Koszykarki Cukierków Odry Brzeg w mocno zmienionym składzie przystąpią do kolejnego sezonu. Drużynę poprowadzi wieloletni szkoleniowiec Brzegu Krzysztof Kubiak.
Z zespołu, który w minionym sezonie zajął ósme miejsce, zostały tylko doświadczone Agnieszka Cichocka i Joanna Chełczyńska oraz młoda Magda Pietrzak i powracająca po poważnej kontuzji kolana Iwona Niedobecka.
- Do tych czterech zawodniczek dobrałem inne tak, by stworzyć mieszankę rutyny z młodością - opisuje nowy skład szkoleniowiec brzeżanek. - Najbardziej zależało mi na sprowadzeniu rutynowanej rozgrywającej, która da gwarancję, że poskłada zespół z mało ogranych w ekstraklasie zawodniczek, i udało się taką pozyskać. Będzie nią Białorusinka Olena Proszczenko (33 lata, 164 cm), występująca do niedawna w chełmskim Meblotapie - mówi z zadowoleniem Kubiak.
Oprócz niej Cukierki pozyskały dwie inne Białorusinki - Krystynę Hołowczyc (19 lat, 187 cm) oraz Nadzieję Drozd (21 lat, 172 cm). Ta druga, będąca zmienniczką głównej rozgrywającej, prawdopodobnie nie będzie przygotowywać się z zespołem do sezonu, gdyż została powołana do kadry Białorusi na wrześniowe mecze eliminacyjne mistrzostw Europy.
Kolejnymi młodymi zawodniczkami, które zasiliły szeregi brzeskiego zespołu, są Paulina Dąbkowska (20 lat, 181 cm) z Wisły Kraków, Martyna Koc (21 lat, 186 cm) z Shure Shot Wołomin oraz powracająca po dwóch latach ulubienica brzeskiej publiczności i zeszłoroczna Miss Polski Koszykarek Anna Kędzior (27 lat, 182 cm). Poza tym na stałe zaczęły z zespołem trenować jego wychowanki: osiemnastoletnia Katarzyna Czerep i o rok młodsze Agata Bachryj i Ewa Nierzwicka. Mimo znaczącego odmłodzenia składu, cel postawiony Cukierkom przez zarząd klubu jest taki sam, jak w zeszłym sezonie - awansować do pierwszej ósemki mistrzostw Polski.
- Nie jestem minimalistą - mówi Kubiak. - Stawiam przed drużyną i sobą trudniejsze zadania. Będziemy walczyć o piąte miejsce, zaraz za Krakowem, Gdynią, Pabianicami i Polkowicami. Te zespoły są obecnie poza naszym zasięgiem - zaznacza.
Brzeżanki czeka obóz dochodzeniowy. Następnie od 10 do 12 września odbędzie się w Brzegu turniej, na którym pojawią się drużyny Wisły Kraków, CCC Polkowice, AZS PWSZ Gorzów Wlkp., Ostrovii Ostrów Wlkp. oraz jeden z zespołów ligi rosyjskiej. Po tych zawodach hala przy ulicy Oławskiej w związku z remontem zostanie zamknięta. Drugi z zaplanowanych w Brzegu na wrzesień turniejów odbędzie się prawdopodobnie w Oławie lub w podopolskich Komprachcicach.
Adam Konarski (Gazeta Wyborcza)
Przygotowania brzeskich koszykarek
Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba
Re: Przygotowania brzeskich koszykarek
Koszykarki Cukierków Odry Brzeg w mocno zmienionym składzie przystąpią do kolejnego sezonu.
Jak co roku...
Cukierki pozyskały dwie inne Białorusinki - Krystynę Hołowczyc (19 lat, 187 cm) oraz Nadzieję Drozd (21 lat, 172 cm).
Tu trzeba przyznać, ładne dla oka zakupy
- Nie jestem minimalistą [/b[ - mówi Kubiak. - Stawiam przed drużyną i sobą trudniejsze zadania. Będziemy walczyć o piąte miejsce, zaraz za Krakowem, Gdynią, Pabianicami i Polkowicami.
Pan Krzysztof nigdy minimalistą nie był, nie jest i nie będzie, tylko szkoda, że w niektórych sprawach jest maksymalistą...
Ciekawe czy taką kolejność trener podał świadomie: Wisła, Lotos, Polfa, CCC...
Drugi z zaplanowanych w Brzegu na wrzesień turniejów odbędzie się prawdopodobnie w Oławie lub w podopolskich Komprachcicach.
MARAS pisze:Nie sądze abyście nasz AZS też przeskoczyli w tabeli! Ale zobaczymy na parkiecie jak się sprawy potoczą!
"Wasz" AZS będzie mistrzem, powiedzmy sobie jasno Maras
-
Don Igłata
- Młodzik
Cukierki zebrane
14 zawodniczek tworzy nową kadrę koszykarskiej drużyny Cukierki Odra Brzeg. Do zbliżających się rozgrywek ekstraklasy w tym sezonie poprowadzi je Krzysztof Kubiak, który wraz z zespołem wrócił ze zgrupowania w Koszalinie. - Na obozie koszykarki nie tylko pracowały nad kondycją, ale przede wszystkim poznawały się, gdyż w drużynie jest sporo nowych twarzy - mówi trener Kubiak. - Teraz będziemy trenować we własnej hali, a pod koniec przyszłego tygodnia, chcielibyśmy rozegrać kilka sparingów. Zaplanowano już dwa mecze w Brzegu oraz w Pabianicach i Polkowicach. Pierwszy mecz ligowy Cukierki rozegrają w Gdyni, a spotkanie to odbędzie się tydzień przed inauguracją rozgrywek, na co rywalki wyraziły zgodę. A oto pełna kadra zawodniczek brzeskich: Agnieszka Pietraszek, Joanna Chełczyńska, Magdalena Pietrzak, Iwona Niedobecka, Anna Kędzior, Olena Proszczenka, Nadzieżda Drozd, Krystyna Golowczyc, Paulina Dębkowska, Martyna Koc i Magdalena Rybak, o którą trwają jeszcze rozmowy z AZS-em Wrocław. Z drużyną trenują też juniorki: Ewa Nierzwicka, Katarzyna Czerep i Agata Bachryj. - Nasza drużyna to typowa mieszanka rutyny z młodością - twierdzi Kubiak. - Mam nadzieję, że dziewczęta dobrze spiszą się w nowym sezonie.
sem - Gazeta Opolska
14 zawodniczek tworzy nową kadrę koszykarskiej drużyny Cukierki Odra Brzeg. Do zbliżających się rozgrywek ekstraklasy w tym sezonie poprowadzi je Krzysztof Kubiak, który wraz z zespołem wrócił ze zgrupowania w Koszalinie. - Na obozie koszykarki nie tylko pracowały nad kondycją, ale przede wszystkim poznawały się, gdyż w drużynie jest sporo nowych twarzy - mówi trener Kubiak. - Teraz będziemy trenować we własnej hali, a pod koniec przyszłego tygodnia, chcielibyśmy rozegrać kilka sparingów. Zaplanowano już dwa mecze w Brzegu oraz w Pabianicach i Polkowicach. Pierwszy mecz ligowy Cukierki rozegrają w Gdyni, a spotkanie to odbędzie się tydzień przed inauguracją rozgrywek, na co rywalki wyraziły zgodę. A oto pełna kadra zawodniczek brzeskich: Agnieszka Pietraszek, Joanna Chełczyńska, Magdalena Pietrzak, Iwona Niedobecka, Anna Kędzior, Olena Proszczenka, Nadzieżda Drozd, Krystyna Golowczyc, Paulina Dębkowska, Martyna Koc i Magdalena Rybak, o którą trwają jeszcze rozmowy z AZS-em Wrocław. Z drużyną trenują też juniorki: Ewa Nierzwicka, Katarzyna Czerep i Agata Bachryj. - Nasza drużyna to typowa mieszanka rutyny z młodością - twierdzi Kubiak. - Mam nadzieję, że dziewczęta dobrze spiszą się w nowym sezonie.
sem - Gazeta Opolska
Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”