Najlepsza koszykarka w historii brzeskiego basketu
Moderator: qBK
Najlepsza koszykarka w historii brzeskiego basketu
Proponuję zabawę w wybór najlepszej koszykarki w historii brzeskiej koszykówki żeńskiej (także trenera w temacie obok). Wyselekcjonowałem 10 nazwisk, być może kogoś pominąłem, ale te najlepsze chyba są.
Zapraszam do głosowania także forumowiczów spoza Brzegu, aha i może też forumowicze innych klubów zrobią coś podobnego u siebie, co?
Zapraszam do głosowania także forumowiczów spoza Brzegu, aha i może też forumowicze innych klubów zrobią coś podobnego u siebie, co?
Krótko o kandydatkach:
Bożena Kołodziej-Ogorzelec (1984-94)
Kapitan zespołu, który w 1990 roku zajął IV miejsce w lidze.
Katarzyna Kowalska-Kulwicka (1980-84, 1987-93)
Przez lata czołowa zawodniczka Stali, mistrzyni Polski w Ślęzie Wrocław, reprezentantka Polski (ME).
Ewa Kowalska-Siuda (1966-81)
Czołowa zawodniczka Orlika i Stali Brzeg, od ligi okręgowej, poprzez II ligę, dotarła ze Stalą do I ligi.
Gabriela Mróz-Czerkawski (1985-93, 2001-02)
Czołowa koszykarka brzeskich klubów i reprezentacji Polski (4 razy ME). W sezonie 1990/91 królowa strzelczyń z wynikiem 1013 punktów, co jest rekordem ligi.
Eugenia Nikonowa (1992-94)
Tylko dwa lata w Brzegu, ale w historii zapisała się na trwałe, w sezonie 1993/94 królowa strzelczyń, później Wisła Kraków i liga francuska, zagrała na Igrzyskach Olimpijskich w Atlancie.
Ewa Świerk-Wdowiuk (1987-94)
Czołowa graczka czwartego zespołu ligi w 1990 roku.
Lidia Tatara-Milewska (1963-75)
Jedna z pierwszych brzeskich koszykarek, która zoatała zauważona w kraju, otarała się o reprezentację Polski.
Urszula Wąsik (1975-90)
Przez długie lata na wysokim poziomie, w 1979 roku najlepsza snajperka ligi, ponad 10 lat później walnie przyczyniła się do IV miejsca w lidze.
Diliara Wieliszajewa (1998-2002)
W ostatnich latach najlepsza koszykarka grająca w Brzegu.
Anna Wojewódka-Golda (1976-79, 1983-92)
Długie lata czołowa zawodniczka ligi, dokonały rzut za trzy punkty, wygrała tę klasyfikację w 1991 roku.
Bożena Kołodziej-Ogorzelec (1984-94)
Kapitan zespołu, który w 1990 roku zajął IV miejsce w lidze.
Katarzyna Kowalska-Kulwicka (1980-84, 1987-93)
Przez lata czołowa zawodniczka Stali, mistrzyni Polski w Ślęzie Wrocław, reprezentantka Polski (ME).
Ewa Kowalska-Siuda (1966-81)
Czołowa zawodniczka Orlika i Stali Brzeg, od ligi okręgowej, poprzez II ligę, dotarła ze Stalą do I ligi.
Gabriela Mróz-Czerkawski (1985-93, 2001-02)
Czołowa koszykarka brzeskich klubów i reprezentacji Polski (4 razy ME). W sezonie 1990/91 królowa strzelczyń z wynikiem 1013 punktów, co jest rekordem ligi.
Eugenia Nikonowa (1992-94)
Tylko dwa lata w Brzegu, ale w historii zapisała się na trwałe, w sezonie 1993/94 królowa strzelczyń, później Wisła Kraków i liga francuska, zagrała na Igrzyskach Olimpijskich w Atlancie.
Ewa Świerk-Wdowiuk (1987-94)
Czołowa graczka czwartego zespołu ligi w 1990 roku.
Lidia Tatara-Milewska (1963-75)
Jedna z pierwszych brzeskich koszykarek, która zoatała zauważona w kraju, otarała się o reprezentację Polski.
Urszula Wąsik (1975-90)
Przez długie lata na wysokim poziomie, w 1979 roku najlepsza snajperka ligi, ponad 10 lat później walnie przyczyniła się do IV miejsca w lidze.
Diliara Wieliszajewa (1998-2002)
W ostatnich latach najlepsza koszykarka grająca w Brzegu.
Anna Wojewódka-Golda (1976-79, 1983-92)
Długie lata czołowa zawodniczka ligi, dokonały rzut za trzy punkty, wygrała tę klasyfikację w 1991 roku.
-
Katarzyna_1979
Mój typ
Witam,
Gdybym mogła zagłosować to oddalabym swój głos na Nikonową i Mróz - chodziłam na ich mecze, w tym była jeszcze Kulwicka - ale ona źle mi się kojarzy ze szkoły - mój wychowawca, choć nie powiem był czas kiedy uważałam ją za świetną zawodniczkę.
A Siudę i Wąsik znam osobiście, choć nigdy nie byłam na ich meczu - jeszcze mnie nie było na świecie. A może starzy kibice pamiętają nazwisko Godyń?? To moja mama
No i jeszcze Golda...
Pozdrawiam
Gdybym mogła zagłosować to oddalabym swój głos na Nikonową i Mróz - chodziłam na ich mecze, w tym była jeszcze Kulwicka - ale ona źle mi się kojarzy ze szkoły - mój wychowawca, choć nie powiem był czas kiedy uważałam ją za świetną zawodniczkę.
A Siudę i Wąsik znam osobiście, choć nigdy nie byłam na ich meczu - jeszcze mnie nie było na świecie. A może starzy kibice pamiętają nazwisko Godyń?? To moja mama
Pozdrawiam
-
misiek_pabianice
- Młodzik
- Kontaktowanie:
ja podobnie jak Osesek
Nikonowa!
gdybym mogla oddać jeszcze jeden glos, powędrowałby do GaBi
gdybym mogla oddać jeszcze jeden glos, powędrowałby do GaBi
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!
https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous
https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous