Szczęśliwy parkiet w Jaworznie

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
Wojteg
Junior
Kontaktowanie:

Szczęśliwy parkiet w Jaworznie

Postautor: Wojteg » 23 sierpnia 2004, 22:31

Reprezentacja Polski pokonała po dogrywce w pierwszym meczu towarzyskim w Jaworznie ekipę Turcji 75:71 (14:16, 17:16, 21:20, 11:11, 12:8). Spotkanie stało na dobrym poziomie, a o zwycięstwie zadecydowały ostatnie sekundy dogrywki, bo w regulaminowym czasie był remis 63:63.

Powiedzieli po meczu:

Arkadiusz Koniecki (trener reprezentacji Polski): - To było bardzo wyrównane spotkanie i mam nadzieję, że się podobało licznej publiczności. Popełniliśmy zdecydowanie za dużo strat, gdybyśmy zagrali na przykład na 15 stratach a nie na 30, to wówczas wynik byłby zdecydownaie inny.

Cem Akdag (trener reprezentacji Turcji): - Budujemy nowy zespół, który za rok ma zagrać w Mistrzostwach Europy. W dotychczasowych 9 meczach towarzyskich, jakie zagraliśmy udawało się nam realizować nasze założenia taktyczne to znaczy: agresywną obroną i szybkę grę w ataku. Przeciwko Polsce było to już znacznie trudniejsze, jednak uważam, że były to dla nas dobre zawody. Mam nadzieję, że jutro uda nam się rewanż. Gratulacje dla zespołu i trenera Polski.

Alicja Perlińska (Polska): - Uważam, że niepotrzebnie popełniliśmy dużo strat w tym meczu oraz nie trafiłyśmy łatwych rzutów spod kosza. Cieszy mnie wygrana i mam nadzieję, że jutro będzie równie dobrze.

Mujde Yuksel (Turcja): - To dla nas bardzo dobry sprawdzian, graliśmy z silnym zespołem. Polska podobnie jak my gra bardzo agresywnie w obronie oraz szybko przechodzi z obrony do ataku. Jutro kolejny mecz mam nadzieję, tym razem szczęśliwy dla nas.

Jutro drugie spotkanie obu drużyn, początek meczu o godzinie 18.00.

Adam Greczyło (pzkosz/kadra)

Awatar użytkownika
Wojteg
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Wojteg » 23 sierpnia 2004, 22:34

Polski koszykarki pokonały Turcję

Reprezentacja Polski koszykarek pokonała w pierwszym towarzyskim meczu rozegranym w Jaworznie Turcję po dogrywce 75:71 (14:16, 17:16, 21:20, 11:11, dogrywka 12:8). We wtorek odbędzie się drugi mecz tych zespołów, także w Jaworznie.

Punkty dla Polski - Anna Wielebnowska 22, Elżbieta Międzik 12, Katarzyna Kenig 8, Elżbieta Trześniewska 8, Agnieszka Pałka 7, Paulina Pawlak 5, Ewelina Kobryn 5, Emilia Lamparska 4, Aleksandra Karpińska 2, Alicja Perlińska 2, Joanna Czarnecka 0 i Renata Piestrzyńska 0; najwięcej dla Turcji - Saziye Ivegin 19, Serap Yucesir 16, Sariye Gokce 11.

Pierwsze dwie kwarty spotkania upłynęły pod znakiem lepszej gry zespołu gości. Polki "goniły" wynik głównie z powodu dużej ilości strat piłki w ataku. Po dwóch kwartach było 31:32, po trzeciej Polki wyrównały na 52:52.

Kiedy 2,5 min przed końcem meczu podopieczne trenera Arkadiusza Konieckiego prowadziły 61:56 wydawało się, że spotkanie mają wygrane. Turczynki nie rezygnowały i nawet objęły prowadzenie (61:63), a remis uratowała Lamparska. Dogrywka była wyrównana i zacięta do końca. Decydujące punkty zdobyły - Międzik rzutem za 3 pkt i kończące mecz 2 punkty - Trześniewska.

Trener Koniecki powiedział po meczu: "Jestem zadowolony ze zwycięstwa nad rywalem prezentującym agresywną i widowiskową koszykówkę. Myślę, że w podobnym stylu będą grali nasi rywale w eliminacjach mistrzostw Europy".

Polki we wrześniu w eliminacjach mistrzostw Europy grają z Serbią i Czarnogórą, Bułgarią i Finlandią.

Rewanżowy mecz z Turcją rozegrany zostanie w Jaworznie we wtorek o godz. 18.00.

gostekk

Postautor: gostekk » 24 sierpnia 2004, 07:27

Z taką grą w eliminacjach nie mamy co szukać. Niby zwycięstwo ale to jest nic w porównaniu do statystyk jakie miały nasze dziewczyny. Straty, niecelne podania no i słaby przeciwnik. Przecież nie ma się co oszukiwać, że Turcja to europejski średniak (żeby nie powiedzieć słabeusz).

Awatar użytkownika
MARIO
Kadet

Postautor: MARIO » 24 sierpnia 2004, 07:36

gostekk pisze:Z taką grą w eliminacjach nie mamy co szukać. Niby zwycięstwo ale to jest nic w porównaniu do statystyk jakie miały nasze dziewczyny. Straty, niecelne podania no i słaby przeciwnik. Przecież nie ma się co oszukiwać, że Turcja to europejski średniak (żeby nie powiedzieć słabeusz).

Oj gostekk marudzisz, zobacz, że trener Koniecki w pełni usatysfakcjonowany :lol: ah ta widowiskowa i agresywna koszykówka...

Trener Koniecki powiedział po meczu: "Jestem zadowolony ze zwycięstwa nad rywalem prezentującym agresywną i widowiskową koszykówkę. Myślę, że w podobnym stylu będą grali nasi rywale w eliminacjach mistrzostw Europy".

:roll: :shock: :lol: :lol: :wink:

Gość

Postautor: Gość » 24 sierpnia 2004, 10:09

Turczynki naprawde nie powinny nam sprawiac problemu no ale niestety poziom naszej reprezentacji sie obniża.

Awatar użytkownika
Saletra
Junior

Postautor: Saletra » 24 sierpnia 2004, 12:14

no cóż , cale szczescie ze bez Biby i Dydek zespół umie wygrywać , gdyby one były to byloby 20 pkt , bo niestety jak dotąd sama Biba to wydaje się 50% wartości drużyny (niestety w tym sensie ze szkoda ze jedna zawodniczka moze stanowic tak zasadniczo o sile reprezentacji a inne odstaja poziomem) tym niemniej ,nalezy sie cieszyc ze mamy chociaz jedna gwiazdkę taka jak Biba- dzisiaj tez trzeba wygrac z Turcją -trzymam kciuki za nasze...

Awatar użytkownika
Saletra
Junior

Postautor: Saletra » 24 sierpnia 2004, 20:06

Z Turcją na remis...
Reprezentacja Polski przegrała po dogrywce drugie spotkanie towarzyskie z Turcją 65:69 (22:21, 18:15, 14:15, 11:14, 0:4). Podobnie jak wczoraj, Polki doprowadziły do dogrywki w ostatnich sekundach regulaminowego czasu gry dzięki trafieniu za trzy punkty Elżbiety Międzik. W dogrywce żadna z ekip nie mogła trafić do kosza, pierwsze przełamały się Turczynki i one wygrały całe spotkanie.

Powiedzieli po meczu:

Arkadiusz Koniecki (trener reprezentacji Polski): - Dzisiejsze spotkanie było bardzo podobne do wczorajszego meczu z tą tylko różnicą, że wygrała reprezentacja Turcji, która w dzisiejszym spotakniu była drużyną obiektywnie lepszą.

Cem Akdag (trener reprezentacji Turcji): - Również uważam, że dzisiejsze spotkanie było bardzo podobne do wczorajszego. Oba zespoły walczyły bardzo ambitnie przez całe spotkanie. Moim zdaniem, to był bardzo dobry mecz dla publiczności. Naszym zdaniem w obu spotkaniach sędziowie wywiązali się znakomicie ze swojej roli i było to najlepsze sędziowanie w naszym europejskim tournee. Życzę reprezentacji Polski powodzenia w kwalifikacjach do Mistrzostw Europy.

Elżbieta Trześniewska (Polska): - Martwi mnie to, że potrafimy grać tak nierówno. Po okresie dobrej gry popełniamy kilka prostych błędów i tracimy zdobytą przewagę. Mam nadzieję, że po kilku meczach we Francji i Belgii wyeliminujemy te błędy i w kwalifikacjach zagramy dużo lepiej. Cieszy mnie fakt, że ton naszej grze nadają młodsze koleżanki, a my jako doświadczone zawodniczki tylko je wspieramy.

