Drużyna koszykarek Wisły Can-Pack Kraków zagra w nowym sezonie w zmienionym składzie, z dziewięcioma nowymi zawodniczkami. Gwiazdą zespołu będzie mistrzyni świata i olimpiady, Amerykanka Shannon Johnson (30 lat, 170 cm).
Drużynę poprowadzi do walki o mistrzostwo trener reprezentacji Arkadiusz Koniecki.
"Dzięki pomocy sponsora strategicznego, firmy Can-Pack, wzmocniliśmy drużynę oraz zatrudniliśmy trenera Konieckiego - powiedział na konferencji prasowej, podczas której zaprezentowano zespół, prezes TS Wisła Ludwik Miętta-Mikołajewicz. - Teraz oczekujemy od zespołu, że będzie walczył o mistrzostwo Polski. W listopadzie rozpoczynamy rozgrywki w Eurolidze. Naszym celem będzie wyjście z grupy i zakwalifikowanie się do następnej fazy rozgrywek".
Wisła podpisała kontrakty z dziewięcioma nowymi zawodniczkami. Z koszykarek krajowych są to: Katarzyna Kenig oraz Magdalena Skorek (obydwie grały poprzednio w ŁKS Łódź). Aż siedem zawodniczek zagranicznych wzmocni drużynę krakowską: Amerykanki Shannon Johnson i Tangela Smith, Białorusinki Natalia Trafimowa i Maryna Kress, z Serbii i Czarnogóry Jelena Skerovic oraz Iva Perovanowic, Hiszpanka Alicia Lopez Verdu.
Z koszykarek z poprzedniego sezonu w Wiśle pozostają: Joanna Czarnecka, Patrycja Czepiec, Dorota Gburczyk, Jolanta Janiszewska, Monika Krawiec, Magdalena Radwan i Aleksandra Ratowska. Trener Arkadiusz Koniecki będzie miał do dyspozycji 16 zawodniczek. Kilka koszykarek odeszło z Wisły, a największą stratą jest przejście reprezentantki Eweliny Kobryn do Lotosu.
Zawodniczki zagraniczne zjeżdżały do Krakowa na raty. Johnson dopiero od trzech dni trenuje z zespołem, a koszykarki z Serbii i Czarnogóry w czwartek pojawiły się pod Wawelem i nie rozpoczęły jeszcze przygotowań. Nie ma w Krakowie tylko Tangeli Smith, która pojawi się w przyszłym tygodniu.
"Mamy wiele dobrych koszykarek, indywidualności, a teraz trzeba z nich stworzyć zgraną i rozumiejącą się drużynę - dodał Arkadiusz Koniecki. - Czasu na to pozostało jednak niewiele, bo już 17 października rozpoczynają się rozgrywki ligowe. Będziemy się więc przygotowywać metodą startową. Najpierw muszę poznać dobrze zawodniczki, ich możliwości, a potem dopasować do nich model zespołu. Gwiazdą i liderką drużyny zostanie Johnson, która będzie miała duży wpływ na styl gry zespołu. Naszym celem jest awans do finału rozgrywek i walka o mistrzostwo".
"Jestem zadowolona, że przyjęłam propozycję Wisły i przyjechałam do Krakowa - zapewniła Shannon Johnson. - Nie obawiam się zimnego, polskiego klimatu, bo grałam już przecież w Dynamie Moskwa i jestem do ostrych zim przyzwyczajona. Miałam okazję trochę poznać drużynę Wisły. To będzie znakomity zespół, ale musimy popracować nad zgraniem. Jestem podekscytowana grą w polskiej drużynie".
Przed rozgrywkami ligowymi koszykarki Wisły Can-Pack rozegrają tylko dwa mecze sparingowe z mistrzem Słowacji Deltą Koszyce.
PAP
Wisła będzie walczyć o mistrzostwo
Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba
- Szymon
- Oldboy
- Kontaktowanie:
Re: Wisła będzie walczyć o mistrzostwo
bigd pisze:
"Jestem zadowolona, że przyjęłam propozycję Wisły i przyjechałam do Krakowa - zapewniła Shannon Johnson. -. Jestem podekscytowana grą w polskiej drużynie".
PAP
Tere fere, niech najlepiej jeszcze obywatestwo przyjmie jak jest taka zadowolona i podekscytowana. Czy nie może powiedzieć wprost że podoba jej się wysokość przelewów na konto???
BYŁ, BĘDZIE I JEST ZAWSZE WŁÓKNIARZ MRKS

"Wisła będzie walczyć o mistrzostwo" ... hmmm... jak wszystkie zespoły ekstraklasy. Durny tytuł ...
A co małej (wzrostem) gwiazdy z USA - już zdarzało się, że tamtejsze liderki jakoś u nas nie mogły się przyzwyczaić do trochę jednak innego stylu gry i wymagań trenerów (przykład - Chantal Tremitiere). Oby w tym przypadku nie skończyło się podobnie. Choć oczywiście życzę Wisełce jak najlepiej, zawsze to lepiej, gdy są dwie, trzy siły w naszym baskecie niż jedna.
Ania i Alex... Na zawsze w naszych sercach!!! [']
Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”