Rozmowa z trenerem Polfy Tomaszem Herktem

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
majoneez
Kadet

Rozmowa z trenerem Polfy Tomaszem Herktem

Postautor: majoneez » 01 czerwca 2005, 07:04

Tomasz Herkt, nowy trener PZU Polfy: - Pieniądze to nie wszystko

Za rok chcemy zdobyć medal, za dwa lata mistrzostwo Polski - mówi Tomasz Herkt, nowy trener koszykarek PZU Polfy Pabianice

Przemysław Iwańczyk: Jest już Pan trenerem pabianickich koszykarek?

Tomasz Herkt: Jeszcze nie. W środę podpiszemy dwuletnią umowę.

Kto będzie Pana asystentem?

- Jeszcze nie mogę tego zdradzić. Jest to zbyt poważny człowiek, żeby spekulować na jego temat. Jeśli działacze PZU Polfy zgodzą się na to rozwiązanie, ogłoszę jego nazwisko. Chciałbym, żeby wszystko było jasne do połowy czerwca.

W tej sytuacji nie ma miejsca dla trenera Dariusza Raczyńskiego?

- Trzeba by mu wtedy znaleźć inne zajęcie.

Rozmawiał Pan już z działaczami na temat drużyny?

- Niektóre sprawy zostały już rozwiązane. Prawdopodobnie będzie u nas Beata Krupska-Tyszkiewicz, po kontuzji wraca do nas Sylwia Wlaźlak. mamy więc dwie bardzo dobre rozgrywające. Na pewno zostaje Olga Pantelejewa, królowa strzelczyń poprzednich rozgrywek, chcielibyśmy zatrzymać także Karlę da Costę. Na dalszych pozycjach będę miał do dyspozycji niewykorzystaną moim zdaniem Emilię Lamparską, zostaje Leona Krystofova i Gabriela Toma.

Kto wypełni lukę po Elżbiecie Trześniewskiej? To największa strata PZU Polfy.

- Szukamy mocnej piątki, nie zdradzę jeszcze nazwisk, ale na pewno będzie to zagraniczna koszykarka. Podobnie jak na pozycji skrzydłowej. Resztę składu uzupełnią młode zawodniczki nie tylko z Polfy.

Co z Renatą Piestrzyńską i Agnieszką Jaroszewicz?

- Według moich informacji nie porozumiały się z władzami klubu w sprawie kontraktów. Jeśli jednak się dogadają, muszą się liczyć z tym, że nie będą już pierwszoplanowymi zawodniczkami tylko uzupełnieniem składu.

Dla Pana to znów przeskok, wraca Pan do pracy z kobietami.

- Nie nazywałbym tego przeskokiem, bo tylko przez rok pracowałem z mężczyznami.

Może Pan zdradzić plany na najbliższy sezon?

- Najpierw zobaczymy, co zrobią nasi konkurenci. Pabianice w ostatniej dekadzie prawie co roku zdobywały mamy i taki mamy cel. Najlepiej, by był jak najcenniejszy. W drugim sezonie powalczymy o mistrzostwo Polski.

O mistrzostwo Polski? Żeby zdetronizować Lotos Gdynia, trzeba mieć ogromne pieniądze.

- W Astorii Bydgoszcz, gdzie ostatnio pracowałem mieliśmy niewielki budżet 1,5 mln zł, a po rundzie zasadniczej byliśmy na piątym miejscu. Kiedyś w Starym Browarze Poznań miałem do dyspozycji pięć zawodniczek i 1,3 mln, a zdobyliśmy srebrny medal. Wszystko zależy od atmosfery w drużynie i zaangażowania zespołu. Same pieniądze nie grają.

Rozmawiał Przemysław Iwańczyk 01-06-2005 GW

gosc

Postautor: gosc » 01 czerwca 2005, 07:27

Witamy na pokładzie. Wbrew niektórym malkontentom ja myślę, że zatrudnienie Herkta to dobry krok.

Awatar użytkownika
Viallos
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: Viallos » 01 czerwca 2005, 10:20

I ja :wink:

Awatar użytkownika
Saletra
Junior

Re: Rozmowa z trenerem Polfy Tomaszem Herktem

Postautor: Saletra » 01 czerwca 2005, 10:25

majoneez pisze:

- Według moich informacji nie porozumiały się z władzami klubu w sprawie kontraktów. Jeśli jednak się dogadają, muszą się liczyć z tym, że nie będą już pierwszoplanowymi zawodniczkami tylko uzupełnieniem składu.

A to bardzo ciekawe. Przed kontuzją zwłaszcza Renia była bardzo przydatna,grała w reprezentacji Polski. No ale Herkt woli armię zaciężną zza granicy -normalka. Ciekawe tylko czy Renia i Guśka wylądują tym sposobem w ŁKS-ie.

Awatar użytkownika
Kowalik
Kadet
Kontaktowanie:

Re: Rozmowa z trenerem Polfy Tomaszem Herktem

Postautor: Kowalik » 01 czerwca 2005, 11:01

Saletra pisze:
majoneez pisze:

A to bardzo ciekawe. Przed kontuzją zwłaszcza Renia była bardzo przydatna,grała w reprezentacji Polski. No ale Herkt woli armię zaciężną zza granicy -normalka. Ciekawe tylko czy Renia i Guśka wylądują tym sposobem w ŁKS-ie.

Ja mam nadzieję, że jednak obie zostaną :D .
JESTEM DUMNY, ŻE KIBICUJE TEJ DRUŻYNIE !!!

Awatar użytkownika
Mikey
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Mikey » 01 czerwca 2005, 11:48

Gusia w ŁKS? Jak bedzie kasa to bardzo chetnie, Renia? Hehe symbol Włókniarza? Oj niektórzy ciężko by to przeżyli ale jeśli się zdecyduje , zapraszamy :) Tylko czy nas bedzie stac?
Obrazek
Obrazek

gosc

Postautor: gosc » 01 czerwca 2005, 11:52

Gusia najprawdopodobniej będzie grać w CCC.

Drax
Żak

Postautor: Drax » 01 czerwca 2005, 12:00

Po w pewnym sensie przymusowej "banicji" posród facetów Herkt może być faktycznie głodny sukcesu, ma też co nieco do udowodnienia.... to spory plus dla Pabianic.......... ale o odmładzaniu składu raczej można zapomnieć...

Awatar użytkownika
simon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: simon » 01 czerwca 2005, 12:09

Aktualny przewidywany skład (bez zawodniczek nie liczących się i przewlekle kontuzjowanych):
Głaszcz Marzena 35
Krystofova Leona 28
Lamparska Emilia 23
Pantelejeva Olga 34
Toma Gabriela 31
Wlaźlak Sylwia 32
Krupska-Tyszkiewicz Beata 35
...................................................
średnia: 31,14
+ ew.
Piestrzyńska Renata 31
Jaroszewicz Agnieszka 34
...................................................
średnia: 31,44

Tylko zatrudnienie centerki poniżej 17 roku życia dałoby zespołowi średnią niższą niż 30 lat - to całkiem silny skład, ale o "budowie" i "rozwojowości" raczej mowy być nie może. Powtarzam, że uważam taktykę pabianickich działaczy doraźnie za całkiem słuszną - ale długofalowo nieistniejącą (w czym akurat "po burzy" to nie ma nic złego, ale trzeba sobie z tego zdawać sprawę).
Nie zmienia to oczywiście nic w tej kwestii, że to jak dla mnie całkiem miły, sympatyczny i fajny składzik...

Awatar użytkownika
Viallos
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: Viallos » 01 czerwca 2005, 12:23

Mikey pisze:Renia? Hehe symbol Włókniarza? Oj niektórzy ciężko by to przeżyli ale jeśli się zdecyduje , zapraszamy :) Tylko czy nas bedzie stac?

O nie - moja ulubiona zawodniczka - nie dosc ze w tym roku nie pograla, to jeszcze mialaby odejsc - stanowczo mówi NIE!!!!

Awatar użytkownika
hellraiser
Junior

Postautor: hellraiser » 01 czerwca 2005, 13:05

Tomasz Herkt to dobry trener .Jeżeli chodzi o rozpracowanie przeciwnika i taktyke to kto wie czy nie nr1 w Polsce.Ale ja uważam że Polfie nie jest potrzebny Tomasz Herkt...ale przeciwieństwo Tomasza Herkta

Krupska-Tyszkiewicz,Wlaźlak a co z Perlińską

Czy on kogoś wychowa....albo oszlifuje.

W polsce rynek trenerów jest dość wąski.Jak nie ma trenra może czas go "wymyśleć".Tak jak Ślask z Jankowskim POSTAWIŁ NA TRENERA KTÓRY doTEJ PORY PRACOWAŁ Z JUNIORAMI ŚLĄSKA I chce GO WYPROMOWAć I ZAINWESTOWAĆ W NIEGO.MOŻE TU JEST METODA

Awatar użytkownika
simon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: simon » 01 czerwca 2005, 14:30

hellraiser pisze:Jeżeli chodzi o rozpracowanie przeciwnika i taktyke to kto wie czy nie nr1 w Polsce.

Krupska-Tyszkiewicz,Wlaźlak a co z Perlińską

Czy on kogoś wychowa....albo oszlifuje.

być może - ale ostatnia kwarta z Hiszpanią to taktyczne... - no nie wyszło mu...

Perełka ma "z głowy" 1/2, a w praktyce pewnie cały przyszły sezon :cry: - oby było lepiej niż się wydaje...

W aktualnym składzie ma jedną (z dużym znakiem zapytania czy jeszcze) do "szlifowania"...

Awatar użytkownika
Wojteg
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Wojteg » 01 czerwca 2005, 14:43

Nowy trener Polfy

Trener Tomasz Herkt po roku pracy w ekstraklasie koszykarzy powraca do żeńskiej koszykówki. Herkt od 1 czerwca będzie trenerem PZU Polfy Pabianice. Kontrakt został podpisany na dwa lata - poinformował prezes PZU Polfy Pabianice Jacek Stempniewski.

Herkt zastąpi w Pabianicach Tadeusza Aleksandrowicza pod wodzą którego Polfa zajęła czwarte miejsce w Torell Basket Lidze.

Tomasz Herkt, który poprzednio zdobywał mistrzostwa Polski koszykarek z Olimpią Poznań i mistrzostwo Europy z reprezentacją Polski w 1999 roku, pracował w sezonie 2004/2005 razem z Wojciechem Krajewskim w Astorii Bydgoszcz. Koszykarze z Bydgoszczy zajęli szóste miejsce w EBL, co uznano za sukces klubu.

Tomasz Herkt powiedział, że chce walczyć z PZU Polfą o mistrzostwo Polski.

"Propozycja z Pabianic daje mi nie tylko stabilizację, bo zaproponowano mi dwuletni kontrakt, ale i szanse na walkę o najwyższe lokaty. W pabianicach jest dobry klimat wokół koszykówki, zespołu, a to daje możliwości rozwoju. Moim celem jest zbudowanie drużyny, która w perspektywie dwóch lat będzie walczyć o mistrzostwo Polski. Marzę o tym, by w finale walczyć już w następnym sezonie" - powiedział Tomasz Herkt.

"Żal mi rozstania z Astorią, bo jeszcze niedawno myślałem, że zostanę w Bydgoszczy. Nie ukrywam jednak, że propozycja Pabianic była ciekawsza zawodowo. W Bydgoszczy były pewne kłopoty finansowe w tym sezonie. Sprawy finansowe są nadal niepewne w Astorii. Nie za bardzo widzę szanse na zwiększenie budżetu, co gwarantowałoby walkę o wyższe lokaty niż ta wywalczona w obecnym sezonie. Nie ma większej różnicy między pracą z chłopakami i dziewczynami, widzę więc możliwość powrotu do męskiej koszykówki" - dodał Herkt.

PZU Polfa podpisała kilka dni temu kontrakt z Beata Krupską- Tyszkiewicz, którą Herkt zna znakomicie od lat, od czasów sukcesów poznańskiej Olimpii na początku lat dziewięćdziesiątych.

"Polfa ma silny obwód. Beata Krupska, Olga Pantelejewa, powracająca po kontuzji Sylwia Wlaźlak oraz Brazylijka Karla da Costa, którą widziałbym w drużynie to gwarancja dobrego poziomu. Po odejściu Eli Trześniewskiej priorytetem jest pozyskanie silnej środkowej i na pewno chciałbym, żeby była to zawodniczka zagraniczna" - dodał Herkt, który w najbliższych dniach powinien podać nazwisko swego asystenta.

gosc

Postautor: gosc » 01 czerwca 2005, 14:49

Oby tylko ta wysoka zawodniczka była conajmniej tak samo dobra jak Ela T.

Awatar użytkownika
Szymon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: Szymon » 01 czerwca 2005, 16:06

Mikey pisze:Renia? Hehe symbol Włókniarza? Oj niektórzy ciężko by to przeżyli

I co :?: Cieszysz się z tego powodu?
BYŁ, BĘDZIE I JEST ZAWSZE WŁÓKNIARZ MRKS

Obrazek

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”