BLK - Sezon 25/26
Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba
-
reaktywacja
- Junior
Re: BLK - Sezon 25/26
Ważne zwycięstwo gdynianek, przybliżające je do gry w play off. Ciekawe czy reszta składu się utrzyma do końca roku. Mam nadzieję, ze skład się utrzyma do meczu z Wisłą. Wtedy szanse są, a z zespołami 9-12 trzeba by jednak mecze wygrywać, nawet bez obrony, jak teraz w Jeleniej Górze.
14 koron:
1996, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2009, 2010, 2020, 2021, 2025...
- To jest mój zespół, moje koleżanki, moje miasto, moi kibice. Moje miejsce jest na boisku i zagrałabym nawet bez oka - Tamika Catchings.
1996, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2009, 2010, 2020, 2021, 2025...
- To jest mój zespół, moje koleżanki, moje miasto, moi kibice. Moje miejsce jest na boisku i zagrałabym nawet bez oka - Tamika Catchings.
-
Kosz-ykarz
- Junior
Ważne zwycięstwo Energi- łatwo z Wisla nie bylo. Ale ważne ze u siebie zwycięstwo bo w rundzie rewanżowej Enerdze bedzie trudniej bo sporo wyjazdów. W końcówce swoje zrobiła Asianae Johnson choc w przebiegu meczu dużo pudel i wymuszonych rzutów. Ostatecznie 27 pkt Amerykanki. Znowu fajnie Nicola Batura. 90
-
Kosz-ykarz
- Junior
reaktywacja pisze:Ważne zwycięstwo gdynianek, przybliżające je do gry w play off. Ciekawe czy reszta składu się utrzyma do końca roku. Mam nadzieję, ze skład się utrzyma do meczu z Wisłą. Wtedy szanse są, a z zespołami 9-12 trzeba by jednak mecze wygrywać, nawet bez obrony, jak teraz w Jeleniej Górze.
No chyba az tak to zle nie bedzie jak w przypadku Polkowic?
Dwa takie ośrodki rok po roku to byłby zamordyzm.
-
Kosz-ykarz
- Junior
Poznań bez Carter- wygrywa w Bośni- głównie dzięki Popović- 39 pkt zawodniczki. Szacun.
Praktycznie ona i trochę Brown - reszta praktycznie u23 i wygrana w ekstraklasie....
Zobaczymy co to bedzie dalej...co chwila sie zmienia pretentend do zlota- teraz Gorzow i Lublin niby z przodu ale jest jeszcze Ślęza z szerokim składem. Później słabnąca Gdynia z reszta zespolow..... dość ciekawie mimo wszystko póki co. Do tej pory.
Praktycznie ona i trochę Brown - reszta praktycznie u23 i wygrana w ekstraklasie....
Zobaczymy co to bedzie dalej...co chwila sie zmienia pretentend do zlota- teraz Gorzow i Lublin niby z przodu ale jest jeszcze Ślęza z szerokim składem. Później słabnąca Gdynia z reszta zespolow..... dość ciekawie mimo wszystko póki co. Do tej pory.
Kosz-ykarz pisze:Poznań bez Carter- wygrywa w Bośni- głównie dzięki Popović- 39 pkt zawodniczki. Szacun.
Bośnia silna jest. Pamiętam jeszcze jak tam Razija Mujanovic grała. Niejednego faceta wyrwałaby z butów pod koszem :)
Mistrz! Mistrz!
A Z S !
A Z S !
Dziś nie tyle o samym meczu Energa-Wisła, a o trzech ciemnoskórych zawodniczkach, które miałem przyjemność oglądać wczoraj na toruńskim parkiecie. Najpierw La Mama Kapinga Maweja. Trzeci sezon w Toruniu i gra coraz gorzej. Wczorajsze pudła i nie tylko wczorajsze z pod kosza są już mocno irytujące. Każda nieudana akcja to dodatkowa frustracja poparta głupimi faulami w obronie. Ja wiem, że jak na środkową pobiera w grodzie Kopernika niskie apanaże, ale wypadało by jednak coś od siebie pozytywnego zespołowi dać, a na razie koszykarka z DR Kongo jest wartością mocno ujemną. Teraz o dwóch paniach, które ciągną ten wózek w Wiśle Kraków. Jaleah Williams została świetnie rozczytana przez Elmedina Omanicia i w meczu z Energą miała na parkiecie niewiele do powiedzenia, a próbowała wszystkiego. Dużo do powiedzenia miała za to druga pani Williams
Swoją przeciętną grę kwitowała prowokującymi gestami w stronę publiki, po rzutach wolnych m.in., a na koniec sprzedała fucka. Słabe to, jak na profesjonalną zawodniczkę
-
Kosz-ykarz
- Junior
Do 3 razy sztuka..I chyba jej ostatni.... to juz nie jest wzmocnienie.... myślę ze mozna mieć lepszego centra, szybko lapie faulile. Chyba ze dostanie paszport...ale jak nie
to - sorry but goodbye.... obecnie tez gra zwykła mizerię.
