BLK - 14 kolejka (7-8.01.2017)
Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba
BLK - 14 kolejka (7-8.01.2017)
Sobota, 7.01.2017
17:00 Wisła Kraków - 1KS Ślęza Wrocław
18:00 AZS AJP Gorzów Wlkp. - TS Ostrovia Ostrów Wielkopolski
Niedziela, 8.01.2017
17:00 JAS-FBG Zagłębie Sosnowiec - CCC Polkowice
17:00 Energa Toruń - Widzew Łódź
Mecze zaległe:
Wtorek, 17.01.2017
19:30 PGE MKK Siedlce - Pszczółka AZS UMCS Lublin
Środa, 25.01.2017
18:00 Artego Bydgoszcz - Basket 90 Gdynia
17:00 Wisła Kraków - 1KS Ślęza Wrocław
18:00 AZS AJP Gorzów Wlkp. - TS Ostrovia Ostrów Wielkopolski
Niedziela, 8.01.2017
17:00 JAS-FBG Zagłębie Sosnowiec - CCC Polkowice
17:00 Energa Toruń - Widzew Łódź
Mecze zaległe:
Wtorek, 17.01.2017
19:30 PGE MKK Siedlce - Pszczółka AZS UMCS Lublin
Środa, 25.01.2017
18:00 Artego Bydgoszcz - Basket 90 Gdynia
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0
Re: BLK - 14 kolejka (7-8.01.2017)
Nowy rok w lidze zaczynamy od szlagieru. Jak wygramy to będziemy o krok od zapewnienia sobie 1 miejsca przed PO, jak przegramy to będziemy mniej więcej w takiej samej sytuacji jak Ślęza. Lider co prawda dalej będzie w Krakowie, ale jednak terminarz łatwiejszy mają Wrocławianki.
A jak bedzie dziś? Gdybym napisał ze nasza wygrana będzie niespodzianką to bym przesadził. Ale przesada byłoby tez stwierdzenie ze niespodzianką będzie ewentualna wygrana rywalek, zwłaszcza biorąc pod uwagę to jak zagraliśmy w środę. Ot, zapowiada się mecz z szansami 50/50. Oby na dobrym poziomie.
A jak bedzie dziś? Gdybym napisał ze nasza wygrana będzie niespodzianką to bym przesadził. Ale przesada byłoby tez stwierdzenie ze niespodzianką będzie ewentualna wygrana rywalek, zwłaszcza biorąc pod uwagę to jak zagraliśmy w środę. Ot, zapowiada się mecz z szansami 50/50. Oby na dobrym poziomie.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...
-
Kosz-ykarz
- Junior
No patrzac na tabele to mozna powiedziec że hit ale dla mnie to Wisła jest zdecydowanym faworytem . Nie dosc ze jskosciowo to tez ilosciowo juz w tej chwili biją i Slęzę i reszte. a z POP wyjdzie chyba bodajze 11 seniorek . Zespol Slezy ma wiecej ligówek w składzie (typu Skobel , Kaczmarczyk , Sniezek , Majewska - zagraniczne Rymarenko i Nicki Greene tez takie ,,ligowki '' , sprawdzone z poprzedniego sezonu) Wisla maj ednak bardziej klasowych graczy , jak na polską ligę .
Ja jestem ciekaw na ile Polkowice wyciągna wynik w rundzie zasadniczej , tak by uniknąć Wisly w razie co . Bo mysle ze po dojsciu Faulkner i calkiem niezlej grze z UMMMC tez zespol teraz zacznie gonić wynik . Czolówa ,,8'' bedzie sobie mysle odbierac punkty miedzy soba i na koniec RZ bedzie lub powinno być calkiem ciasno .
Ja jestem ciekaw na ile Polkowice wyciągna wynik w rundzie zasadniczej , tak by uniknąć Wisly w razie co . Bo mysle ze po dojsciu Faulkner i calkiem niezlej grze z UMMMC tez zespol teraz zacznie gonić wynik . Czolówa ,,8'' bedzie sobie mysle odbierac punkty miedzy soba i na koniec RZ bedzie lub powinno być calkiem ciasno .
Czy to Lavender i Quigley do nas dzis zawitaly?
Kosz-ykarz pisze:No patrzac na tabele to mozna powiedziec że hit ale dla mnie to Wisła jest zdecydowanym faworytem .
Coz jednak chyba wyszło na moje..
-----------------
Co do meczu - zacząć wypada od gratulacji dla Ślęzy, była dziś zespołem o klasę lepszym i końcowy wynik odzwierciedla to co sie działo na parkiecie. Wrocławianki były od nas przede wszystkim bardziej ruchliwe co przekładało sie i na lepszą obronę, i na łatwiejsze pozycje rzutowe, i na większa ilość zbiórek czy przechwytów. Momentami miałem wrażenie ze rywalki mają wiecej zawodniczek na parkiecie lub że taka Kastanek biega więcej nisz nasze wszystkie zawodniczki razem wzięte. Ich styl gry w ataku mnie co prawda nie powalał (zwłaszcza w porównaniu z Montpellier które grało uper zespołowo) ale skoro proste akcje na ans wystarczały w 100% to nie ma o czym mówić.
My natomiast kontynuujemy serię tragicznych występów. Dziś byla kopia ze srody, tyle tylko ze we Francji wpadało nam więcej trudnych/przypadkowych rzutów dlatego tam skończyło sie tylko -6 a tu -16. Ta porażka znacznie utrudni nam walkę o 1 miejsce przed PO, ale nie to jest moim największym zmartwieniem. Rok temu w ostatniej kolejce ligowej straciliśmy prowadzenie w tabeli na rzecz Artego, ale mimo to uważałem ze w PO przewaga będzie po naszej stronie. Dzis takiej pewności absolutnie nie mam głownie przez to jak gramy w obronie. Tak słabej defensywy w naszym wykonywaniu nie było od lat i nic nie wskazuje by ten stan miał ulec poprawie. A tak jak pisałem 3 dni temu - bez duzo lepszej gry w obronie będziemy miec problem nie tyle ze zdobyciem MP co z przejściem 1 rundy PO.
I jeszcze jedna indywidualna uwaga na temat Ewki. Patrząc na statystki zagrała bardzo dobre spotkanie, na pewno najlepsze u nas w drużynie. Nic z tego. W koszykówkę gra sie pod dwoma koszami, aja dziś - i to nie po raz pierwszy w sezonie - miałem wrażenie ze jej płaca tylko za to co robi w ataku. To jak ją ogrywała Kaczmarczyk bylo momentami żenujące.
PS. Podobało mi sie dzis prowadzenie drużyny przez Rusina.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...
Mecz w wykonaniu Wisły taki, że o każdej z pań można napisać wiele ciepłych słów (nawet o tych na ławce...ręka na temblaku, kontuzja od października, no litości ;-)), jakieś niemal mistrzostwo osiągnęła dziś Oliwia, która przez 32 min na parkiecie nie oddała rzutu, co pokazuje i jej przydatność dla zespołu i naszą cudowną ławkę.
Przeraża najbardziej to jak wyglądamy jako zespół w obronie (tu jako soundtrack może posłużyć np. piosenka "Nie ma nas" zespołu Poluzjanci) tym bardziej, że żadna z naszych obecnych zawodniczek za bardzo indywidualnie bronić nie umie, więc nie ma możliwości ew. braków zespołowych nadrobić w grze 1 na 1.
Przeraża najbardziej to jak wyglądamy jako zespół w obronie (tu jako soundtrack może posłużyć np. piosenka "Nie ma nas" zespołu Poluzjanci) tym bardziej, że żadna z naszych obecnych zawodniczek za bardzo indywidualnie bronić nie umie, więc nie ma możliwości ew. braków zespołowych nadrobić w grze 1 na 1.
"Powiem Ci, to zapomnisz. Pokażę- zapamiętasz. Zainteresuję cię- wtedy zrozumiesz."
- bart_81
- Senior
- Kontaktowanie:
No cóż samo zwycięstwo Slezy aż tak bardzo nie dziwi Ale już rozmiary zwłaszcza po 3 kwartach na pewno tak. Oczywiście do fazy PO Wisła pewnie wejdzie na właściwe tory ale jakis kamyczek niepewności w jej ogródku jest i o to chodzi.
Co do Oliwii...zachodze w głowę po co Wisła w ogóle ja kontrakrowala. Ogrywajcie jakiekolwiek swoje wychowanki bo kiedyś obudzicie się z ręką w nocniku...
Co do Oliwii...zachodze w głowę po co Wisła w ogóle ja kontrakrowala. Ogrywajcie jakiekolwiek swoje wychowanki bo kiedyś obudzicie się z ręką w nocniku...
Wychowanki raczej się nie nadają do ogrywania. Nie wiem, czy by sobie w Koronie Kraków poradziły 
Co do meczu - Reyman się w grobie przewraca widząc brak jakiejkolwiek ambicji. Jasnym jest, że nasz zespół ma spory kryzys formy; rywalki są szybsze i zwinniejsze obecnie, tu robotę czeka sztab trenerski. Trzeba spróbować jakimś mikrocyklem łapać świeżość. Ten aspekt rozumiem, tak w sporcie bywa.
Ale jest też druga sprawa, jeśli zawodniczkom się nie chce ręki podnieść, jeśli się odpuszcza w obronie, to już jest kpina zupełna. W dodatku szwankują proste podania, to dziwi.
Szczerze mówiąc szlag mnie trafił, przy sytuacji w 3 albo 4 kwarcie, gdy pod naszym koszem stały dwie Wiślaczki i jedna Wrocławianka. Oczywiście Wrocławianka nie naciskana zebrała, nasze gwiazdy nawet ręki nie podniosły, tyłki też jakoś do parkietu...chyba przymarzły? To już nie jest wina zniżki formy.
Szkoda było kasy na wyjazd na taki mecz, lepiej było przepić (herbatką z morwą białą).
Nasze panie są dziś niegodne podania ręki, w przeciwieństwie do Ślęzy, która jeśli ma jakieś braki, to stara się je zamaskować walką o piłkę. Moje najszczersze gratulacje.
Z innej beczki: dziwią mnie też nieco przeciągające się kontuzje. Co to w Krakowie nie ma dobrego lekarza sportowego?
Oczywiście swoje dołożyli sędziowie, ale nie pierwszy raz trzeba sobie z dyletantami w dodatku stronniczymi radzić, więc nie ma co ich obwiniać za porażkę, a takie głosy się pojawiały.
Co do meczu - Reyman się w grobie przewraca widząc brak jakiejkolwiek ambicji. Jasnym jest, że nasz zespół ma spory kryzys formy; rywalki są szybsze i zwinniejsze obecnie, tu robotę czeka sztab trenerski. Trzeba spróbować jakimś mikrocyklem łapać świeżość. Ten aspekt rozumiem, tak w sporcie bywa.
Ale jest też druga sprawa, jeśli zawodniczkom się nie chce ręki podnieść, jeśli się odpuszcza w obronie, to już jest kpina zupełna. W dodatku szwankują proste podania, to dziwi.
Szczerze mówiąc szlag mnie trafił, przy sytuacji w 3 albo 4 kwarcie, gdy pod naszym koszem stały dwie Wiślaczki i jedna Wrocławianka. Oczywiście Wrocławianka nie naciskana zebrała, nasze gwiazdy nawet ręki nie podniosły, tyłki też jakoś do parkietu...chyba przymarzły? To już nie jest wina zniżki formy.
Szkoda było kasy na wyjazd na taki mecz, lepiej było przepić (herbatką z morwą białą).
Nasze panie są dziś niegodne podania ręki, w przeciwieństwie do Ślęzy, która jeśli ma jakieś braki, to stara się je zamaskować walką o piłkę. Moje najszczersze gratulacje.
Z innej beczki: dziwią mnie też nieco przeciągające się kontuzje. Co to w Krakowie nie ma dobrego lekarza sportowego?
Oczywiście swoje dołożyli sędziowie, ale nie pierwszy raz trzeba sobie z dyletantami w dodatku stronniczymi radzić, więc nie ma co ich obwiniać za porażkę, a takie głosy się pojawiały.
- bart_81
- Senior
- Kontaktowanie:
Czyli obudzicie się kiedyś z ręką w nocniku...jeśli wychowanki nie nadają się do ogrywania przy wyniku -25 pkt to ja się pytam kiedy się nadadzą?...
Inaczej: Siostry Puter, bo o nich myślę. Nie sądzę aby zrobiły kariery, nie sądzę aby w przyszłości były zdolne grać na poziomie Polek grających obecnie w Wiśle (wyłączam nowy nabytek), nie widzę po prostu sensu ogrywania ich. Wpuścić na 2-3 minuty, jak wygrywamy +20 albo +30 ok, na zasadzie, żeby ktoś odpoczął. W jakichś słabszych klubach z dołu tabeli może sobie poradzą kiedyś.
Jedna odeszła z Wisły, świata chyba nie próbuje zawojować...
Nie wiem, jak Malinowska. Panie Puter widziałem sporo razy i nie widzę w nich talentu.
Niemniej nie jestem złośliwy, z całego serca życzę im, abym się mylił. Może zrobią zawrotną karierę, jak Krężel.
W ogóle Wisła i wychowanki to śliski temat, który można omówić spotykając się gdzieś w hali, a nie na forum.
Jedna odeszła z Wisły, świata chyba nie próbuje zawojować...
Nie wiem, jak Malinowska. Panie Puter widziałem sporo razy i nie widzę w nich talentu.
Niemniej nie jestem złośliwy, z całego serca życzę im, abym się mylił. Może zrobią zawrotną karierę, jak Krężel.
W ogóle Wisła i wychowanki to śliski temat, który można omówić spotykając się gdzieś w hali, a nie na forum.
bart_81 pisze:Czyli obudzicie się kiedyś z ręką w nocniku...jeśli wychowanki nie nadają się do ogrywania przy wyniku -25 pkt to ja się pytam kiedy się nadadzą?...
Te które obecnie sa na ławce czyli 2 starsze siostry Puter nie nadadzą sie nigdy wiec ich ogrywanie sensu nie ma. Ogolnie zresztą to ogrywanie poprzez wpuszczenie na ostatnie 2-3 minuty w rozstrzygniętym meczu to taka sztuka dla sztuki. Albo działanie na pokaz. W obecnym swiecie niestety wychowanki mają znaczenie głównie propagandowe bo i tak wsjo rozbija sie o forse. Będziemy ja mieli to będziemy ściągać zawodniczki, nie będziemy mieli to i wychowanki odejdą o ile cos beda potrafiły.
A co do naszego narybku - to te które najlepiej rokują graja obecnie w SMS-ie i w Koronie i jak dla mnie jesli juz mówimy o jakims szkoleniu jest to lepsza metoda niz te 2-3 minuty w końcówkach spotkań.
-
koszykówka_kobiet
- Żak
Na ławce Ostrovi w roli (hmmm doradcy?) pojawił się na meczu w Gorzowie Wadim Czeczuro
Koszykówka to nasza pasja. Wspólnie tworzymy największą społeczność żeńskiego basketu w Polsce!
Zapraszamy: https://www.facebook.com/Koszyk%C3%B3wk ... /timeline/
Zapraszamy: https://www.facebook.com/Koszyk%C3%B3wk ... /timeline/
Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”