nie skupialiśmy się na meczu. Dla mnie ta gra "na chodzonego" nie była zrozumiała. Nie biegaliśmy, nie walczyliśmy. Chcemy zmienić podejście zawodniczek. Jeżeli uważamy, że potrafimy wygrać każdy mecz bez walki, to się z tym nie zgadzam. W trzeciej i czwartej kwarcie graliśmy lepiej, przede wszystkim mocniej w obronie, dużo więcej walczyliśmy i prawie wygraliśmy ten mecz. Ciężko jest mi jednak zrozumieć jak to jest możliwe, że Lublin miał w tym meczu 25 zbiórek pod naszym koszem. Wisła rzucała 56 razy, a Lublin aż 79. Gdy druga drużyna oddaje 23 rzutów więcej, to bardzo ciężko jest wygrać spotkanie. Sezon dopiero się rozpoczął i musimy wspólnie bardzo ciężko pracować. Przez ostatnie 20 dni mieliśmy tylko dwa treningi, na których był do dyspozycji cały zespół, dopiero teraz jesteśmy w komplecie. Mamy kilka problemów, ale przed kolejnym spotkaniem musimy skupić się na wspólnej pracy.

Z większością sie zgadzam - poza jednym - stwierdzeniem ze Lublin zagrał dużo lepiej od nas. Jak dla mnie tez był fatalny. Wiem że wygrana w Krakowie ma swoja wymowę i automatycznie skłania do uznania ze zwycięzca musiał grac dobrze, ale tak nie było. Bez organizacji gry, bez pomysłu , natomiast - to fakt - z dużo wiekszym od nas zaangażowaniem. To zaangażowanie przełożyło sie na 20 zbiorek w ataku wiecej, a to pewnie na jakieś ekstra 20 punktów. Inna sprawa że żadna krzywda Lubliniankom by sie nie stała gdyby połowa tych "zbiorek" w ataku była przez sędziów odgwizdana jako faule. Bo rywalki często atakowały nie tyle piłkę co nasze zawodniczki.

A co do naszej gry to wiele nie ma co komentować juz tydzień temu było widać ze jesteśmy daleko od fromy i dzisiejszy mecz to potwierdził. To zresztą niejako tradycja w naszej grze pod wodzą Hernandeza - początek seoznu to męczarnia. Oby tylko kolejne miesiące przebiegały również zgodnie z "tradycją". W kazdym razie Jozek ma co przemyśleć, i to nie tylko jesli chodzi o grę naszych zawodniczek ale i o swoje niektóre decyzje.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

tommiiii
Młodzik

Postautor: tommiiii » 08 października 2016, 21:00

hmmm
Jesli jakis zespol prowadzi z Wisla w Krakowie w pewnym momencie 15pkt i podobno gra bez pomyslu to odwazne stwierdzenie.Na pewno widzialem pomysl w obronie. W 4 kwarcie strefa Wisly oczywiscie zatrzymala Lublinianki ale wczesniej ja tam widziałem plan na ten mecz. Nie zapominajmy tez ze Wisla w porownaniu do zeszlego tygodnia miala 3 zawodniczki wiecej Zietare Morrison i Simmons

danpe_
Żak

Postautor: danpe_ » 08 października 2016, 21:18

Nie ma w tym, nic odważnego, Wisła zagrała na takim poziomie, że nawet renomowane pogłębiarki marki DOPKE miałyby problem z dokopaniem się aż tyle metrów poniżej warstwy mułu.
Jak Ewelina zastanawia się, co robi na boisku, a Morrison ma więcej fauli, niźli punktów, trudno myśleć o wygranej. Jednak te zawodniczki powinny jakoś sensownie punktować, a tu w obronie nic ciekawego nie pokazały, w ataku (może poza jakimiś pojedynczymi akcjami - będę sprawiedliwy) też nic.
Trochę brutalnie, ale jednak tak to wyglądało.Bardzo to słabo dziś wyglądało.
W pierwszej połowie do nieskutecznej gry w ataku (mówiąc nieskutecznej nie mam na myśli stricte rzutów, ale ogół) dodane zostały spore mankamenty w grze obronnej, jeśli powiem, że rywalki robiły co chciały, to może przesadzę, ale tylko kapkę. Rzuty z czystych pozycji bardzo drażniły. Ponowienia spod kosza to samo.
Najwięcej ochoty na grę miała ta, po której się nikt tego nie spodziewał - wszak ledwie przyleciała z USA.
Dodatkowo trener wbiegający na boisko - "zarobił" punkt dla rywali, a przegraliśmy właśnie punktem...
Jeśli tak samo zagrają w Arenie, to po pierwszej połowie będzie 20-70 dla rywali.
Trzeba się ogarnąć!
Na uwagę zasługuje też początek trzeciej kwarty, Hernandez popełnił błąd, jeśli chodzi o ustawienie, za długo też czekał z korektą.
Nie wiem, chyba Pop nie grała w 2 połowie, czy mi się wydaje? Nie patrzyłem w statystyki.

