Znakomita przed laty koszykarka Wisły Marta Starowicz od niedawna jest drugim trenerem swojej dawnej drużyny.
Waldemar Kordyl: To pierwsza praca w roli trenera-asystenta?
Marta Starowicz: - Tak. Miałam już wcześniej dwie propozycje, ale odmówiłam. Teraz, po telefonie prezesa Ludwika Miętty-Mikołajewicza, powiedziałam sobie: do trzech razy sztuka.
Kiedy ostatni raz wystąpiła Pani na parkiecie?
- W sezonie 1996/97 grałam w Olimpii Poznań.
Czy prowadziła już Pani kiedyś koszykarski zespół?
- W 1996 roku przez miesiąc pracowałam z grupką młodzieży w krakowskiej SP nr 113. Z tej grupy Agnieszka Wnęk gra w Wieliczce. Później wyjechałam do Poznania.
Nie ma Pani trenerskiej tremy?
- Nie byłam trenerką, ale bardzo długo grałam na boiskach, byłam kapitanem, podpowiadałam koleżankom pewne rzeczy. Najważniejsze, że pierwszy trener ma duże doświadczenie.
Jak układa się współpraca z Elmedinem Omaniciem?
- Bardzo dobrze. Jest wymagającym trenerem, preferującym twardą, szybką grę w ataku i agresywną obronę. Porozumiewamy się po angielsku, ale trener Omanić uczy się polskiego: stara się i dobrze mu to wychodzi. Chciałabym, żeby zawodniczki tak szybko uczyły się gry, jak trener naszego języka.
Na co stać Wisłę w tym sezonie?
- Ciężko coś powiedzieć, bo Serbki są na zgrupowaniu kadry, Amerykanki grają w WNBA, dobrze, że Magdalena Radwan wróciła z uniwersjady.
Czy stać Was na mistrzostwo Polski?
- Poprzeczkę trzeba sobie stawiać jak najwyżej. Po kontuzji dochodzą do siebie Kasia Kenig i Magda Skorek. Skład uzupełniliśmy juniorkami, mamy mało czasu, żeby zgrać drużynę. Nie jest to sytuacja komfortowa, dobrze byłoby mieć pełny skład, wiedzieć, kim się dysponuje i już ustawiać taktykę pod zawodniczki.
Jak mąż Maciej, dziennikarz telewizyjny, zareagował na ofertę z Wisły?
- Zawsze musi być ten mąż? (śmiech). Mąż zachęcił mnie, bym spróbowała nowej roli.
Marta Starowicz grała w Wiśle przez 14 sezonów. Trzy razy zdobywała MP (1984, -85, -88) i trzy razy była wicemistrzynią kraju (1983, -87, -92). W 1981 roku wywalczyła z reprezentacją Polski wicemistrzostwo Europy we włoskiej Anconie. Krakowską AWF ukończyła w 1987 roku.
Rozmowa z Martą Starowicz
Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba
Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”