Najlepszy trener w historii brzeskiego basketu
Moderator: qBK
Najlepszy trener w historii brzeskiego basketu
Proponuję zabawę w wybór najlepszego trenera w historii brzeskiej koszykówki żeńskiej (także koszykarki w temacie obok). Wyselekcjonowałem 5 nazwisk.
Zapraszam do głosowania także forumowiczów spoza Brzegu, aha i może też forumowicze innych klubów zrobią coś podobnego u siebie, co?
Zapraszam do głosowania także forumowiczów spoza Brzegu, aha i może też forumowicze innych klubów zrobią coś podobnego u siebie, co?
Krótko o kandydatach:
Ryszard Bobeł (1963-70, 1971-73, 1980-81)
Twórca żeńskiej koszykówki w Brzegu, wychowawca wielu znakomitych zawodniczek.
Andrzej Fusek (1975-80)
W 1977 roku po raz pierwszy wprowadził Stal Brzeg do I ligi i w ciągu trzech lat dwukrotnie zajął z nią siódme miejsce.
Jan Jargiełło (1987-92, 1995)
Wygrał baraże z Polonią Warszawa, co dało awans do I ligi, później zajął czwarte miejsce w 1990 roku (najwyższe w historii Brzegu), po roku był piąty, ponadto finał Pucharu Polski i II runda Pucharu Ronchetti.
Algirdas Paulauskas (1999-2002)
Awansował w 2000 roku do ekstraklasy i dwukrotnie zajął z Odrą piąte miejsce w lidze.
Jacek Rondio (1981-84)
W 1984 roku wprowadził Stal Brzeg do I ligi.
Ryszard Bobeł (1963-70, 1971-73, 1980-81)
Twórca żeńskiej koszykówki w Brzegu, wychowawca wielu znakomitych zawodniczek.
Andrzej Fusek (1975-80)
W 1977 roku po raz pierwszy wprowadził Stal Brzeg do I ligi i w ciągu trzech lat dwukrotnie zajął z nią siódme miejsce.
Jan Jargiełło (1987-92, 1995)
Wygrał baraże z Polonią Warszawa, co dało awans do I ligi, później zajął czwarte miejsce w 1990 roku (najwyższe w historii Brzegu), po roku był piąty, ponadto finał Pucharu Polski i II runda Pucharu Ronchetti.
Algirdas Paulauskas (1999-2002)
Awansował w 2000 roku do ekstraklasy i dwukrotnie zajął z Odrą piąte miejsce w lidze.
Jacek Rondio (1981-84)
W 1984 roku wprowadził Stal Brzeg do I ligi.
Szczerze mówiąc - pierwsza moja myśl to pewniak Algis, jednak po dłuższym zastanowieniu się uznałem, że wybór ten nie będzie jednak tak oczywisty i łatwy. ŚP. Ryszard Bobeł i Jan Jargiełło znacząco przyczynili się dla brzeskiej koszykówki - jednak nie wszyscy pamiętają te czasy. Ja mimo wszystko stawiam w sondzie na Algisa, z tym, że dla dwóch wspomnianych trenerów także widzę pierwsze miejsce...
..you got to lose, to know how to win..
- steve_bramkarz
- Młodzik
- Kontaktowanie: