TRANSFERY, plotki, informacje- SEZON 2017/18

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

incognito23
Amator

Re: TRANSFERY, plotki, informacje- SEZON 2017/18

Postautor: incognito23 » 13 lipca 2017, 20:00

Cheyenne Parker w Wiśle!

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 13 lipca 2017, 20:08

Jak dla mnie lepiej niz rok temu, mnie więcej porównywalnie z podkoszowymi paniami z WNBA w Polkowicach, ale biorąc pod uwagę całość składu to szału nie robi.

Jak dla mnie mamy 6 zawodniczek w miarę fajnych, na dodatek takich które dają nadzieje ze będą walczyć (i to zespołowo) po obu stronach parkietu, ale żadnej takiej robiącej różnice, co przy bardzo słabej ławce może nas dobić. Wiec jeśli któryś z Niemiecko-Macedońskich wynalazków nie wypali to uważam ze finał w lidze to nasz max, a w eurolidze coś więcej niż 1-2 wygrane biorę w ciemno.

PS. Sklad wydaje się sporo tańszy niż rok temu. Wiec albo Can-pack znów zmniejszył i to dość wyraźnie fundusze, albo mocno przepłaciliśmy za nie ktore panie :roll:
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

zibiz
Żak

Postautor: zibiz » 13 lipca 2017, 20:24

W stosunku do zeszłego roku w składzie Wisły mamy więc totalną rewolucję. Pozostała tylko M. Ziętara. Ciekawe jak to wszystko uda się poukładać nowemu trenerowi.

speedy
Żak

Postautor: speedy » 13 lipca 2017, 20:25

speedy pisze:Jednak wśród trójki najbardziej realnych pod różnymi aspektami zawodniczek w Wiśle (m.in. ciemnoskóra, dobrze grająca dalej od kosza, w zasięgu finansowym) widziałbym te oto panie: Natasha Howard, Tianna Hawkins oraz Cheyenne Parker.

A nie mówiłem!? :twisted: Jak to dobrze, że osoby odpowiedzialne za transfery w Wiśle przeglądają forum i posłuchały się mojej opinii 8) :lol:

Ten transfer może na kolana nie powala, ale zawsze mogło być gorzej. Od postawy Parker i przede wszystkim Maurity Reid będzie zależał wynik krakowskiego klubu w sezonie 2017/2018. Greebo pisze, że nie będzie takiej zawodniczki, która zrobi różnice. A ja mam zdanie takie, że to właśnie w Jamajce pokładane są największe oczekiwania - nie tylko asystuje, ale potrafi wciąć ciężar gry na siebie (również punktowy) no i bardzo dobrze zna realia naszej ekstraklasy.

PS. Dla Wisły jak na razie bardzo korzystną informacją są wyniki Chicago Sky w WNBA. Na ten moment drużyna Parker spisuje się mocno poniżej oczekiwań i realne jest to, że Chicago nie dostanie się do playoffów. Wówczas sezon za Oceanem zakończy się dla nowej zawodniczki Wisły już 3 września i pewnie Amerykanka pojawiłaby się w Krakowie najpóźniej koło połowy tego miesiąca właśnie. W dodatku Parker jest tylko zmienniczką Breland/Dolson i gra średnio po 10-15 minut w meczu, więc aż taka przemęczona po WNBA nie będzie.

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 13 lipca 2017, 20:39

Myślę ze takich zawodniczek jak Reid czy Parker będzie co najmniej kila w naszej lidze (o eurolidze nie ma co nawet mówić) Trudno wiec mówić by one robiły różnice bo nie chodzi przecież o szukanie atutów w walce z Siedlcami czy Sosnowcem.

Dla mnie szansa na wynik są nie tyle one co szansa na dużo bardziej zespołową grę niż rok temu. Jeśli uda się stworzyć drużynę , to może coś ugramy, jeśli nie, sadze ze skończymy gorzej niż w tym sezonie.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

sidewinder
Nowy na forum

Postautor: sidewinder » 13 lipca 2017, 20:42

czyli pierwsza piątka
1.Owczarzak - 2.Reid - 3.Ziętara/Rodríguez Manso - 4.Labuckienė - 5.Parker

incognito23
Amator

Postautor: incognito23 » 13 lipca 2017, 20:56

sidewinder pisze:czyli pierwsza piątka

Dla porównania CCC:

1. Babkina / Gajda
2. Clark / Stankiewicz
3. Holmes / Gala
4. Leciejewska / Spanou
5. Plaistance / Fagbenle

Oraz Magdalena Idziorek, plus przyjdzie jeszcze jedna Europejka.

Awatar użytkownika
przemoe
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: przemoe » 13 lipca 2017, 21:02

Jak tak patrzę po Polkach, to wychodzi mi na to że najsłabiej to na razie wygląda u nas a zaraz potem w Wiśle, ale nie z powodu jakości a ilości. Dwie zawodniczki to może być słabo i skończyć się karnetem z przymusu, co z kolei odbije się mocno na rotacji.
Pozdrawiam,
Pszemek.
----------------
Obrazek

http://toiowonasportowo.blox.pl

speedy
Żak

Postautor: speedy » 13 lipca 2017, 21:10

Greebo pisze:Myślę ze takich zawodniczek jak Reid czy Parker będzie co najmniej kila w naszej lidze (o eurolidze nie ma co nawet mówić) Trudno wiec mówić by one robiły różnice bo nie chodzi przecież o szukanie atutów w walce z Siedlcami czy Sosnowcem.

Dla mnie szansa na wynik są nie tyle one co szansa na dużo bardziej zespołową grę niż rok temu. Jeśli uda się stworzyć drużynę , to może coś ugramy, jeśli nie, sadze ze skończymy gorzej niż w tym sezonie.

Ja rozumiem, że jeśli chodzi o umiejętności i potencjał, to kilka zawodniczek będzie zbliżonych, a nawet lepszych od Reid/Parker, ale bynajmniej ktoś musi punktować, żeby ciągnąć wynik w ofensywie - w tym aspekcie będą kluczowe. Bo kto jak nie one? Ziętara i Rodriguez to nie strzelczynie, Owczarzak nie jest gwarantem wielu punktów, o Antić i Greinacher się nie wypowiadam, bo będą największą niewiadomą czy odpalą czy nie. Mam tylko nadzieję, że Szewczyk nie będzie chciał w 100% zrobić tego co w Lublinie, a mianowicie stworzyć typową "defensywną drużynę". Bo jeśli tak się stanie i wyniki punktowe oscylować będą wokół 50-60 pkt, brakować będzie efektywnej i efektownej gry w ataku (np. trójki) to dla oka krakowskiego kibica będzie to trudne do przełknięcia cały sezon, zwłaszcza jeśli wyniki będą swego rodzaju sinusoidą.

sidewinder pisze:czyli pierwsza piątka

Niekoniecznie tak musi wyglądać. Podane zestawienie wygląda na 3 "niskie" i 2 "wysokie". Brak tutaj takiej typowej zawodniczki na pozycję numer 3.
Podwyższony skład, tzn. na trzy wysokie mógłby wyglądać nieco inaczej (mówię o polskiej lidze). Patrząc na przypisaną pozycję Antić i jej statystyki, to ta zawodniczka ma szansę stać się koszykarką z pierwszej piątki. Wtedy tak by to mogło wyglądać: Reid-Ziętara-Antić-Labuckiene-Parker. Jak popatrzymy na kontrakty w Wiśle, to zestawienie z podziałem na pozycje wygląda mniej więcej tak:

1: Reid (1/2)/Owczarzak
2: Ziętara (2/3, z konieczności też 1)/Rodriguez (2/3)
3: Antić/Niedźwiedzka (3/4)
4: Labuckiene (4/5)/Greinacher
5: Parker (4/5)/Miłoszewska (4/5)

W nawiasach podałem takżę alternatywne pozycje. Także na każdej pozycji będą mogły zagrać przynajmniej po 3 zawodniczki.

sidewinder
Nowy na forum

Postautor: sidewinder » 13 lipca 2017, 22:10

Jasne Rita może grać na "jedynce" ale bez sensu dawać ją na rozegranie skoro w "pakiecie" z trenerem ściągnięto rozgrywającą, która zna jego system gry. Moim zdaniem Rita się lepiej sprawdzi na dwójce. Po pierwsze nie będzie się męczyć kozłowaniem piłki. Po drugie, jak dla mnie to w tym składzie to właśnie ona jest "gwiazdą" tego zespołu wiec to na niej będzie ciążyła odpowiedzialność za punkty i będzie potrzebowała siły na końcówki meczów.
Głównym zadaniem z jakim trener będzie się musiał zmierzyć to uruchomienie Magdy w ataku.

Jasne skład może wyglądać tak jak piszesz kiedy będzie potrzeba wzrostu ale i tak powinni jeszcze kogoś ściągnąć.
Jeśli chodzi jednak o ten skład, który podałeś to wolałbym:
Owczarzak/
Reid/Ziętara
Antic/Rodriguez/Niedźwiedzka
Labuckiene/Greinacher
Parker/Miłoszewska
no i właśnie brakuje mi kogoś jeszcze... albo sprowadzić kogoś na "trójkę" albo typową jedynkę. Ewentualnie spróbowałbym z Rodriguez na rozegraniu, jak to już zamknięta kadra.

ChrisLbn

Postautor: ChrisLbn » 14 lipca 2017, 06:20

sidewinder pisze:Ewentualnie spróbowałbym z Rodriguez na rozegraniu, jak to już zamknięta kadra.

Z informacji na portalu SF o transferze Parker wynika, że Wisła tym transferem zamknęła swoją kadrę na sezon 2017/2018.

https://sportowefakty.wp.pl/koszykowka/ ... y-can-pack

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 14 lipca 2017, 06:39

Ja raczej nie mam wątpliwości ze naszym celem będzie nie ładna gra w ataku a wlanie próba zatrzymywania rywala na 50-60 pkt. Inna koncepcja przy tym skaldzie to dla mnie samobójstwo. Tak samo zresztą jak upieranie sie przy wysokiej trojce w sytuacji gdy takowa jest Antić. Próbować można, czasami pewnie nawet trzeba, ale jednak podstawkowy obwód to kombinacja 3 pan z kwartetu: Zietara, Owczarzak (przynajmniej 1 Polka w lidze musi być), Reid i Leo.

Tekst ze na kazdej pozycji mogą grac po 2-3 zawodniczki to takie śliczne hasło do filmów reklamowych. Czyli niby prawda ale taka zakłamująca stan faktyczny. Bo o zabezpieczeniu pozycji można by mówić gdyby rezerwowe dysponowały zbliżonymi umiejętnościami co zawodniczki podstawowe, lub przynajmniej wystarczającymi dużymi by utrzymywać stan meczu w spotkaniach z kluczowymi rywalami. A tu tak nie jest. Nasza S5 (bez Antic w niej) IMO jest w stanie nawiazac walkę z Polkowicami, ale nasze rezerwy nawet w starciu z ich rezerwami musiałby liczyć na cud.

fryga
Nowy na forum

Postautor: fryga » 14 lipca 2017, 10:20

Denesha Stallworth zostaje w Artego Bydgoszcz
http://basket25.pl/2017/07/14/denesha-z ... ydgoszczy/

ChrisLbn

Postautor: ChrisLbn » 14 lipca 2017, 10:30

Greebo pisze: PS. Sklad wydaje się sporo tańszy niż rok temu. Wiec albo Can-pack znów zmniejszył i to dość wyraźnie fundusze, albo mocno przepłaciliśmy za nie ktore panie :roll:

Zacytuję fragment informacji z 2 lipca, która ukazała się w dziale sportowym portalu informacyjnego Krknews na temat ogólnej sytuacji Wisły Kraków (rozumianego tutaj jako wielosekcyjnego klubu):

"Sarapata jako prezes T.S. Wisła rozmawiała już z firmą Can-Pack, która sponsoruje zespół koszykarek i na dniach strony mają podpisać nową umowę na mocy której, zawodniczki także w przyszłym sezonie otrzymają pokaźne finansowe wsparcie.
A czy istnieje szansa, by bogaty Can-Pack zainwestował również w drużynę piłkarzy?
– Wszystkiego można spróbować, ale najpierw musimy załatwić sprawę koszykarek. Potem jednak na pewno przygotujemy coś, co może zainteresować Can-Pack również po kątem piłki nożnej – przyznała Sarapata".

http://krknews.pl/prezes-wisly-przyznaj ... sponsorem/

sidewinder
Nowy na forum

Postautor: sidewinder » 14 lipca 2017, 17:28

ChrisLbn pisze:
Greebo pisze: PS. Sklad wydaje się sporo tańszy niż rok temu. Wiec albo Can-pack znów zmniejszył i to dość wyraźnie fundusze, albo mocno przepłaciliśmy za nie ktore panie :roll:

Kasa, kasą ale jak się jej nie ma to trzeba stawiać na rozwój zawodniczek, a nie myśleć że Can-Pack będzie wiecznie dawał kasę na gwiazdy. Np. nie rozumiem, jak można było nie zapisać sobie klauzuli możliwości przedłużenia kontaktu (po niższych pieniądzach niż po zakończeniu tego sezonu, które trzeba byłoby zapłacić) z Hind. Jak się ściąga 20 letnią zawodniczkę ogrywa ją w Eurolidze i oddaje do innego klubu po roku to coś jest nie tak. Jakby zawodniczki nie chciały podpisywać takich kontaktów z opcją przedłużenia to trzeba poszukać takich młodych i perspektywicznych, które się na to zgodzą. A sądzę że opcja gry w Eurolidze jest na tyle kusząca że chętne się znajdą. Jak się nie ma kasy na to żeby ściągać co roku nowe gwiazdy to trzeba wymyślić coś innego. Dziwne podejście jest w kobiecym koszu że co roku buduje się nowy skład. Nawet jak będziesz mieć gwiazdy w drużynie to może się okazać że to nie wypali bo się ze sobą mogą nie umieć dogadać.

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”