Nowacka z piłką, Krupska tyłem...
Agata Nowacka podczas tego lata nie ma czasu na odpoczynek. Rozgrywająca CCC walczy o miejsce w kadrze Polski
– Nawet jeśli się nie załapię na mecze eliminacyjne, to tego lata jest uniwersjada w Turcji. Jestem studentką i jest taka możliwość, że pojadę na uniwersjadę – mówi.
Jak przygotowujecie się do meczów kwalifikacyjnych mistrzostw Europy?
AGATA NOWACKA: – Zajęcia trwają od początku czerwca i w tym czasie uczestniczyłam w dwóch obozach kadry – w Wałczu i Cetniewie. Były to trudne treningi, nawet po trzy razy dziennie. Pierwszy obóz zakończyłyśmy dwoma sparingami z Czeszkami, z których jeden udało nam się wygrać. W Cetniewie dołączyły do nas kolejne zawodniczki, m.in. Beata Krupska-Tyszkiewicz, Ela Międzik i Agnieszka Bibrzycka. Po tym obozie grałyśmy sparingi na Litwie i w Czechach, a po któtkim zgrupowaniu w Krośnie dwa razy rozgromiłyśmy reprezentację Rumunii.
Sądząc po wynikach sparingów forma idzie w górę.
- zespół gra coraz lepiej. Poprawiłyśmy skuteczność rzutową. zgrywamy się i mam nadzieję, że bedzie jeszcze lepiej.
Trener Koniecki zawsze stawiał na mocne przygotowanie fizyczne zespołu. odczuwacie to podczas treningów?
- Bardzo. dużo czasu spędzamy w siłowni i trener chce, żebyśmy grały siłową koszykówkę. Treningi są bardzo ciężkie, choć im bliżej meczów kwalifikacyjnych, tym więcej czasu poświęcamy taktyce. na obozach dostałyśmy jednak mocno w kość.
Jaka jest Pani rola w zespole? Rywalki do gry na pozycji rozgrywającej są mocne.
- Mamy bardzo doświadczoną Beatę Krupską-Tyszkiewicz i ona bedzie chyba podstawową rozgrywającą. zanim dojechała ona na zgrupowanie, grałam dużo, podobnie jak Paulina Pawlak. teraz obie gramy mało. Beata spędza na parkiecie sporo minut, a my ją uzupełniamy. trener jeszcze nie określił, na kogo postawi w meczach eliminacyjnych.
Pani koleżanki z CCC od dawna są na urlopach. w tym roku znajdzie Pani czas na odpoczynek od koszykówki?
- nie. walczę, jak tylko umiem, o miejsce w kadrze trenera Konieckiego, ale nawet jeśli się nie załapię na mecze eliminacyjne, to tego lata jest uniwersjada w Turcji. Jestem studentką i jest taka możliwość, że pojadę na uniwersjadę. Wakacje i tak spędzę z koszykówką.
Jeden z meczów eliminacyjnych do ME kadra rozegra w Polkowicach. to dobry wybór?
- Obiekt sportowy CCC jest bardzo fajny, mnie zawsze tam sie dobrze gra i kadra na pewno bedzie mogła liczyć na doping polkowickich kibiców.
CCC bardzo szybko skompletowało skład na nowy sezon, ale jest w nim aż 5 nowych zawodniczek. o co może powalczyć tak odmieniony zespół?
- Będziemy się starać powtórzyć sukces z ubiegłegosezonu, czyli zająć pozycję medalową. wiele zależy od tego, jak trener wszystko poukłada. na pewno będzie to ambitna drużyna, mieszanka młodości i rutyny. Działacze sprowadzili doświadczone zawodniczki, które wyróżniały sie w lidze i te wzmocnienia pomogą nam w odniesieniu sukcesu.
rozmawiał Tomasz Brusiło
Słowo Sportowe

i znowu się "trzepiasz"