Nieco później niż inne zespoły swoją grę w ekstraklasie zaczynają koszykarki Ostrovii Ostrów. Przypomnijmy, że zaplanowany na sobotę pojedynek z Polfą Pabianice przełożony został na 3 listopada. Działacze poprosili o dłuższy czas na dopełnienie wszelkich formalności. Teraz już wszystko się jakoś ułożyło - Myślę, że pierwszy pojedynek już wygraliśmy. W tej sytuacji, która była przystępujemy do rozgrywek. To jest już nasz sukces. - mówi trener Mirosław Orczyk. - Musi to nas zmobilizować do tego, że było ciężko, ale być może wszystko rodzi się z bólem- dodaje.
Już jutro (20.10.2004) koszykarki Ostrovii zmierzą się u siebie z zespołem ŁKS-u Łódź.- Co do meczu to trudno mi cokolwiek powiedzieć jak "wyglądamy". Dwa ostatnie tygodnie nie graliśmy żadnych sparingów, sytuacja była trudna a więc te treningi troszkę inaczej przebiegały. Mam nadzieję, że ekstraklasa i początek rozgrywek wszystkich zmobilizuje. Musimy w tym momencie się wznieść na swoje wyżyny i szukać zwycięstwa- komentuje szkoleniowiec. Początek widowiska zaplanowany został na godzinę 18. Mecz rozegrany będzie w hali przy ulicy Krotoszyńskiej. Trener Orczyk nie ukrywa jak ważną rolę w tym spotkaniu pełnić będą kibice. - Myślę, że jest to wielkie wydarzenia dla kibiców ostrowskich. Myślę, że jest to inauguracja i warto przyjść zobaczyć nowe twarze w zespole. Każdy kibic, każde dobre słowo jest dla tych dziewczyn w tej sytuacji, jaka była bardzo potrzebne. Myślę, że nie zawiedziemy się, bo kibice w Ostrowie znają się na koszykówce. Chcą żeby ten zespół grał jak najlepiej. Myślę, więc, że ta publiczność to będzie 6 zawodnik dla naszej drużyny. Życzę sobie w imieniu swoim i zawodniczek żeby ta publiczność była tym 6 zawodnikiem niezależnie od sytuacji. Na dobre i na złe. Wszyscy możemy się liczyć z tym, że to jest sport. Jeżeli będzie nas szóstka to myślę, że z piątką ŁKS-u jesteśmy w stanie wygrać. Gramy na swojej sali gdzie kibice są siłą, która napędza zespół do gry, dobrej gry i determinacji.
Z zespołem z Łodzi w przedsezonowych sparingach spotkaliśmy się dwa razy. Niestety, ale w obu przypadkach zmuszeni byliśmy uznać wyższość przeciwniczek. Jednak pamiętajmy, że liga rządzi się swoimi prawami. Wierzymy, że mimo wielu zawirowań ostrowski zespół stanie mocno na nogi. Jesteśmy przekonani, że nasze zawodniczki na parkiecie pozostawią całe swoje serce. Swoją grą potwierdzą, że mimo problemów zarówno zdrowotnych jak i finansowych stawią czoła bądź, co bądź wyżej notowanym rywalką. Najlepszą zawodniczką naszych przeciwniczek jest niewątpliwie Birute Dominauskaite. Litwinka ta potrafi w rewelacyjny sposób oddawać rzuty z dystansu. Dużo uwagi należy posiwięcić również Milenie Owczarek. Wydaję się, że ŁKS nie jest już tak mocną drużyną jak w zeszłym sezonie. Wierzymy, więc, że nasze koszykarki powalczą w spotkaniu otwierającym dla nich sezon 2004/2005.
Bilety:
normalny: 15zł
ulgowy: 5zł
Wszystkich kibiców, którzy z różnych przyczyn nie będą mogli stawić się na hali przy ulicy Krotoszyńskiej zapraszamy na transmisję live na naszej stronie.
www.ostrovia.pl
Ekstraklasę czas zacząć!
Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba
Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”