Możemy mowic ze dość tania.... ale tu chodzi o poziom.
Poprzedni sezon często przegrywała rywalizację z Walczak Leszczyńska....
Ja bym z chęcią widział na jej miejscu choćby Parzenska czy Winkowska....A juz nie mowiac o centrze z julesej....
to - sorry but goodbye.... obecnie tez gra zwykła mizerię.
Możemy mowic ze dość tania.... ale tu chodzi o poziom.
Poprzedni sezon często przegrywała rywalizację z Walczak Leszczyńska....
Ja bym z chęcią widział na jej miejscu choćby Parzenska czy Winkowska....A juz nie mowiac o centrze z julesej....
-
niedzielnykibic
- Nowy na forum
Muminek pisze:Dziś nie tyle o samym meczu Energa-Wisła, a o trzech ciemnoskórych zawodniczkach, które miałem przyjemność oglądać wczoraj na toruńskim parkiecie. Najpierw La Mama Kapinga Maweja. Trzeci sezon w Toruniu i gra coraz gorzej. Wczorajsze pudła i nie tylko wczorajsze z pod kosza są już mocno irytujące. Każda nieudana akcja to dodatkowa frustracja poparta głupimi faulami w obronie. Ja wiem, że jak na środkową pobiera w grodzie Kopernika niskie apanaże, ale wypadało by jednak coś od siebie pozytywnego zespołowi dać, a na razie koszykarka z DR Kongo jest wartością mocno ujemną. Teraz o dwóch paniach, które ciągną ten wózek w Wiśle Kraków. Jaleah Williams została świetnie rozczytana przez Elmedina Omanicia i w meczu z Energą miała na parkiecie niewiele do powiedzenia, a próbowała wszystkiego. Dużo do powiedzenia miała za to druga pani WilliamsSwoją przeciętną grę kwitowała prowokującymi gestami w stronę publiki, po rzutach wolnych m.in., a na koniec sprzedała fucka. Słabe to, jak na profesjonalną zawodniczkę
No niestety La Mama coraz bardziej zawodzi w ofensywie + bardzo się frustruje. To wprowadza taką nerwowość i chaos w grze całego zespołu. Z drugiej strony w obronie mimo wszystko robi o wiele więcej niż Pani Sagerer, która jest totalną dziurą i mówię to z perspektywy całego sezonu niekoniecznie ostatniego meczu do którego podejść wcale nie powinna z powodów zdrowotnych. W obronie za to solidna Ewelina Śmiałek, która robi 2+1 i... schodzi z boiska. Tak wiem, że ta zmiana była przygotowana i wszystko okej, ale do końca meczu już nie wraca. A szkoda, dziewczyna ma potencjał na dużo lepsze granie, ale trzeba odblokować jej głowę i dać jej zaufanie. Musi przestawić się z trybu "broń i nie przeszkadzaj w ataku", który założył jej Maciejewski na tryb prawdziwej gry po obu stronach parkietu. W Toruniu Edo i tak nauczył już ją więcej niż przez ostatnie 3 lata nie nauczyli w Gorzowie, ale jeszcze brak jej minut.
A co do samej gry Torunia to widać zespół i widać to, że wyszły trochę z tego dołka przegranych z faworytami na początku terminarza. Słabo ułożone mają trochę te mecze i nie dziwię się, że większość kibiców się frustrowała widząc 0-4 ale trzeba spojrzeć prawdzie w oczy, że to nie jest zły zespół, tylko potrzebował trochę czasu + rywali z którymi będą mogły wygrywać. Widać jeszcze trochę chaosu w obronie - obrona picka a za tym komunikacja w przekazywaniu czy doskoku do rywala. W ataku jak nie ma pomysłu to grę bierze na siebie AJ, wszystko fajnie jak jej idzie ale nie zawsze tak jest. Ta "izolacja" - jeśli nawet mogę to tak nazwać nie zawsze jest skuteczna na tyle aby skończyła się punktami. Jedna gra, reszta bez piłki stoi w bez ruchu i to na pewno duży minus Torunianek. Z drugiej strony w meczu z Jelenią ten ruch graczy był dużo lepszy, dziewczyny biegały bez piłki, tworzyły miejsca i okazje. Co np. było widać po 4/8 zza łuku Laury Weber. A w środowym meczu nie grała przecież Sara Sagerer... Wnioski? Trochę jest jak kotwica w ich transition.
niedzielnykibic pisze: A szkoda, dziewczyna ma potencjał na dużo lepsze granie, ale trzeba odblokować jej głowę i dać jej zaufanie. Musi przestawić się z trybu "broń i nie przeszkadzaj w ataku", który założył jej Maciejewski na tryb prawdziwej gry po obu stronach parkietu. W Toruniu Edo i tak nauczył już ją więcej niż przez ostatnie 3 lata nie nauczyli w Gorzowie, ale jeszcze brak jej minut.
Dziękuję, bo to tylko potwierdzenie mojej tezy o Ewelinie. Pewnie, że ma potencjał i to co o Maciejewskim też racja. 3 lata, 77 meczów w OBLK i d...a blada. Teraz potrzeba czasu, uzbroić się w cierpliwość, bo może być tylko lepiej. Co do Sagerer to się nie zgodzę. W obronie może słabiej, ale w ofensywie daje temu zespołowi spokój, zwłaszcza po zmianie Kapingi Maweji. Czy powinna zagrać po chorobie? Mecz był z gatunku ważnych. W jakimś tam stopniu pomogła. Katarzynki przegrały to co papierowo miały przegrać. Teraz run 5-0 z bonusem w Gorzowie. Z Sosnowcem spodziewam się ciężkiej przeprawy, ale warto ten mecz wygrać, aby właśnie mieć choć chwilowy spokój w miejscach 1-8, bo to też ma wpływ na mental zawodniczek.
Skąd ta pewność że Edo nauczył Śmiałek więcej niż Maciejewski...przecież ciężko to zweryfikować bo ona nie gra- co przy formie Maweji dużo mówi o podejściu i zaufaniu Omanica do Śmiałek
tommiiii pisze:Skąd ta pewność że Edo nauczył Śmiałek więcej niż Maciejewski...przecież ciężko to zweryfikować bo ona nie gra- co przy formie Maweji dużo mówi o podejściu i zaufaniu Omanica do Śmiałek
Czytałeś, co napisałem? Cierpliwość jest cnotą. Czas....jest w Toruniu pierwszy sezon. Edo być może, a może nie zrobi z niej gotowca dla innych klubów, jak na przykład Olę Pszczolarską, którą potem ten sam Maciejewski lekko zresetował. Przyjedź i zobacz, bo ja akurat oglądam WSZYSTKIE mecze Katarzynek., zresztą na 811 spotkań w tej niszowej lidze obejrzałem ich ok 430
PS.Z Poznania nie masz daleko
-
Kosz-ykarz
- Junior
Nie licząc meczu z Jelenia gdzie Śmiałek dostała wiecej minut niz 3-5..... no nie oszukujmy sie. Z niej nic nie bedzie:)
Bez urazy ale ona nie jest przeciez jakimś talentem. Choc mozna podać nazwisko Telengi- która dlugo w 2 lidze potem chwilę Torun bez szału kontuzja i nara
A potem sie Ostro wyrobiła...choc i tak ma mega duże braki w wyszkoleniu. No ale Śmiałek- w Toruniu nic nie gra bo Darek nie wyszkolił.....
Darek jak Edo...ten sam level- żaden z nich nie wyszkolili żadnej Polki.....żadnej....
Darka ratują mocne składy i budżety....Eda nie.
Ale żaden z nich nie wyszkolił dobrej mocnej Polki.
Skończmy temat z Śmiałek....
Myślę ze po tym sezonie MAMA KAPINGA BEDZIE OUT.. chyba ze dostanie obywatelstwo - bo chyba sie stara...
Ale przy tym co prezentuje - jako zagraniczna- i center- jest słabawa
Przegrywała rywalizacje z Walczak...... Śmiałek jej nie zagrozi. A Sagerer to jednak 4..
