Rozmowa z nowym trenerem CCC Polkowice

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

brzydki
Młodzik

Rozmowa z nowym trenerem CCC Polkowice

Postautor: brzydki » 08 czerwca 2004, 09:38

Rozmowa z Andrzejem Nowakowskim, trenerem reprezentacji Polski U-20 koszykarek i nowym szkoleniowcem CCC Aquaparku Polkowice
Stawiam na młodość
2004.06.07

-Kiedy pojawi się pan w Polkowicach, aby podpisać kontrakt?
ANDRZEJ NOWAKOWSKI: – Byłem już w trakcie finałów Pucharu Polski. Teraz nie mogę się wybrać do Polkowic, bo jestem mocno zaangażowany w pracę z reprezentacją koszykarek Polski U-20. Wspólnie z Romanem Skrzeczem mamy sporo pracy w przygotowaniach zespołu do nadchodzących mistrzostw Europy. Nie ukrywam, że mnie interesuje przede wszystkim stabilność składu, bo skoro już zdecydowałem się pracować 350 km od domu rodzinnego, to chcę przynajmniej mieć z kim pracować. Bardzo dobra, długoterminowa praca Wojtka Spisackiego, którego bardzo cenię, spowodowała, że ten zespół liczy się w Polsce i trzeba zrobić wszystko, aby to utrzymać i spróbować jeszcze ulepszyć. Chociażby wywalczenie Pucharu Polski potwierdza znakomitą pracę Wojtka i calego sztabu, na czele z prezesem Korsakiem, ale przede wszystkim wszystkich dziewczat. teraz chce dalej pracowac z tymi dziewczynami i rozwijac to wszystko. dlatego bardzo istotna kwestia dla mnie bylo, czy CCC utrzyma sklad. oczywiscie moge i bede sie staral kogos wypromowac.

-jakie cele stawiacie sobie przed wyjazdem na ME U-20?
AN - mamy bardzo dobrze wyselekcjonowany sklad i chcemy zeby on sie sprawdzil. mozna powiedziec, ze dla tych dziewczyn to bedzie egzamin. na pewno chcemy wywalczyc wyzsza lokate niz ostatnio (9. miejsce). zawodniczki sa mlode, bardzo ambitne i nastawione bojowo, beda walczyc o jak najlepszy wynik

-w kadrze prowadzi pan Natalie Waligorska, ktora bedzie pan trenowal rowniez w klubie. jak pan ocenia jej umiejetnosci?
AN - ma bardzo silna konkurencje, ale to utalentowana koszykarka i na pewno da sobie rade. przeszla z ta kadra juz ubiegloroczne przygotowania i w mojej ocenie bardzo dobrze sie zapisala w tym zespole. oczywiscie musi walczyc o miejsce w skladzie na mistrzostwa, bo w tej chwili mamy 17 dziewczyn , a do Francji zabierzemy 12.

-ktora jeszcze z tych dziewczyn widzialby pan w Polkowicach?
AN - ja tu jestem jako trener kadry, a nie czlowiek, ktory bedzie naganial zawodniczki do Polkowic (smiech).a tak na powaznie-w tym mlodym zespole jest duzo kandydatek na wybitne zawodniczki, ale zanim sie takimi stana, minie jeszcze troche czasu.

-sklad Polkowic zostal utrzymany w calosci, gdzie potrzebawzmocnien?
AN - ten sklad jest dobry, w miare stabilny, tylko troche brakuje deski. sytuacja na rynku koszykowki zenskiej jest dosc trudna, bo jest kilka klubow stabilnych finansowo i one rzadza liga, a reszta pelni raczej funkcje dostarczycieli zawodniczek. bardzo sie ciesze, ze w druzynie zostaly Marczewska i Klosinska, bo to istotne dla nas zawodniczki.

-jest pan za wzmocnieniem zespolu dziewczynami, ktore dopiero sie wypromuja, czy sprawdzonymi zawodniczkami o uznanym nazwisku?
AN - uznane nazwiska latwiej jest wkomponowac w zespol, bo dokladnie juz wiadomo, czego sie po nich spodziewac. nad mniej doswiadczonymi koszykarkami trzeba wiecej pracowac. zawsze jest jakies rozwiazanie. jestem za mlodymi zawodniczkami, ktore beda chcialy podjac ciezka prace i duzo cwiczyc. wtedy otrzymaja szanse udowodnienia swoich umiejetnosci. stabilna sytuacja finansowa to nasz wielki atut i ulatwi ewentualne rozmowy.

-Olga Zytomirska to dobre wzmocnienie pod koszem?
AN - Byla juz w kadrze i jedyny problem z nia to jej czeste kontuzje. ale to dobry material do pracy.

-jest szansa, ze wslad za panem do Polkowic przejdzie ktoras z zawodniczek LKS?

AN - tam juz nie ma nikogo (smiech). z kolei Perlinska chce skonczyc studia - jest na trzecim roku, a w Polkowicach niestety nie ma takiej mozliwosci. no a Kenig po roku pracy ze mna ma mnostwo propozycji i wiem, ze juz ma wszystko sfinalizowane.

-kiedy chce pan rozpoczac przygotowania do nowego sezonu z zespolem Polkowic?
AN - 2 sierpnia, po zakonczeniu finalow ME U-20. przez pierwszy tydzien bede mial do dyspozycji tylko 6 dziewczyn a kadrowiczki dolacza 9 sierpnia

-jak bedzie wygladac pana wspolpraca z Wojciechem Spisackim, dotychczasowym pierwszym trenerem?
AN - Wojtka bardzo cenie, znam od wielu lat i bardzo sie ciesze, ze bedziemy pracowac razem. chce podkreslic, ze nie traktuje go jako drugiego trenera czy asystenta, tylko jako trenera wspolpracujacego - poprowadzimy te druzyne razem. to on przez kilka lat zbudowal ten zespol.

Rozmawiał TOMASZ BRUSIŁO
Slowo Sportowe
Ostatnio zmieniony 09 czerwca 2004, 15:32 przez brzydki, łącznie zmieniany 7 razy.

Awatar użytkownika
Wojteg
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Wojteg » 08 czerwca 2004, 09:44

Moze byc ciekawy wywiad. Czy ktorys z Was moglby przedrukowac cały wywiad z gazety??

brzydki
Młodzik

Postautor: brzydki » 08 czerwca 2004, 11:03

Wojteg pisze:Moze byc ciekawy wywiad. Czy ktorys z Was moglby przedrukowac cały wywiad z gazety??

prosze bardzo :wink:

wierny kibic

Postautor: wierny kibic » 08 czerwca 2004, 13:36

Tak niedawno majonez mówił, ze to jeszcze nic pewnego, że trener Nowakowski wcale jeszcze nie jest trenerem w Polkowicach tymczasem sam zainteresowany mówi, że już będzie trenował Polkowice. Prawdą jest, ze podpisu jeszcze nie złożył ale powyższy tekst jest aż nadto czytelny.
I jeszcze jedno. Ostatnio na treningu w Pabianicach była obecna Iwliejewa. Szczerze mówiąc nie chciałbym żeby tu przyszła. Tymbardziej, że to kolejna zawodniczka DRAGANA. Bie podoba mi się to wszystko!!!

Awatar użytkownika
Mikey
Senior
Kontaktowanie:

Re: Rozmowa z nowym trenerem CCC Polkowice

Postautor: Mikey » 08 czerwca 2004, 15:38

[quote="brzydki"]

-jest szansa, ze wslad za panem do Polkowic przejdzie ktoras z zawodniczek LKS?[/i][/b]
AN-tam juz nie ma nikogo (smiech).
I tu niestety Pan nasz szanowny trener stracił u mnie w jednej chwili 50 % szacunku jakim go darzyłem. Ja rozumiem ze panu trenerowi jest do smiechu zwłaszcza ze znalazł wypłacalnego pracodawcę i jego kariera szkoleniowca niezagrożona rozwijac się będzie dalej. Do śmiechu być może jest tez tym zawodniczkom które juz opuściły ten tonący okręt. Myślę jednak ze tym które pozostały, nie mówiąc o kibicach których tradycyjnie ma się w dupie do śmiechu raczej nie jest. A tak na marginesie ciekawe jak czują się te koszykarki które sa w ŁKS, a słyszą ze "tam juz nikogo ( w domyśle jak rozumiem:wartościowego) nie ma", zapewne są wielce uradowane ze ich były trener ma o nich takie zdanie

Awatar użytkownika
majoneez
Kadet

Postautor: majoneez » 08 czerwca 2004, 21:30

Cóż, każdy decyduje o własnym losie, ale nie trzeba przy okazji dyskredytować innych (Birbe, Mila, Magda, Perełka, Aśka Szymańska, Szopen)

Awatar użytkownika
Viallos
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: Viallos » 08 czerwca 2004, 22:28

Nowakowski pokazał pazur - takiemu trenerowi jak on tak nie wypada mówić!

Waldi
Kadet

Postautor: Waldi » 08 czerwca 2004, 23:16

Nie zdziwię się jak się okaże, że ten wywiad nie miał autoryzacji :roll:

Awatar użytkownika
simon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: simon » 09 czerwca 2004, 00:01

tam juz nie ma nikogo (smiech).

albo autor wywiadu nieszczęśliwie "zmontował" tekst (w co wierzę) - albo nasz Andrzej "przegiął pałę" - potrafię zrozumieć pewną irytację sytuacją klubu, niezrealizowaniem własnych wysokich aspiracji - ale pozostali kibice i nietóre dziewczyny, a nawet jeśli pasuje do nich miano "nikt" to trzeba było im to powiedzieć rok temu...

Awatar użytkownika
majoneez
Kadet

Postautor: majoneez » 09 czerwca 2004, 08:10

Niech idą kazda gdzie chce, też jestem tego zdania. Pierwszy dał przykład "najbardziej oddany ełkaesiak" Darek Raczyńśki, który już sam nie wiedział co robić, żeby w oczach kibiców uchodzić za najwierniejszego syna klubu z al.Unii. On i Dragan wręcz wyłażą z siebie, żeby jak najwięcej koszykarek przenieść z ŁKS przed datą ostatevcznego określenia budżetu. (zainteresowanym znany jest dzień i miesiąc ) Konkurencja też naklega, bo może się okazać że po tej dacie będzie za co grać w ŁKSie, i co potem Dragan przyprowadzi nam inne młode zdolene typu Jurcak, a od Julii i załózmy innej naszej będzie zgraniał prowizję gdzie indziej? To już jest powyżej dziurek w nosie, niektórzy zachowują sie w tyej chwili jak zwykłe chieny.

Awatar użytkownika
Wojteg
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Wojteg » 09 czerwca 2004, 11:08

Jestem troche zaskoczony tym wywiadem. Uważałem, że trener Nowakowski rozumie kłopoty sekcji. A tu takie stwierdzenia :? :?

Awatar użytkownika
majoneez
Kadet

Postautor: majoneez » 09 czerwca 2004, 21:44

a tutaj wypowiedź innego trenera, innego klubu, który też z powodu braku pieniędzy opuszcza zespół, który przez lata tworzył i doprowadził do wyników
http://www.e-basket.pl/?news=18428

a jednak można inaczej ( i bez śmiechu) Panie Trenerze

brzydki
Młodzik

Postautor: brzydki » 09 czerwca 2004, 21:54

majoneez pisze:a tutaj wypowiedź innego trenera, innego klubu, który też z powodu braku pieniędzy opuszcza zespół, który przez lata tworzył i doprowadził do wyników
http://www.e-basket.pl/?news=18428

a jednak można inaczej ( i bez śmiechu) Panie Trenerze

swiat jest brutalny, pieniadz kroluje... mimo licznych zaszlosci zycze LKSowi i jego kibicom solidnej druzyny, ktora udowodni swoja wartosc zarowno niedowiarkom, jak i bylym trenerom. trzymajcie sie LKSiacy :!:

Awatar użytkownika
majoneez
Kadet

Postautor: majoneez » 09 czerwca 2004, 22:12

spasiba :wink: Tak prawdę mówiąc, to nie do końca wiem dlaczego tylu ludzi ( i to w końcu z łódzkiego środowiska ) nas już skreśliło? Przecież są prowadzone konkretne rozmowy z Totalizatorem, o których wszyscy wiedzą, oraz z kilkoma innymi konkretnymi firmami ( którymi nie chwalimy sie głośno). Wydaje mie sie jednak, że cele można w przybliżeniu określić:

1. zabrać najlepsze koszykarki z ŁKSu zanim wykrystalizuje się nasza sytuacja finansowa, bo później już będzie ciężko
2. patrz wyżej + ale z powodu prowizji od kontraktu ( z reguły wiadomo dla kogo)
3. I ten cel trzeci, mniej wymierny: czyli satysfakcja z robienia na złość komuś kogo się nie lubi ( tu chodzi mi o jednego red, którego kibice ŁKS wynienią jednym tchem ) :lol: :lol: :wink:

DAMY RADĘ!!! ŁKS!!!

wierny kibic

Postautor: wierny kibic » 10 czerwca 2004, 08:24

Majonez, spójrz na problem obiektywnie. Dziewczyny i trenerzy, którzy odchodzą z ŁKS nie robią tego bo im się w Łodzi nie podoba. Tutaj problem jest taki, że tym wszystkim ludziom już nie wystarczą obietnice, że klub prowadzi rozmowy.....itd,itd. Tutaj nawet nie można mówić o jakichś zaległościach z jednego sezonu. Moim zdaniem sęk w tym, że ŁKS jako klub stał się mało wiarygodny. Od lat dużo tam obiecywano a mało wychodziło. Z roku na rok każdy zapowiadał, że będzie budżet, będą sponsorzy i będzie dobry zespół. Wypowiadano szumne słowa, że taki klub, z takimi tradycjami itp.. Jak się później okazywało w trakcie sezonu ktoś nie dał, ktoś zawalił, ktoś coś przekręcił i długi rosły. Nie ma nic gorszego w sporcie jak brak stabilności i niepewne jutro. Można wytrzymać chwilowy zastój i chwilową nazwijmy to "nie płynność" finansową. Nie można jednak ciągle czekać co będzie jutro, pojutrze i za miesiąc. W takiej niepewności nie da się długo żyć. Tymbardziej, że dla wielu w tej chwili, sport jest jedynym źródłem dochodu na utrzymanie siebie i rodziny.
Poza tym każdy wie, że co jakiś czas trzeba coś zmienić bo inaczej człowiek wpada w rutynę i marazm. Nie rozwija się tylko zadawala tym co ma. A w ŁKS od zawsze byli ci sami działacze. Kierownik p. Smaczny, trener Nowakowski (utożsamiany tylko z łodzią nawet jak trenował wisełkę) dyrektor Koszalski (który kiedyś pełnił inną funkcję) i kto tam jeszcze. Nawet panowie którzy wpuszczają na mecze są tam od zawsze. Nie mam nic przeciw tym ludziom ale nie uważasz, że świeża krew i świeże spojrzenie dobrze by wpłynęło na wizerunek klubu? Z całym szacunkiem dla nowej pani prezes ona też jest od zawsze utożsamiana z tym niewypłacalnym i niestabilnym klubem i wątpię żeby udało jej się ściągnąć do klubu poważnych sponsorów. Wydaje mi się że tak właśnie myślą ci którzy od was odchodzą.

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”