tommiiii
Młodzik

Postautor: tommiiii » 08 października 2016, 21:26

chodzilo mi o stwierdzenie ze Lublin gral fatalnie i nie mial pomyslu
Oczywiscie nie byl to jakis nadzwyczajny mecz w wykonaniu lublinianek ale stwierdzenie ze graly beznadziejnie jest naduzyciem w mojej ocenie

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 08 października 2016, 23:23

danpe_ pisze:Nie wiem, chyba Pop nie grała w 2 połowie, czy mi się wydaje? Nie patrzyłem w statystyki.

Dobrze Ci się wydaje. I z powodu jej marginalnego udziału w meczu dziwi, że została wysłana na konfę. Ale pewnie nikt nie chciał iść.
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

danpe_
Żak

Postautor: danpe_ » 09 października 2016, 16:25

Czyli okazało się, kto ma za przeproszeniem "jaja" w tej drużynie tak naprawdę.
Swoją drogą trochę dziwne, kontuzję jakąś złapała, czy co...

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 09 października 2016, 17:58

tommiiii pisze:hmmm
Jesli jakis zespol prowadzi z Wisla w Krakowie w pewnym momencie 15pkt i podobno gra bez pomyslu to odwazne stwierdzenie.Na pewno widzialem pomysl w obronie. W 4 kwarcie strefa Wisly oczywiscie zatrzymala Lublinianki ale wczesniej ja tam widziałem plan na ten mecz. Nie zapominajmy tez ze Wisla w porownaniu do zeszlego tygodnia miala 3 zawodniczki wiecej Zietare Morrison i Simmons

W obronie było w miare choć na mój gust to tez efekt naszej słabości niz dobrej gry Lublina, w ataku podtrzymuje to co napisałem - dramat. Ładowanie się pod kosz na palę + trojki ze średnio wypracowanych pozycji i tyle no chyba ze taktyka było założenie ze sie gra na zbiorki w ataku :) gdyby nie one Lublin miałby problemy z wyjściem z 50 pkt w meczu co realnie odzwierciedlałoby poziom gry ofensywnej i taktyki Szewczyka (z roku na rok jego ocena w moich oczach spada). Zresztą nawet liczba asyst pokazuje styl gry Akademiczek.

I jeszcze raz napisze - wyciąganie automatycznej zależności - wygrywamy w Krakowie (czy tez - prowadzimy tam wysoko) = gramy dobrze jest mocnym uproszczeniem. To już nie ta Wisła co kilka sezonów temu, a początek sezonu dodatkowo wyrównuje szanse.

-------------------------------------------------

Dziś Artego przegrywa ze Ślęza, co dla mnie jest wynikiem "planowym". Ogolenie początek sezonu pokazuje ze liga powinna byc dość wyrównana w tym sezonie a przewaga własnego parkietu ma coraz mniejsze znaczenie.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

tommiiii
Młodzik

Postautor: tommiiii » 09 października 2016, 18:38

każdy jednak zostanie przy swoim zdaniu:)

ChrisLbn

Postautor: ChrisLbn » 11 października 2016, 08:37

Ktoś tu napisał o liczbie asyst drużyny lubelskiej. Popatrzmy zatem na liczbę asyst Dominiki Owczarzak - ma ich 10 na koncie po 2 kolejkach BLK. Porównajmy jej osiągniecie w tym elemencie z innymi koszykarkami. I tak dużo bardziej doświadczone i ograne zawodniczki jak Maurita Reid, Julie McBride czy Darxia Morris mają ich podobną ilość lub nawet mniej (Reid 11, McBride 10, Morris 8). Tak na dobrą sprawę to dopiero w tym sezonie Dominika ma szansę się w pełni rozwinąć, bo w poprzednim pierwszą opcją Pszczółek na rozegraniu była Metcalf. I nie zapominajmy o jeszcze jednej sprawie - nie tylko w Wiśle nastąpiły istotne zmiany personalne w drużynie - do Lublina trafiło 5 nowych zawodniczek, które też potrzebują nieco czasu, by należycie wkomponować się w koncepcję gry zespołu.

ChrisLbn

Postautor: ChrisLbn » 11 października 2016, 08:42

W uzupełnieniu poprzedniego komentarza - Morris 8 asyst.

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”