Rusza kolejny sezon WNBA: Została tylko Dydek

Informacje na temat najlepszej zawodowej ligi świata - WNBA, Wszystko o MŚ, rozgrywkach na innych kontynentach

Moderatorzy: rzymi, Ałgaja, przemoe

Awatar użytkownika
Daniello
Nowy na forum

Rusza kolejny sezon WNBA: Została tylko Dydek

Postautor: Daniello » 20 maja 2005, 19:33

Z soboty na niedzielę polskiego czasu rozpoczyna się w USA 9. sezon rozgrywek amerykańskiej zawodowej ligi koszykarek WNBA. W tym roku Polskę reprezentować będzie tylko Małgorzata Dydek.

Zagra ona w nowym zespole, drużynie wicemistrza z 2004 roku Connecticut Sun.

To będzie pierwszy sezon Dydek spędzony w Konferencji Wschodniej - przez ostatnie siedem lat polska środkowa grała na Zachodzie, najpierw w Utah, a następnie w San Antonio. Nowy zespół Dydek jest uważany za jednego z faworytów na Wschodzie.

Z występów w San Antonio zrezygnowała natomiast Agnieszka Bibrzycka, która postawiła na zdrowie i przygotowania z kadrą do baraży o ME 2005.

Mistrzowskiego tytuły bronią koszykarki Seattle Storm, które w ubiegłorocznym finale pokonały Connecticut Sun 2-1. Był to historyczny sukces, bowiem zespół Storm zdobył pierwsze mistrzostwo zawodowej ligi w USA dla swojego miasta od 25 lat - 1979 roku koszykarze Seattle Supersonics zwyciężyli w finale NBA. Do historii WNBA przeszła też Anne Donovan, która jako pierwsza kobieta trener sięgnęła po mistrzostwo w WNBA. I w tym roku Donovan poprowadzi drużynę Storm.

Na Zachodzie w roli faworytów specjaliści relacjonujący mecze WNBA widzą ponownie, oprócz mistrza z Seattle, zespół Los Angeles Sparks mający w składzie najlepszą koszykarkę ligi (MVP w 2004 roku) środkową Lisę Leslie i nowego trenera Henry-ego Bibby'ego.

W pierwszym dniu sezonu dojdzie do dwóch elektryzujących pojedynków: drużyna Małgorzaty Dydek Connecticut Sun zmierzy się w Detroit z mistrzem z 2003 roku Shock, a Los Angeles Sparks zagra w Seattle ze Storm.

Dotychczas tytuły mistrza WNBA zdobywały zespoły: Houston Comets (1997-2000), Los Angeles Sparks (2001-2002), Detroit Shock (2003) i Seattle (2004).
PAP
Lądy i morza przemierzam
kulę ziemską z otwartym czołem
polski mam Paszport na sercu
skąd pytam, skąd go wziąłem!?:)

Wróć do „WNBA/Świat/MŚ”