Mujde Yuksel (Turcja): - To był bardzo dobry mecz, cieszę się, że udało nam się dziś wygrać z Polską, która jest bardzo silnym zepsołem. Życzę powodzenia reprezentacji Polski w drodze do Mistrzostw Europy.

Awatar użytkownika
Wojteg
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Wojteg » 24 sierpnia 2004, 20:29

Porażka polskich koszykarek po dogrywce

Polskie koszykarki przegrały w towarzyskim meczu z Turcją 65:69 po dogrywce (22:21, 18:15, 14:15, 11:14, dogrywka 0:4).

Był to rewanż za poniedziałkowy mecz, wygrany przez Polki 75:71, również po dogrywce.

Początek meczu należał do Polek. Prowadziły przez niemal dwie kwarty. Turczynki po raz pierwszy objęły prowadzenie w 18 min (32:33). Po trzech kwartach wynik brzmiał 54:51, ale w ostatniej części meczu to zespół turecki bliższy był wygrania w regulaminowym czasie. Remis na 4,5 sekundy przed końcem uratowała rzutem za 3 pkt Międzik. W dogrywce więcej zimniej krwi zachowały Turczynki, zdobywając 4 pkt na wagę wygranej.

Po meczu trener Polek Arkadiusz Koniecki powiedział: "Scenariusz meczu był taki sam jak w poniedziałek, inny był tylko zwycięzca. Dla naszego przebudowywanego zespołu to kolejne doświadczenie. We wtorek wygrał zespół lepszy, rzetelniejszy w ataku i obronie. My popełniliśmy zbyt wiele błędów w stuprocentowych sytuacjach".

Dla Polek mecze z Turcją były elementem przygotowań do czekających ich kwalifikacji do mistrzostw Europy. Podopieczne trenera Konieckiego jadą jeszcze na mecze towarzyskie do Francji i Belgii, a 8 września wyjazdowym spotkaniem z Serbią i Czarnogórą zainaugurują eliminacje do ME. Kolejne trzy spotkania 11, 15 i 19 września zostaną rozegrane w Jaworznie, a rywalami będą kolejno - Bułgaria, Finlandia oraz Serbia i Czarnogóra.

Turczynki w eliminacjach nie grają, bo będą gospodarzem przyszłorocznym finałów ME.

Po wtorkowym meczu turecki trener Cem Akdag chwalił bezstronność i kompetencje polskich sędziów prowadzących oba mecze w Jaworznie.

Polska - Turcja 65:69 po dogrywce (22:21, 18:15, 14:15, 11:14, dogrywka 0:4)

Polska: Elżbieta Trześniewska 17, Elżbieta Międzik 14, Joanna Cupryś 13, Emilia Lamparska 6, Agnieszka Pałka 5, Anna Wielebnowska 4, Ewelina Kobryn 2, Renata Piestrzyńska 2, Katarzyna Kenig 2, Alicja Perlińska 0, Paulina Pawlak 0, Joanna Czarnecka 0;

Najwięcej punktów dla Turcji: Birsel Vardarli 17, Yasemin Horsan 13, Sariye Gocke 11.

PAP

Awatar użytkownika
Saletra
Junior

Postautor: Saletra » 24 sierpnia 2004, 21:15

szkoda porazki po dogrywce ,ale jeszcze wiekszy mam zal ze dziewczyny nie zdobyly nawet 1pkt w dogrywce!! Wstyd! Przez 5 minut 0 pkt , ot naprawde bardzo nieladnie . Dobrze ze Międzik sie przebudziła i że Trześniecha nie olewa reprezentacji(swoją droga to ciekawe jakie jest jej zdanie o odsunięcie Mirasa od pierwszego zespołu i jakie sa ich teraz wzajemne relacje)Ela jest zasluzona dla naszej koszykowki i licze na bardzo dobra ge przeciwko Serbii i Czarnogórze

MARAS
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: MARAS » 25 sierpnia 2004, 12:07

Kto z was był w Jaworznie na tych meczach?????
Chwiałka A Chwiałka Z Chwiałka AZS!

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”