Trenerzy PZU Polfy i ŁKS o swoich zespołach

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
simon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: simon » 12 września 2005, 21:25

not. jw 12-09-2005 , GW

Koszykarki z Łodzi i Pabianic wygrały w weekend turnieje w Brzegi i Polkowicach

Trenerzy PZU Polfy Pabianice i ŁKS już skompletowali kadry swoich zespołów i, jak na razie, transfery wydają się być trafione, bo obie drużyny wygrały pierwsze turnieje

Koszykarki zakończyły już pierwszą część okresu przygotowawczego, w której pracowały nad kondycją. Zawodniczki wreszcie mogły sprawdzić formę w meczach z rywalami. ŁKS i PZU Polfa wygrały odpowiednio turnieje w Brzegu i Polkowicach. Ciekawym sprawdzianem będzie memoriał im. Małgorzaty Kozery-Gliszczyńskiej, w którym dojdzie do bezpośredniej konfrontacji obu drużyn. Przypomnijmy, że przed laty obaj trenerzy wspólnie pracowali z reprezentacją Polski. Na razie ełkaesianki przebywają na zgrupowaniu w Brennej, a pabianiczanki przygotowują się do udziału w turnieju w Jeleniej Górze.

Tomasz Herkt

trener PZU Polfy Pabianice

Przygotowujemy się bez trzech kadrowiczek, które były na mistrzostwach Europy. Dlatego treningi miały inny charakter. W Polkowicach miałem tylko sześć zawodniczek i cieszę się, że wytrzymały kondycyjnie trzy mecze w ciągu dwóch dni. Jestem zadowolony z gry w defensywie. Straciliśmy mało punktów i wyprowadzaliśmy szybkie ataki. Po rocznej przerwie spowodowanej kontuzją wystąpiła Sylwia Wlaźlak i potwierdziła, że doskonale rozgrywa. Tamarze Ruzic brakuje świeżości, ale widać po niej spore możliwości. Zaskoczeniem była postawa Agnieszki Pałki, która jeszcze dwa tygodnie temu przechodziła rehabilitację. Brazylijka Karla da Costa potwierdza, że ma doskonałe podanie i przyzwoicie spisuje się w defensywie. W ubiegłym sezonie zastępowała kontuzjowane Alicję Perlińską i Wlaźlak, ale teraz będzie występować na swojej pozycji obrońcy.

Mirosław Trześniewski

trener ŁKS

Dobry występ w turnieju w Brzegu potwierdził, że nasze transfery były trafione. Będziemy mieć zespół zdecydowanie silniejszy kadrowo niż rok temu. Dlatego wierzę, że będziemy sprawcami niejednej niespodzianki w lidze. Na dobrym poziomie zagrała Katarina Hrickova, która należała do najlepiej punktujących zawodniczek turnieju. Dobre momenty miały też Elena Czernij, Marzena Głaszcz i Birute Dominauskaite. Mniej widoczna była Kamila Kazimierova, ale w czasie turnieju rywalka złamała jej nos. Dla mnie jednak sporym zaskoczeniem jest postawa Czernij, której na razie brakuje kondycji, ale kiedy popracuje z nami, może być jedną z najlepszych środkowych ekstraklasy. Rosjanka potrafi zdobywać punkty z trudnych pozycji. Po jej przyjściu kadra zespołu została zamknięta.

Awatar użytkownika
simon
Oldboy
Kontaktowanie:

Re: Trenerzy PZU Polfy i ŁKS o swoich zespołach

Postautor: simon » 12 września 2005, 21:31

simon pisze:1. Będziemy mieć zespół zdecydowanie silniejszy kadrowo niż rok temu.

2. Na dobrym poziomie zagrała Katarina Hrickova,

3. Mniej widoczna była Kamila Kazimierova, ale w czasie turnieju rywalka złamała jej nos.

4. Dla mnie jednak sporym zaskoczeniem jest postawa Czernij, której na razie brakuje kondycji, ale kiedy popracuje z nami, może być jedną z najlepszych środkowych ekstraklasy. Rosjanka potrafi zdobywać punkty z trudnych pozycji.

1. To widać gołym okiem i zdecydowanie nas cieszy

2. Tego akurat byłem pewien "od pierwszego wejrzenia" - a w lidze będzie błyszczeć

3. Właśnie, bo byłem zaniepokojony wpisem Rafała o jej słabej postawie

4. Ano pisałem, że to będzie najlepszy center w ŁKS od czasów Trześniewskiej. Ma się to oko... :D

Hersi
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Hersi » 13 września 2005, 06:02

Sprawdziły się nowe koszykarki ŁKS

Wtorek, 13 września 2005r.

Koszykarki ŁKS, po wygraniu turnieju w Brzegu, od wczoraj kontynuują przygotowania do nowego sezonu w ośrodku sportowym w Brennej. Przebywać tutaj będą do 21 września.

Jak sprawdziły się nowe koszykarki ŁKS na turnieju w Brzegu?

Mirosław Trześniewski, trener ŁKS: – Każda z nowych koszykarek dobrze wkomponowała się w zespół. Przykładem dla wszystkich jest Marzena Głaszcz.

Czy spełnia pańskie oczekiwania, jako center, Rosjanka Elena Czernin?

– Elena potwierdziła swe duże możliwości koszykarskie, zdobywając w każdym meczu średnio po 20 pkt. Będziemy z niej mieli spory pożytek. Podobnie jak i z pozostałych zawodniczek, które doszły do naszej drużyny. Uważam, że udało się nam stworzyć zespół, który będzie w stanie podjąć walkę o wyższe cele, a nie tylko o utrzymanie się w ekstraklasie.

ŁKS weźmie udział w turnieju im. Małgorzaty Gliszczyńskiej. Jakie są dalsze plany?

–Zastanawiamy się nad tym, jak najlepiej zagospodarować dwutygodniową przerwę dzielącą nas od inauguracji rozgrywek ekstraklasy. Być może uda się nam zorganizować jakieś mecze kontrolne.

(m. st.) - Express Ilustrowany

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”