"POD KOSZEM" - felietony Henryka Langierowicza.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Kowalik
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: Kowalik » 01 maja 2005, 16:33

5 lat mam pisze:
Kowalik pisze:I jak zwykle trafny komentarz do tego co się wydarzyło. Mam tylko nadzieję, że pan Henryk się nie pomyli i zdobędziemy ten medal.

Swietny komentarz sam bym taki napisał choć mam tylko 5 latek

To dlaczego cwaniaczku nie piszesz jak jesteś taki mądry :twisted: .
JESTEM DUMNY, ŻE KIBICUJE TEJ DRUŻYNIE !!!

Awatar użytkownika
Szymon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: Szymon » 01 maja 2005, 17:41

5 lat mam pisze:Swietny komentarz sam bym taki napisał choć mam tylko 5 latek

A ja tak napisze. Ciekaw jestem czemu robisz ściemę i się nie podpisujesz własnymi nickami???? Hellraiser, ravafan, gość krzykacz - to same IP!!!! Brak odwagi????
BYŁ, BĘDZIE I JEST ZAWSZE WŁÓKNIARZ MRKS

Obrazek

Awatar użytkownika
Kowalik
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: Kowalik » 01 maja 2005, 18:50

Szymon pisze:
5 lat mam pisze:Swietny komentarz sam bym taki napisał choć mam tylko 5 latek

A ja tak napisze. Ciekaw jestem czemu robisz ściemę i się nie podpisujesz własnymi nickami???? Hellraiser, ravafan, gość krzykacz - to same IP!!!! Brak odwagi????[/quote

Nie pierwszy i (niestety) nie ostatni raz mamy do czynienia z takimi odważniakami. Chyba zaczynam się powoli przyzwyczajać :twisted:

Kuba
Oldboy

Postautor: Kuba » 14 maja 2005, 19:57

Kiedy mozna spodziewać się kolejnego felieton Henryka Langierowicza, które bardzo przyjemnie się czyta? Od czasu 3. maja takowy się nie ukazał, czy to znaczy, ze na nastepny trzeba będzie czekac do przyszlego sezonu, czy doczekamy się podsumowania walki o medale okiem Pana Henryka?

Awatar użytkownika
Szymon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: Szymon » 14 maja 2005, 20:21

Spokojnie Kuba, jak tylko coś się ukaże w "Nowym Życiu" to natychmiast przepiszę i wstawię na forum.

Obrazek

Awatar użytkownika
Szymon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: Szymon » 23 maja 2005, 16:33

CZARNY SCENARIUSZ

Gorzej być nie mogło! Po raz pierwszy od 1998 roku, kiedy pabianicka Polfa zaopiekowała sie koszykarkami, nasza drużyna nie zdobyła medalu w ekstraklasie. Mając w składzie same utytułowane zawodniczki, reprezentantki Polski, Brazylii, Czech, Ukrainy i Rumunii, MTK Polfa przegrała rywalizację o trzecie miejsce z CCC Polkowice, które dopiero czwarty sezon występują w lidze, bez większych sukcesów. Jest to niewątpliwie zaskakujące i przykre dla nas zakończenie sezonu, bo liczyliśmy na finał, a w najgorszym razie na brązowy medal. Jak na ironię, do powstania silnej drużyny w małych Polkowicach, która upokorzyła Włókniarz, przyczyniły się zawodniczki grające przez wiele lat w Pabianicach!
Już do pierwszego awansu Polkowic do ekstraklasy walnie przyczyniła się pabianiczanka Magda Włodarska, wystepująca w pierwszej piątce na pozycji rozgrywającej w sezonie 2000/2001. Dwa lata później szefowie MTK lekkomyślnie oddają do Polkowic swoje czołowe koszykarki, reprezentantki Polski: edyte Koryznę i Agnieszkę Pałkę. W nastepnym sezonie z Brzegu do Polkowic przechodzi kolejna pabianiczanka, utalentowana Agata Nowacka. Pabianiczanki są podstawowymi zawodniczkami CCC i mają duży udział w wywalczeniu przez ten klub Pucharu Polski już w ubiegłym roku. W finale wygrały (63-56) z Włókniarzem Pabianice. Tak jak w tym roku - w małym finale pocieszenia o brązowy medal mistrzostw Polski seniorek! W pieciu ostatnich meczach z Polfą najlepszą koszykarką CCC, była E.Koryzna, która zdobyła w sumie 92pkt. Grające w pierwszej piątce A.Pałka i A.Nowacka uzyskały odpowiednio 50 i 33pkt. W zespole Włókniarza O.Pantelejewa zdobyła 75pkt, a E.Trześniewska 72pkt. Pozostałe zawodniczki nie zdołały przekroczyć 40pkt w meczach o brązowy medal. Słaba skuteczność rzutowa była zresztą poważnym mankamentem w grze naszej drużyny ze wszystkimi czołowymi drużynami. Wynikało to z niedostatecznego wykorzystania umiejetności wysokich zawodniczek i sporadycznego stosowania szybkiego ataku. Za mało czasu poświęcono chyba na trening rzutowy. Polkowice zdecydowanie lepiej wykorzystały swoje atuty, jakimi są szybkość, waleczność, dyscyplina taktyczna i zgranie zespołu. Przed tym sezonem do Polkowic doszła tylko jedna nowa koszykarka - Żytomirska i w przciwieństwie do Polfy, zespół ten szczęśliwie omijały kontuzje i choroby. Był to chyba jedyny zespół naszej przeciętnej ekstraklasy, który na finiszu rozgrywek osiągnął optymalną forme i w pełni zasłużył na brązowy medal. Godne podkreślenia jest to, że swój największy sukces CCC osiągnął bez korzystania z usług zagranicznych koszykarek!
Polfa była blisko osiągnięcia celu, jakim był awans do finału i gra o złoty medal. Frajersko przegrany półfinałowy decydujący mecz z Wisłą na własnym parkiecie spowodował, że sezon ułożył się według najgorszego, czarnego scenariusza.
Pabianicka hala przestała być twierdzą nie do zdobycia. Może dlatego że broniło jej "wojsko zaciężne?"

SZEŚĆ ZAGRANICZNYCH KOSZYKAREK I ŻADNEJ RODOWITEJ PABIANICZANKI, TO WYDARZENIE BEZ PRECEDENSU W 40-LECIU KOSZYKÓWKI ŻEŃSKIEJ W NASZYM MIEŚCIE!!! To niewątpliwie też przyczyna, że w hali przy ulicy Grota Roweckiego coraz mniej widzów i już nie taka atmosfera jak dawniej. Nasze koszykarki prowadziły z Wisłą 2-0, by przegrać kolejne trzy mecze, mimo że tylko w jednym spotkaniu były wyraźnie słabsze od krakowianek. W meczach z Polkowicami było zupełnie źle, bo przegrały dwa razy w Pabianicach, a mogły już odpaść z rywalizacji po trzech pierwszych meczach. To jeszcze niedawno było nie do pomyślenia. Zespół stopniowo traci swoje dumne i groźne oblicze. Włókniarza nie boją się już nawet w Gorzowie, Polkowicach i Chełmi. Czas to zmienić.
Wprawdzie od 10 lat nikt mnie o radę nie pytał, ale na łamach "Nowego Życia Pabianic" wilokrotnie zwracałem uwagę na błędy personalne i szkoleniowe ludzi odpowiedzialnych za koszykówkę żeńską w Pabianicach. Budowa uznanego i cenionego zespołu od nowa i nowymi metodami jeszcze nikomu sięnie udała. Proponuję zacząć od zatrudnienia 2-3 klasowych zawodniczek zagranicznych, 2-4 młodych, perspektywicznych koszykarek oraz podwoić nakłady finansowe na pracę z pabianickim narybkiem. Postawić na koszykarki sprawne fizycznie i waleczne, bez względu na wiek. Drugi trener powinien dodatkowo prowadzić zespół kadetek lub juniorek.
W jednej z łódzkich gazet przeczytałem, że Polfa nie miała jeszcze tak silnej drużyny jak w minionym sezonie i dlatego czwarte miejsce to blamaż i klęska. To kompletna bzura. Takie opinie może wygłaszać ignorant sportowy albo człowiek o nieczystych intencjach. Najepszą drużynę MTK miało wówczas, kiedy grały takie koszykarki jak Storożyńska, Wlaźlak, Koryzna, Binkowska, Piestrzyńska. Zresztą i z tymi koszykarkami zespół Włókniarza nie osiągnął skcesów krajowych i europejskich, na jakie było go stać. Pierwszym dzwonkiem alarmowym dla Polfy były kompromitujące wyniki w ubiegłym sezonie, zwłaszcza ze Starym Browarem Poznań. Nie wszyscy się przebudzili. Niestety.

Henryk Langierowicz

źródło: Nowe Życie Pabianic

Obrazek

Awatar użytkownika
Belfer
Żak

Postautor: Belfer » 23 maja 2005, 21:57

Tylko jedna myśl mi przychodzi do głowy - Panie Henryku to ŚWIĘTE SŁOWA!!!!!!!!
Kiedy te barany w końcu zrozumieją, że sprowadzanie starych gwiazd to jest dobre w kinie dla emerytów. Gdzie nasze wychowanki, a jak nie można sobie poradzić wychowawczo to są inne sposoby, a nie pozbywanie się z klubu. Za połowę tej kasy, co kosztuje utrzymanie "gwiazd", nasze młode, głodne sukcesu dziewczyny też wywalczyłyby w najgorszym razie czwarte miejsce. Ile lat słyszymy zapowiedzi o zmianach, teraz albo nigdy. Włokniarz to nie jest prywatna drużyna kilku pseudodziałaczy i pseudosponsorów, oni są teraz, ale jutro może ich nie być i co wtedy? My zostaniemy i kilku innych wariatów!Czeka nas los Olimpii?. Radykalne zmiany są konieczne, praca z młodzieżą musi przynieść efekty w postaci wychowanek w pierwszoligowym składzie, ale nie do cholery na ławce tylko w pierwszej piątce na parkiecie. Może będę się powtarzał, ale tak WIELKI WŁÓKNIARZ zbudował pan trener Langierowicz, no to k...a czemu nikt nawet nie próbuje powtórzyć tego. Boję się, że w naszej sytuacji będziemy mogli działaczom powiedzieć - CO BY TU JESZCZE SPIEPRZYĆ PANOWIE!
A może w końcu nastał czas TKM, Teraz K...a My czyli ludzie dla których dobro klubu jest najważniejsze powinni objąć w nim stery i skończyć z tymi transferami. Kto k...a na tym zarabia, bo my tylko tracimy. Szymon tak się wkurzyłem, że chyba walnę setę i zrobię jutro gówniarzom kartkówkę. Cześć.
"...moja wiara to wszystko co mam... WŁÓKNIARZ..."

O bracia wilcy! Brońcie się nim wszyscy wyginiecie!
...NARODOWE SIŁY ZBROJNE...
Kosovo je Srbija
Wileńszczyzna = Polska

Awatar użytkownika
Kowalik
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: Kowalik » 23 maja 2005, 22:16

Bardzo mądre słowa naszego znakomitego trenera. Tylko co z tego skoro nikt z włodarzy naszego klubu nic sobie z tego nie robi i nie bierze ich pod uwagę. Są przecież mądrzejsi od pana Henryka.

Ludzie otwórzcie oczy i przestańcie p... głupoty. Posłuchjcie prawdziwego fachowca. Szkoda, że pan Henryk już jest w takim wieku i nie może poprowadzić tej drużyny :?

Ps. Kolego Belfer nieści się na dzieciakach :lol: .

Gość

Postautor: Gość » 24 maja 2005, 08:43

A CO WY NA TAKĄ PIĄTKE.1-Nowacka,2-Koryzna,3-Piestrzyńska,4-Piątkowska i 5-Pałka.

Kuba
Oldboy

Postautor: Kuba » 24 maja 2005, 09:35

Anonymous pisze:A CO WY NA TAKĄ PIĄTKE.1-Nowacka,2-Koryzna,3-Piestrzyńska,4-Piątkowska i 5-Pałka.

Agata i Edzia zostają raczej u nas ;-) Pałki (z tego co wiem) juz nie ma :(. jak dla mnie wasza piątka moze wyglądać tak:
Krupska - Tyszkiewicz :arrow: Perlińska :arrow: Piestrzyńska :arrow: Lamparska :arrow: Pałka (jezeli trafi do was) lub Toma.

pozdrawiam ;-)

Awatar użytkownika
simon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: simon » 24 maja 2005, 11:05

Bardzo mądre słowa naszego znakomitego trenera. Tylko co z tego skoro nikt z włodarzy naszego klubu nic sobie z tego nie robi i nie bierze ich pod uwagę. Są przecież mądrzejsi od pana Henryka.

Masz racje Szymon - HL pisze także artykuły o ełkaesie i także jego słowa są proste, prawdziwe i oczywiste - niestety, nie dla wszystkich...
Nie mówię, że władzę w klubie trzeba od razu "oddawać" tym doświadczonym "wyjadaczom" typu Langierowicz - ale trzeba korzystać z ich doświadczeń i spostrzeżeń na pewno!

Waldi
Kadet

Postautor: Waldi » 24 maja 2005, 11:06

Kuba pisze:
Anonymous pisze:A CO WY NA TAKĄ PIĄTKE.1-Nowacka,2-Koryzna,3-Piestrzyńska,4-Piątkowska i 5-Pałka.

Agata i Edzia zostają raczej u nas ;-) Pałki (z tego co wiem) juz nie ma :(. jak dla mnie wasza piątka moze wyglądać tak:
Krupska - Tyszkiewicz :arrow: Perlińska :arrow: Piestrzyńska :arrow: Lamparska :arrow: Pałka (jezeli trafi do was) lub Toma.

pozdrawiam ;-)

Kuba, chyba nie załapałeś o co chodzi w tym zestawieniu :wink: :lol:

Awatar użytkownika
simon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: simon » 24 maja 2005, 11:11

Waldi pisze:
Kuba pisze:

pozdrawiam ;-)

Kuba, chyba nie załapałeś o co chodzi w tym zestawieniu :wink: :lol:
i tak "Koryzna" była w niej zamieszczona chyba pomyłkowo - raczej Głaszcz a właściwie Wróbel (Bibkowska, Predehl) powinna w niej się znależć w tym miejscu...

Awatar użytkownika
Kowalik
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: Kowalik » 24 maja 2005, 12:00

simon pisze:

Masz racje Szymon - HL pisze także artykuły o ełkaesie i także jego słowa są proste, prawdziwe i oczywiste - niestety, nie dla wszystkich...
Nie mówię, że władzę w klubie trzeba od razu "oddawać" tym doświadczonym "wyjadaczom" typu Langierowicz - ale trzeba korzystać z ich doświadczeń i spostrzeżeń na pewno!

Hehe. Simon to są moje słowa a nie Szymona :lol: .

Awatar użytkownika
simon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: simon » 24 maja 2005, 13:52

Kowalik pisze:
simon pisze:

Hehe. Simon to są moje słowa a nie Szymona :lol: .

:oops: :oops: :oops: no to przepraszam - już mi się mylicie, a to pewnie dlatego, że niepotrzebnie czasem widujemy się "na trzeźwo"... :wink: :lol: - ja wtedy ani nie mogę się skoncentrować, ani pomyśleć...

Ps. Co nie zmienia oczywiście meritum sprawy

Wróć do „Archiwum”