Małgorzata Babicka w Cukierkach Odrze

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Adam
Żak

Małgorzata Babicka w Cukierkach Odrze

Postautor: Adam » 14 września 2004, 21:54

Jutro w brzeskich Cukierkach pojawi się nowa zawodniczka.

Osiemnastoletnia skrzydłowa Małgorzata Babicka z AZS KK Jelenia Góra była w zeszłym sezonie podporą swojej drużyny w pierwszej lidze i trener Krzysztof Kubiak liczy na jej dobre występy w Brzegu. - Jest to jeden z największych talentów w Polsce - uważa szkoleniowiec. - Jeżeli będzie się rozwijać w dobrym kierunku to wróżę jej za kilka lat kadrę Polski. Bardzo dobrze, że tak perspektywiczna zawodniczka wzmocni nasz zespół - dodaje.

odra.e-basket.pl

Awatar użytkownika
MARIO
Kadet

Re: Małgorzata Babicka w Cukierkach Odrze

Postautor: MARIO » 14 września 2004, 22:41

Już jutro tj. środę około południa wkleję króciutki wywiadzik z nową zawodniczką Cukierków Odry Brzeg.

Małgorzata Babicka (jeszcze w barwach Jeleniej Góry)
Obrazek

Małgorzata Babicka (po prawej) wraz z Katarzyną Czubak (AZS PWSZ Gorzów Wlkp.)
Obrazek

Awatar użytkownika
Zbych
Żak
Kontaktowanie:

Postautor: Zbych » 15 września 2004, 05:31

Niecierpliwie czekam na bliższe informacje o warunkach fizycznych i statsach z poprzedniego sezonu :D

Awatar użytkownika
Zbych
Żak
Kontaktowanie:

Postautor: Zbych » 15 września 2004, 05:37

Shrek
Amator

Postautor: Shrek » 15 września 2004, 09:41

To bardzo dobrze że Gosia dostała szansę rozwoju w silniejszym klubie rokuje to dobrze na przyszłość.Mam nadzieję że szybciutko się zaaklimatyzuje będzie wspierać Cukierki w walce o jak najwyższą lokatę w ekstraklasie.Pozdrowienia dla Gosi.

Awatar użytkownika
Viallos
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: Viallos » 15 września 2004, 21:58

M. Babicka: mam szansę pokazania się w polskiej ekstraklasie

Skrzydłowa Małgorzata Babicka (186 cm, 19 lat) grająca dotychczas w 1-ligowym AZS KK Jelenia Góra została nową zawodniczką Cukierków Odry Brzeg. W swoim poprzednim klubie była czołową postacią drużyny, brana była także do szerokiej kadry młodzieżowej reprezentacji Polski. Dzisiaj pojawiła się ona w Brzegu na pierwszym treningu.

Trener Cukierków Odry Brzeg Krzysztof Kubiak już rok temu zwrócił na Ciebie uwagę i chciał Cie widzieć w swojej drużynie. Udało się mu to w tym sezonie.

Cieszę się, że trener zwrócił na mnie uwagę. To dla mnie duże wyzwanie. Dla mnie osobiście to bardzo dobra propozycja. Szkoda, że nie udało się już rok temu, choć może to i lepiej, bo mogłam spokojnie zdać maturę i teraz przyjąć ofertę z Brzegu.

Próbowałaś swoich sił w Szwajcarii, transfer nie doszedł jenak do skutku. Dlaczego?

Jest tam o wiele słabszy poziom ligi. Nie wiem czy nie słabszy niż nasza 1 liga. O tym, że pozostałam w Polsce zadecydowały sprawy rodzinne, a także fakt, że w Szwajcarii nie zapewnili mi takich warunków jakie wcześniej były ustalone. Druga sprawa jest taka, że mam szansę pokazania się w polskiej ekstraklasie.

Czy koniecznie chciałas zamienić AZS Jelenią Górę na inny klub?

Jeśli chodzi o zmianę klubu z pierwszej ligi na ekstraklasę to zdecydowanie tak. Inne opcje nie wchodziły w grę.

Jak zaczęłaś grać w koszykówkę?

To było w 5 klasie podstawówki. Uczestniczyłam w zawodach sportowych, gdzie zagrałam w koszykówkę i tak już zostało. Moim pierwszym trenerem był pan Andrzej Dwilewicz, który uczył w szkole wychowania fizycznego i gdy budował drużynę wziął mnie do zespołu.

Twoje mocne i słabsze strony?

Jak każdy człowiek mam swoje wady ale o słabszych stronach nie będę mówić, by przeciwniczki tego nie wykorzystały. Jeśli chodzi o atuty to dobrze radzę sobie w grze jeden na jeden, rzut "za trzy pkt" także nie jest mi obcy i w obronie potrafię także zagrać skutecznie.

Twoje zamiłowania po za koszykówką?

Przede wszystkim inne sporty, lubię pograć w tenisa, pojeździć na nartach. Czytam książki i chyba jak każdy lubię posłuchać dobrej muzyki.

W jakiej muzyce gustujesz?

Rock, pop i czasem hip-hop. Moi ulubieni wykonawcy to Red Hot Chilli Peppers, Pearl Jam, Myslovitz oraz Kaliber 44.

Twój cel i marzenia?

Moim celem sportowym jest ciągły postęp i rozwój koszykarski, by grać co raz lepiej i w co raz lepszym klubie. Moim marzeniem, zresztą jak każdego sportowca i tutaj nie zaskoczę nikogo jest gra w kadrze narodowej. Jeśli chodzi o prywatne cele i marzenia to te najbliższe wiążą się z podjęciem nauki na studiach.

Co wiesz o Brzegu i o brzeskiej drużynie?

Grałam w Brzegu kilka razy jeszcze jako kadetka i juniorka, walczyłam w Brzegu także o awans do 1 ligi. O samym mieście nie mogę jeszcze nic powiedzieć, ale na pewno nadrobię. Jeśli chodzi o zespół to jest tu sporo młodych zawodniczek z czego bardzo się cieszę i dzięki temu łatwiej mi będzie zaklimatyzować się w nowym otoczeniu.

Dziękuję za rozmowę.

Rozmawiał Mariusz Kolekta Polskikosz

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”