Jestem Wami zachwycona
Te słowa usłyszały od trener Jodeikaite kadetki „ŁKS Makalu” po półfinałowym meczu na turnieju w Swarzędzu. Daiva raczej nie rozpieszcza swoich podopiecznych tak mało pedagogicznymi komplementami, ale po meczu z gospodyniami turnieju – Unią Swarzędz musiała zrobić wyjątek.
- Dziewczyny walczyły jak lwice, nie odpuszczały żadnej piłki wyższym i silniejszym przeciwniczkom. Momentami myślałam że dojdzie do bójki na parkiecie. Nie darowały żadnego „łokcia”, żadnej „przepychanki”. To już była gra faul, ale takie warunki zaproponował nasz rywal, sędziowie na to pozwolili, a moje dziewczyny nie wystraszyły się tylko podjęły walkę. Od kiedy zaczęliśmy się bawić w koszykówkę mówię im że trzeba grać czysto, nie reagować na zaczepki na parkiecie, tylko grać swoje – ale w tym meczu trzeba było zagrać bardzo twardo. One to zrozumiały i dlatego wygrały spotkanie i cały turniej. – powiedział pani trener.
Cały zespół pokazał ogromny charakter i serce do gry, ale na szczególne uznanie zasłużyła Ola Dziwińska, która mimo bolesnego urazu ( oczywiście nic nie zagrażało jej zdrowiu ) dograła mecz do końca, choć Daiva chciała ją zmienić.
Dzięki takiej postawie nasze kadetki zakończyły turniej w Swarzędzu bez porażki i wygrały całą imprezę. Wszystkie mecze były bardzo ważne, ale szczególnie cenne jest półfinałowe zwycięstwo nad Ostrołęką – czwartym zespołem finału PP młodziczek, w którym nasza drużyna uplasowała się na trzeciej pozycji. Tym razem Ostrołeka liczyła na rewanż , ale nasze dziewczęta potwierdziły, że ich wyższa pozycja w ogólnopolskim finale to nie przypadek.
Równie silny przeciwnik czekał w finale, w którym ełkaesianki pokonały kadrę Rzeszowa – występującą pod nazwą MLKS.
Najlepszą zawodniczką ŁKS została Martyna Goławska, zaś Asię Fornalczyk trenerzy uznali MVP turnieju.
Wyniki spotkań ŁKS-u
mecze grupowe:
ŁKS Makalu :UKS Jedynka Wschowa 44:26
UKS Diament Ostrołęka : ŁKS Makalu 46:42
ŁKS Makalu : AZS PWSZ Gorzów Wlkp 46:34
półfinał:
Unia Swarzędz : ŁKS Makalu 31:40
(13:16, 3:12, 4:8, 11:4)
ŁKS: Dziwińska 11, Fornalczyk 8, Zasadni 6, Goławska 5, Szymczak 4, Olczak i Podogrodzka po 3
finał:
ŁKS Makalu : MLKS Rzeszów 69:44
(21:13, 16:10, 13:8, 19:13)
ŁKS: Dziwińska 17, Zasadni 15, Fornalczyk 12, Goławska i Podogrodzka po 6, Olczak i Szymczak po 4, Jerka 3, Więckowska 2, Geberle, Terebus, Tłomakowska
P.S
Zespół ŁKS Makalu pragnie podziękować wszystkim swoim przeciwnikom za sportową rywalizację, a organizatorom za znakomite przygotowanie turnieju i serdeczne przyjęcie naszej drużyny.
(pm)
www.lkskosz.liga.pl
Kadetki ŁKS Makalu wygrały turniej w Swarzędzu
Moderator: Moderatorzy
Kadetki ŁKS Makalu wygrały turniej w Swarzędzu
Ostatnio zmieniony 23 listopada 2005, 11:35 przez majoneez, łącznie zmieniany 6 razy.
majoneez pisze:Heh dzieki za uznanie w imieniu pani trener. Ona naprawdę wkłada w tę pracę mnóstwo serca - czasami juz mnie szlag trafia. Ale kiedy jej dziewczynki zaskandowały w autokarze na do widzenia: "Daiva!!! klask, klask, klask , Daiva!!! itd... To mie cuś tak w środku - no wiesz pan sam
![]()
Wiem! Nie ma NIC piękniejszego niż widzieć ile radości można dostarczyć pomagając tak ważnym osobom, jak dzieci (w sumie młodzież... bo się obrażą.. hehe). A do tego praca Daivy jest doceniana i szanowana w środowisku, bo opinia o znakomitym występie jej młodego zespołu wypowiedziana została przez naprawdę równie świetną, jak Daiva koszykarkę! Przekaż najszczersze życzenia POWODZENIA... dodając, że od kibica Olimpii - co pewnie zaskoczy Daivę jeszcze bardziej... ze względu na dawne, burzliwe czasy (pamiętam jak dziś pewien palec wyciagnięty do nas widoczny w oknie autokaru... hihihi... po wygraniu na Chwiałce piątego, decydującego meczu w półfinale MP).
Pozdrowionka:)
Ania i Alex... Na zawsze w naszych sercach!!! [']
Wróć do „Koszykówka młodzieżowa”