Informacje, plotki, transfery czyli sezon 2021/22
Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba
Re: Informacje, plotki, transfery czyli sezon 2021/22
Zgadza się, Polonia będzie grała o utrzymanie się w EBLK
Najgorzej jak będzie, że zespół tak silny, jak ich u23.
Parę tyg. i się okaże co z tego żenującego przepisu wyjdzie.
Ostatnio zmieniony 28 sierpnia 2021, 09:56 przez daro, łącznie zmieniany 1 raz.
Gdynia
13x Mistrz Polski
2x Wicemistrz Euroligi
Klubowy Wicemistrz Świata 2002
47 meczów wygranych pod rząd w lidze 2019-2022
13x Mistrz Polski
2x Wicemistrz Euroligi
Klubowy Wicemistrz Świata 2002
47 meczów wygranych pod rząd w lidze 2019-2022
Pod tym względem najsilniejsze będzie GTK :)
-
ChrisLbn
peps03 pisze:Pelna zgoda! Jak dla mnie szykuje się liga trzech prędkości: medalowa czwórka Gdynia Gorzów Polkowice Bydgoszcz plus finał B o piąte miejsce Lublin Poznań Wrocław plus finał C o brakujące miejsce w play-off Gtk vs Sosnowiec
Moim zdaniem Pszczółki będą raczej rywalizować z Zagłębiem o 7 miejsce, a jeśli okazałoby się, że Toruń zakontraktuje 4 w miarę solidne zawodniczki zagraniczne, to i ten zespół może się włączyć wówczas do walki o 7 i 8 pozycję. Lubelski eksperyment pod nazwą "To idzie młodość" jest w moim przekonaniu zbyt słaby pod względem personalnym na realną batalię o 5-6 miejsce. 9 zawodniczek w wieku co najwyżej 23 lat i 3 koszykarki powyżej tego progu wiekowego trudno nazwać sensowną mieszanką rutyny z młodością. Nie nastawiam się też na moją obecność na meczach ligowych akademiczek - na szczęście w Lublinie są inne drużyny w halowych grach zespołowych grające w ekstraklasie (koszykarze, piłkarki ręczne i ewentualnie siatkarze). Wolę już oglądać spotkania piłkarek MKS FunFloor Perła czy koszykarzy Pszczółki Startu niż przeciętność, a może i nawet ligową mizerię w wykonaniu miejscowych koszykarek.
- bart_81
- Senior
- Kontaktowanie:
ChrisLbn pisze:peps03 pisze:Pelna zgoda! Jak dla mnie szykuje się liga trzech prędkości: medalowa czwórka Gdynia Gorzów Polkowice Bydgoszcz plus finał B o piąte miejsce Lublin Poznań Wrocław plus finał C o brakujące miejsce w play-off Gtk vs Sosnowiec
Moim zdaniem Pszczółki będą raczej rywalizować z Zagłębiem o 7 miejsce, a jeśli okazałoby się, że Toruń zakontraktuje 4 w miarę solidne zawodniczki zagraniczne, to i ten zespół może się włączyć wówczas do walki o 7 i 8 pozycję. Lubelski eksperyment pod nazwą "To idzie młodość" jest w moim przekonaniu zbyt słaby pod względem personalnym na realną batalię o 5-6 miejsce. 9 zawodniczek w wieku co najwyżej 23 lat i 3 koszykarki powyżej tego progu wiekowego trudno nazwać sensowną mieszanką rutyny z młodością. Nie nastawiam się też na moją obecność na meczach ligowych akademiczek - na szczęście w Lublinie są inne drużyny w halowych grach zespołowych grające w ekstraklasie (koszykarze, piłkarki ręczne i ewentualnie siatkarze). Wolę już oglądać spotkania piłkarek MKS FunFloor Perła czy koszykarzy Pszczółki Startu niż przeciętność, a może i nawet ligową mizerię w wykonaniu miejscowych koszykarek.
Moim zdaniem nie macie wcale, przynajmniej na papierze, gorszego składu niż Poznań czy Wrocław. Owszem Polki wydają się nieco słabsze, ale macie za to o jedną zagraniczna więcej więc siły się niejako wyrównują. Wspominana przez Ciebie młodość też nie do końca musi być minusem, zwłaszcza że aż 4 Wasze zagraniczne mają doświadczenie z gry w Europie, a jestem pewien że i Mack sobie powinna poradzić.
Poczekajmy może chociaż na jakieś pierwsze sparingi, nie mówiąc o kilku kolejkach ligowych, żeby ocenić faktyczna siłę poszczególnych ekip.
-
ChrisLbn
bart_81 pisze:ChrisLbn pisze:peps03 pisze:Pelna zgoda! Jak dla mnie szykuje się liga trzech prędkości: medalowa czwórka Gdynia Gorzów Polkowice Bydgoszcz plus finał B o piąte miejsce Lublin Poznań Wrocław plus finał C o brakujące miejsce w play-off Gtk vs Sosnowiec
Moim zdaniem nie macie wcale, przynajmniej na papierze, gorszego składu niż Poznań czy Wrocław. Owszem Polki wydają się nieco słabsze, ale macie za to o jedną zagraniczna więcej więc siły się niejako wyrównują. Wspominana przez Ciebie młodość też nie do końca musi być minusem, zwłaszcza że aż 4 Wasze zagraniczne mają doświadczenie z gry w Europie, a jestem pewien że i Mack sobie powinna poradzić.
Poczekajmy może chociaż na jakieś pierwsze sparingi, nie mówiąc o kilku kolejkach ligowych, żeby ocenić faktyczna siłę poszczególnych ekip.
Poznań ma 4 bardzo doświadczone albo przynajmniej doświadczone zawodniczki zagraniczne, a ich Amerykanki są w mojej opinii o półkę wyżej od naszych. Tercet Banaszak - Demczur - Marciniak na pewno nie jest słabszy od naszych krajowych zawodniczek. Co się zaś tyczy Mack to trudno być optymistą po tym co choćby pokazała przez 18 minut swojej gry na parkietach WNBA. Znamienne jest też to, że trenerzy Minnesota Lynx pozwolili jej zagrać "aż" 2 minuty i podziękowali jej następnie za dalsze występy w tej drużynie. Inną ciekawostką jest wypowiedź Stanacev, która stwierdziła, że przenosiny do Lublina spowodowane są m.in. tym, że gramy w EuroCup. Jak się okazuje, jej dotychczasowy klub Ensino Lugo też zagra w kwalifikacjach EuroCup i patrząc na skład zbudowany przez nich nie stoi na straconej pozycji w rywalizacji z włoskim Campobasso. O Fassinie już pisałem wcześniej - zamiast niej należało zakontraktować solidną i bardziej doświadczoną zawodniczkę na pozycję 3-4, bo z 2 podkoszowymi to daleko raczej się nie zajedzie. To sympatyczne, że doceniasz lubelski zespół, ale ja niestety jestem pesymistą - czeka nas regres - po 4 i 5 miejscu szykuje się spadek w ligowej hierarchii i to pomimo podobno nieco większego budżetu niż w poprzednim sezonie. Moja ocena eksperymentu personalnego "To idzie młodość" jest i tak dość łagodna - jeden z moich znajomych, który przychodzi na mecze od początku gry akademiczek w EBLK określił ten skład jeszcze mocniej tzn. "Jaka piękna katastrofa". Mimo wszystko, bardzo bym chciał, żebyś to Ty miał rację, a ja żebym się jednak pomylił w swojej ocenie...
ChrisLbn pisze:peps03 pisze:Pelna zgoda! Jak dla mnie szykuje się liga trzech prędkości: medalowa czwórka Gdynia Gorzów Polkowice Bydgoszcz plus finał B o piąte miejsce Lublin Poznań Wrocław plus finał C o brakujące miejsce w play-off Gtk vs Sosnowiec
Nie nastawiam się też na moją obecność na meczach ligowych akademiczek - na szczęście w Lublinie są inne drużyny w halowych grach zespołowych grające w ekstraklasie (koszykarze, piłkarki ręczne i ewentualnie siatkarze). Wolę już oglądać spotkania piłkarek MKS FunFloor Perła czy koszykarzy Pszczółki Startu niż przeciętność, a może i nawet ligową mizerię w wykonaniu miejscowych koszykarek.
No cóż, żegnamy z żalem... Jakie szczęście że nasze miasto ex aqueo z Wrocławiem mają najwięcej drużyn w najwyższych klasach rozgrywkowych (futbol, kosz, siatka, ręczna, hokej, rugby i ŻUŻEL).
Mistrz! Mistrz!
A Z S !
A Z S !
-
ChrisLbn
peps03 pisze:ChrisLbn pisze:peps03 pisze:Pelna zgoda! Jak dla mnie szykuje się liga trzech prędkości: medalowa czwórka Gdynia Gorzów Polkowice Bydgoszcz plus finał B o piąte miejsce Lublin Poznań Wrocław plus finał C o brakujące miejsce w play-off Gtk vs Sosnowiec
Nie nastawiam się też na moją obecność na meczach ligowych akademiczek - na szczęście w Lublinie są inne drużyny w halowych grach zespołowych grające w ekstraklasie (koszykarze, piłkarki ręczne i ewentualnie siatkarze). Wolę już oglądać spotkania piłkarek MKS FunFloor Perła czy koszykarzy Pszczółki Startu niż przeciętność, a może i nawet ligową mizerię w wykonaniu miejscowych koszykarek.
No cóż, żegnamy z żalem... Jakie szczęście że nasze miasto ex aqueo z Wrocławiem mają najwięcej drużyn w najwyższych klasach rozgrywkowych (futbol, kosz, siatka, ręczna, hokej, rugby i ŻUŻEL).
Hokeja akurat nie mamy - podobnie zresztą jak Wrocław. Uzupełniając mogę jeszcze dodać, że w odróżnieniu od ekipy Pszczółek działacze Startu wyciągnęli jednak wnioski z poprzedniego raczej nieudanego sezonu i sięgnęli po sprawdzonych i doświadczonych zawodników zagranicznych przynajmniej na pozycji 1 i 5. Zobaczymy na jakie miejsce to wystarczy, ale ich mecze będą jak się wydaje bardziej interesujące niż te na Z4.
- bart_81
- Senior
- Kontaktowanie:
peps03 pisze:ChrisLbn pisze:peps03 pisze:Pelna zgoda! Jak dla mnie szykuje się liga trzech prędkości: medalowa czwórka Gdynia Gorzów Polkowice Bydgoszcz plus finał B o piąte miejsce Lublin Poznań Wrocław plus finał C o brakujące miejsce w play-off Gtk vs Sosnowiec
Idźcie na zuzel czy piłkę ręczną, ale nie informujcie już nas tu na forum n-ty raz jaki to skład Lublina jest słaby...
-
Kosz-ykarz
- Junior
Ja tam widzę Lublin na równi z Poznaniem. Smalls i Mack dadzą radę w polskiej lidze. Poznań ma zaś Bradford. I te zespoły powinny być tych 5-6 miejscu a Ślęza i Sosnowiec na 7-8.
Czekam jeszcze na transfery Energi , która znowu będzie pod tym szyldem grać choć dyrektor klubu mówi o mniejszym niz był budżecie.
Ale nawet w minionym sezonie , z tamtymi Amerykankami i Sagerer, w końcówce sezonu Energa grała już lepiej i gdyby tamte zagraniczne miał od początku sezonu to może by ten play off był.
Zobaczymy też co zakontraktuje Polonia bo póki co niewiadoma.
Gtk Gdynia chyba ponownie raczej będzie zbierać dosw choć jest wsparta Ossowska więc może jakaś niespodziankę sprawia w jakichś meczach
Czekam jeszcze na transfery Energi , która znowu będzie pod tym szyldem grać choć dyrektor klubu mówi o mniejszym niz był budżecie.
Ale nawet w minionym sezonie , z tamtymi Amerykankami i Sagerer, w końcówce sezonu Energa grała już lepiej i gdyby tamte zagraniczne miał od początku sezonu to może by ten play off był.
Zobaczymy też co zakontraktuje Polonia bo póki co niewiadoma.
Gtk Gdynia chyba ponownie raczej będzie zbierać dosw choć jest wsparta Ossowska więc może jakaś niespodziankę sprawia w jakichś meczach
bart_81 pisze:
Idźcie na zuzel czy piłkę ręczną, ale nie informujcie już nas tu na forum n-ty raz jaki to skład Lublina jest słaby...
Ok, do pierwszych meczów sezonu już się nie wypowiadam :)
Sorry za offtop, kojarzy z Was podobne do naszego tzn. otwarte, ale nie na mediach społ. forum męskiej ligi koszykówki?
Mistrz! Mistrz!
A Z S !
A Z S !
-
Kosz-ykarz
- Junior
Na Sportowych Faktach jest artykuł o Sosnowcu, w kontekście wzmocnień. Jest mowa o Sagerer i powrocie Sutherland.
Więc jeśli by się to potwierdziło to Sosnowiec spokojnie będzie mógł myśleć o play off a nawet coś wyżej niż tylko 8miejsce
Najciszej niestety wciąż tylko o Toruniu i Warszawie
Więc jeśli by się to potwierdziło to Sosnowiec spokojnie będzie mógł myśleć o play off a nawet coś wyżej niż tylko 8miejsce
-
ChrisLbn
Kosz-ykarz pisze:Na Sportowych Faktach jest artykuł o Sosnowcu, w kontekście wzmocnień. Jest mowa o Sagerer i powrocie Sutherland.
Nina Bogicević będzie grać w ekipie Zagłębia. Jeśli zaś chodzi o Polki, to oprócz Jasnowskiej z drużyny odeszły także Czyżewska, Rutkowska i Stasiuk.
http://www.sosnowieckie-koszykarki.pl/j ... jny-sezon/
https://twitter.com/ctl_zaglebie
Kosz-ykarz pisze:Na Sportowych Faktach jest artykuł o Sosnowcu, w kontekście wzmocnień. Jest mowa o Sagerer i powrocie Sutherland.
Polonia ma już od dawna zamknięty skład. Zostanie ogłoszony niebawem.
-
ChrisLbn
Polkowice nie zagrają jednak na turnieju towarzyskim w Brnie, który zostanie rozegrany jutro i pojutrze. Zamiast nich wystąpi w nim 9 zespół ubiegłego sezonu francuskiej ekstraklasy - Charnay Basket Bourgogne Sud, w którym będzie grać m.in. G'Mrice Davis.
https://www.bkzabiny.cz/zmena-soupere-na-besu-cup/
https://www.bkzabiny.cz/zmena-soupere-na-besu-cup/
Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”