Zołnierz pisze:Waldi pisze:KOSZYKÓWKA Wulgarny trener Andrzej J.
Niedziela, 15 maja 2005r.
Juniorki VBW Clima GTK Gdynia wygrały w swoim mieście półfinałowy turniej mistrzostw Polski w koszykówce i awansowały do finałowej czwórki. Losy rywalizacji rozstrzygały się w ostatnim meczu gdyńskiej drużyny z OSA Zgorzelec.
Dzień wcześniej gospodynie, po bardzo emocjonującym spotkaniu, przegrała z zespołem MUKS Poznań 49:51. Zdumiony i zniesmaczony obserwowałem zachowanie się podczas tego meczu poznańskiego trenera Andrzeja Jabłońskiego. Coś takiego na meczu koszykówki z udziałem kobiet widziałem po raz pierwszy. To co wyprawiał ten "szkoleniowiec", trudno jest mi nawet opisać. Co chwilę rzucał mięsem, używając wulgaryzmów językowych zaczerpniętych z najohydniejszego rynsztoka. Po każdym nieudanym zagraniu w kierunku winnej zawodniczki z jego ust leciał stek obraźliwych i poniżających godność koszykarek wyzwisk.
O ile zachowanie tego amoralnego i niepoczytalnego furiata można by jeszcze wytłumaczyć wzburzeniem emocjonalnym, to zupełnie niezrozumiały był dla mnie kompletny brak reakcji ze strony sędziów i komisarza zawodów. Eliminowanie takich osób należy przecież do ich obowiązków, za które pobierają nie małe przecież gratyfikacje. Ich bierność sprawia, że stają się oni współwinnymi patologii do jakiej doszło podczas tego meczu.
Po dwóch dniach turnieju wszystkie cztery drużyny miały jeszcze szanse zajęcia jednego z dwóch pierwszych miejsc, dających awans do finału. W pierwszym niedzielnym spotkaniu MUKS Poznań nieoczekiwanie uległ AZS PWSZ Gorzów i stracił szanse. Gorzowianki po tym zwycięstwie liczyły jeszcze na drugą lokatę, ale potrzebowały wysokiej porażki VBW Climy z drużyną ze Zgorzelca. Praktycznie jednak ostatni mecz turnieju decydował o pierwszym miejscu w turnieju. Prowadzone przez trenera Krzysztofa Koziorowicza koszykarki VBW Climy wykorzystały szansę. Zwyciężyły 65:52 i awansowały z pierwszego miejsca.
Z drugiego półfinału awans wywalczyła Olimpia Poznań i SKS 12 Warszawa. Z tą drugą drużyną gdyńskie koszykarki zmierzą się w półfinale.
VBW Clima GTK: Dorota Trąbka, Dorota Piętka, Aleksandra Lewandowska, Agata Kowalska, Natalia Jachimowicz, Patrycja Lemanowicz, Iwona Płóciennik, Katarzyna Motyl, Karolina Ambrosiewicz, Magdalena Bibrzycka, Barbara Głocka, Marta Jujka.
Wyniki i tabela
- OSA Zgorzelec - MUKS Poznań 76:65
- VBW Clima GTK Gdynia - AZS PWSZ Gorzów 73:50
- AZS - OSA 51:68
- VBW Clima - MUKS 49:51
- MUKS - AZS 66:69
- VBW Clima - OSA 65:52
1. VBW Clima Gdynia 5 187:153
2. OSA Zgorzelec 5 216:181
3. AZS PWSZ Gorzów 4 170:209
4. MUKS Poznań 4 182:194
Adam Suska - Dziennik Bałtycki

Widać ,że ktoś nie zna Ja...... Nie zazdroszczę tym dziewczyna które musiały jechac w autobusie z nim. To musiał być koszmar! z drugiej strony szkoda,że nie było kamery w tym autobusie!!!
Ale wróćmy do Olimpi! I jej kibiców w Krakowie!
Sportowo:
Niby awans był,ale.............. Oj dziękujemy tym razem...... dziękujemy całej druzynie!!!
Wera! dzięki!
Organizayjnie:
Kto mógł pozwolić aby to Wisła organizowała półfinał?
Zero spikerki! Domyśl się bracie kto z kim gra. Zero prezentacji zespołów. Dalej. Nie było żadnych krzesełek. Każdy musiał sie starać sam organizować ten sprzęt. oczywiście zamiejscowi nie znający realia byli w gorszej sytuacji. A przecież nogi były takie słabe. Jakby na złośc toaletę zamkneli w połowie meczu!! To chyba na złość nam. Wiedzieli ,że piwo pędzi i kara za doping musi Być!
A teraz o zachowaniu kibiców:
- to,że kibice wyzywają śędziów to już norma ( ciekawe jak czują tatusiowi i mamusie koszykarek Wisły którzy chóralnie krzyczeli na śędziów ,,k.....,,) ale szczytem wszystkiego było zachowanie pana Mięttyyyyyy podobno Prezesa Honorowego który z tym samym okrzykiem na ustach wleciał na parkiet. Zenujęce! A może te roczniki tak mają? Dobrze ,że sędziowie na podali sie tej presji! Miętttta Tobie juz dziękujemy. Czy to dobry przykład dla młodzięży? hihihi. Ciekawe ,że nam ani razu podobne słowa nie przeszły!
TYLKO OLIMPIA POZNAŃ!