AZS Poznań vs Meblotap Chełm (77:74)

Moderatorzy: Nas, Mytek, Bury

MARAS
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: MARAS » 03 lutego 2006, 12:59

Lisu pisze:Wiem że nie w temacie ale nie chce zakładac nowego. Gdzie gracie mecz z nami, na Arenie czy Chwiałce?

Ja sam tego niewiem! Jak sie dowiem dam ci znać 8)
Chwiałka A Chwiałka Z Chwiałka AZS!

Awatar użytkownika
Mytek
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Mytek » 03 lutego 2006, 23:02

gdzies czytalem albo od kogos slyszalem ze na Chwiałce - ale glowy nie dam :/
reloaded :]

Awatar użytkownika
Mytek
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Mytek » 22 lutego 2006, 23:44

Niepotrzebne nerwy

Beata Oryl ostatnia aktualizacja: 2006/02/22 20:13:14

To było wyrównane i emocjonujące spotkanie, trzymające w napięciu do ostatnich sekund. I co najważniejsze dla poznańskich kibiców to koszykarki AZS-u cieszyły sie po końcowym gwizdku z trzech punktów. Podopieczne Grzegorza Szajka pokonały Azoty Meblotap Chełm 77-74.

W spotkaniu z powodu anginy nie zagrała pierwsza rozgrywająca AZS-u Natalia Waligórska. Udanie zastapiła ją Monika Sibora. Dzięki szybkim kontraatakom i przewadze pod tablicami akademiczki po pierwszej kwarcie prowadziły z Meblotapem 21-15. W drugiej kwarcie przewaga wzrosła do 9 punktów główie dzięki skuteczności Moniki Ciecierskiej i Natalii Mrozińskiej. Niestety w 3 kwarcie nastapiło w szeregach poznanianek niezrozumiałe rozluźnienie. Ambitnie walczące zawodniczki Azotów zdolały zniwelować przweagę do 2 punktów. W drużynie gości aą pięciokrotie za 3 punkty trafiła była zawodniczka poznańskiego AZS-u Karolina Żurkowska. W zespole gospodarzy natomiast jedno z najlepszych spotkań w tym sezonie rozegrała Joanna Jarkowska.

Na 5 minut przed końcową syreną AZS prowadził zaledwie 62-60. Trwała wymiana punkt za punkt. Wówczas znaczącą rolę odegrały zawodniczki rezerwowe - Weronika Idczak i Barbora Gatialova.Przyjezdne próbowały rozstrzygnąć losy spotkania rzutami za 3 punkty ale na szczęście poznanianek, były one niecelne. W ostatnich akcjach punkty dorzuciły Monika Cicierska i Joanna Jarkowska i AZS ostatecznie pokonał Meblotap 77-74.

Poznanianki zapewniły już sobie miejsce w pierwszej ósemce. W pierwszej rundzie play-off rywalkami AZS-u będzie albo Wisła Kraków albo Polfa Pabianice.

(źródło: sport.epoznan.pl )

basket fan
Nowy na forum

Postautor: basket fan » 23 lutego 2006, 10:58

gratulacje AZS!!!
Unia, wiara która przetrwała!!!

Awatar użytkownika
FAIR PLAY
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: FAIR PLAY » 23 lutego 2006, 23:00

Mytek pisze:...Wówczas znaczącą rolę odegrały zawodniczki rezerwowe - Weronika Idczak i Barbora Gatialova....

"Gazeta Poznańska" i "Głos" oraz powyzszy artykuł zachwala pania Gatialova... ja przepraszam ale to chyba nie jest zawodniczka o ktorej mysle... a co do wery to chyba poczula sie wielka koszykarka i niestety pokazala sie z nienajlepszej strony, szkoda... :?
Obrazek

Awatar użytkownika
Mytek
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Mytek » 24 lutego 2006, 00:00

ja tylko "Głos" czytam. I faktycznie zachwalili Gatialovą - mimo tej jednej akcji to jednak nie zagrala źle.... ;-) a co do Wery to wg. mnie zagrala dobry mecz - nie zawsze liczą sie tylko punkty wrzucone....
ciekaw jestem jak ulozy sie mecz z Brzegiem - bo bedzie napewno o wiele ciezej niz z Chełmem, poza tym to bedzie juz 6 mecz naszych zawodniczek w trzecim tygodniu..:/

Awatar użytkownika
FAIR PLAY
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: FAIR PLAY » 24 lutego 2006, 12:30

myciu... nie grała żle? no weź przestan! Przeciez ten transfer to jakis niewypal... :? Moze sie myle ale według mnie jeszcze nie pokazała (mam nadzieje) co potrafi :) A co do cukierasów to wydaje mi sie ze wygramy ale to bedzie bardzo ciezki mecz ... :?
Obrazek

Awatar użytkownika
Bury
Żak
Kontaktowanie:

Postautor: Bury » 26 lutego 2006, 12:35

Czwartek, 23.02.2006, 10:45
cza cza
Lepiej na Chwiałkowskiego
Koszykarki AZS Poznań zajmą w tabeli rundy zasadniczej siódme miejsce i na pewno utrzymają się w ekstraklasie. Stało się to dzięki zwycięstwu nad Azotami/Meblotap Chełm 77:74.

Przez cały mecz poznanianki utrzymywały minimalną przewagę kilku punktów. Wielkopolanki wystąpiły bez kontuzjowanej Natalii Waligórskiej, a Reda Aleinunaite-Jankowska narzekała na uraz i grała bardzo mało. W 35. minucie chełmianki przegrywały już tylko dwoma punktami i miały piłkę, ale szybko ją straciły.

Gdy trzy minuty później AZS prowadził 73:64, widzowie nie spodziewali się już emocji. A jednak nasze zawodniczki zaczęły grać bardzo niefrasobliwie i po chwili już wygrywały tylko 75:74. Na szczęście młodziutka Weronika Idczak zachowała do końca zimną krew. Znakomity mecz rozegrała także Joanna Jarkowska.

- Właściwie to mogliśmy przegrać ten mecz, bo bardziej chcielibyśmy zagrać w play-off z Wisłą Kraków niż z Polfą Pabianice, która wybitnie nam nie leży. Ale nie lubię takich kalkulacji. Jestem bardzo zadowolony ze zwycięstwa, choć sądziłem, że cały mecz będzie tak przebiegał jak pierwsza i druga kwarta i nie ominie nas nerwówka w końcówce. Barbora Gatialova potrzebuje ogrania, ale ma spore możliwości – powiedział trener Grzegorz Szajek.

Zawodniczki AZS tym razem nie zagrały w Arenie tylko w sali przy ulicy Chwiałkowskiego. – Cieszę się z tej zamiany, bo tu są lepsze kosze, no i bardziej słychać publiczność. Dla mnie im trudniejszy mecz tym lepiej, większa adrenalina – mówiła z uśmiechem jedna z bohaterek meczu – Weronika Idczak.

I jeszcze rzut oka na statystyki. Aż 62% rzutów z gry (8/13) miała Joanna Jarkowska, niewiele mniej, bo 60% Idczak (3/5) i Mrozińska (6/10), cały zespół 51% przy 39% rywalek. Pięć razy na siedem prób trafiła za trzy punkty Karolina Żurkowska z Meblotapu. Zresztą w tej specjalności miała lepszy procent niż za dwa (71%-20%). Niestety, poznanianki powróciły do swojego poziomu rzutów wolnych (tylko 70%, ale Jarkowska zaskakująco dobrze – 83%, rywalki 79%, Żurkowska 7/8 czyli 88%). Nasze górowały pod tablicami (38-29, aż 16 zbiórek Jarkowskiej!). Po sześć strat zaliczyły Monika Sibora i Jarkowska, co pozwoliło AZS zwyciężyć także w tej niechlubnej statystyce (26-20). Kolejny triumf w asystach (18-7, po 5 Anna Pamuła i... Jarkowska!), przechwytach 14-10 oraz blokach 3-1.

AZS Poznań – Azoty-Meblotap Chełm 77:74 (21:15, 19:16, 16:22, 21:21)

AZS: Jarkowska 21, Ciecierska 19, Mrozińska 12, Sibora 9 (1x3), Pamuła 0 – Gatialova 8, Idczak 6, Aleinunaite-Jankowska 2.

Najwięcej dla Meblotapu: Żurkowska 24, Chomać 20, Sazonenko 9.
Jakby ktoś mnie szukał to jestem w Muzeum Ziemi Podlaskiej...
http://www.historia-sportu.cba.pl portal o historii nie tylko koszykówki...

MARAS
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: MARAS » 26 lutego 2006, 13:22

Mytek pisze:ja tylko "Głos" czytam. I faktycznie zachwalili Gatialovą - mimo tej jednej akcji to jednak nie zagrala źle.... ;-) a co do Wery to wg. mnie zagrala dobry mecz - nie zawsze liczą sie tylko punkty wrzucone....
ciekaw jestem jak ulozy sie mecz z Brzegiem - bo bedzie napewno o wiele ciezej niz z Chełmem, poza tym to bedzie juz 6 mecz naszych zawodniczek w trzecim tygodniu..:/

Jednak poszło o wiele łatwiej niż z Chełmem! Brzeg mówiłem że jest do ogrania.
Chwiałka A Chwiałka Z Chwiałka AZS!

Wróć do „AZS Poznań”