BLK - 5 kolejka (14-15.10.2017)
Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba
BLK - 5 kolejka (14-15.10.2017)
Sobota, 14.10.2017
17:00 KS JAS-FBG Zagłębie Sosnowiec - AZS Poznań
17:00 AZS-UMCS Lublin - AZS AJP Gorzów Wlkp.
Niedziela, 15.10.2017
17:00 Energa Toruń - MKK Siedlce
18:00 TS Ostrovia Ostrów Wielkopolski - 1KS Ślęza Wrocław
18:00 Basket 90 Gdynia - Artego Bydgoszcz
19:00 CCC Polkowice - Wisła Kraków
17:00 KS JAS-FBG Zagłębie Sosnowiec - AZS Poznań
17:00 AZS-UMCS Lublin - AZS AJP Gorzów Wlkp.
Niedziela, 15.10.2017
17:00 Energa Toruń - MKK Siedlce
18:00 TS Ostrovia Ostrów Wielkopolski - 1KS Ślęza Wrocław
18:00 Basket 90 Gdynia - Artego Bydgoszcz
19:00 CCC Polkowice - Wisła Kraków
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0
-
ChrisLbn
Re: BLK - 5 kolejka (14-15.10.2017)
Poniżej do odsłuchania krótki wywiad z trenerem Maciejewskim przed jutrzejszym meczem Gorzowa w Lublinie.
http://radiogorzow.pl/sport/wczoraj-gre ... ro-lublin/
http://radiogorzow.pl/sport/wczoraj-gre ... ro-lublin/
-
ChrisLbn
Cieszy dzisiejsze zwycięstwo Pszczółek, ale za grę w pierwszej kwarcie i końcówce czwartej kwarty trener powinien twardo i po męsku porozmawiać z niektórymi, lubelskimi koszykarkami. Pszczółki niepotrzebnie doprowadziły w szczególności do nerwowej końcówki, mając w połowie 4 kwarty kilkanaście punktów przewagi. Na plus u Pszczółek oczywiście Feyonda, nieźle zagrały też Uju, Martyna, Kati i Dajana (martwi uraz nosa Kati, doznany w walce podkoszowej ze Swords - mam nadzieję, że to jednak nic poważnego). W Gorzowie przyzwoicie zagrały Donders, Misiek i mimo wszystko Swords. Słaby występ zanotowały Spencer, Rytsikava, Pawlak i Szajtauer.
- bart_81
- Senior
- Kontaktowanie:
Różne rozgrywające były już w Gorzowie przerabiane. Były świetne Richards czy Zoll, była przyzwoita Goodrich czy nieszablonowa Seekamp. Ale Spencer to zdecydowanie najsłabsza jedynka w Gorzowie odkąd ja pamiętam. Z nią na pokładzie łączenie pucharów z ligą wydaje się niemożliwe. Ale żeby nie było Dureika też szału nie robi i póki co AZS mnie rozczarowuje.
-
Kosz-ykarz
- Junior
No myslalem ze Gorzow bedzie jednak bardziej sie stawial na wyjezdzie . Przede wszystkim liczylem na tą utalentowana Prezejl , a gdy doszla Swords to juz w ogole wygladalo to super. Tymczasem obie rozgrywajki na przemian raz jedna lepsza raz druga , tym razem lepsza Dondsers . Polki tak samo roznie , raz lepiej Ola raz Misiek , no i jak Dureice nie wpada to tez jest lipa.
Lublin ostro ciula punkty i ma juz bilans3-1 w tym cenna wygrana z CCC , i az szkoda ze przegraly z Gdynia bo przed play off znowu moze im czegos brakowac do fajnego rozstawienia.
Wciaz jednak kilka zespolow jest zagadką . Mnie osobiscie martwi postawa Energi i na tą chwile z calej osemki obstawiam moj klub najnizej.
CCC na pewno w koncu zacznie zwyżkowac choc musza szybko kogos ogarnac za Plaisance no i co z Fagbenle ?
Na tą chwile Artego i Gdynia fajnie z przodu i ostro z aspiracjami do medali , dalej moze byc roznie : Wisla , Sleza , Gorzow maja potencjal podony , LUBLIN tez choc dla mnie wciaz jakos krotka lawka ,wspomniane CCC bedzie pewnie gonic...no i mam nadzieje ze ENERGA tez , ale tu musza być zmiany , mysle ze po zakonczeniu gry w pucharach przyjdzie jakas pani z USA oraz ktos za MIRIAM Uron inle bo gra slabo
PS .Kristina Alikina w Siedlcach
Lublin ostro ciula punkty i ma juz bilans3-1 w tym cenna wygrana z CCC , i az szkoda ze przegraly z Gdynia bo przed play off znowu moze im czegos brakowac do fajnego rozstawienia.
Wciaz jednak kilka zespolow jest zagadką . Mnie osobiscie martwi postawa Energi i na tą chwile z calej osemki obstawiam moj klub najnizej.
CCC na pewno w koncu zacznie zwyżkowac choc musza szybko kogos ogarnac za Plaisance no i co z Fagbenle ?
Na tą chwile Artego i Gdynia fajnie z przodu i ostro z aspiracjami do medali , dalej moze byc roznie : Wisla , Sleza , Gorzow maja potencjal podony , LUBLIN tez choc dla mnie wciaz jakos krotka lawka ,wspomniane CCC bedzie pewnie gonic...no i mam nadzieje ze ENERGA tez , ale tu musza być zmiany , mysle ze po zakonczeniu gry w pucharach przyjdzie jakas pani z USA oraz ktos za MIRIAM Uron inle bo gra slabo
PS .Kristina Alikina w Siedlcach
-
Kosz-ykarz
- Junior
ChrisLbn pisze:Cieszy dzisiejsze zwycięstwo Pszczółek, ale za grę w pierwszej kwarcie i końcówce czwartej kwarty trener powinien twardo i po męsku porozmawiać z niektórymi, lubelskimi koszykarkami. Pszczółki niepotrzebnie doprowadziły w szczególności do nerwowej końcówki, mając w połowie 4 kwarty kilkanaście punktów przewagi. Na plus u Pszczółek oczywiście Feyonda, nieźle zagrały też Uju, Martyna, Kati i Dajana (martwi uraz nosa Kati, doznany w walce podkoszowej ze Swords - mam nadzieję, że to jednak nic poważnego). W Gorzowie przyzwoicie zagrały Donders, Misiek i mimo wszystko Swords. Słaby występ zanotowały Spencer, Rytsikava, Pawlak i Szajtauer.
a moze tez cichą bohaterka byla Mistygacz ktora jak byla na boisku to Lublin mial wskaznik /- 16 dzieki niej , na + oczywiscie
-
ChrisLbn
Kosz-ykarz pisze:a moze tez cichą bohaterka byla Mistygacz ktora jak byla na boisku to Lublin mial wskaznik /- 16 dzieki niej , na + oczywiscie
Dorota grała wczoraj dobrze w obronie, słabo niestety w ataku. Dlatego powyższy wskaźnik dla niej trochę mnie zaskoczył, ale nie będę z tym polemizować. Co do urazu Kati - wg nieoficjalnej na razie informacji, jest on niegroźny i wiele wskazuje na to, że będzie mogła zagrać w następnej kolejce BLK.
-
ChrisLbn
Przyjemnie jest przeczytać taki komentarz w Lublinie, tym bardziej, że jego autorem jest dziennikarz lokalnej prasy w Gorzowie.
"Śledząc popisy 22-letniej Amerykanki Feyondy Fitzgerald myśleliśmy sobie, ile trzeba mieć szczęścia (i wiedzy) w doborze mniej znanych koszykarek z USA. Nasza rozgrywająca Miah Spencer kolejny raz zagrała przeciętnie (2/8 z gry), gdy przebywała na boisku jej współczynnik +/- był najgorszy ze wszystkich uczestniczek tego pojedynku, bo minus 15. To jej pierwszy sezon w Europie i ewidentnie to nie jest dla 23-latki otwarcie jak marzenie, choć podobno poleciła ją Stephanie Talbot. O rok młodsza Fitzgerald prezentuje się o niebo lepiej, ale z tego cieszy się AZS UMCS. Dziś ich jedynka dała aż 29 pkt (11/20 z gry, 3/7 za 3 pkt). Jeszcze chwila i będziemy żałować, że Talbot zamiast polecać Spencer, nie namówiła na pozostanie w Gorzowie swojej rodaczki z Australii Nicole Seekamp. Przykład Fitzgerald pokazuje, że po prostu trzeba graczy na kluczowe pozycje uważniej wybierać".
http://gorzow.wyborcza.pl/gorzow/7,3684 ... grywa.html
"Śledząc popisy 22-letniej Amerykanki Feyondy Fitzgerald myśleliśmy sobie, ile trzeba mieć szczęścia (i wiedzy) w doborze mniej znanych koszykarek z USA. Nasza rozgrywająca Miah Spencer kolejny raz zagrała przeciętnie (2/8 z gry), gdy przebywała na boisku jej współczynnik +/- był najgorszy ze wszystkich uczestniczek tego pojedynku, bo minus 15. To jej pierwszy sezon w Europie i ewidentnie to nie jest dla 23-latki otwarcie jak marzenie, choć podobno poleciła ją Stephanie Talbot. O rok młodsza Fitzgerald prezentuje się o niebo lepiej, ale z tego cieszy się AZS UMCS. Dziś ich jedynka dała aż 29 pkt (11/20 z gry, 3/7 za 3 pkt). Jeszcze chwila i będziemy żałować, że Talbot zamiast polecać Spencer, nie namówiła na pozostanie w Gorzowie swojej rodaczki z Australii Nicole Seekamp. Przykład Fitzgerald pokazuje, że po prostu trzeba graczy na kluczowe pozycje uważniej wybierać".
http://gorzow.wyborcza.pl/gorzow/7,3684 ... grywa.html
W Gdyni do przerwy poziom prawie palyoffowy. Dużo fizyczności, dużo obrony, myślenie w ataku. Trochę sędziowie apteka, ale trzeba się dostosować. Fajna ta Stankovic, Hekrt korzysta z ławki :o
No poczułem się wreszcie jak za starych dobrych czasów. Poziom godny zespołów z dwóch pierwszych miejsc tabeli. Zdecydowały detale, dwie wątpliwe akcje Stankovic (blok był z faulem, a potem ewidentny ofens rolowania) na 3 minuty do końca zrobiły sytuację -8 i od tego zaczęła się nerwówka. Niestety dziś Copper w decydujących momentach brakło zimnej głowy, a obie trójki Ani były tak z pół minuty za późno. Niemniej jednak kultura gry dzisiaj, gdy dostaliśmy przeciwnika cwanego i ogranego wywołuje u mnie stary dobry banan na twarzy. W Artego mimo wszystko Stankovic to kawał gracza, sensownie uzupełnia ja dość wolna Stallworth a na obwodzie sto strzelb. I tylko na Justynę trochę żal patrzeć jak z Poboży Herkt ma więcej pożytku.
Piękny weekend dla Wisły:) wyprawy na Dolny Śląsk udane :)
Brawo dziewczyny, brawo trener! Fajna rotacja i mądrze prowadzony mecz!
A polkowicki dream team...coz chyba za szybko niektórzy przyznali im złoto...ciekawe ile jeszcze cierpliwości ma Valeria? Bo póki co powrót trener D. do Polski bardzo nieudany...
Brawo dziewczyny, brawo trener! Fajna rotacja i mądrze prowadzony mecz!
A polkowicki dream team...coz chyba za szybko niektórzy przyznali im złoto...ciekawe ile jeszcze cierpliwości ma Valeria? Bo póki co powrót trener D. do Polski bardzo nieudany...
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!
https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous
https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous
W Polkowicach panie z przytupem zakończyły bardzo udany wiślacki weekend. Mecz w Jekach mógł sugerować że pomału nasza gra idzie w górę, ale mimo słabej dyspozycji Polkowic poki co w tym sezonie spodziewałem sie ze to miejscowe wygrają. I to dość łatwo. Tam nam się praktycznie nigdy dobrze nie gralo a jednak skład personalny mają od nas mocniejszy. Tymczasem - analogicznie jak wczoraj piłkarze w nieodległym Wrocławiu - nasze panie od początku przejęły inicjatywę i za wyjątkiem końcówek obu połów dominowały na parkiecie. Zaryzykuje tezę ze był to nasz najlepszy wyjazdowy mecz w lidze od finałów z Bydgoszczą, dający nadzieję ze ten sezon może nie byc dla nas bardzo smutny.
Swietna Labuckiene, bardzo dobre (mimo sporej ilości strat) Reid i Leo, dobre Polki. Nic do gry nie wniosły dzis właściwie tylko Sonia bo nawet Antic cos tam od siebie do wygranej dołożyła.
A Polkowice wyglądają poki co jak przed rokiem. Mają silny fizycznie skład, ale ze zdecydowaną dominacją strefy podkoszowej nad obwodem. Dziś podobała mi sie u nich właściwie jedynie Brytyjka, i to tylko w pierwszej połowie gdy jej gra była dla nas chyba zaskoczeniem. W drugiej połowie gdy juz nauczyliśmy sie przeciwko niej bronić (tzn nie podochodzi do niej blisko gdy jest daleko do kosza) tez mocno zblakła.
Brawo panie, moj plan min na najbliższe 3 mecze juz wykonany, ale mam nadzieje ze na 1 zwycięstwie sie nie skończy.
Swietna Labuckiene, bardzo dobre (mimo sporej ilości strat) Reid i Leo, dobre Polki. Nic do gry nie wniosły dzis właściwie tylko Sonia bo nawet Antic cos tam od siebie do wygranej dołożyła.
A Polkowice wyglądają poki co jak przed rokiem. Mają silny fizycznie skład, ale ze zdecydowaną dominacją strefy podkoszowej nad obwodem. Dziś podobała mi sie u nich właściwie jedynie Brytyjka, i to tylko w pierwszej połowie gdy jej gra była dla nas chyba zaskoczeniem. W drugiej połowie gdy juz nauczyliśmy sie przeciwko niej bronić (tzn nie podochodzi do niej blisko gdy jest daleko do kosza) tez mocno zblakła.
Brawo panie, moj plan min na najbliższe 3 mecze juz wykonany, ale mam nadzieje ze na 1 zwycięstwie sie nie skończy.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...
-
sidewinder
- Nowy na forum
ann pisze:Brawo dziewczyny, brawo trener! Fajna rotacja i mądrze prowadzony mecz!
"fajna rotacja"? chyba oglądaliśmy inne mecze... drugi mecz grany 8 osobowym składem... do tego w drugiej połowie przy 4 faulach Sonji skład okrojony do 7 zawodniczek... oby dziewczyny omijały kontuzje i wytrzymały takie granie. Wydaje mi się jednak że jak tak dalej będzie prowadzony zespół to na koniec sezonu braknie sił.
Mamy 8 zawodniczek, to gramy 8-ma. Wpuszczanie Niedźwieckiej czy Miłoszewskiej w tym meczu to byłby sabotaż.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...
-
sidewinder
- Nowy na forum
sabotażem to jest granie 8 zawodniczkami, jak się gra mecze co 3/4 dni i podróżuje w międzyczasie po parę tysięcy km...
Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”