Sagerer robi swoje ale niestety iest przepis o 2 Polkach i trzeba kombinować.... ostatnio zagrała mniej ale ona ogolnie wnosi dużo
Teraz trzeba wygrać z Zaglebiem.- przeskoczyć ich i znaleźć sie w top 6;)
Bez urazy ale ona nie jest przeciez jakimś talentem. Choc mozna podać nazwisko Telengi- która dlugo w 2 lidze potem chwilę Torun bez szału kontuzja i nara
A potem sie Ostro wyrobiła...choc i tak ma mega duże braki w wyszkoleniu. No ale Śmiałek- w Toruniu nic nie gra bo Darek nie wyszkolił.....
Darek jak Edo...ten sam level- żaden z nich nie wyszkolili żadnej Polki.....żadnej....
Myślę ze po tym sezonie MAMA KAPINGA BEDZIE OUT.. chyba ze dostanie obywatelstwo - bo chyba sie stara...
Przegrywała rywalizacje z Walczak...... Śmiałek jej nie zagrozi. A Sagerer to jednak 4..
Sagerer robi swoje ale niestety iest przepis o 2 Polkach i trzeba kombinować.... ostatnio zagrała mniej ale ona ogolnie wnosi dużo
Może zacznijmy od tego, że ani Darek ani Edo nie jest od wyszkolenia jako takiego. Od tego są trenerzy drużyn juniorskich i to tam robota była zrobiona albo nie. Nie ma co oczekiwać, że w jednym czy drugim klubie ktoś w rok zrobi progres przeskakując z juniora do seniora. Tu dochidzi masa czynników jak mniejsze minuty, lepsza konkurencja, doświadczenie, zmiana otoczenia, inny system gry itd.
Bo tak to bym powiedzial, że Śmiałek w Toruniu zrobiła postęp, skoro robi połowę swoich średnich z zeszłego roku w 1/3 czasu.
Bo tak to bym powiedzial, że Śmiałek w Toruniu zrobiła postęp, skoro robi połowę swoich średnich z zeszłego roku w 1/3 czasu.
przemoe pisze:Może zacznijmy od tego, że ani Darek ani Edo nie jest od wyszkolenia jako takiego. Od tego są trenerzy drużyn juniorskich i to tam robota była zrobiona albo nie. Nie ma co oczekiwać, że w jednym czy drugim klubie ktoś w rok zrobi progres przeskakując z juniora do seniora. Tu dochidzi masa czynników jak mniejsze minuty, lepsza konkurencja, doświadczenie, zmiana otoczenia, inny system gry itd.
Oczywiście....gdzieś ten czas na postęp straciła. Jest wychowanką byłego olimpijczyka w koszykówce, potem epizod w MMKS Katarzynki i Bydgoszcz. Do Gorzowa trafiła w roku 2018, a więc w wieku 16 lat i spędziła tam lat 7 (słownie siedem). 16 lat to nie jest juniorka? czyli, jak nie Maciejewski to ten drugi wiecznie drugi-vide Pieczyrak
-
niedzielnykibic
- Nowy na forum
Kosz-ykarz pisze:Nie licząc meczu z Jelenia gdzie Śmiałek dostała wiecej minut niz 3-5..... no nie oszukujmy sie. Z niej nic nie bedzie:)
Przede wszystkim to Jej temat zacząłeś Ty kilka kolejek temu, więc nie denerwuj się już tak :D każdy może mieć swoje inne zdanie i każdy widzi i wie co innego ;) Kończąc temat uważam, że potencjał Ona ma i jeszcze pokaże dużo więcej niż teraz. Tak jak pisze Muminek dajmy jej i innym dziewczynom w podobnej sytuacji CZAS, bo to takie malkontenctwo niczemu nie służy i przede wszystkim nie pomaga. Co do talentu to zawodniczka, która niemalże zdobywa MVP w U18 przy tym mistrzostwo tego rocznika a za rok jest vicemistrzem PL i jest w najlepszej piątce U19 z Szymkiewicz i Borkowską to jednak coś mówi. Źle wybrała, bo Gorzów jej nie rozwinął pod względem gry w seniorce, już abstrahując od szans na rozwój w drużynie ekstraklasowej to gdzieś o niej zapomniano a w takim wieku regularna gra to podstawa. Brak wypożyczeń, brak pozwolenia na grę w 1 lidze jak na ten czas i wyszło... Wera Telenga, którą tak często przywołujesz do 25 roku życia, poza epizodem w Toruniu, grała tylko w 1 lidze, ale GRAŁA, bo minut miała tam bardzo dużo + ważną rolę. To rozwija o niebo lepiej niż grzanie ławy i wycieczki na Eurocupy. Także czas pokaże :)))
Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”